Εθνική στρατηγική για το δημόσιο χρέος

"Ολες οι «λύσεις» για το πρόβλημα του ελληνικού δημόσιου χρέους έρχονται από το Βερολίνο, τη Φρανκφούρτη, το Παρίσι και τις Βρυξέλλες και ούτε μία δεν δημιουργήθηκε στην Αθήνα. Ολες αυτές οι λύσεις δίνουν προτεραιότητα στα συμφέροντα των ευρωπαϊκών τραπεζών και των ισχυρών ευρωπαϊκών κρατών και όχι στο ελληνικό εθνικό συμφέρον. "

"Αντί να επαναδιαπραγματευθεί το Μνημόνιο, η Ελλάδα πρέπει να εστιάσει την προσοχή της στη διαπραγμάτευση του χρέους της."


"Αντί να χρησιμοποιεί τα χρήματα που της δίνει η Ε.Ε. και το ΔΝΤ για να πληρώνει τα ομόλογά της στη λήξη τους στην ονομαστική τους αξία, η Ελλάδα μπορεί να τα αγοράζει πριν από τη λήξη τους σε τιμές 30% ή και περισσότερο κάτω από την ονομαστική αξία."

Σχόλια

  • από MichaelCorvin πριν 4611 μέρες       

    Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη γερμανική έκδοση των “Financial Times” υπογράμμισε ότι η «επιλεκτική χρεοκοπία» μπορεί «θεωρητικά, να διαρκέσει δύο εβδομάδες ή μπορεί να κρατήσει πολύ περισσότερο προκαλώντας πολύ μεγαλύτερη ζημία».

    Συνεπώς, η «επιλεκτική χρεοκοπία» δεν είναι μόνο ένα γεγονός που αφορά αντιλήψεις των οίκων αξιολόγησης, αλλά μια κατάσταση με πολύ σοβαρές συνέπειες για την κεφαλαιακή επάρκεια και τη ρευστότητα των τραπεζών. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον τις επόμενες ημέρες, να δούμε πού θα ισορροπήσει τελικά ο τραπεζικός κλάδος και, κατ’ επέκταση, ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑ, όταν η αγορά ενσωματώσει στις αποτιμήσεις τα νέα δεδομένα αυτής της εξαιρετικά δύσκολης συγκυρίας.

  • από sigmund πριν 4611 μέρες       

    Αφού πρόκειται για πρόβλημα κυρίως εξωτερικού χρέους, είναι φυσικό πρώτα να έρχονται οι λύσεις απ'αυτούς που καίγονται να σωθούν. Όταν το κράτος χρωστάει λεφτά (πχ σε προμηθευτές) δεν τρέχει τίποτα, τους αφήνει να περιμένουν.


Log in για σχολιασμό ή γίνε μέλος εδώ.

Ποιά μέλη του buzz ψήφισαν αυτή την καταχώριση