Η Ιστορία Του Βιβλιοπωλείου Atlantis Στην Οία (θοδωρής γεωργακόπουλος)

Το βιβλιοπωλείο Atlantis στην Οία είναι ένα μικροσκοπικό υπόσκαφο υπόγειο απάνω στον κεντρικό δρόμο του χωριού, ανάμεσα στα καταστήματα με έργα τέχνης, μπιμπελό, σουβενίρ, καφέ και φαγητό.Μοιάζει πολύ αλλόκοτο και παράταιρο.

Σχόλια

 • από phi4physics πριν 4537 μέρες 2       

  Ένα εξαιρετικό βιβλιοπωλείο στον πιο όμορφο ίσως οικισμό στον κόσμο (υποκειμενική η άποψη όσο υποκειμενικό είναι και το ωραίο).

  "Με τη βοήθεια της Penguin θα το κάνουμε κάτι μεγαλύτερο από απλά ένα πάρτι: Θα το μετατρέψουμε σε λογοτεχνικό Σαββατοκύριακο. Συγγραφείς θα έρθουν για να μας διαβάσουν και να μιλήσουν για το έργο τους -προσπαθούμε να φέρουμε την Άλι Σμιθ, το Τζο Ντάνθορν και, ίσως, και τη Μάργκαρετ Άτγουντ. "
  Κάποιοι μας δείχνουν το δρόμο για το τί είδους τουριστικές υπηρεσίες πρέπει να αναπτύξουμε. Και δεν χρειάζονται πολλά πράγματα. Στη συγκεκριμένη π.χ. περίπτωση όλες οι υποδομές υπάρχουν: Αεροδρόμιο με καλή σύνδεση σε Αθήνα και Θεσ/νίκη (και από εκεί σε όλο τον κόσμο), ξενοδοχεία/εστιατόρια, εξαιρετική εξυπηρέτηση και συμπεριφορά τον ντόπιων (μιλάω ειλικρινά για το συγκεκριμένο νησί). Ίσως να λείπει κάποιο μεγαλούτσικο συνεδριακό κέντρο για να υποστηρίξει μεγαλύτερα meeting. κατά τα άλλα αφήστε τον κόσμο ελεύθερο να επιχειρήσει και να δοκιμάσει νέες ιδέες.

  • από Servitoros πριν 4537 μέρες       

   Απότομη προσγείωση. Το συγκεκριμένο βιβλιοπωλείο κατατάσσεται στα λεγόμενα community bookshops, οπότε για θρίαμβο της επιχειρηματικότητας δεν θα το έλεγες μάλλον το αντίθετο.

   Άμα δε ανήκεις και στους φιλελεύθερους υπερμάχους της νομιμότητας, η ύπαρξη ενός βιβλιοπωλείου με εθελοντές που υπερβαίνει την εργασιακή νομοθεσία βγάζεις σπυράκια.

  • από phi4physics πριν 4537 μέρες 4       

   ". Το συγκεκριμένο βιβλιοπωλείο κατατάσσεται στα λεγόμενα community bookshops, οπότε για θρίαμβο της επιχειρηματικότητας δεν θα το έλεγες μάλλον το αντίθετο. "

   Είναι ένα βιβλιοπωλείο το οποίο δεν στηρίζεται σε επιδοτήσεις, κρατικές παρεμβάσεις κτλ. για να ζήσει (σε αντίθεση με πολλούς έντεχνους καλλιτέχνες που πουλάνε κουλτούρα και ζητιανεύουν από το υπ. πολιτισμού). Ως εκ τούτου αν ένα community bookshops καταφέρνει να επιζήσει (και να κάνει μάλιστα και σχέδια επέκτασης σε διάφορες σχετικές δραστηριότητες) εντός του γελοίου ελληνικού κράτους που προσπαθεί όσο γίνεται να πνίξει κάθε ιδιωτική (δηλαδή μη κρατική) πρωτοβουλία είναι πράγματι θρίαμβος της επιχειρηματικότητας. Φαντάσου πόσες περισσότερες τέτοιες πρωτοβουλίες θα είχαμε αν δεν χρειαζόταν μερικούς μήνες και σπάσιμο νεύρων από την ελληνική γραφειοκρατία για να ανοίξει ένα βιβλιοπωλείο (ή οποιαδήποτε εμπορική επιχείρηση) και ειδικά από πολίτες άλλων χωρών (σκέψου μόνο το χρόνο που χρειάζεται ένας ξένος πολίτης να πάρει 1. άδεια παραμονής, 2. ΑΦΜ, 3. ΤΕΒΕ και μάλιστα τη στιγμή που για να πάρει τα 2 και 3 πρέπει να έχει το 1, αλλά για να έχει το 1 πρέπει να έχει το 3).
   Οι νέες ιδέες και νέες (και βιώσιμες) "επιχειρηματικότητες"/καινοτομίες (καινοτομία δεν είναι μόνο τα σούπερ ντούπερ χάι τεκ τσιπάκια) δεν θα έρθουν από μεγάλες πολυεθνικές, από τέτοια άτομα και τέτοιες ομάδες με όρεξη για δουλειά και κυρίως για δημιουργία θα έρθει.
   Το αν η επιχείρηση είναι στημένη σε ένα πιο κολλεκτιβίστικο πρότυπο είναι αδιάφορο.

 • από gerasimos πριν 4537 μέρες 1       

  Ωραιότατο το βιβλιοπωλείο, τοποθετημένο όχι μόνο σε 'ένα από τα ομορφότερα μέρη της Γης' αλλά και στο πιο τουριστικό μέρος της Ελλάδας: μιλάμε δηλαδή για κάτι που απευθύνεται σχεδόν αποκλειστικά στους τουρίστες που κατακλύζουν κάθε χρόνο τη Σαντορίνη από άλλους τουρίστες που κάνουν το κέφι τους (εντάξει, τα παιδιά θα τα έλεγες περισσότερο περιηγητές παρά τουρίστες, αλλά εν προκειμένω λίγη διαφορά κάνει). Εξαιρετική δηλαδή ιδέα, αλλά δε νομίζω ότι θα μπορούσε να σταθεί οπουδήποτε αλλού με οποιονδήποτε τρόπο. Δηλαδή όση όρεξη για δουλειά και δημιουργία αν έχεις, όσο ωραίος περιηγητικός ή κολλεκτιβιστικός τύπος κι αν είσαι δεν μπορείς να κάνεις κάτι αντίστοιχο, ας πούμε, στο Παγκράτι και να περιμένεις και να ζήσεις από αυτό. Κατά τα άλλα, αξιοθαύμαστο. Αλλά περισσότερο μου φαίνεται παράδειγμα δημιουργικού τουρισμού παρά καινοτόμου επιχειρηματικότητας.


Log in για σχολιασμό ή γίνε μέλος εδώ.

Ποιά μέλη του buzz ψήφισαν αυτή την καταχώριση