Εθνικός Λαϊκός Συνασπισμός, η διακήρυξη

Ο σοσιαλισμός που θα εγκαθιδρύσουμε θα είναι ελληνικός, θα αποπνέει ρωμιοσύνη (#panikos)

Σχόλια

 • από akindynos πριν 2993 μέρες       

  shameless plug, αλλά έχουν ξεφύγει εντελώς

  • από th.alys πριν 2993 μέρες       

   30 ετών κείμενο. Ο Χότζα δεν είχε κλείσει χρόνο νεκρός. Ο Τσαουσέσκου ήταν κυρίαρχος. Η ΕΣΣΔ ζούσε την περεστρόικα κι η Κίνα δεν είχε ολοκληρώσει την εκκαθάριση των μαοϊκών καλά καλά.

   Το κείμενο δείχνει το αντίθετο από αυτό που θα'θελες.

  • από akindynos πριν 2993 μέρες 1       

   Ναι, είναι η χρονιά που ο Καρβέλας και η Βίσση μας χαρίζουν το Δώδεκα. Αλλά επίσης το 1985 βγάζπυν οι Τρύπες τον πρώτο τους δίσκο (και οι Κατσιμιχαίοι!) και στα ραδιόφωνα παίζει Γουί αρ δε γουόρλντ. Στους κινηματογράφους τα ΚΝΑΤ εμποδίζουν την προβολή της Ελενής του Γκατζογιάννη, αλλά παραδίπλα έχει το Μπραζίλ του Γκίλιαμ.

   Και ένας καλλιεργημένος άνθρωπος μιλάει για σοσιαλισμό που αποπνέει ρωμιοσύνη.

   Αυτό που θα ήθελα να δείξει το κείμενο δεν είναι μια άκοπη, και τελικά ανούσια, κριτική του Κύρκου ειδικά ή της ανανεωτικής αριστεράς γενικά. Μια υπενθύμιση θα ήθελα να είναι, να μην εμπιστευόμαστε τη νοσταλγία.

   Πάντως αν η Ζωή ονομάσει το κόμμα της Εθνικός Λαϊκός Συνασπισμός δε θέλω να ακούσω κιχ.

  • από th.alys πριν 2993 μέρες 2       

   Πόσα χρόνια είχαν περάσει από το "Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες" που ήταν ακόμα βασικό σύνθημα του ΠΑΣΟΚ;

   Πότε έγινε κτήμα της ελληνικής αριστεράς ο διεθνισμός; Όταν αποθέωνε τον Ρίτσο της ρωμιοσύνης στα φεστιβάλ της;

   Η λατρεία του έθνους έχει βαθιές ρίζες στην Ελλάδα. Άλλοτε παίρνει καλοήθη μορφή κι εκδηλώνεται ως συντηρητικός ή αριστερός πατριωτισμός. Άλλοτε εκδηλώνεται με την κακοήθη μορφή του: αυτήν του εθνικισμού που δεν περιορίζεται στους ακροδεξιούς/νεοναζιστικούς κύκλους αλλά εκτείνεται ως την λεγόμενη πατριωτική αριστερά και το εθνικολαϊκιστικό μέτωπο, τα πολιτικά τέκνα του Αντρέα.

   Το να πέφτει θύμα της ρητορικής ένας 60ρης, χωρίς παραστάσεις από το εξωτερικό, το 85 είναι κατανοητό. Το να αναπαράγει και να ενισχύει την ίδια ρητορική μια 40άρα κοσμοταξιδεμένη το 2015 δεν είναι. Για την ακρίβεια, όταν δηλώνει αριστερή, είναι ασυγχώρητο.

  • από dkamen πριν 2992 μέρες 1       

   "Ναι, είναι η χρονιά που ο Καρβέλας και η Βίσση μας χαρίζουν το Δώδεκα. Αλλά επίσης το 1985 βγάζπυν οι Τρύπες τον πρώτο τους δίσκο (και οι Κατσιμιχαίοι!) και στα ραδιόφωνα παίζει Γουί αρ δε γουόρλντ. Στους κινηματογράφους τα ΚΝΑΤ εμποδίζουν την προβολή της Ελενής του Γκατζογιάννη, αλλά παραδίπλα έχει το Μπραζίλ του Γκίλιαμ."

   και το 73% του προϋπολογισμού της ΕΟΚ είναι επιδοτήσεις αγροτικών προϊόντων, από τις οποίες οι αγρότες της 10ης (τότε) χώρας μέλους έχουν ήδη εισπράξει ένα ολόκληρο ΑΕΠ 1981 μέσα σε μια τετραετία, ποσό που σε ατομικό επίπεδο αντιπροσωπεύει για πολλούς από αυτούς εισόδημα μεγαλύτερο από ολόκληρου του χωριού τους από το 1900 μέχρι το 1980 αθροιστικά. :)

 • από arcades πριν 2993 μέρες 4       

  Ο Κύρκος απευθυνόταν στον δεξιό νοικοκύρη, μια κλασσική ατάκα στις συγκεντρώσεις του. Ο "σοσιαλισμός που αποπνέει ρωμιοσύνη" είναι εκτός των άλλων, υπόρρητη υπενθύμιση ότι εμείς είμαστε του εσωτερικού, όχι του "εξωτερικού", της Μόσχας, κάτω από το σφυροδρέπανο υπήρχε μια ελληνική σημαία στο σήμα του κκε εσ. Επίσης ο διεθνισμός για τριάντα σαράντα χρόνια ήταν αρνητική έννοια, ήταν αυτός που επιδίωκε ανεξάρτητη Μακεδονία και βαλκανική ομοσπονδία -η νεολαία του κκε εσ. λεγόταν Ρήγας Φερραίος. Πολύς από τον εμφανιζόμενο πατριωτισμό ήταν υπεραναπλήρωση στις κατηγορίες για ανθελληνισμό, προδοσία, εαμοβουλγαρισμό κλπ. Τι κατηγορίες δηλαδή, φυλακίσεις, εξορίες κλπ. Και θά' λεγα δίκαιη υπεραναπλήρωση, μην τρελλαθούμε.Log in για σχολιασμό ή γίνε μέλος εδώ.

Ποιά μέλη του buzz ψήφισαν αυτή την καταχώριση