Η ελευθερία της έκφρασης/Old boy

Ο Ολδβου εκφράζει την ανθρώπινη λύπη του σαν άνθρωπος με ήθος της Αριστεράς, σαν γραφιάς του Ανφόλλο προς τους γραφιάδες της Άθενς Βόις, απλά και βαθιά ανθρώπινα.

Σχόλια

 • από ProkopisDoukas πριν 3310 μέρες 2       

  Με τα χίλια ζόρια και μετά από ένα 24ωρο διαβουλεύσεων, έβγαλαν μόλις μια γραμμή ανακοίνωση για την Athens Voice...

  Κατά τα άλλα, οι άλλοι είναι "προπαγάνδα"...

  • από dkamen πριν 3310 μέρες 1       

   δε νομίζω ότι έχεις καταλάβει, η ομάδα του Unfollow βλέπει τον ΣΥΡΙΖΑ σαν κάτι ελαφρώς λιγότερο δεξιό από τη ΝΔ.

   Υποψιάζομαι ότι και ο Μπακούνιν να μετενσαρκωνόταν, σαν κάτι ελαφρώς λιγότερο δεξιό από τη ΝΔ θα τον έβλεπαν.

 • από RAM πριν 3310 μέρες 1       

 • από alberich πριν 3310 μέρες 1       

  Δεν έπρεπε να βγάλουν ανακοίνωση. Όποιον ζητάει πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων από τον προπαγανδιστικό μηχανισμό της τρόικας νομίζοντας ότι θα τον εξευμενίσει, τον κλ@νουν οι διανοούμενοι (http://is.gd/7YwGf1). Σημειωτέον ότι η καταδίκη ήταν "χωρίς αστερίσκους" -όπως απαιτούν οι εισαγγελίσκοι - και όμως πήρε αυτή την -προκατασκευασμένη από το θινκ τανκ της τρόικας πριν από οποιοδήποτε εμπρησμό- απάντηση: "Δεν είναι καν θέμα «καταδίκης» -έστω και με το γάντι για να μην αφήσει αποτυπώματα- όπως έκανε η Αυγή."

  Και επειδή είδα να παραλληλίζεται ο εμπρησμός -από κάποιον τρεχαγύρευε- της AV με το κάψιμο βιβλίων από τους ναζί, ιδού και άλλο ένα περιστατικό που κάνει προφανές ότι τα περί "μη ανοχής στην αντίθετη άποψη" και "πλήγματος στην δημοκρατία" δεν επαρκούν, και "καταδίκες" (τηλεοπτική κενόλογία) χωρίς "αστερίσκους" δεν μπορούν να υπάρξουν:

  "1969
  Εκρήξεις βομβών της ΔΑ* στην είσοδο της εφημερίδας "Εστία" (11/4)
  Εκρήξεις βομβών του ΚΕΑ στα γραφεία της χουντικής εφημερίδας "Νέα Πολιτεία" (13/9)
  *ΔΑ= Δημοκρατική Άμυνα η αντιστασιακή οργάνωση που ανήκε ο κώστας σημίτης."


  Και άλλο ένα:

  "At the time, Nato defended the air strike by saying the TV station was a legitimate target because of its role in what Nato called Belgrade's campaign of propaganda."


  • από dkamen πριν 3310 μέρες 6       

   Το ΝΑΤΟ ειχε πολεμο με εχθρικη χωρα και οχι διαφωνια με συμπολιτη του για το ποτε θα ανοιγουν τα μαγαζια αλλα αν παραλειψουμε αυτη τη μικρολεπτομερεια καλο το παραδειγμα, σα να λεμε δεν υπαρχει πλανητης χωρις μαλακες αν παραλειψουμε ο,τι βρισκεται απο τον Αρη και εξω ή απο την Αφροδιτη και μεσα.

  • από alberich πριν 3310 μέρες 4       

   Άμα δέχεσαι τις ταυτίσεις με τους ναζί-που-κάψανε-βιβλία, και γενικεύσεις του τύπου βιαποπουκιανπροέρχεται, τότε με το παράδειγμα με το νατο (που επικαλέστηκε κάποια ηθική νομιμοποίηση της πράξης του -"έσπερνε μίσος" είπε ο κλίντον -όπως και για όλον τον πόλεμο) δεν μπορώ να καταλάβω τί πρόβλημα έχεις. Τέλος πάντων. Πάρε αυτό με τη χούντα.Είναι μια απόδειξη του αυτονόητου πως ότι κυκλοφορεί τυπωμένο, δεν είναι απαραιτήτως απλώς μια "άποψη". Δεν ταυτίζω καταστάσεις -όπως κάνουν γελοιωδώς οι φιλελέδες με τα περί ναζί που καίγαν βιβλία- αλλά υποδεικνύω ότι υπάρχουν παραπάνω από ένας αστερίσκοι σε αυτές τις περιπτώσεις.

  • από dkamen πριν 3309 μέρες 2       

   "Άμα δέχεσαι τις ταυτίσεις με τους ναζί-που-κάψανε-βιβλία, και γενικεύσεις του τύπου βιαποπουκιανπροέρχεται, τότε με το παράδειγμα με το νατο (που επικαλέστηκε κάποια ηθική νομιμοποίηση της πράξης του -"έσπερνε μίσος" είπε ο κλίντον -όπως και για όλον τον πόλεμο) δεν μπορώ να καταλάβω τί πρόβλημα έχεις. "

   έχω πρόβλημα ότι ήταν πολεμική επιχείρηση, στον πόλεμο εξ ορισμού δε σε πολυαπασχολούν τα δικαιώματα του αντιπάλου αλλά να του κάνεις κακό. Υποτίθεται η πολιτική διαφωνία σε καιρό ειρήνης και μάλιστα η διαφωνία με άρθρα γνώμης έχει άλλο στόχο και μέσα, ξαναϋποτίθεται.

 • από ProkopisDoukas πριν 3310 μέρες 3       

  Εντάξει Αλβέριχε, αλλά δεν θα με πείσετε ποτέ. Η εξίσωση της χούντας ή του (όποιου, πάντοτε απεχθούς άλλωστε) πολέμου με το σήμερα της Ελλάδας είναι το απόλυτο newspeak της σημερινής αριστεράς.

  • από th.alys πριν 3310 μέρες 2       

   Κανείς από τους ανωτέρω αστερίσκους δεν εφαρμόζεται εν προκειμένω. Ούτε χούντα έχουμε, ούτε σε εμπόλεμη κατάσταση βρισκόμαστε για ν'αποτελούν τα ΜΜΕ της μίας πλευράς νόμιμο στόχο για τους μαχητές της άλλης.

   Δεν κάνουμε γενική θεωρητική συζήτηση περί των νομιμοποιητικών προϋποθέσεων της βίας. Σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις αναφερόμαστε. Και σε αυτές η προβολή των αστερίσκων ισοδυναμεί με αποδοχή των προκειμένων που τους θέτουν εν ισχύ. Όποιος πιστεύει ότι έχουμε χούντα κι η ένοπλη βία νομιμοποιείται ως αντίδραση στο καθεστώς, ας το πει ξεκάθαρα κι ας αφήσει τις φιοριτούρες.

   Άποψη είναι σχεδόν τα πάντα, από την AV μέχρι το Unfollow κι από την Α1 μέχρι τις επιστολές Ρωμανού και το βιβλίο του Κουφοντίνα.

   Ευτυχώς υπάρχουν μερικοί που δεν θεωρούν προβληματικό τον σαρκασμό και την λοιδωρία μόνο και μόνο εξαιτίας της ιδιότητας/πολιτικής στάσης του αντικειμένου τους. Κι ευτυχώς χάρη σε αυτούς επιτρέπεται να εκδίδονται και να γίνονται best sellers ακόμα και τα βιβλία κατά συρροή δολοφόνων.

   Εδιτ: Για παρακάτω πήγαινε.

  • από alberich πριν 3310 μέρες 3       

   Όχι, δεν έχουμε χούντα. Έχουμε ένα καθεστώς διακυβέρνησης χωρίς συναίνεση, με οριακή τυπική κοινοβουλευτική νομιμοποίηση και εντός ξεχειλωμένων συνταγματικών ορίων, με πολλές αυταρχικές εκτροπές και πλήρη απουσία στοιχειώδους συνέπειας σε προτάγματα, ιδεολογίες, προγράμματα και διαβεβαιώσεις από τους κυβερνώντες. Και όχι δεν δικαιολογεί "ένοπλη βία" . Υπάρχουν εκλογές.

 • από alberich πριν 3310 μέρες 3       

  Το ότι κάποιοι -που δεν εκπροσωπουν τίποτε- την κάψανε, δεν αλλάζει το ότι είναι ένα απ' τα πολλά φερέφωνα της ενορχηστρωμένης μονοφωνίας των καθεστωτικών ΜΜΕ, που κάνουν μεθοδευμένα και συντονισμένα ψυχολογικό πόλεμο από την πρώτη μέρα των μνημονίων στην κοινωνία, ούτε το ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί "άποψη" το να εκλογικεύεις -μεθοδικά και σε αγαστή σύμπνοια πάντα με τους ίδιους και τους ίδιους, πάντα ταυτόχρονα και με πανομοιότυπη ρητορική- ειλημμένες αποφάσεις, που εφαρμόζονται με την πυγμή του κράτους , επιτιθέμενος -λοιδωρώντας, συκοφαντώντας και σαρκάζοντας- σε όποιον αντιστέκεται. Το δυστύχημα δεν είναι ότι επιχειρείται η ηρωοποίηση ενός προπαγανδιστικού (με όρους δόγματος του σοκ) εντύπου, αλλά το ότι οι φιλελέδες το πανε και παραπέρα, ουσιαστικά ζητώντας την ποινικοποίηση του λόγου όσων αποδομούν και καταδεικνύουν τον επικοινωνιακό μηχανισμό της τρόικας και τις μεθόδους του.

  • από dkamen πριν 3310 μέρες 1       

   Ξερεις ομως ουτε αυτος που εγραψε 'χωρις γαντια' εκπροσωπει τιποτα, δεν υπαρχει θινκ τανκ της τροικας γιατι η τροικα δεν ειναι καταστασιακη υποθεση. Εγω δεν εχω δει κανεναν εκτος κλικας των Λοστ να νομιζει οτι τα αρθρα γνωμης ειναι τοσο σημαντικα.

  • από alberich πριν 3309 μέρες       

   λάθος θέση

 • από ProkopisDoukas πριν 3310 μέρες 7       

  Αλβέριχε, προσωπικά θεωρώ τις απόψεις σας απολύτως επικίνδυνες για τη χώρα (μην πω και την ανθρωπότητα συνολικά). Αλλά δεν θα ευχηθώ ποτέ (έστω και κρυφά) να καεί το βήμα, όπου τις εκθέτετε. Και επιπλέον, δεν θα καταδικάσω με μισή καρδιά (ή και καθόλου) την απόπειρα να εκφοβιστείτε ή/και φιμωθείτε. Αυτό είναι το θέμα εδώ, αν δεν το καταλαβαίνετε. Ή αλλιώς, πώς η αριστερά, από πρώτιστος υπέρμαχος των δημοκρατικών αντιλήψεων (που θα έπρεπε να είναι), δεν είναι πια, στην Ελλάδα τουλάχιστον.

  Επιπλέον, επειδή γράφω χρόνια σε αυτή την εφημερίδα (και κανένας δεν μου υπαγόρευσε ποτέ τι να πω), σας απαντώ οτι εξίσου "προπαγανδιστικά" μπορούν να θεωρηθούν αυτά που λέτε εσείς - μην πω και πολύ περισσότερο. Γιατί οι αριστερές αντιλήψεις που εκπροσωπείτε, είναι πολύ πιο πολύ υπέρμαχοι ενός συστήματος πελατειασμού, λαϊκισμού και γενικότερης καθυστέρησης/συντήρησης (σε αντιδιαστολή με την πραγματική πρόοδο), απ' ότι είναι οι δικές μου. Εκφράζετε την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος - αυτό στην ουσία σας λέει χρόνια τώρα ο Γεωργελές και γι αυτό και σας ενοχλεί τόσο πολύ.

  Και προσωπικά, όπως ξέρετε επίσης, καθώς είμαι χρόνια στο buzz, οι απόψεις που εκφράζω δεν έχουν σχέση με αυτό που αποκαλείτε "φιλελέδες".

  • από alberich πριν 3310 μέρες 4       

   Σας έχουν διαφύγει πολλές απόπειρες -ευοδωθείσες- φίμωσης, και στο μέσον το οποίο εργαζόσασταν και σε άλλα (απολύσεις, κοψίματα εκπομπών, συλλήψεις, ευθείες απειλές) για να παριστάνετε τον υπέρμαχο της ελευθερίας του λόγου (της εξουσίας πάντα).
   Το ύφος είναι ανάλογο αυτού που γράψατε ότι οι απόψεις μου είναι "επικίνδυνες για τη χώρα". Ποιες? Μήπως θέλετε να ποινικοποιηθούν? Τις επαναλαμβάνω. Δεν θεωρώ όλον τον λόγο που εκφέρεται ή τυπώνεται απλή "άποψη". Υπάρχει και υπήρχε πάντα λόγος επικουρικός του ροπάλου των ΜΑΤ. Η διάκριση είναι εύκολη στην πράξη. Ο λόγος αυτός εκλογικεύει και υπερασπίζεται αυτό που ήδη εφαρμόζεται με την βία.

   Αλλά βεβαίως δεν θέλω ούτε εύχομαι να εκφοβιστεί ούτε να σιωπήσει η AV, όπως -φυσικά- αφήνετε να εννοηθεί.Απλώς πιστεύω πως όποιος ανταποκρίνεται σε δημόσιες, προσωποποιημένες, επιλεκτικές εισαγγελικού τύπου απαιτήσεις για "καταδίκες χωρίς αλλά", προσυπογράφει εκ των προτέρων και αυτά (και θα του πουν και ότι καταδικάζει ανειλικρινώς). Εγώ αυτά λοιπόν δεν τα προσυπογράφω.

  • από ProkopisDoukas πριν 3310 μέρες 2       

   Σοβαρά Αλβέριχε? Αυτό που σας έγραψα με καθιστά "υπέρμαχο της ελευθερίας του λόγου της εξουσίας (πάντα)"? Της δικής σας ελευθερίας του λόγου δεν είμαι υπέρμαχος? Και πώς θα μπορούσα να ζητήσω να ποινικοποιηθούν οι απόψεις σας, όταν γράφω με σαφήνεια οτι ποτέ δεν θέλω να φιμωθούν/εκφοβιστούν? Συνεννοούμαστε ή έχουμε χάσει τελείως την έννοια της γλώσσας και των νοημάτων?

   Όταν γράφω οτι κάποιες απόψεις είναι "επικίνδυνες", δεν γράφω παρά το προφανές: Οτι θεωρώ οτι θα οδηγούσαν μια κοινωνία, στο σύγχρονο παγκόσμιο περιβάλλον, σε πολύ μεγαλύτερες καταστροφές, από αυτές που ήδη υφίσταται. Τίποτε παραπάνω.

   Τις απόπειρες φίμωσης στη δουλειά μου, τις ξέρω πολύ καλά, τις έχω καταγγείλει πολλάκις - και κανένας συμψηφισμός δεν ισχύει επί τούτου.

   Η καταδίκη μιας τρομοκρατικής επίθεσης θα έπρεπε να είναι αυτονόητη. Αλλά δυστυχώς δεν είναι. Η καταδίκη μιας ρητορικής, είναι ένα διαφορετικό πράγμα. Φαίνεται όμως οτι η αποδοχή μιας ("κάνε με λάστιχο", όπου βολεύει τους ιδεολογικούς σκοπούς) ρητορικής, εμποδίζει και την καταδίκη των αυτονόητων. Και τελικά και την αποδοχή της δημοκρατίας, για την έλλειψη της οποίας, τόσο πολύ κατηγορεί η αριστερά άλλους, δικαίως ή αδίκως.

 • από ngeor πριν 3310 μέρες 9       

  Εκεί μας φτάσανε οι αλήτες να κάνουμε κουόουτ ΟΑΚΚΕ και να μην είναι για πλάκα

  "Αυτό το χτύπημα στην ελευθερία του τύπου, το ωμότερο ως σήμερα στη μεταδικτατορική περίοδο, αποτελεί ένα ποιοτικό άλμα στον επιταχυνόμενο εκφασισμό της χώρας. Το λέμε αυτό όχι τόσο εξαιτίας αυτού του ίδιου του χτυπήματος, αλλά κυρίως εξαιτίας του ότι αυτό πέρασε σαν ένα γεγονός ρουτίνας καθώς όχι μόνο δεν βρήκε απέναντί του με έμφαση, με σαφήνεια και κυρίως με ένταση την καταδίκη όλων των πολιτικών κομμάτων και των μεγάλων ΜΜΕ, αλλά βρήκε τα μισόλογα ή και τη σιωπή τους, πράγμα που σημαίνει ουσιαστικά την πλάγια έγκριση τους στον εμπρησμό. Αυτή η αντίδραση είναι μια αδιάψευστη απόδειξη για το ότι οι τραμπούκοι δεν δράσανε αυθόρμητα σαν μια πολιτικά καθυστερημένη και θυμωμένη μικροαστική σέχτα, αλλά είχαν τη πολιτικο-ιδεολογική κάλυψη ενός ευρύτερου καθεστωτικού μετώπου."

  http://www.oakke.gr/afises/2013-02-16-20-47-58/item/431-%CE%B7-%CE%BF%CE%B1%CE%BA%CE%BA%CE%B5-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B5%CE%BC%CF%80%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%BC%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CF%82-athens-voice-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CE%AF-%CF%83%CE%B5-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%86%CE%B1%CF%83%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%83%CF%85%CF%83%CF%80%CE%B5%CE%AF%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7

  • από arcades πριν 3308 μέρες       

   Δεν είναι και τόσο φοβερή περίπτωση αν σκεφτείς ότι η συγκεκριμένη ομάδα υπερασπιζόταν στο παρελθόν μετά πάθους τον Κόκκαλη, τον Βαρδινογιάννη και άλλους μεγαλοεπιχειρηματίες της χώρας. Στο πολιτικό παίγνιο παίζει ακριβώς το ρόλο που επικαλείσαι στην αρχή.

 • από phi4physics πριν 3310 μέρες 5       

  Η επιχειρηματολογία του old-boy είναι καταπληκτική.
  Δεν θίγει το θέμα (εμπρησμός εφημερίδας) αλλά το χρησιμοποιεί ως αφορμή να σχολιάσει τον προπαγανδιστικό ρόλο των μίντια και εμμέσως να δικαιώσει τα φασιστάκια των εξαρχείων ενώ εκ των υστέρων να μπορεί να επιχειρηματολογήσει ότι ποτέ δεν τα υποστήριξε.
  Εύγε, είναι ένας έξυπνος άνθρωπος και καταπληκτικός γραφιάς που με τέχνη καμουφλάρει την προπαγανδιστική του στρατηγική, ίδια με αυτή που ακολουθούν τα δελτία ειδήσεων (δηλ. κάθε μαλακία της κυβέρνησης είναι αφορμή για κριτική στο συριζα).

 • από snaporaz πριν 3310 μέρες 6       


  αν εγώ σας κατηγορώ για κάτι άλμπεριχ/ολδ βου/ανφάλοου κτλ είναι ότι δεν έχετε το κουράγιο να πείτε στα ίσια ότι είστε υπέρ της βιας και να ασκήσετε και εσείς οι ίδιοι βια.

  Αυτά που λέτε δεν βγάζουν νόημα.

  Ζούμε σε μια χώρα που το μόνο που ακούγεται είναι κρατικη προπαγάνδα μιας μη νομιμοποιημένης κυβέρνησης που οδηγεί την χώρα σε ανθρωπιστική κρίση, ΑΛΛΑ είμαι κατά της βιας.

  Δεν παίζει ρε φίλε. Αν πιστεύεις ότι αυτή είναι η χώρα που ζεις, παίρνεις τα κουμπούρια, οπώς έχουν κάνει τόσοι και τόσοι άνθρωποι στην ιστορία.
  Αν δεν τα παίρνεις, είτε δεν τα πιστεύεις ο ίδιος αυτά που λες, είτε κρύβεσαι πίσω από μισόλογα περιμένοντας να βγάλουν το φίδι από την τρύπα οι μοντυπαϋθονικές αναρχοwhatevah' ομάδες πιτσιρικάδων των εξαρχείων.

  Άντε σας αφήνω τώρα, πάω στην Πύλη του Βραδενβούργου για τους εορτασμούς της πτώσης του Τοίχους, για να θυμηθώ ότι δεν είναι όλα χαβαλές...


  • από alberich πριν 3310 μέρες 3       

   Ζουμε τα τελευταία 4,5 χρόνια μια τέτοια κατάσταση σαν χώρα. Και είναι φανερό από το 2012 ότι το καθεστώς δεν κατάφερε να παγιωθεί -όπως υπολόγιζαν- και θα πέσει με εκλογές. Κανείς δεν μιλάει για βίαιη ανατροπή του (αντιθέτως μνημονιακοί κονδυλοφόροι έχουν μιλήσει και για τανκς και για αναστολή άρθρων του συντάγματος).
   Α, ναι είναι κι' αυτή η επέτειος. Έχει πολύ πλήθος στους δρόμους? Νομίζω ότι ο ενθουσιασμός κράτησε λίγο.

  • από dkamen πριν 3309 μέρες       

   https://www.youtube.com/watch?v=lQTB2BRDGlo

   We meet in underground parking lots
   And late night in coffee shops
   With voices low unless we’re drunk
   We've got hats and cop sunglasses
   We question all that is wrong
   We discuss conspiracy
   Are we enemies of the state?
   Or idealist bourgeoisie?

   I’ll get this one, put it on my card
   I get frequent flyer mileage
   And a booklet of upgrades
   So next time I visit the third world
   I won’t have to fly second class
   The people's revolution is gonna be a podcast

   We took the bus to the anarchist book fair
   I left the hybrid at home
   I scored an extremely rare signed copy of the communist manifesto
   We protested the G8, got maced by female police
   In hot black uniforms and boots
   I got one’s e-mail address

   Still I’m waiting to see if my bid on eBay was enough
   To get "Today’s Empires Are Tomorrow’s Ashes" on soviet red vinyl
   It’s going on the wall next to "Tubthumper" and "The Battle Of Los Angeles"
   Of Los Angeles

  • από alberich πριν 3309 μέρες 2       

   Με αυτή τη μουσική, ότι και να λένε , μ@λακίες θα λένε (αν και μάλλον για δημαρίτες, ΜΚΟ κλπ προσπαθούν να πουν από την οπτική του tea party)

   Γνωστά αυτά

  • από snaporaz πριν 3309 μέρες 4       


   Συνεχίζω να πιστεύω πάντως ότι όλο αυτό είναι απίστευτα άδικο τελικά για ανθρώπους σαν τον Ρωμανό, που έκαναν αυτό που οφείλει να κάνει κάθε άνθρωπος όταν πιστεύει ότι η κυβέρνηση δεν έχει νομιμοποιήση, και λιώνουν τώρα σε κελιά με κατεστραμμένη ζωή, ενώ οι διάφοροι ολδ μπού και κατρούγκαλοι κάνουν καρριέρα (επί χούντας, σύμφωνα με τα λεγόμενα τους...) με άλλα λόγια ν'αγαπιόμαστε (δεν προτρέπω σε βια, αλλά αν κάποιος ασκήσει βια δεν τον καταδικάζω εντελώς (ίσως όμως και να τον καταδικάζω λίγο) γιατί και η γαλλική επανάσταση είχε βια, αλλά δεν λέμε τώρα στον κόσμο να πάρει τα κουμπούρια, αλλά άμα τα πάρει δίκιο θα 'χει δηλαδή εδώ που τα λέμε αλλά αν με πιέσετε μπορεί να πω και το αντίθετο κτλ κτλ).

   Και μιας που αρχίσαμε τις αφιερώσεις, αφιερώνω και εγώ τον στίχο των Floyd:

   "Forward" he cried from the rear
   and the front rank died.
  • από dkamen πριν 3309 μέρες       

   Ναι οι NoFX είναι tea party, πόσο πολύ το βρήκες :)


  • από alberich πριν 3309 μέρες 2       

   Για το συγκεκριμένο λέω. Λέει περίπου ότι και οι anal cunt γι' αυτά τα θέματα. Γενικά είναι εύκολο να την πεις στους αριστερούς με μισές αλήθειες και σχόλια περί στυλ. Και η χ.α. το κάνει.

  • από dkamen πριν 3309 μέρες 1       

   Δεν πειράζει που δεν ξέρεις τους NoFX και που δε σου αρέσει το Καλιφορνέζικο πανκ, όμως καλύτερα να μην προσπαθήσεις να το σώσεις: ΔΕΝ είναι tea party, για την ακρίβεια είναι από τα πιο επαναστατικά συγκροτήματα στον πλανήτη.

   Από εκεί και πέρα προφανώς και είναι πανεύκολο να την πεις στους αριστερούς αν τους ταυτίσεις αποκλειστικά με τον Old Boy. Είναι βέβαια ακόμα πιο εύκολο να την πεις στους αριστερούς κατηγορίας Old Boy _σκέτο_, που είναι και αυτό που κάνουν οι NoFX. And your point is...?

   Επίσης μια και το ανέφερες, η Χρυσή Αυγή εκτός από το να τη λέει στους αριστερούς για στυλ έχει και μια λίγο πιο αξιοσημείωτη τάση να θεωρεί τα εγκλήματα του χώρου της ασήμαντα παρουσιάζοντας μια στρεβλή πραγματικότητα πολέμου μέχρις εσχάτων όπου οι Έλληνες ή θα κάνουν πέρα λεπτομέρειες όπως ο ποινικός κώδικας και η κοινή λογική ή θα σφαχτούν σαν τα τραγιά.

   Και πράγματι ενώ το να μαχαιρώσεις έναν Πακιστανό που απλά υπάρχει και κοιτάζει τη δουλίτσα του είναι παράλογο έγκλημα (και θα συμφωνούσε οποιοσδήποτε Χρυσαυγίτης), το να μαχαιρώσεις έναν "από τους φανατικούς μουσουλμάνους που δίνουν από δέκα χιλιάρικα κι έρχονται εδώ και βιάζουν και σκοτώνουν εκατοντάδες άτομα κάθε μήνα για να κυριαρχήσει η φυλή τους" ακούγεται πολύ λιγότερο παράλογο, έως αξιέπαινο.

  • από alberich πριν 3309 μέρες 1       

   Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν μας ενδιαφέρει τί άλλο κάνει η χ.α. Σχολιάζω το στίχο ως επιχείρημα (ad hominem) και λέω ότι αυτά πάνω κάτω -επειδή είναι στερεότυπο και straw man- μπορεί να τα λέει από τον zappa ως τους anal cunt, και από τον δημαρίτη ως τον χρυσαυγίτη.
   NoFX ακουστά τους είχα. Ξέρω τους black flag, τους dead kennedys, αυτά.

 • από Epanechnikov πριν 3309 μέρες       

  Θεωρώ πως έχει γίνει πλέον αντιληπτό πως αρκετές συγκρούσεις δεν οφείλονται σε ασύμβατες "ιδεολογίες" αλλά σε ασύμβατες ηθικές αξίες. Η σκόπιμη προσπάθεια κάποιων να ανάγουν την άγια ιδεολογία του σε ιερά σινδόνη ικανή να καλύψει πάσα τα ανομήματα τους αλλά και το σαθρό ηθικό τους υπόβαθρο δεν μπορεί να προκαλέσει τίποτα άλλο παρά θυμηδία.

 • από alberich πριν 3309 μέρες 1       

  Ήλθε το ιερατείο του κοινωνικού δαρβινισμού και της νόμιμης βίας απ' όπου κι' αν προέρχεται η νομιμοποίησή της.

  • από Epanechnikov πριν 3309 μέρες       

   Θα προτιμούσα από τα συνθηματολογικά αόριστα και άσχετα (αφού εδώ δεν μιλάμε για τις νόμιμες τις βίες αλλά για τη συγκεκριμένη παράνομη) σχόλια μια ξεκάθαρη τοποθέτηση. Αν και μάλλον δεν χρειάζεται αφού προκύπτει από τα συμφραζόμενα. Καλώς την έκαψαν την Athens Voice - είχαν διαφορετικές απόψεις από τις δικές μας. Άγια η παράνομη η δική μας η βία κατά αυτών. Την επόμενη φορά και με κονσερβοκούτια

 • από alberich πριν 3309 μέρες 4       

  Λάθος
  Αποδοκιμάζω την επίθεση στην AV ακριβώς για τους ίδιους λόγους που θα αποδοκίμαζα αν στόχος ήταν ...ο "στόχος".
  Με τα περί "άλλης άποψης", "πλήγματος στην πολυφωνία" (και τη δημοκρατία) και τα περί ηθικών αυτουργών, "στοχοποιήσεων" κλπ γελάω (πλέον).
  Επισημαίνω ότι δεν σχολιάζω την είδηση του εμπρησμού, αλλά τον εδώ σχολιασμό στο κείμενο του old - boy.


  • από dkamen πριν 3309 μέρες 3       

   Μα οι ιδιοι οι ενδιαφερομενοι λενε οτι επειδη συμμετεχει στην καθεστωτικη προπαγανδα σε μια σειρα απο θεματα (=επειδη εχει αντιθετη γνωμη απο αυτους) την καψανε. Δεν τιθεται ερωτημα αν ηταν αποπειρα πληγματος στην πολυφωνια, φυσικα και ηταν οπως ας πουμε ενας εμπρησμος δασους ειναι πληγμα στο περιβαλλον.

  • από alberich πριν 3309 μέρες 2       

   Δεν με ενδιαφέρει τί νόμιζαν ότι έκαναν οι ενδιαφερόμενοι. Ούτε ποιοι είναι ούτε το τι δηλώνουν.
   Αν το θέσουμε τόσο γενικά ήταν ένα -αμελητέο- πλήγμα στο περιβάλλον των επιχειρήσεων μμε, αλλά όχι στην πολυφωνία πιστεύω.

  • από dkamen πριν 3309 μέρες       

   Και ο εμπρησμός του δάσους μπροστά στα 50 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα δασών αμελητέος είναι πρέπει να παρατηρήσω. Αυτή όμως δεν είναι σωστή λογική. Σωστή λογική είναι "τι θα συνέβαινε αν το κάνανε όλοι".

 • από dpant πριν 3309 μέρες 3       

  Ρε παιδιά, εκτός Προκόπη ίσως που ως γραφιάς της AV λογικό να του βγαίνει πιο έντονη αντίδραση, αλλά όλοι οι άλλοι είστε σίγουροι ότι συζητάτε κάτι συγκεκριμένο ή αδειάζουμε απλά μπαταριές στον αέρα;;

  Κάτι πολύ απλό μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος: έστω ότι αυτά που λέει το ποστάκι για προπαγάνδα στα κανάλια είναι άστοχα, υπερβολές κτλ, το τρολλάρισμα του Αθανάς για το ήθος του ανθρώπου της Αριστεράς πού ακριβώς κολλάει;

  Δηλαδή εσάς δεν σας ενοχλεί ότι ο Βενιζέλος ας πούμε, τον απομονώνω ως κατά τεκμήριο ιδιαίτερα αντιπαθητικό σε όλο το φάσμα ανεξαρτήτως μνη/αντιμνη, *προφανέστατα* καπηλεύεται το γεγονός για να σκοράρει επικοινωνιακούς πόντους (έτσι φαίνεται να νομίζει τουλάχιστον) κοπτόμενος και καλά για την προστασία της ελευθερίας της γνώμης;

  • από dkamen πριν 3309 μέρες 3       

   ποιος αδειάζει μπαταριές, εγώ είμαι τα μισά χεράκια στον Alberich. Και ναι συζητάμε κάτι συγκεκριμένο αν είναι ΟΚ να καίμε όποιον διαφωνεί μαζί μας ή όχι.

 • από th.alys πριν 3309 μέρες 3       

  Αυτό που λέει ο ολδβόυ συνοψίζεται στο εξής:

  Τόσα ΜΜΕ έχει η άποψη που υποστηρίζει η AV, δεν χάθηκε και τίποτα που κάηκε. Το πλήγμα στην επικοινωνιακή σας κυριαρχία σας ενδιαφέρει, όχι το πλήγμα στην ελευθερία του λόγου και στην πολυφωνία.

  Ε, πολύ απλά η λογική αυτή είναι προβληματική. Όχι γιατί υπάρχει τεράστια πολυφωνία στα ΜΜΕ(όπου το πρόβλημα σας πρακτικά είναι η TV), αλλά γιατί απλά, απλούστατα:

  "Η «παρέμβαση» αυτή μας είναι απολύτως απεχθής και εχθρική: πλήττει ευθέως την ελευθερία της έκφρασης, και μάλιστα με τρόπο όχι συμβολικό, αλλά εντελώς πραγματικό. Είναι πράξη βαρβαρότητας, αντίθετη στις αξίες μας."(Στρατής Μπουρνάζος στην Αυγή, αξίζει ολόκληρο το κείμενο).

  Δεν έχει σημασία αν βλάπτει πολύ ή λίγο ή καθόλου την ελευθερία του λόγου της μίας ή της άλλης πλευράς. Επιτίθεται στην ίδια *την ιδέα* της ελευθερίας του λόγου. *Αυτή η επίθεση καταδικάζεται απ'όπου κι αν προέρχεται*. Κι αν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε αυτό, τότε το πρόβλημα είναι πιο θεμελιώδες απ'ό,τι νόμιζα.

  • από dpant πριν 3309 μέρες 2       

   Με βάζεις και το ξανανοίγω...τι στο καλό, δέκα αράδες σκάρτες τόσο πολύ έχω ξεχάσει να διαβάζω;

   Δεν είναι το θέμα του η υποκρισία των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ; Η προβληματική λογική ή/και η έλλειψη ήθους πώς προκύπτει;

   Δεν υπάρχει πολυφωνία λέει στα τηλεοπτικά κανάλια, το έχετε κάνει Βόρεια Κορέα (άσχετο: έστω, έστω!, ότι λέει παπαριές εδώ), και μας πουλάτε ότι κόπτεστε για την ελευθερία της έκφρασης;

   Και ο alberich έριξε μπαταριές, και σ´ αυτόν πήγαινε το σχόλιο πριν. Δαρβινισμός πχ, πού κολλούσε; Ο αντισυρριζαϊσμός στα σοσαλμήντια γέννησε τα αυγά ή ο συρριζαϊσμός στα σοσαλμήντια τις κότες;

   Κοκοκο. Και τα λέμε πάλι.


  • από th.alys πριν 3309 μέρες 2       

   Η υποκρισία συμπεριλαμβάνεται στο σχήμα "δεν σας νοιάζει το Χ, αλλά το χρησιμοποιείτε για να πετύχετε το Ψ που πραγματικά σας ενδιαφέρει". Δεν περιορίζεται όμως στα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ. Απευθύνεται σ'όλους.

   Δεν είναι όλοι όσοι καταδίκασαν την επίθεση στην AV υπέρ των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ, ούτε ενδιαφέρονται για τα Ψ που παραθέτει ο ολδβόυ. *Μπορείς να καταδικάσεις και γι'άλλους, εντελώς διαφορετικούς κι αποδεκτούς λόγους*. Όπως έκανε ο Μπουρνάζος πχ. Το τσουβάλιασμα όλων των "καταδικάζω_απ'όπου_κι_αν_προέρχεται_χωρίς_αλλά" δεν στέκει. Εξ'ου και το πρόβλημα στην λογική του κειμένου.

   Για έλλειψη ηθικής δεν έγραψα εγώ.

   Πάμε τώρα σε μια παλιά ιστορία, πριν 3 χρόνια. Ο Σραόσα πάει σε κηδεία φίλου και γράφει επικήδειο ποστ με ξεκάθαρες πολιτικές προεκτάσεις. Το πρώτο σχόλιο ήταν έντονα επικριτικό στο πολιτικό κομμάτι, αγνοώντας το συγκείμενο. Το δεύτερο σχόλιο έβριζε τον πρώτο σχολιαστή. Και κάπως έτσι, τις παλιές καλές ημέρες, ξεκίνησε ένα σούπερ-μέγα-μπαζζ 106 σχολίων. Κάπου εκεί μέσα λοιπόν, ένας σχολιαστής έγραφε:

   "Το να μην αντιλαμβάνεσαι π.χ. οτι αυτό δεν είναι το κατάλληλο ποστ για να εκθέσεις τη θεωρία σου για τη θολοκουλτούρα της μεταπολίτευσης και τον Τεό, είναι ισχυρή ένδειξη του είδους της τύφλωσης που επιφέρει η θρησκευτικού τύπου πίστη σε καθολικά ιδεολογήματα"

   Ακριβώς το ίδιο ισχύει κι εδώ. Ο σχολιαστής οφείλει ν'αντιλαμβάνεται ότι η επομένη κι η μεθεπομένη του εμπρησμού *δεν* είναι η κατάλληλη στιγμή για να εκφράσεις τις γενικότερες θέσεις σου για την ελευθερία του λόγου στην χώρα και την ειλικρίνεια των προθέσεων των πολιτικών σου αντιπάλων.

  • από dkamen πριν 3309 μέρες 2       

   "Δεν είναι όλοι όσοι καταδίκασαν την επίθεση στην AV υπέρ των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ, ούτε ενδιαφέρονται για τα Ψ που παραθέτει ο ολδβόυ."

   In fact εγώ είμαι εχθρός της AV γιατί μου αρέσει η lifo που έχει πιο πολύ τζέρτζελο και γιατί δε μπορώ να συγχωρέσω τους ανόητους ισχυρισμούς αυτουνού που γράφει το Edito ότι δήθεν οι φόροι είναι υπερβολικοί και υπήρχε μια εναλλακτική πραγματικότητα με λιγότερους φόρους.

  • από Epanechnikov πριν 3308 μέρες 2       

   Επειδή στην προβληματική ηθική αναφέρθηκα σκόπιμο είναι μάλλον να εξηγήσω γιατί θεωρώ πως κάτι τέτοιο συμβαίνει. Θεωρώ λοιπόν ανήθικο με αφορμή ένα τέτοιο γεγονός και βρισκόμενος σχεδόν μπροστά στα αποκαΐδια του μόχθου κάποιων να βρίσκεις την ευκαιρία επίθεσης στους πολιτικούς σου αντιπάλους υιοθετώντας επιχειρήματα παρόμοια με εκείνα των εμπρηστών. Αυτό γιατί με αυτό τον τρόπο δεν φτύνεις μόνο το θύμα (που δεν μόνο η AV αλλά σίγουρα και η ίδια η ελευθεροτυπία - θα εξηγήσω το αυτονόητο γιατί) στο πρόσωπο με την απαξία σου αλλά μάλλον χτυπάς φιλικά στον ώμο και τους θύτες. Λες και το ουσιώδες στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι πως κάποιο (δήθεν καθεστωτικό - λες και η Αυγή και τα άλλα μέσα στα οποία αρθογραφούν είναι λιγότερο καθεστωτικά!) μέσο χτυπήθηκε από αντι-δημοκράτες που δεν πιστεύουν στην ελευθερία του λόγου αλλά το τι θα πει ο Βενιζέλος, ο Άδωνις και ο Σαμαράς.

   Γιατί όμως χτυπήθηκε η ελευθεροτυπία πολύ περισσότερο από ότι υπονοούν κάποιοι δια του καψίματος ενός όχι ιδιαίτερης ποιότητας (κατά την άποψη μου - αν και υπερέχει μάλλον σε σχέση με την πλειοψηφία των εναλλακτικών του) μέσου; Αυτό γιατί δίδεται το μήνυμα πως αν δεν θες να δεις τον κόπο του να καταστρέφεται εν μία νυκτί θα πρέπει να προσέξεις αρκετά πριν να διατυπώσεις την άποψη σου. Όσο δε πιο αδύναμος και πιο εξαρτημένος από μέσο του ή την εργασία σου ο τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος και συνεπώς τόσο υψηλότερες οι φραγές στην ελευθερία του. Μικρό το κακό για τα καλά δικτυωμένα ανήκοντα σε ισχυρούς ομίλους επιχειρήσεων μέσα. Μεγάλο για τα μικρά μέσα και τους δημοσιογράφους που επιθυμούν να παραμείνουν ανεξάρτητοι. Ασήμαντο για μένα πως το πλήγμα το δέχθηκε η AV. Θα μπορούσε να είναι η lifo ή ανανεωτική ή χίλια άλλα μέσα που δεν γνωρίζω ή μου διαφεύγουν. Το μήνυμα σε όλες τις περιπτώσεις από ενδεχόμενο χτύπημα θα ήταν ακριβώς το ίδιο.


 • από alberich πριν 3309 μέρες 3       

  Παίδες χάρηκα πολύ.
  Νομίζω ότι αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι αυτός ο καθεστωτικός λόγος που αναπτύσσεται μεθοδικά εκ των υστέρων, μετά από τέτοια γεγονότα, ο οποίος ζητά επιλεκτικά και με υπονοούμενα καταδίκες, επιχειρεί να ηρωοποιήσει δια της θυματοποίησης συγκεκριμένα πρόσωπα και ρόλους και να ενοχοποιήσει την αποδόμηση της κυβερνητικής προπαγάνδας ως "ηθική αυτουργία" και "στοχοποίηση", εξάντλησε τις δυνατότητές του.

  • από dkamen πριν 3309 μέρες 1       

   Πολλα πραγματα εξαντλουν τις δυνατοτητες τους απεναντι σε ψεκασμενους, τα μαθηματικα, η χιουμοριστικη προσεγγιση, η καλη θεληση..

  • από alberich πριν 3309 μέρες 3       

   Τόσο περί πολλού την είχες αυτή την ηλίθια τακτική?

 • από phi4physics πριν 3309 μέρες 4       

  Ο ολδ μπόυς επανήλθε με νέο ποστ (http://old-boy.blogspot.de/2014/11/blog-post_10.html) με ευθεία αναφορά στα σχόλια εδώ και νομίζω ότι απλώς επιβεβαιώνει το σχόλιο που έκανα χθες λίγο παραπάνω:
  Στο πρώτο ποστ δίνει δίκαιο στα αναρχοφασιστάκια (π.χ. δείτε τί κακά είναι τα μίντια).
  Στο δεύτερο μας λέει: "Όσο για εκείνους που συνδέουν την απέχθεια για το τι γράφει μια εφημερίδα με το κάψιμό της, να χαίρονται τις αντιλήψεις τους και το δικό τους βαθύ σεβασμό για την ελευθερία της έκφρασης."

  ήξεις αφήξεις ολδ μπόυ. Όποιος θέλει να έχει το δικαίωμα να τα χώνει στα προπαγανδιστικά μίντια (και θα έχει απόλυτο δίκαιο κατά την ταπεινή μου άποψη), πρέπει να τα χώνει στα φασιστάκια που καίνε εφημερίδες, διακόπτουν συζητήσεις ή ξυλοκοπούν κόσμο στο δρόμο. Αν δεν το κάνει χάνει πολύ απλά την αξιοπιστία του και το δίκιο του.

 • από th.alys πριν 3309 μέρες 6       

  "Όχι λοιπόν, ρητά και κατηγορηματικά όχι, δεν θα το πω σε σας, δεν σας νομιμοποιώ ως ελεγκτές μου"

  Όπου κάποιος πρέπει να εξηγήσει στον ολδβόυ ότι όταν γράφεις δημόσια, δεν χρειάζεται να προσκαλέσεις κανέναν να σου ασκήσει κριτική. Αυτομάτως το δίνεις το δικαίωμα στους άλλους. Αν δεν σου αρέσει η μη αποθεωτική κριτική, μην γράφεις δημόσια. Δεν χρειάζεται να νομιμοποιήσεις κανέναν για να κρίνει τις απόψεις που εκφράζεις.

  Κι ωραίο το newspeak που όποιος δεν συμφωνεί με την άποψη μας δεν είναι απλός κριτικός, αλλά ελεγκτής. Σιγά που του κόψαμε και πρόστιμο επειδή είπαμε ότι αυτά που γράφει είναι λογικά προβληματικά.

  • από dkamen πριν 3309 μέρες 2       

   http://roadhouse.gr/5630

  • από stassa πριν 3308 μέρες       

   Δεν τό 'πιασα. Τί θα πει "πατατάνα";

 • από alberich πριν 3308 μέρες 3       

  snaporaz που αναφέρθηκες στο ρωμανο (τώρα το πρόσεξα)
  Τα περί ατομικής βίας είναι λυμένα πολιτικά για μένα και για το σύνολο της αριστεράς.Εκτιμώ βέβαια απεριόριστα το θάρρος και την ακεραιότητα του ρωμανού (που οι επιλογές του έχουν και κάτι συγκλονιστικά προσωπικό, και ως εκ τούτου δεν είναι πολύ καλό παράδειγμα απ' την πλευρά σου).
  Ένας λόγος παραπάνω για μένα που πρέπει να ανατραπεί το καθεστώς -και ευτυχώς οι αυθόρμητες αντιδράσεις του 2011 δημιούργησαν την πολιτική δύναμη που θα το κάνει (πράγμα όχι δεδομένο τότε, και έξω από τους υπολογισμούς των καθεστωτικών)- είναι η κατάργηση των εκδικητικών τρομονόμων, και η εκκαθάριση του χρυσαυγιτισμού από την δικαιοσύνη και την αστυνομία.
  Και για σένα προσωπικά: Το ότι δεν εξεγέρθηκε την άλλη μέρα ο λαός ενάντια στη χούντα, δεν αποτελεί άλλοθι για τους εσατζήδες, ούτε για τους μαστοράκηδες και τους γεωργαλάδες.

  • από dkamen πριν 3308 μέρες 4       

   Καλα αυτο με τη βια που ειναι οκ μονο σε μαζικη κλιμακα και οχι απο μη αριστερους κρατικους μηχανισμους εγω δε θα το φωναζα κιολας τουλαχιστον οχι σε ποστ που τελειωνει με το ποσο αδικαιολογητοι ηταν οι ΕΣΑτζηδες.

   Κι ενα μικρο κουιζ ποιοι απο τους τρεις εκαναν στ'αληθεια αγωνα και βασανιστηκαν οταν ειχαμε στ'αληθεια χουντα 1) Ολγα Τρεμη 2) old boy 3) Χρυσανθος Λαζαριδης.


  • από alberich πριν 3308 μέρες 1       

   Η αφαίρεση που έκανες είναι γτπ, ως συνήθως.

   Δεν ξέρω. Η τρέμη μάλλον. Ο λαζαρίδης είναι νεώτερος. Εσύ ξέρεις ότι ο γεωργαλάς, ο σάββας κωνσταντόπουλος κλπ ήταν στο -παράνομο-κκε? Και λοιπόν?

  • από dkamen πριν 3308 μέρες 3       

   Κοίταξε να δεις, από μικρό παιδί ακούω τους αριστερούς να λένε "οι ατομικές ενέργειες είναι χωρίς νόημα" και να συνεχίζουν ότι ΟΚ είναι η βία μόνο σε μαζικό επίπεδο από επαναστατημένη μάζα που έχει κάποιον σκοπό. Επίσης η βία του αστικού κράτους (που ασκείται επίσης με κεντρικό σχέδιο, λ.χ. να μην κυκλοφορεί ο καθένας και να ληστεύει κατά βούληση ή να μη μπορούν 500 άτομα να μπουκάρουν στη Βουλή just because) είναι ολοφάνερα απορριπτέα.

   Είπα κάτι διαφορετικό;

   Άρα για τον πούτσο είναι το όραμα των αριστερών όχι η αφαίρεσή μου. Πρόσθεσα περαιτέρω πως από τη στιγμή που οι αριστεροί (τουλάχιστον το "επαναστατικό" και μη διαχειριστικό κομμάτι τους, τουλάχιστον του παρελθόντος) είναι ένα μάτσο φανατισμένοι με αποκαλυπτικό όραμα αμφιβολέστατης χρησιμότητας και αποδεδειγμένα τεράστια όρεξη να ασκήσουν βία για να το εφαρμόσουν, δεν είναι να απορείς που σε γενικές γραμμές οι άλλοι δεν κάτσανε με σταυρωμένα χέρια και αντιθέτως ρίξανε τη σφαλιάρα σύννεφο. Υπάρχει βέβαια και η εναλλακτική εξήγηση (κάθε καμμένου σεχταριστή όλως τυχαίως) "το καθεστώς μας μισεί επειδή εκφράζουμε το καλό" ναι οκ.

   Εγώ νομίζω όσο και αν πιστεύεις ότι δήθεν οι αναμασημένες δοξασίες σου δείχνουν κάποια αναλυτική δεινότητα, δεν έχεις κάτσει και πολύ να σκεφτείς πώς ακριβώς μοιάζουν στους απέξω. Από αυτήν την άποψη (και από πολλές άλλες) δε διαφέρεις ιδιαίτερα λ.χ. από αιμομικτικό redneck του Midwest που υποστηρίζει ότι ο κόσμος είναι 6000 ετών ΚΑΙ είναι πεπεισμένος ότι πρόκειται για ζήτημα Καλού εναντίον Κακού.

   Τώρα για η δεύτερη ερώτησή μου, όπου η απάντηση είναι "η Τρέμη και ο Λαζαρίδης" (και οι δύο συνομήλικοι και πρωτεργάτες στην κατάληψη της νομικής, και οι δύο συλληφθέντες και βασανισθέντες από τα ΕΑΤ-ΕΣΑ), καλύπτει τη δεύτερη αυταπάτη του χώρου σας (μετά από αυτήν της δήθεν ανώτερης ανάλυσης της πραγματικότητας), που είναι αυτή της ηθικής ανωτερότητας.

   Εξήγησέ μου ένα λόγο που πρέπει να θεωρήσω πως ο old boy (τυχαίο παράδειγμα αλλά χωρίς βλάβη της γενικότητας), που απ' όσο ξέρω η μοναδική του ιδιότητα είναι blogger και οι μοναδικοί αγώνες που έχει δώσει είναι με την πένα του για την πτώση μιας κοινοβουλευτικής κυβέρνησης, τη συμπαράσταση σε πράξεις βίας, την εφαρμογή επαναστατικού προγράμματος από την επόμενη κυβέρνηση σε ευθεία αντίθεση με τη λαϊκή πλειοψηφία κλπ κλπ, για ποιο λόγο λοιπόν αυτός ο άνθρωπος έχει ηθικό πλεονέκτημα και αποτελεί η δικιά του γνώμη μέτρο του καλού.

   Και αντιθέτως η Τρέμη και ο Λαζαρίδης που όταν είχαμε στ' αλήθεια χούντα έβαλαν κυριολεκτικά τα σώματά τους στην πρώτη γραμμή της αντίστασης, και για αυτό το λόγο έκαναν φυλακή και τους έκαναν κανονικά βασανιστήρια όχι καναδυο σφαλιαρίδια από τίποτα θερμόαιμα μπατσάκια, εγώ, ο τρίτος, πρέπει να πιστέψω ότι είναι κακά πιόνια ενός καθεστώτος και όχι ας πούμε άτομα που καλοπροαίρετα έχουν τη στάση και τις αντιλήψεις που έχουν επειδή κάτι παραπάνω έζησαν και είδαν και έκριναν. Τη στιγμή μάλιστα που τότε (όταν έδωσαν αυτοί το δικό τους αγώνα) συμφωνούσε όλος ο πλανήτης ότι έχουμε καθεστώς ενώ σήμερα το λένε βασικά οι ψεκασμένοι της Ελλάδας κι αυτοί κάπου μετά τον τέταρτο μπάφο.

   Όπως έγραψα και στον ίδιο τον old boy πριν καναδυο βδομάδες, δεν απορρίπτω τη συνολική σου αντίληψη (=γενικέ Επαναστάτη 2.0) επειδή είμαι κολλημένος στη δικιά μου.

   Απορρίπτω τη συνολική σου αντίληψη επειδή έχεις άδικο.

   Και αυτό είναι understatement: έχεις ηθικά άδικο, έχεις πραγματολογικά άδικο, έχεις επαγωγικά άδικο.


  • από alberich πριν 3308 μέρες 2       

   Βαρυέμαι να γράφω εδώ, αλλά σύντομα:

   1)Υπάρχουν όντως διάφορα καθεστώτα, τα οποία είναι όντως καταχρηστικό να αποκαλείς συλλήβδην και ισοπεδωτικά "χούντες" , ενώ έχουν διαφορές μεταξύ τους.Όπως υπάρχουν και πολλοί λόγοι να εξεγερθεί ο λαός ενάντια σε ένα καθεστώς (τα λέει ο Λοκ , δεν θα επεκταθώ θεωρητικά) Στο μεξικό π.χ. έχουν δημοκρατία (και νεοφιλελευθερισμό- είναι πολύ πάνω από μας στο δείκτη "οικονομικής ελευθερίας" και ανεβαίνουν) αλλά τα βίαια επεισόδια είναι απολύτως δικαιολογημένα.Όπως και η εξέγερση στην αργεντινή προ δεκαετίας που έδιωξε τους κυβερνώντες με τα ελικόπτερα.

   2)"πρέπει να πιστέψω ότι είναι κακά πιόνια ενός καθεστώτος και όχι ας πούμε άτομα που καλοπροαίρετα έχουν τη στάση και τις αντιλήψεις που έχουν επειδή κάτι παραπάνω έζησαν και είδαν και έκριναν"
   Θα πρέπει τουλάχιστον να μην είσαι τόσο σίγουρος, καθότι υπήρξαν και -πολλοί- άλλοι που τότε υπέστησαν τα ίδια και χειρότερα, και έκαναν και κάνουν εντελώς αντίθετες επιλογές από τότε και ως τώρα.
   Και όχι μόνο εδώ, αλλά σε όλο τον κόσμο ισχύουν τα ίδια.
   Και βέβαια η τωρινή θεώρηση των συγκεκριμένων δεν λέει απολύτως τίποτε για το τώρα, ενώ φαινόμενα αμφισβήτησης με προσωπική διακινδύνευση με βαρύτατες συνέπειες υπάρχουν και τώρα, και υπήρχαν και πριν από το τωρινό καθεστώς, χωρίς να δικαιώνουν από μόνα τους τους αμφισβητίες στα μάτια σου (υποθέτω).


 • από stassa πριν 3308 μέρες 2       

  Εγώ νομίζω τσάμπα πολιτικολογείτε για το κάψιμο της AV, μαφία και προστασία μου μυρίζει εμένα το θέμα, παρά ιδεολογική βία.

  Όσο για σένα, σνάποραζ, όχι ρε γαμώτο. Απόλυτα δικαιολογημένη, ηθικά, πολιτικά κι οτιδήποτε είναι η στάση της μη βίας. Κάπου δηλαδή πρέπει ν' αναγνωρίσουμε οτι η βία είναι ο καρκίνος της ανθρώπινης ιστορίας να πούμε.

  Υποσημείωση: δεν θεωρώ τον εμπρησμό ή την καταστροφή περιουσίας "βία", όμως.

  • από tanevramou πριν 3308 μέρες 3       

   //Υποσημείωση: δεν θεωρώ τον εμπρησμό ή την καταστροφή περιουσίας "βία", όμως. //

   Θα θελα πολύ να σε δω να προσπαθείς να το εξηγήσεις αυτό στην μάνα μου και στις θειάδες μου που τους κάψανε οι φασίστες το σπίτι στο χωριό στον εμφύλιο.

  • από stassa πριν 3308 μέρες 1       

   Του παπού μου του κάψανε όλο το χωριό -οι Γερμανοί. Μόνο που λίγο πιο κάτω (μόνο 1500 μέτρα) ήτανε τα Καλάβρυτα, οπότε άκου που σου λέω.

  • από tanevramou πριν 3308 μέρες 6       

   Ναι, αλλά άιντε πεστο στον παπού σου αυτό.
   "Παπού, κοίτα όταν σου κάψανε οι Γερμανοί το σπίτι που είχες φτύσει αίμα να το φτιάξεις με τα χέρια σου και σ'αφήσανε στον δρόμο να ψοφήσεις και σύ και η οικογένεια σου, δεν σου ασκήσανε βία στην πραγματικότητα. Γιατί η ιδιοκτησία είναι σατανικό πράμα και άμα καταστρέφεις τον σατανά δε μπορεί να είναι βία."

   Και γύρνα μας πεις τι σου είπε.

  • από stassa πριν 3307 μέρες 2       

   Δεν είσαι καλά που θα πω έτσι του παππού μου, να φάω καμμιάν αγκλιτσιά.

   Σοβαρά όμως τώρα, η ιστορία έχει ως εξής. Το χωριό (Σούβαρδο) το κάψανε οι Γερμανοί επειδή είδανε καπνό από κάποιους που είχανε πάει εκεί να κρυφτούνε, γιατί τους κυνηγούσανε (πιθανόν από τη σφαγή, δεν θυμάμαι σίγουρα). Το χωριό ήτανε άδειο γιατί ήτανε χειμώνας κι είχανε κατέβει όλοι στο χειμαδιό. Το ξαναχτίσανε αργότερα, δεν θυμάμαι πότε. Ειλικρινά πάντως δεν θυμάμαι να τον αναφέρει κανείς ως ιδιαίτερα τραυματικό τον εμπρησμό του χωριού, μόνο ο πατέρας μου παραπονιότανε που τα καινούργια σπίτια που χτίσανε μετά τη φωτιά δεν φαίνονται παραδοσιακά και δεν τραβάνε τουρίστες.


   Αλλά ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω τί σχέση έχει τί θα έλεγε ο παππούς μου, ή η γιαγιά σου κι η μάνα σου κι ο οποιοσδήποτε. Δε σου λέω οτι δεν θα σε πονέσει να σου κάψουνε το σπίτι.

   Άυτό που λέω είναι οτι δεν γίνεται να βάζεις μαζί το ξύλο, το βιασμό, τον φόνο, τα βασανιστήρια κλπ κλπ με την καταστροφή της περιουσίας- επειδή έτσι υποβιβάζεις τα πρώτα σε μια απλή ζημιά, βλάβη στα συμφέροντά σου, όπως το δεύτερο.

   Κι επειδή υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην προσωπικότητα και το σώμα σου και στα περιουσιακά σου στοιχεία και οι βλάβες στην προσωπικότητα και το σώμα είναι συνήθως πολύ καταστροφικότερες και συχνά ανεπανόρθωτες, ενώ οι βλάβες στην περιουσία επανορθώνονται πολύ πιο εύκολα, είναι πολύ χρήσιμο και σημαντικό να επισημαίνουμε τη διαφορά και να κοιτάμε και να μην τα μπλέκουμε.

   Κι όπως λέει ο λαός, οι λαμαρίνες ξαναγίνονται. Εμείς νά 'μαστε καλά.   ...μ' άλλα λόγια πάρε πενήντα γραμμές στις πέντε σου για να μάθεις άλλη φορά να μου φέρνεις αντιρρήσεις.

  • από tanevramou πριν 3307 μέρες 1       

   stassa,
   ωραία τάπες αλλά δε συμφωνώ.
   Καθώς τάπε και ο συνάδερφος Σαρτρ: "The totality of my possessions reflects the totality of my being....I am what I have… what is mine is myself."

   Η έννοια της ιδιοκτησίας είναι ενδογενής στον άνθρωπο, αφορά άυλα και υλικά αγαθά που ο άνθρωπος μπορεί να κατέχει και συνδέεται με την ίδια την αυτό-αντίληψη το σελφ-κονσεπτ που λέμε. *

   Βάλε μέσα και την περίπτωση που κάποια υλικά αγαθά που κατέχει ο άνθρωπος είναι αναγκαία για την ίδια του την επιβίωση και το εφέκτ που έχεις όταν π.χ κάποιου του καίνε το σπίτι δε διαφέρει σε τίποτα από το να τον είχαν βασανίσει. Και δε μιλάμε για κάποιο θεωρητικό κατασκεύασμα εδώ, άνθρωποι που έχουν ζήσει τέτοιες εμπειρίες τα περιγράφουν έτσι.

   * ρίξε και μια ματιά στα γκουγκλς να δεις σε ποια ηλικία τα παιδιά αρχίζουν να λένε "δικό μου", να εμφανίζουν δηλαδή συμπεριφορές κατοχής και ιδιοκτησίας.

  • από dkamen πριν 3307 μέρες 1       

   επίσης όταν βάζεις φωτιά κάπου σε γενικές γραμμές δεν είναι και ό,τι καλύτερο για τη σωματική/ψυχική ακεραιότητα όσων τυχαίνει να βρίσκονται εκεί κοντά.

  • από stassa πριν 3306 μέρες 3       

   Χμ, δεν μπορώ να συμφωνήσω με τον Σαρτρ, για μένα τρέλλα είναι να μην ξέρεις τα όρια ανάμεσα στον εαυτό και την υπόλοιπη πραγματικότητα. Επίσης για μένα κάποιος που συνδέει την προσωπικότητά του με κάτι που δεν έχει κανέναν έλεγχο πάνω του (η περιουσία σου μπορεί να πιάσει φωτιά από έναν κεραυνό ή να γκρεμιστεί σ' έναν σεισμό κλπ, force majeure που λένε), κάποις που κάνει αυτό λέω, πάει γυρεύοντας για μεγάλα ψυχικά τραύματα.

   Σωστό οτι κάποια περιουσιακά στοιχεία αν καταστραφούν κινδυνεύει η ζωή σου, αλλά δεν φτάνει αυτό. Ας πούμε και σ' ένα δυστύχημα μπορεί να σου διαλυθεί τ' αμάξι και να κινδυνεύσεις αλλά δύσκολα θα πείσεις οτι πρόκειται για βία, ακόμη κι όταν μπορείς να περιγράψεις την σύγκρουση πχ ως "βίαιη" κλπ.

   Βασικά, η καταστροφή της περιουσίας είναι καταστροφή της περιουσίας, κάτι που βάζει σε κίνδυνο τη ζωή σου και την υγεία σου είναι κίνδυνος για την ζωή και την υγεία και η βία είναι βία. Μοιάζουν αλλά δεν είναι το ίδιο.

  • από tanevramou πριν 3305 μέρες 1       

   //Επίσης για μένα κάποιος που συνδέει την προσωπικότητά του με κάτι που δεν έχει κανέναν έλεγχο πάνω του (η περιουσία σου μπορεί να πιάσει φωτιά από έναν κεραυνό ή να γκρεμιστεί σ' έναν σεισμό κλπ, force majeure που λένε)//
   Τα ίδια ακριβώς μπορεί να πάθει και το σώμα σου. Τον ίδιο ακριβώς έλεγχο έχεις πάνω στα "εξωτερικά" αντικείμενα και στο σώμα σου. Στην πραγματικότητα και το σώμα σου ένα "εξωτερικό" αντικείμενο είναι.

   //Βασικά, η καταστροφή της περιουσίας είναι καταστροφή της περιουσίας, κάτι που βάζει σε κίνδυνο τη ζωή σου και την υγεία σου είναι κίνδυνος για την ζωή και την υγεία και η βία είναι βία. Μοιάζουν αλλά δεν είναι το ίδιο. //
   Δηλαδή εσένα ο ορισμός σου για την βία πιος είναι; Βια = να κάνει κάποιος κάτι στο σώμα σου που να σου προκαλεί πόνο χωρίς την θέληση σου;
   Και η ψυχολογική βία δεν υπάρχει;
   Να σκοτώσει κάποιος το παιδί σου είναι δηλαδή ελαφρύτερο γεγονός για σένα προσωπικά από το να σε σπάσει στο ξύλο;

   Πολύ απλοϊκά μας τα περιγράφεις.

  • από dkamen πριν 3305 μέρες 1       

   Πρώτα απ' όλα οι εμπρηστές δεν τους έπεσε το τσιγάρο κατά λάθος και έγινε η καταστροφή της περιουσίας, το έκαναν σκόπιμα, ρητά υποκινούμενοι από αντιπαλότητα για τα άτομα που γράφουν εκεί.

   Μετράει κι αυτό νομίζω όταν αξιολογούμε τη βιαιότητα μιας ενέργειας (γι' αυτό όπως σωστά σημειώνεις το -εξ αμέλειας- αυτοκινητιστικό δυστύχημα δε θεωρείται βία ακόμα και αν δεν τη βγάλεις καθαρή). Ζημιά στην περιουσία μεν, αλλά πολύ περισσότερο της κατηγορίας "πέτρα στο μαγαζί του αλλόθρησκου" παρά της κατηγορίας "αυτοκινητιστικό δυστύχημα".

 • από akindynos πριν 3308 μέρες       

  Αν ο εμπρησμός της AV είναι χτύπημα στην ελευθεροτυπία, οι ξυλοδαρμοί αθλητικών συντακτών τα τελευταία χρόνια τι είναι;

  Αν κι αυτοί είναι χτύπημα στην ελευθεροτυπία, τι είναι κάνει τα καμένα γραφεία της AV περισσότερα μαύρα από ένα κεφάλι με οχτώ ράμματα;


  • από th.alys πριν 3308 μέρες 3       

   Υπάρχει κάποιος λόγος να είναι αμοιβαία αποκλειόμενα αυτά τα δύο; Είναι ή το ένα ή το άλλο; Ή δεν γίνεται να είναι και τα δύο χτυπήματα στην ελευθεροτυπία, αλλά το ένα πιο σοβαρό από το άλλο;

   Με αυτήν την λογική, σιγά το χτύπημα στην ελευθεροτυπία που επέφεραν οι απειλές που ισχυρίζεται ότι δεχόταν ο Βαξεβάνης. Ε, αν αποδειχτεί ο ισχυρισμός του/τον πιστέψουμε, μια χαρά πλήγμα ήταν. Κάτι δεν πάει καλά αν βγάλουμε άλλο συμπέρασμα.

  • από akindynos πριν 3308 μέρες 1       

   Το ξύλο που έχουν φάει οι αθλητικοί συντάκτες τα τελευταία χρόνια, να θυμίσω απλά το μαχαίρωμα του Συρίγου, είναι τεκμηριωμένο, κατευθυνόμενο, συστηματικό και ατιμώρητο.

   Εν τούτοις δεν συγκινεί.

   Αν οι αντιδράσεις για την AV είναι μόνο για την ελευθεροτυπία, αυτό κάνει ακόμα πιο ηχηρή την αδιαφορία για τους αθλητικούς.

   Όχι, δεν είναι αμοιβαίως αποκλειόμενα και επιπλέον, όπως σωστά λες, μπορεί ταυτόχρονα το ένα να είναι σοβαρότερο από το άλλο.

   Είσαι σίγουρος πως κάποος που κρίνει σοβαρότερο τον εμπρησμό, το κάνει χωρίς προκατάληψη;

   Πέρα από το θέμα αρχής (τι είναι πολυτιμότερο, τα ντουβάρια ή οι άνθρωποι), βλέπω μια διαφορά μεταξύ των δύο περιπτώσεων.

   Ένας αθλητικός συντάκτης είναι σε θέση, χοντρικά, να γνωρίζει τι είναι αυτό που μπορεί να τον εκθέσει σε κίνδυνο. Ή τουλάχιστο μετά το ξύλο θα το αντιληφθεί σίγουρα.

   Ο Γεωργελές τι να κάνει για να μην του ξανακάψουν τα γράφεια; Αρκεί να σταματήσει να υποστηρίζει τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές; Προφανώς όχι.

   Αλλά αν ο στόχος είναι να φιμωθεί, γιατί ο εμπρησμός δεν έγινε νωρίτερα; Το φθινόπωρο του 2014 δεν το λες και κορύφωση της αντιμνημονιακής επιθετικότητας/βίας/κλπ

  • από th.alys πριν 3308 μέρες 2       

   Πόσοι διαβάζουν αθλητικές ειδήσεις; Πόσοι διαβάζουν κάτι παραπάνω από τα πρωτοσέλιδα που αφορούν την ομάδα τους ή το ρεπορτάζ γι'αυτήν σε κάποιο σάιτ; Πόσοι ενημερώθηκαν για την επίθεση στον Συρίγο και στους 2-3 άλλους αθλητικούς συντάκτες;

   Αν θες να κρίνεις επί ίσοις όροις, σύγκρινε τις αντιδράσεις της ΕΣΗΕΑ στις περιπτώσεις αυτές. Αυτοί είχαν πλήρη γνώση κάθε περιστατικού και κάθε λόγο/δικαίωμα/κίνητρο ν'αντιδράσουν. Το κοινό που γνωρίζει για τον Συρίγο μόνο ότι περιέγραφε αγώνες μπάσκετ, δεν μπορεί να κριθεί. Στα ΜΜΕ ούτε για την επίθεση στην AV έγινε κανένας ντόρος. Στο ίντερνετ μόνο, όπως περίπου γίνεται μόνο σε αθλητικά φόρα μετά τις επιθέσεις σε αθλητικογράφους.

   "Ο Γεωργελές τι να κάνει για να μην του ξανακάψουν τα γράφεια; "

   Να κλείσει την AV. Αυτό του είπαν ξεκάθαρα στην ανακοίνωση τους οι εμπρηστές. Κι εμμέσως του το είπαν οι "κακός ο εμπρησμός, αλλά βγάλε το σκασμό που θα μας πεις ότι είναι άποψη το να λες τ'αντίθετα από'μας".

   "γιατί ο εμπρησμός δεν έγινε νωρίτερα;"

   Δηλαδή τώρα ζητάς λογική, προγραμματισμό και σχέδιο από τύπους που πιστεύουν ότι ζούμε τις παραμονές της επανάστασης του προλεταριάτου;

  • από akindynos πριν 3308 μέρες       

  • από th.alys πριν 3307 μέρες       

   Είχα κατά νου επιθέσεις τύπου Συρίγου, όχι προπηλακισμούς και τραμπουκισμούς όπου το πολύ πολύ να ξέφυγε καμμιά ψιλή. Εκεί αυξάνεται κατά πολύ το νούμερο. Αν και πάλι δεν θα μπορούσα να σου τους απαριθμήσω όλους(ούτε καν τους μισούς). Παρότι εντελώς αποστασιοποιημένο από την παρακολούθηση του αθλητικού ρεπορτάζ δεν με λες. Φαντάσου λοιπόν πόσο λίγο ενημερωμένο είναι το υπόλοιπο κοινό.


Log in για σχολιασμό ή γίνε μέλος εδώ.

Ποιά μέλη του buzz ψήφισαν αυτή την καταχώριση