Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών: Σοβαρή συνταγματική παράλειψη η μη δημοσίευση της απογραφής

"Σύμφωνα με το άρθρο 54 παρ. 2 του Συντάγματος, «[ο] αριθμός των βουλευτών κάθε εκλογικής περιφέρειας ορίζεται με προεδρικό διάταγμα, με βάση το νόμιμο πληθυσμό της περιφέρειας που προκύπτει, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, από τους εγγεγραμμένους στα οικεία δημοτολόγια, όπως νόμος ορίζει. Τα αποτελέσματα της απογραφής θεωρείται ότι έχουν δημοσιευθεί με βάση τα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας μετά την πάροδο ενός έτους από την τελευταία ημέρα διεξαγωγής της.»"

Αυτό το συνταγματικό αδιέξοδο είναι μία ευγενική προσφορά των κομμάτων της υπεύθυνης διακυβέρνησης

Σχόλια

 • από contrabando πριν 3688 μέρες 1       

  Αυτά τα κόμματα της *υπεύθυνης διακυβέρνησης* έχουνε το απίστευτο θράσος να λένε ανεύθυνο το ΣΥΡΙΖΑ.

 • από dkamen πριν 3686 μέρες 4       

  //με βάση το νόμιμο πληθυσμό της περιφέρειας που προκύπτει, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, από τους εγγεγραμμένους στα οικεία δημοτολόγια, όπως νόμος ορίζει.//

  Προσπαθήστε λίγο να νιώσετε την απόγνωση κάποιου με θετική παιδεία που διαβάζει κάτι τέτοιο σε σύνταγμα σύγχρονης (υποτίθεται) χώρας.

  Από τους εγγεγραμμένους στα οικεία δημοτολόγια ή από την τελευταία απογραφή; Γιατί η απογραφή μετράει πληθυσμό (συμπεριλαμβανομένων αλλοδαπών, ετεροδημοτών, νεογέννητων), όχι εγγεγραμμένους στα δημοτολόγια. Όχι μόνο δεν είναι υποχρεωτικό να σχετίζονται αυτά τα δύο, αλλά είναι εξ ορισμού δύο εντελώς μα εντελώς άσχετα νούμερα.

  Σε αυτό το σημείο λοιπόν το Σύνταγμα είναι γραμμένο από άτομο με rational skills τρίχρονου.

  Και πράγματι ο τελευταίος σχετικός νόμος (ΠΔ 96/2007) στο άρθρο 2 αναφέρει μεν ότι οι έδρες της περιφέρειας ορίζονται από το νόμιμο πληθυσμό της μόνο και μόνο για να είναι εντάξει με την απαίτηση του καραγκιόζη συντακτικού νομοθέτη, αλλά στη συνέχεια (άρθρο 3) τα αποτελέσματα της απογραφής τα γράφει παντελώς στα αρχίδια του, αναφερόμενος μόνο σε αριθμούς δημοτών όπως προκύπτουν από τα δημοτολόγια.

  Όπως ακριβώς πρέπει να κάνει δηλαδή, μια και π.χ. μόνο στο νομό Αττικής υπάρχουν τουλάχιστον 1.000.000 ετεροδημότες ή άτομα χωρίς καν δικαίωμα ψήφου που όμως τους μετράει (σωστά από τη μεριά της) η απογραφή σαν κατοίκους.

  Με δυο λόγια πρόκειται IMO για μια αληθινά ΑΝΕΦΙΚΤΗ στον πραγματικό κόσμο (και σε οποιονδήποτε λογικά αυτοσυνεπή κόσμο) συνταγματική επιταγή, που θα έπρεπε να αντιμετωπίζουμε σαν στοιχείο φολκλόρ, όχι να την κάνουμε παντιέρα επιδιώκοντας 15 λεπτά δημοσιότητας και να κάνουμε ακόμα πιο μουνί καλλιγραφία τη φάση λες και δεν είναι αρκετά.

  • από Auslaender πριν 3684 μέρες 2       

   "Όπως ακριβώς πρέπει να κάνει δηλαδή, μια και π.χ. μόνο στο νομό Αττικής υπάρχουν τουλάχιστον 1.000.000 ετεροδημότες ή άτομα χωρίς καν δικαίωμα ψήφου που όμως τους μετράει (σωστά από τη μεριά της) η απογραφή σαν κατοίκους."

   Γιατί ακριβώς έτσι πρέπει να κάνει; Το καραγκιοζιλίκι δηλαδή που μόνιμοι κάτοικοι Αθηνών ψηφίζουν στην Αλεξανδρούπολη και στα Χανιά είναι λογικό; Η Αττική πρέπει αν υποεκπροσωπεύεται στη βουλή; Κτγμ τα δημοτολόγια στην Ελλάδα είναι πολύ προβληματικά και μη χρήσιμα για το μοίρασμα των εδρών ακριβώς γιατί υπάρχουν πολλοί ετεροδημότες και δεδομένου πως η βασική ιδέα είναι να αντπροσωπεύονται όλες οι εκλογικές περιφέρειες βάσει του πληθυσμού τους και όχι του πόσοι γουστάρουν να καβατζώσουν την εκλογική τους άδεια.

   Κατα δεύτερο λόγο, που λέει το άρθρο 3 του ΠΔ 96/2007 για δημοτολόγια; Οι μόνες αναφορές σε δημοτολόγια που βρήκα είναι πως σε αυτά βασίζονται οι εκλογικοί κατάλογοι. Αλλά δεν χρησιμοποιούνται για τον καθορισμό των εδρών της κάθε εκλογικής περιφέρειας.

   Edit: Για το δεύτερο, μάλλον εννοούσες τη 2η παράγραφο του 2ου άρθρου. Αλλά η συγκεκριμένη γράφει: "...συνολικού αριθμού των δη−
   μοτών της επικράτειας, που καθορίζεται στους πίνακες
   που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο..." και εννοεί τους πίνακες της απογραφής. Τα δημοτολόγια δεν παίζουν ρόλο.

   Edit 2: Και εμένα πάντως η συνταγματική διατύπωση μου κάνει #fail, η απογραφή και οι εκλογικοί κατάλογοι είναι λίγο μήλα αχλάδια

  • από dkamen πριν 3684 μέρες 1       

   εντάξει φυσικά και είναι καραγκιοζιλίκι (και πάρα πολύ χαίρομαι που οι περισσότεροι τώρα δεν έχουν λεφτά να πάνε να ψηφίσουν, btw αυτό πρέπει να είναι #1 λόγος αποτυχίας των ΠΑΣΟΚ/ΝΔ, επιτέλους οι κωλόβλαχοί έκατσαν στην Αθήνα και χωρίς δικαίωμα ψήφου) αλλά δεν εστίαζα εκεί.

   Speeking of which, τον καλό καιρό αρκετοί βλάχοι actually σηκώνονταν και τρέχανε να απογραφούν στα χωριά τους(!) για να αυξήσουνε τον πληθυσμό, βάσει του οποίου αποφασίζονται όντως άλλα πράγματα όπως η κατανομή των κονδυλίων. Για να τα έχουν καλά με το κομμάτι του εαυτού τους που βαθιά μέσα του ξέρει ότι θα έπρεπε να βόσκει γίδια και να κάνει ό,τι του λέει ο πατριάρχης, υποθέτω.

   Λέει στο άρθρο τρία αν θυμάμαι καλά ότι οι έδρες κάθε περιφέρειας καθορίζονται από το λόγο των εγγεγραμμένων στα οικεία δημοτολόγια προς το σύνολο των εγγεγραμμένων στα δημοτολόγια της χώρας. Και λίγο πιο πέρα ότι το εκλογικό μέτρο είναι συνολικός αριθμός εγγεγραμμένων διά αριθμός εδρών.

  • από Auslaender πριν 3684 μέρες 1       

   Οι παράγραφοι 2 και 3 του άρθρου 2 λένε:

   "2. Ο αριθμός των βουλευτικών εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας ορίζεται κάθε φορά με βάση το νόμιμο πληθυσμό της, όπως αυτός προκύπτει από τ' αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής, της οποίας τα επίσημα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

   3. Μέτρο για τον υπολογισμό του αριθμού των βουλευτικών εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας είναι το πηλίκο της διαίρεσης του συνολικού αριθμού των δημοτών της επικράτειας, που καθορίζεται στους πίνακες που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο, δια του συνολικού αριθμού των βουλευτικών εδρών, που ορίζεται στην παράγραφο 1, οι οποίες κατανέμονται στις εκλογικές περιφέρειες."

   Οπότε αν τα νομικίστικα μου είναι καλά ο μόνος μπούσουλας για το μοίρασμα των εδρών είναι η απογραφή. Που σημαίνει πως οι δικηγόροι θα κάνουν χρυσές δουλειές μετά τις εκλογές και ο ΔΣΑ διαμαρτύρεται για να ρίχνει στάχτη στα μάτια του κόσμου :)

 • από Epanechnikov πριν 3684 μέρες       

  Σχετικό...

  http://goo.gl/0Oz09

 • από stassa πριν 3684 μέρες 1       

  «Προσπαθήστε λίγο να νιώσετε την απόγνωση κάποιου με θετική παιδεία που διαβάζει κάτι τέτοιο σε σύνταγμα σύγχρονης (υποτίθεται) χώρας.»

  Ξερόλας πού 'σαι. Έμαθες δυο γραμμές C++ και έγινες και συνταγματολόγος. Να βράσω και τη θετική παιδεία.


  Α ναι, σημαιάκι για να μάθεις να γράφεις για τους βλάχους. Άμα δε σ' αρέσουμε, να έρθεις εδώ στην Ευρώπη, να ζήσεις ανάμεσα στους Ευρωπαίους που θα σ' εκτιμήσουνε πολύ επειδή δεν είσαι βλάχος.


Log in για σχολιασμό ή γίνε μέλος εδώ.

Ποιά μέλη του buzz ψήφισαν αυτή την καταχώριση