Έχει ο Αρχιεπίσκοπος δικαίωμα να ομιλεί;

Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρυ, που διορίζεται από τον πρωθυπουργό της Μεγ. Βρεττανίας, επιτέθηκε ανοικτά στον Μπλερ για τον πόλεμο του περσικού.

Σχόλια

 • από Novalis πριν 5782 μέρες 0

  Τί μαλακίες είναι αυτές; Ο Χριστόδουλος κι ο κάθε ένας που γίνεται αρχιεπίσκοπος δικαιούται να ομιλεί περί των πραγμάτων του, περί της εκκλησίας. Κι αυτό γιατί προηγείται ο ρόλος του. Όταν μιλά, δεν αντιπροσωπεύει τον εαυτό του, αντιπροσωπεύει την θέση του. Εκτός θώκου, άμα γουστάρει, ας πολιτευτεί κιόλας. Διάκριση ρόλων αν έχετε ακουστά.

 • από oi_skies_milan πριν 5782 μέρες 0

  α) Ο προκαθήμενος της Αγγλικανικής Εκκλησίας δεν διορίζεται από τον πρωθυπουργό αλλά από τον βρετανικό θρόνο. β) Ο προκαθήμενος του Κάντερμπούρυ, πρότεινε επίσης την ίδρυση Ισλαμικών δικαστηρίων που θα δικάζουν με τον νόμο της Σάρια για να εγκολπωθούν αρμονικότερα οι μουσουλμάνοι στην βρετανική κοινωνία. (http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/politics/7233335.stm) Δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορούσε να αρθρωθεί τέτοιος λόγος στην Ελλάδα από την επίσημη εκκλησία.

  • από Pseudonym πριν 5782 μέρες 0

   α) Ο βρετανικός θρόνος διορίζει τον αρχιεπίσκοπο, κατόπιν υπόδειξης του Βρετανού πρωθυπουργού. Δεν έχει δικαίωμα να αρνηθεί την πρόταση του πρωθυπουργού, ούτε να υποδείξει άλλον υποψήφιο. Επίσης η κυβέρνηση της Βρετανίας είναι κυβέρνηση του θρόνου, κι όχι του πρωθυπουργός. Ο ίδιοις ο πρωθυπουργός είναι πρωθυπουργός του θρόνου. β) Αν το κριτήριο προοδευτισμού είναι η ύπαρξη Ισλαμικών δικαστηρίων, τότε πληροφορώ ότι η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που έχει τέτοια δικαστήρια. Μάλιστα η εκκλησία της Ελλάδας έχει δώσει αγώνα για την ύπαρξη αυτών, ενώ κι ο Χριστόδουλος έχει επισκεφθεί κι έχει δεχθεί πολλές φορές τους Μουφτήδες. ΕΥΧΕΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΜΑΖΑΝΙ – ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ ΕΥΧΕΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΜΑΖΑΝΙ – ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ Το ωραίο είναι ότι δήθεν "προοδευτικοί" και "φιλελευθεροι" αντιτίθενται σ' αυτό: Τα Βακούφια και το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών Του Στεφανου Μανου

 • από Pseudonym πριν 5782 μέρες 0

  Συγνώμη δεν δουλέψαν τα Links: για το πρώτο είναι το http://www.ecclesia.gr/greek/archbishop/default.asp?id=551&what_main=1&what_sub=7&lang=gr&archbishop_heading=%CC%E7%ED%FD%EC%E1%F4%E1 για το δεύτερο το: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_17/01/2008_255785

 • από oi_skies_milan πριν 5782 μέρες 0

  Ο βασιλιάς έστω και τύποις μπορεί να αρνηθεί την επιλογή του πρωθυπουργού, αλλά ποσώς έχει σημασία αυτό. Σημασία έχει η ύπαρξη ισλαμικών δικαστηρίων στην Ελλάδα που αναφέρετε. Πού και με ποιο καθεστώς λειτουργίας; Μπορείτε να δώσετε ένα λίνκ; Παρεμπιπτόντως, στους συνειρμούς και χαρακτηρισμούς περί προοδεύτικότητας και φιλελευθερισμού, θα πρότεινα να είστε πιο φειδωλός και προσεχτικός.

 • από dkamen πριν 5782 μέρες 0

  "Ο βασιλιάς έστω και τύποις μπορεί να αρνηθεί την επιλογή του πρωθυπουργού, αλλά ποσώς έχει σημασία αυτό. Σημασία έχει η ύπαρξη ισλαμικών δικαστηρίων στην Ελλάδα που αναφέρετε. Πού και με ποιο καθεστώς λειτουργίας;" Στη Θράκη, για τους μειονοτικούς. Εντάξει δεν είναι και ισλαμικά δικαστήρια σαν αυτά του Νίγηρα. Απλά ο μουφτής αποφασίζει για κληρονομικά, διαζύγια και τέτοιες μαλακίες με βάση το ισλαμικό δίκαιο.

 • από tovytio πριν 5782 μέρες 0

  πάντως τέτοια δικαστήρια στη Θράκη είναι υπεύθυνα για αρκετές αποφάσεις (πχ, απέδιδαν τη γονική μέριμνα αποκλειστικά στους άνδρες ή δεν αναγνώριζαν οποιοδήποτε δικαίωμα διατροφής στις γυναίκες) που στηριζόμενες στη Σαρία έρχονταν σε ευθεία αντίθεση στις ισχύουσες διατάξεις και φυσικά σε ατομικά δικαιώματα που θεωρούμε αυτονόητα, ειδικά κατά τη δεκαετία του 90. Απ' τις ελάχιστες, αν όχι μοναδική, περίπτωση στην Ευρώπη που ισχύει ακόμη θρησκευτικός νόμος για τη ρύθμιση αστικών υποθέσεων.

 • από tovytio πριν 5782 μέρες 0

  http://www.iospress.gr/ios2006/ios20061224.htm

 • από Pseudonym πριν 5781 μέρες 0

  @oi_skies_milan Δεν είναι συνειρμοί, αλλά διαπιστώσεις. Τα ισλαμικά δικαστήρια στην Ελλάδα πρωτολειτούργησαν το 1992. Για να έχουν ισχύει οι αποφάσεις τους θα πρέπει οι αντίδικοι και οι δύο να αποδεχτούν την εκδίκαση της υπόθεσής τους. Έτσι είναι ένα επιπλέον δικαίωμα για τους μουσουλμάνους της χώρας, που μπορούν να τα προτιμήσουν έναντι των "κανονικών" δικαστηρίων. Έτσι με ασφάλεια μπορούμε να πούμε, ότι τα ισλαμικά θρησκευτικά δικαστήρια δεν αντικαθιστούν κανένα ελληνικό, αλλά αντίθετα το συμπληρώνουν. Εσείς όμως πως σχηματίσατε άποψη χωρίς να γνωρίζετε βασικά θέματα; "Ο βασιλιάς έστω και τύποις μπορεί να αρνηθεί την επιλογή του πρωθυπουργού, αλλά ποσώς έχει σημασία αυτό." Αν συμβεί αυτό, που αποκλείεται, ο βασιλιάς θα χάσει το θρόνο του. Θα τον πάρει ο επόμενος στη διαδοχή. Γιαυτό και ουσιαστικά δεν έχει δικαίωμα άρνησης. @tovytio Το επιχείρημα σας δε στέκει. Οι αντισυμβαλλόμενοι οικειοθελώς προσφεύγουν σε αυτό το δικαστήριο. @dkamen Δεν γνωρίζω αν μπορούν να εκδικάσουν υποθέσεις ανθρωποκτονιών ή παρόμοιας σοβαρότητας υποθέσεις...

 • από tovytio πριν 5781 μέρες 0

  pseudonym το "οικειοθελώς" σε τέτοιου είδους κλειστές, συντηρητικές κοινωνίες μπορεί να έχει διάφορες ερμηνείες. Οι επιλογές δεν είναι ακριβώς ελεύθερες, η πίεση είναι τεράστια. όσο για τις ανθρωποκτονίες κλπ, τα δικαστήρια αυτά δεν έχουν καμία αρμοδιότητα σε ποινικές υποθέσεις.

 • από oi_skies_milan πριν 5781 μέρες 0

  Ομολογώ αγνοούσα παντελώς την ύπαρξη τέτοιου είδους δικαστηρίων στην Ελλάδα, οπότε λογικό είναι νομίζω να εκπλήσσομαι. Ευχαριστώ για την πολύ ενδιαφέρουσα πληροφορία. Από την άλλη πλευρά όμως προτρέχετε, αγαπητέ, σε αίολα συμπεράσματα, κοινώς "του αέρα". Και οι δύο παρατηρήσεις στο πρώτο μου σχόλιο διαβάζονται σε συνάρτηση με το ποστ στο οποίο παραπέμπει το λινκ του μπαζ και βασίζονται στην αντιδιαστολή του ρόλου του προκαθημένου της αγγλικανικής με αυτού της ελληνικής εκκλησίας. Εκείνο που κατά πάσα πιθανότητα φαίνεται να μην κατανοείτε είναι οτι ο πρώτος και στην περίπτωση του πολέμου του Ιρακ και στην περίπτωση των θρησκευτικών δικαστηρίων για την μουσουλμανική κοινότητα της Βρετανίας, δείχνει να αρθρώνει λόγο ανθρωπιστικό και την ίδια στιγμή, βαθειά χριστιανικό που μαρτυρά διάθεση να σταθεί αλληλέγγυος στα προβλημάτα μιας πολυπληθούς κοινότητας ετεροδόξων που ζει στα γεωγραφικά όρια της θρησκευτικής του αρμοδιότητας και έχει για υπόβαθρο το ήθος του ανθρώπου, τον τρόπο δηλαδή που το βίωμα στηρίζει τον λόγο πείθοντάς για την αλήθεια του. Να με συμπαθάτε, αλλά τέτοιο ήθος δεν είμαι σίγουρος πως μπορώ να αναγνωρίσω στα λόγια του μέχρι τούδε αριεπισκόπου Χριστόδουλου. Μπορεί και σε κατά καιρούς κηρύγματα του μακαριστού να είχαμε την καταδίκη της εισβολής στο Ιράκ, αλλά μόνο ένας αφελής δεν θα μπορούσε να καταλάβει οτι πίσω από την καταδίκη βρίσκεται ο αντι-αμερικανισμός του ρήτορα κι η διάθεσή του πλήξει με κάθε ευκαιρία τον μεγάλο εχθρό που ακούει στο όνομα παγκοσμιοποίηση και να τονώσει την συνοχή του ποιμνίου του με ουσίες επικίνδυνες, όπως ο θρησκευτικός ζηλωτισμός, ο εθνοφυλετισμός κι η ενδοστρέφεια. Αν το θέλετε πιο γενικά και ίσως και πιο μπακαλικά, τα ίδια λόγια στο στόμα διαφορετικών θρησκευτικών ανδρών, λένε πράγματα διαφορετικά κι έχουν εκ διαμέτρου αντίθετα αποτελέσματα: ο ένας σε απομακρύνει, ο άλλος σε κάνει συμμέτοχο και κοινωνό μιας προβληματικής. Αν επιμένετε να θεωρείτε πως η ελλαδική εκκλησία επί των ημερών του μακαριστού Χριστοδούλου άρθρωνε ή εν δυνάμει θα μπορούσε να αρθρώνει λόγο που να στέκεται στο ύψος του ρόλου της, είναι δικαίωμα σας να το πιστεύετε και δεν έχω καμμία πρόθεση να σας πείσω για το αντίθετο. Η ιερή σας ωστόσο αγανάκτηση απέναντι σε όσους διαφωνούν με τις θέσεις σας, καλό θα ήταν να είναι διαχειριστέα στην βάση όσων έχουν την πρόθεση εκείνοι να πούν και όχι στην βάση εκείνων που σεις επιθυμείτε να ακούσετε. Φιλικά (εννοείται)

  • από dkamen πριν 5780 μέρες 0

   " Από την άλλη πλευρά όμως προτρέχετε, αγαπητέ, σε αίολα συμπεράσματα" τσάι για κυρίες γίναμε μου φαίνεται..

 • από Rodia πριν 5781 μέρες 0

  ~~oi_skies_milan, γραφεις " Ο προκαθήμενος του Κάντερμπούρυ, πρότεινε επίσης την ίδρυση Ισλαμικών δικαστηρίων που θα δικάζουν με τον νόμο της Σάρια για να εγκολπωθούν αρμονικότερα οι μουσουλμάνοι στην βρετανική κοινωνία." ..και αναρωτιεμαι αν αυτο ειναι προοδος... Ισως, μπορει να ειναι προοδος, οσο προοδευτικη ειναι η αντιληψη οτι "η απαγορευση της μαντιλας στα τουρκικα παν/μια στερει απο μεγαλη μεριδα γυναικων της Τουρκιας το δικαιωμα να σπουδασουν".. Τρελα και οξυμωρα σχηματα / διασωζουν τα προσχηματα / απλο. ;-)

 • από Novalis πριν 5781 μέρες 0

  Κι ένα σχετικό μπαζάρισμα: http://urlb.org/lgek

 • από oi_skies_milan πριν 5781 μέρες 0

  Μαρίνα, δεν έχω ιδέα ποια η συλλογιστική του αρχιεπισκόπου - θέλω να πιστεύω, όμως, πως η αντίστοιχη κοινότητα, κι όχι μόνο οι προύχοντες αυτής, το ζήτησαν κι εκείνος συγκατάνευσε καλοπροαίρετα και στεκόμενος αλληλέγγυος στο αίτημά της. Αν με ρωτάς πιο γενικά, όχι, δεν συμμερίζομαι την αναγκαιότητα των θρησκευτικών δικαστηρίων. Είμαι ωστόσο αμφίθυμος όταν υπάρχει καθολικό αίτημα μιας πολυπληθούς κοινότητας. Είναι δικαίωμα της να αυτορρυθμίζεται όπως εκείνη πιστεύει οτι θα ήταν καλύτερο για την ίδια. Υπό όρους, λοιπόν, (οτι δε μιλάμε για θανατικές ποινές, π.χ. ποινές ακρωτηριασμού κτλ ή οτι εκδικάζονται υποθέσεις διευθετήσεως διαφωνιών στις οποίες ρόλο παίζουν και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες της εν λόγω κοινότητας) λέω ας κάνουν ό,τι πιστεύουν εκείνοι σωστό.

 • από oi_skies_milan πριν 5781 μέρες 0

  Πολύ καλό το σχόλιο στο οποίο παραπέμπει ο ακίνδυνος στο λίνκ σου, Νοβαλι.


Log in για σχολιασμό ή γίνε μέλος εδώ.

Ποιά μέλη του buzz ψήφισαν αυτή την καταχώριση