Επιστήμη Και Αριστερά (V for VALIS)

Γιάννης και Μαρία, επιστήμη, αριστερά, ΠΑΣΟΚ. Υλικά για κορυφαίο mini-series.

Σχόλια

 • από dkamen πριν 3122 μέρες 2       

  Έχω γράψει κι εγώ ένα με τίτλο 'Γκομενάρες και βιδωτά καπάκια.'

 • από dkamen πριν 3122 μέρες 2       

  Δηλαδή ας πούμε η φράση 'σε αντίθεση με τον Richard Feynman' δε σας κάνει εντύπωση.

  • από phi4physics πριν 3121 μέρες       

   Δεν βρήκα στο κείμενο φράση 'σε αντίθεση με τον Richard Feynmann' αλλά 'όπως τόνιζε ο Richard Feynman'.
   Εμένα πάντως αυτή η διαφοροποίηση των νόμων σε θεμελιώδης και σε 'κοντά στα φαινόμενα' μου κάθεται κάπως. Δε λέω μπορεί να τη διδάσκουν στο μάθημα 'Διδακτική των φυσικών επιστημών' στο Παν Αθηνών ή στη Ββάθμια εκπαίδευση (Β Γυμνασίου), αλλά και πάλι δε μου λέει τίποτα (ειδικά που το μάθημα δίνεται από το παιδαγωγικό τμήμα).

  • από dkamen πριν 3121 μέρες 1       

   Δεν το βρήκες επειδή είναι στη λίγο πιο ύπουλη μορφή "σε αντίθεση λοιπόν με τη Σώτη Τριανταφύλλου και το Richard Feynman".

   Που ΟΚ ένας λοστ αυτομάτως κουμπώνει ότι επειδή το λέει η Σώτη δε πα να το λέει και ο άλλος ο άγνωστος, είναι λάθος.

  • από phi4physics πριν 3121 μέρες 2       

   οκ σταμάτησα να διαβάζω κάπου στη μέση του δεύτερου κομματιού. Προφανές ο τύπος τα μπερδεύει πολύ, από το να θεωρεί (εμμέσως μέσω των συγκρίσεων που κάνει) την φιλοσοφία ως επιστήμη (δεν είναι) ως το να μην μπορεί να κατανοήσει το ρόλο των σφαλμάτων και του περιβάλλοντος (ότι και αν είναι το περιβάλλον σε ένα σύστημα υπό μέτρηση) στην πειραματική μέτρηση και ότι οι επιδράσεις αυτές πρέπει να κατανοηθούν και ποσοτικοποιηθούν.

   Μετά σταμάτησα να διαβάζω γιατί είναι σπατάλη χρόνου να διαβάζεις κριτική για επιστήμη από κάποιον άσχετο με την επιστήμη (η απόκτηση πτυχίου από πανεπιστήμιο δε σε κάνε αυτόματα επιστήμονα). Ίσως σχετικό με τη φιλοσοφία, αλλά η φιλοσοφία δεν είναι επιστήμη.

 • από phi4physics πριν 3121 μέρες       

  οκ υπάρχει και συνέχεια
  τώρα την είδα

  • από dkamen πριν 3121 μέρες 5       

   εγώ του έχω πει ότι αδυνατεί να καταλάβει τη διαφορά ανάμεσα στο "τείνω ασυμπτωτικά προς", το "είμαι" και το "δεν είμαι". Για αυτόν οι όροι των ακολουθιών
   α) 1.9, 1.99, 1.999, 1.9999, 1.99999, 1.999999...

   και
   β) 3, -15, μπλε, ΧΧΧΧ, @#*@^m, 5α+10γ, sin(16)

   είναι βασικά το ίδιο πράγμα: "όχι 2".

   Αυτό είναι φυσικά πολύ πιο "πλατωνική" αντίληψη από εκείνη για την οποία κατηγορεί τη Σώτη.

 • από Epanechnikov πριν 3121 μέρες 1       

  Δεν βλέπω πως με αυτά τα κείμενα απορρίπτεται ο ισχυρισμός πως "πουθενά δεν υπάρχει *περισσότερη* δικαιοσύνη από τις θετικές επιστήμες". Βέβαια σίγουρα οι επιστήμες δεν λειτουργούν όσο επαγωγικά όσο η μαθηματική απόδειξη αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.


 • από Epanechnikov πριν 3116 μέρες 1       

  " Θέτουμε το ίδιο πρόβλημα σε δύο ανθρώπους, τον Γιώργο, πανεπιστημιακό καθηγητή στατιστικής (απόφοιτος Χάρβαρντ, υποψήφιος για Νόμπελ κ.λπ.), και τον Γιάννη, έναν καθημερινό άνθρωπο: «Ρίχνω ένα δίκαιο κέρμα 99 φορές και έρχεται συνέχεια κορώνα. Ετοιμάζομαι να το ρίξω για 100η φορά. Τι μπορώ να περιμένω ότι θα έρθει με βάση την προηγούμενη εμπειρία;»

  - Ο Γιώργος δίνει τη θεωρητικά σωστή απάντηση: «Η προηγούμενη εμπειρία δεν σου εξασφαλίζει τίποτα. Ό,τι και να έφερε το κέρμα, πάλι υπάρχει πιθανότητα 1/2 να έρθει κορώνα ή γράμματα (διότι αν ρίξουμε το κέρμα πολλακισμμύρια φορές, θα προκύψουν αρκετές σειρές 99 όμοιων αποτελεσμάτων κ.λπ.)»

  - Ο Γιάννης δίνει τη σωστή απάντηση: «Αστρονομικά μικρή η πιθανότητα ένα δίκαιο κέρμα να ήρθε 99 φορές κορώνα... Πώς το ξέρεις ότι είναι δίκαιο; Τι ενδείξεις έχεις;»"


  --------------------------------------
  Έριξα μια ματιά στο τελευταίο κείμενο αλλά σταμάτησα στο παραπάνω σημείο. Ρε Ηλία αυτή την έρμη την πιθανοφάνεια δεν την έχεις ακουστά; Την διαφορά μεταξύ πιθανοθεωρίας και στατιστικής;


Log in για σχολιασμό ή γίνε μέλος εδώ.

Ποιά μέλη του buzz ψήφισαν αυτή την καταχώριση