Αποκάλυψη TPP: Το σκάνδαλο της «ποσόστωσης» - ThePressProject

//Το σκάνδαλο είναι λίγο-πολύ γνωστό. Η περίφημη «ποσόστωση» που συμφωνήθηκε το 2012 προέβλεπε τα τρία κόμματα να μοιράσουν την πίτα του δημοσίου με κομματικά κριτήρια σε προσυμφωνημένες αναλογίες. Κανείς μας δεν περίμενε λοιπόν να σοκαριστεί όταν ξεκίνησε η ανάγνωση των εκατοντάδων εσωτερικών εγγράφων που έχουμε πλέον στα χέρια μας. Κι όμως η πραγματικότητα ήταν διαφορετική.

Ξεκινήσαμε με διάθεση για μια έρευνα σε βάθος κρατώντας σημειώσεις για τα ονόματα, διασταυρώνοντας τα στοιχεία και δημιουργώντας πίνακες αλλά σύντομα καταλάβαμε ότι το μεγαλύτερο σκάνδαλο που κρύβεται σε αυτό τον τεράστιο όγκο ντοκουμέντων είναι η ίδια η μεγαλύτερη εικόνα του: Το μέγεθος της κομματικής διαπλοκής στον δημόσιο βίο.

Οι επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς σχεδίασαν, οργάνωσαν και εκτέλεσαν ένα περίπλοκο μαθηματικό μοντέλο πλήρους επιβολής κομματισμού και αναξιοκρατίας μέσω των θέσεων του δημόσιου τομέα.

Στα έγγραφα που επεξεργαζόμαστε και θα δημοσιοποιούμε σταδιακά τις επόμενες ημέρες γίνεται σαφές ότι από τις πρώτες ημέρες μετά τις εκλογές του 2012 στήθηκε ένας μηχανισμός εντός της γραμματείας συντονισμού του κυβερνητικού έργου που ανέλαβε να εκτελέσει την σχεδιασμένη «ποσόστωση». Η περιπλοκότητα του σχεδίου οδήγησε τους υπεύθυνους να φτιάξουν μέχρι και σχεδιαγράμματα αλλά και πίνακες σύμφωνα με τους οποίους ολόκληρο το δημόσιο μοιράζεται σαν κομμάτια πίτσας στα τρία κόμματα.//

Σχόλια

 • από gebre πριν 2681 μέρες 4       

  "Η περιπλοκότητα του σχεδίου οδήγησε τους υπεύθυνους να φτιάξουν μέχρι και σχεδιαγράμματα αλλά και πίνακες"... Σιγά το πράγμα βρε παιδιά, δεν φτιάξανε και κανά πρόγραμμα σε C.
  Μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ τι ποσόστωση υπάρχει άραγε;

  • από Auslaender πριν 2681 μέρες 3       

   Ακριβώς. Το να διορίζει ένα κόμμα τους εκλεκτούς του είναι παράδοση, την οποία μόνο ο ΓΑΠ έκανε μια μικρή προσπάθεια να σπάσει μέσω του opengov. H συνεργασίας απλά συνέχισε την παράδοση, μόνο που επειδή δεν ήταν ένα κόμμα αυτοδύναμο, μοίρασε την πίτα. Κάτι το οποίο btw είναι νομιμότατο.

   Η νέα κυβέρνηση τι το διαφορετικό κάνει; Πχ Οι έξι από τους επτά επικεφαλείς των ΠΕΣΥ που διορίστηκαν είναι... Ταντάααα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.. Κάτι μου λέει πως το press project δεν θα γράψει άρθρο κεραυνό για το ότι η ελπίδα που ήρθε δεν έφερε αλλαγή στην πρακτική των διορισμών των ημετέρων./

 • από th.alys πριν 2680 μέρες 2       

  Αστείο άρθρο, γελοία δημοσιογραφία, αποκλειστικό από την κατάψυξη που δεν το γνωρίζουν μόνο όσοι έπεσαν χτες από τον Άρη, κατηγορίες που δεν στέκουν ούτε σε δικαστήριο με 5χρονα δικαστές. Συγχαρητήρια στο TPP.

  • από th.alys πριν 2680 μέρες 2       

   Μάθαμε και την αναλογία της νέας συγκυβέρνησης: 10 προς 3. Εκεί ο Εφήμερος δεν βλέπει πιθανή ενεργητική δωροδοκία και απιστία;


Log in για σχολιασμό ή γίνε μέλος εδώ.

Ποιά μέλη του buzz ψήφισαν αυτή την καταχώριση