Ίδρυση "Ηθικής Τράπεζας": μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική πρόταση

Διαδίδεται σιγά-σιγά και στην Ελλάδα η ιδέα της ίδρυσης μιας εναλλακτικής "Ηθικής Τράπεζας" κατά τα πρότυπα της "Banca Etica" που ιδρύθηκε στην Πάντοβα της Ιταλίας και γνωρίζει μεγάλη επιτυχία - κι ακόμη μεγαλύτερη τώρα που μεσουρανεί η κρίση!

Σχόλια

 • από dkamen πριν 5411 μέρες 0

  "Στόχος της δεν είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους της, αλλά η ανάπτυξη υγιών επενδύσεων, με γνώμονα την κοινωνική ευθύνη, την αλληλεγγύη, την προστασία του περιβάλλοντος"

  Τότε πολύ απλά είναι ΑΔΥΝΑΤΟ να κάνει μπίζνες με Έλληνες.

 • από tassos πριν 5411 μέρες 0

  μολτο ιντερεσσαντε...

  eretis, μπάζωσες το δικό σου το άρθρο;

  • από minore πριν 5410 μέρες 0

  • από eretis πριν 5408 μέρες 0


   Ευχαριστώ. Η Γκραμσιανή παράδοση της Ιταλίας δύσκολα πεθαίνει. Όλο και κάτι φυτρώνει κάθε τόσο από τον σπόρο της! Να ρωτήσω και κάτι επί τη ευκαιρία γιατί βλέπω ότι ο/η χρήστης minore βγάζει και ολίγην χολή. Το αυτομπάζωμα απαγορεύεται ρητώς και δια ροπάλου; Αν είναι έτσι δεν έχω ουδεμία αντίρρηση να απαγορευθεί πλήρως στους κανόνες. Διότι ως έχει οι οδηγίες απευθύνουν τη σύσταση να μην παραγίνεται. Ερωτώ προς συμμόρφωση...

 • από zoutiri πριν 5411 μέρες 0

  μαρεσει βεβαια η υπονοια οτι ολες οι αλλες τραπεζες ειανι ανηθικες

  "Στόχος της δεν είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους της, αλλά η ανάπτυξη υγιών επενδύσεων"

  τετοιες τραπεζες υπαρχουν πολλες, απο την ΕΤΒΑ (υπαρχει ακομα?) μεχρι την Παγκοσμια Τραπεζα. Αλλα τελοσπαντων, αν ετσι θα πεισουν τον κοσμο να κανει δωρεες σε ΜΚΟ, ας την ονομασουν και τραπεζα του Αγιου Πνευματος (ωπα, αυτη η ονομασια εχει πιαστει ηδη).

  • από eretis πριν 5408 μέρες 0


   Το παράδειγμα της ΕΤΒΑ δεν νομίζω ότι είναι αντίστοιχο. Ατυχές όμως είναι το παράδειγμα της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία ενστερνίζεται τις εντελώς αντίθετες αρχές. Αν υπάρχει κάποιο παράδειγμα θα έλεγα ότι είναι αυτό των βρετανικών Building Societies πριν γίνουν τράπεζες και πάρουν τον κατήφορο και δευτερευόντως των συνεταιριστικών τραπεζών.

 • από dkamen πριν 5411 μέρες 0

  αμ τι νόμιζες, τα παπάδια είναι αιώνες μπροστά σε κάτι τέτοια.

 • από tassos πριν 5411 μέρες 0

  Η διαφορά έγκειται στο ότι η τράπεζα φιλοδοξεί να είναι λαϊκής βάσης. Δεν είναι μόνο ο στόχος αλλά και τα μέσα και το καταστατικό κλπ.

  όσο για το όνομα, όποιος έχει τη μΰιγα...

 • από Spyros.Dovas πριν 5410 μέρες 0

  Δεν είναι υπέροχος ο καπιταλισμός;

  • από eretis πριν 5408 μέρες 0


   .. κι άλλο τόσο ο περιβαλλοντισμός. :-))

 • από minore πριν 5410 μέρες 0

  • από eretis πριν 5408 μέρες 0

   Ουδέν καινόν υπό το φως του ηλίου. Το παλιότερο το είχες μπαζάρει μόνο εσύ, ενώ τώρα είναι στα δημοφιλή. Στο δικό σου μπαζ ΔΕΝ υπήρχε το άρθρο του Β. Τακτικού το οποίο αποτελεί το κύριο μέρος της δικής μου ανάρτησης (δεδομένου ότι δεν είμαι ο Β. Τακτικός αυτό είναι αυτοαναφορικό;). Επίσης, στο δικό σου μπαζ ΔΕΝ υπήρχε ούτε η ενημέρωση από την ιστοσελίδα του Δικτύου Οικοανάπτυξης. Τρίτον, τότε, το μπλογκ της bancaetica ήταν ακόμη στα σπάργανα. Σημ. Δεν έχω καμία σχέση με το Δίκτυο Οικοανάπτυξης ούτε με το μπλογκ της bancaetica - πάλι αυτοαναφορικός είμαι;


Log in για σχολιασμό ή γίνε μέλος εδώ.

Ποιά μέλη του buzz ψήφισαν αυτή την καταχώριση