Σχόλια

 • από akindynos πριν 2621 μέρες 2       

  οπότε το μέιλ Χαρδούβελη δεν υπήρξε ποτέ η σχεδία με την οποία θα φεύγαμε από το νησί του λοστ

  • από th.alys πριν 2620 μέρες 2       

   Κανείς στοιχειωδώς νοήμων δεν το έχει ισχυριστεί αυτό. Η αξία του μέηλ έγκειται σε δύο διαπιστώσεις που προκύπτουν από την ανάγνωση του.

   Πρώτον, καθίσταται σαφές ότι υπήρχε πλέον στα τέλη του 2014 μια ομάδα τεχνοκρατών στην ελληνική πλευρά που ήταν σε θέση να καταθέσει κοστολογημένες αντιπροτάσεις.

   Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί αντικρούει ισχυρισμούς των νυν κυβερνώντων σχετικά με την έλλειψη ενός τέτοιου μηχανισμού που δικαιολογεί την δική τους αδυναμία εδώ και 4 μήνες να παρουσιάσουν μιαν κοστολογημένη αντιπρόταση.

   Δεύτερον, από το μέηλ μπορούμε να εξάγουμε έγκυρες υποθέσεις για τις διαπραγματευτικές θέσεις των δύο πλευρών. Η τρόικα ήθελε μέτρα περίπου 3 δις. Η ελληνική κυβέρνηση αντιπρότεινε μέτρα περίπου 1 δις. Στόχος και των δύο ήταν η ολοκλήρωση του προγράμματος και η έξοδος στην προληπτική πιστωτική γραμμή, όχι η υπογραφή τρίτου μνημονίου. Μπορεί εύλογα να υποτεθεί ότι αν δεν υπήρχαν πολιτικοί περιορισμοί, η συμφωνία θα έκλεινε κάπου σε αυτό το εύρος με την πρόταση της τρόικας ν'αποτελεί το άνω όριο και της Ελλάδας το κάτω.

   Αυτή η διαπίστωση είναι χρησιμότατη σήμερα που διαπιστώνουμε ότι αφενός μιλάμε για τρίτο μνημόνιο(όπως κι αν το πουν στο newspeak τους οι θιασώτες δικτατόρων που μας κυβερνάνε και οι χειροκροτητές τους). Αφετέρου η ελληνική αντιπρόταση, το κάτω όριο της πιθανής συμφωνίας δηλαδή, ξεκινάει από τα 2 δις περίπου.

   Τα δύο σημεία μαζί οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε έτοιμος να κυβερνήσει ήταν, όπως ισχυριζόταν, ούτε η διαπραγμάτευση του έφερε θετικά αποτελέσματα. Φυσικά για τους κομματικούς στρατιώτες, τόσο τους ιδεολόγους όσο και τους μισθοφόρους, αυτό μικρή σημασία έχει. Ελπίζω όμως ότι ο Γιάννης και η Μαρία θέλουν να ξέρουν αν η κυβέρνηση που εξέλεξαν απλά ήταν άτυχη ή αν τους παραπλάνησε συνειδητά για να ανέλθει στην εξουσία ένας θίασος απατεώνων.

  • από akindynos πριν 2620 μέρες 3       

   Από το ρεπορτάζ (σε εκείνο το βαθμό που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και δεν είναι damage control από πλευράς Κομισιόν) προκύπτει πως ασχέτως των υπολογισμών και των στοχεύσεων του Σύριζα, για την τρόικα η κυβέρνηση Σαμαρά ήταν dead man walking.

   Το να καταθέτεις τεκμηριωμένες προτάσεις σε μια διαπραγμάτευση έχει νόημα όταν υπάρχει μια σχετική ισοδυναμία ή/και η κατάσταση βρισκεται σε ένα σημείο ισορροπίας.

   Ας γράψουν οι εγκυκλοπαίδειες σο λήμμα Χαρδούβελης, Γκίκας πως συνέταξε την αρτιότερη, την πληρέστερη, την αποτελεσματικότερη πρόταση.

   Στην πραγματικότητα όμως (αυτήν που σχημάτισε η σοφή τρόικα, όχι ο έξαλλος σύριζα) το μέιλ Χαρσούβελη δεν υπήρξε ποτέ κάτι περισσότερο από ένα θνησιγενές what-if

  • από th.alys πριν 2620 μέρες 1       

   Ναι, και; Επίσης ξέρουμε ότι το μέηλ Χαρδούβελη δεν θα πέρναγε ποτέ ως είχε. Ακόμη κι αν πέρναγε τον σκόπελο του ΠτΔ ο Σαμαράς κι ολοκλήρωνε την θητεία της η κυβέρνηση του. Αλλάζει κάτι απ'όσα έγραψα; Ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ όσο προετοιμασμένος διατεινόταν ότι είναι; Είχε αξιόπιστη εναλλακτική; Είπε την αλήθεια; Βοήθησε την οικονομία;

   Άσε που δεν χρειαζόμασταν κανέναν Τέλλογλου και καμμία Βαρβιτσιώτη να μας πει ότι η κυβέρνηση τα'χε παρατήσει και η τρόικα τους εγκατέλειψε. Οποιοσδήποτε είχε ελάχιστο πολιτικό αισθητήριο και γνώριζε τις διατάξεις του Συντάγματος για την εκλογή του ΠτΔ γνώριζε τι θα συνέβαινε.

  • από dpant πριν 2616 μέρες 2       

   @th.alys, εάν το μπάζο ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αν δλδ όντως οι τροϊκανοί θεωρούσαν τον Σαμ καμμένο χαρτί, και επιδίωξαν να μην κλείσει η αξιολόγηση, μην και τυχόν πάρει ο επερχόμενος Σύριζα τα 7.2 δις και απομακρυνθεί τρέχοντας από το ταμείο, τότε η δεύτερή σου διαπίστωση μάλλον δεν ισχύει: ό,τι και να πρότεινε ο Χαρδούβγαλης, οι τροϊκανοί θα έβρισκαν τρόπο να τραβήξουν τις απαιτήσεις τους πέρα από τις κόκκινες γραμμές των Νδσοκ.

   Τολμώ να πω ότι αυτή η εκδοχή είναι ιδιάτερα ελαφρυντική για τον Αντωνάκη. Ώστε λοιπόν δεν ήταν αυτός που μακιαβελικά παγίδεψε τον Τσίπρα και τους εταίρους με την ολιγόμηνη επέκταση και την επίσπευση της προεδρικής εκλογής, παρά η Μέρκελ ήταν που έστησε το δόκανο, για να λογαριαστεί από θέση ισχύος με τους ανφόλο.

   Στην οποία περίπτωση βέβαια το ερώτημα είναι, αν τους φάει κι αυτούς ξινολάχανο, όπως έφαγε τον ΓΑΠ, τον Ευάγγελο και τον Αντώνη, τι θα της (μας) μείνει μετά;

  • από th.alys πριν 2615 μέρες 1       

   "οι τροϊκανοί θα έβρισκαν τρόπο να τραβήξουν τις απαιτήσεις τους πέρα από τις κόκκινες γραμμές των Νδσοκ."

   Το ΝΔΣΟΚ θα το πάθαινε αυτό και θα το άφηνε να περάσει; Δεν θα έκανε σημαία τον εμπαιγμό και το "η τρόικα προτιμάει τον ΣΥΡΙΖΑ, εμείς θα σας βγάλουμε από το μνημόνιο, αυτοί θα μας κάνουν αποικία χρέους";

   Ή στις διαπραγματεύσεις που θ'ακολουθούσαν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έλεγε ότι οι εταίροι είναι αναξιόπιστοι, άλλα λένε την μια, άλλα την άλλη. Εδώ το είπανε με την πρόταση της Κομισιόν στο Γιούρογκρουπ που την πέρασαν για προσχέδιο του Γερούν.

   Επίσης, από τον Γενάρη μέρος του παιχνιδιού είναι η επικοινωνιακή κάλυψη: οι τροϊκανοί να πουν ότι φταίει η Ελλάδα για την πτώχευση+έξοδο από ΕΖ κι οι δικοί μας ότι φταίνει οι άλλοι. Άντε να πείσουν οι τροϊκανοί ότι δεν είναι ελέφαντες αν έχει μαθευτεί τέτοιος εμπαιγμός.

   Απλά δεν στέκει αυτό που λες αν το καλοσκεφτείς.

   Οι τροϊκανοί χίλια κακά μπορεί να'χουν, αλλ'άπαξ και δώσουν νούμερα γραμμένα σε χαρτί, δεν τ'αλλάζουν χωρίς εμφανή κι εύλογη αιτία. Αν είπαν ότι ήθελαν μέτρα τριών δις, τόσα ζήταγαν εκείνη την στιγμή με βάση τις υπάρχουσες εκτιμήσεις κι αν τα δίναμε θα έκλεινε το ζήτημα άμεσα. Η "σκλήρυνση" της στάσης τους ήταν το ότι απαίτησαν να γίνουν όλα τα συμφωνηθέντα και δεν έκαναν σκόντο. Αυτό στο χωριό μου δεν το λένε σκλήρυνση πάντως.

   Παγίδα στον Αλέξη δεν έστησε κανένας. Ούτε η Μέρκελ, ούτε ο Σαμαράς με τον Βενιζέλο. Τις εκλογές μόνος του τις προκάλεσε και ήξερε τι θ'αντιμετωπίσει. Ή όφειλε να ξέρει. Το ίδιο ακριβώς έκανε ο προκάτοχος του με τον Παπαδήμο και ο Βενιζέλος με τον Παπανδρέου. Και οι τρεις προτίμησαν τ'οφίτσιο από το γενικό καλό. Ας βρει τρόπο κι αυτός να βγάλει το κάρο από την λάσπη όπως, σε κάποιο βαθμό, έκαναν οι άλλοι δύο.

  • από dpant πριν 2603 μέρες       

   -- "οι τροϊκανοί θα έβρισκαν τρόπο να τραβήξουν τις απαιτήσεις τους πέρα από τις κόκκινες γραμμές των Νδσοκ."

   --"[Δ]εν στέκει αυτό που λες [...] Οι τροϊκανοί χίλια κακά μπορεί να'χουν, αλλ'άπαξ και δώσουν νούμερα γραμμένα σε χαρτί, δεν τ'αλλάζουν χωρίς εμφανή κι εύλογη αιτία. Αν είπαν ότι ήθελαν μέτρα τριών δις, τόσα ζήταγαν εκείνη την στιγμή με βάση τις υπάρχουσες εκτιμήσεις κι αν τα δίναμε θα έκλεινε το ζήτημα άμεσα."

   γκουχ γκουχ

   Δεν είναι μόνο τα νούμερα.

   (Ποτέ δεν ήταν.)

  • από th.alys πριν 2603 μέρες       

   1) Σε περίμενα
   2) Αν δεις τις προτάσεις της τρόικας, θα διαπιστώσεις ότι ελάχιστα έχουν αλλάξει σ'όσα ζήταγαν τότε και τώρα. Κι οι πιο πολλές αλλαγές οφείλονται στ'ότι πιάνουμε Ιούλιο σιγά σιγά και μπήκαμε σε ύφεση ξανά.
   3) Ναι, μετακινούν τα δοκάρια και δεν ήταν ποτέ το θέμα τα νούμερα αν πιστεύεις ότι θα πάρουμε 300Μ μέσα στο 2015 από τις άδειες 5G, τα φρουτάκια και τις τηλεοπτικές διαφημίσεις. Στο χωριό μου δεν το λένε "κουνάω τα δοκάρια", το λένε "σοβαρευτείτε και μην με περνάτε για ηλίθιο".

  • από dpant πριν 2602 μέρες       

   1. @th.alys, με κολακεύετε μεσιέ ;)

   2. @Γερούν_γερά,

   κούνα τα δοκάρια όσο θες, κοίτα μόνο μη σε περάσουν για ηλίθιο κι αποδράσουν με καμιά συμφωνία που θα μπορούσε να περάσει από τη Βουλή χωρίς να πέσει η κυβέρνηση.

   Και μην ανησυχείς αν ακολουθήσει θύελλα, κάποιος συνδυασμός Φώφης-Αρίστου σίγουρα θα καταφέρει να κουμαντάρει το καράβι (#μπα)
  • από th.alys πριν 2586 μέρες 1       

   Dpant για σύγκρινε τι ζητούσαν από Σαμαροβενιζέλους και τι έδωσε σήμερα ο Τσίπρας, κάνε τις αναγκαστικές λόγω ύφεσης/καθυστέρησης αυξήσεις και δες αν κουνήθηκαν τα δοκάρια καθόλου. Ούτε εκατοστό λέω με μια πρώτη εκτίμηση.

 • από contrabando πριν 2591 μέρες       

  Είναι η ίδια Εleni Varvitsiotis;
  "Στις Βρυξέλλες ο Ε.Τσακαλώτος. Αν θα βρεθει στο #Eurogroup δεν είναι γνωστό LINK.Log in για σχολιασμό ή γίνε μέλος εδώ.

Ποιά μέλη του buzz ψήφισαν αυτή την καταχώριση