Η ελληνική λίστα μέτρων και μεταρρυθμίσεων (PDF, FT)

"This document presents for the first time a full summary of the reforms and legislative projects that will be undertaken by the Government of Greece under the terms of the February 20, 2015 extension of the MFAFA."

Σχόλια

 • από yorgos πριν 3252 μέρες 4       

  Για την ακρίβεια: λίστα στόχων πολιτικής και προσδοκώμενων εσόδων, χωρίς συγκεκριμένα μέτρα (πολλά από αυτά είναι, λέει, "στη διάθεση των θεσμών"). Οι εκτιμήσεις για χρόνους υλοποίησης και θετικό fiscal impact, ειδικά μέσα στο 2015, θυμίζουν draft business plan φρέσκιας startup. Κρίνοντας από αυτή τη λίστα μόνο, δεν είναι έκπληξη ούτε η κατά τα φαινόμενα ομόφωνη έγκριση του κυβερνητικού συμβουλίου, ούτε οι διαρροές της άλλης πλευράς ότι η συμφωνία είναι ακόμη πολύ μακριά.

  (λάμπουν δια της απουσίας τους καλωδιωμένες νοικοκυρές και emergent ηλεκτρονικές βάσεις δικαιολογητικών)

 • από snaporaz πριν 3251 μέρες       

  Ποίηση....

  personal favourite η § 4.1 : θα βγάλουμε μινιμουμ 5 μιλλιόνια (και από το 2016 20...) από την πολιτιστική κληρονομιά μας.
  Μέθοδος: α) θα βάλουμε δωρεάν είσοδο 1 φορά τον μήνα και "ειδικές τιμές" και β) θα μπορεί ο κόσμος να πλήρωνει με πιστωτική κάρτα στα ταμεία.

  Φαντάζομαι τους θεσμούς να έχουν αράξει στα δωμάτια στο χίλτον με ουισκάκι και ξηροκάρπια των €20 και να παίζουν ατάκες σε στυλ γυμνασιόπαιδα που κοροϊδεύουν καθηγητές/διηγούνται φάσεις "παιδιά, αυτό το διαβάσατε;;"


  ΥΓ.
  Θα είναι μέγιστη ξεφτίλα της ΕΕ αν δεχθεί τέτοια κοροϊδία...

 • από tanevramou πριν 3251 μέρες 1       

  yorgos
  "...θυμίζουν draft business plan φρέσκιας startup..."

  lol αυτό ακριβώς...

  • από dkamen πριν 3250 μέρες       

   επειδή και στις δύο περιπτώσεις το έχει γράψει νεοblogster.

 • από gebre πριν 3251 μέρες 1       

  Εγώ περιμένω να δω πώς θα εισπράξουν 350-380 μύρια από τις τηλεοπτικές άδειες, φέτος κιόλας. Τα μισά κανάλια θα κλείσουν λογικά, από πού θα τα βρουν αυτά τα λεφτά;
  Και το 1,5 δις από αποκρατικοποιήσεις ψιλομούφα φαίνεται - βέβαια είναι μια εκλογίκευση σε σχέση με παλαιότερα που λέγανε για 50 δις.
  Κατά τα άλλα μήπως υπερβάλλετε λίγο; Τι θέλατε δηλαδή, πλήρως αναλυτικό και κοστολογημένο κείμενο 500 σελίδων; Προφανώς πολλά είναι αόριστα, αλλά φαντάζομαι πιο πολλές λεπτομέρειες θα υπάρχουν και θα συζητηθούν αλλού. Ελπίζω δηλαδή...

 • από dpant πριν 3249 μέρες 1       

  Είμαι περίεργος αν υπάρχει οποιοδήποτε διεθνές προηγούμενο εθνικής κυβέρνησης που ανέλαβε να προετοιμάσει τέτοιου είδους κείμενο.

  Μου έχει μπει η ιδέα, μπορεί και να πέφτω έξω βέβαια, ότι είμαστε σε τελείως αχαρτογράφητα νερά από αυτή την άποψη, και πως αυτό το αντιλαμβάνονται οι έξω κι έτσι εξηγείται εν πολλοίς και η υπομονή τους.

  Πάντως έχει γραφτεί κατά κόρον πως ο βασικός λόγος που οι Γερμανοί αποφάσισαν τειλκά να εμπλέξουν στην κρίση, και μάλιστα με πρωταγωνιστικό ρόλο, το ΔΝΤ, ήταν η ανασφάλεια για το κατά πόσον τα αμιγώς ευρωπαϊκά όργανα θα μπορούσαν να καταρτίσουν τα τότε διαφαινόμενα προγράμματα προσαρμογής.

  Και αν όντως υπήρχαν τέτοιου είδους επιφυλάξεις το 2010 για την αφρόκρεμα της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας ίσως και να πρέπει να είμαστε λίγο πιο επιεικείς όπως λέει κι ο gebre με την Παναρίτη και τα όποια άλλα 2-3 ψιλοποιοτικά στελέχη προσπαθούν αυτή τη στιγμή να φέρουν σε πέρας τη δουλειά, το φορτίο πρέπει να είναι τελείως ασήκωτο.

  • από th.alys πριν 3249 μέρες 3       

   Νομίζω είναι ψιλοκοινός τόπος ότι το 2010 δεν υπήρχε στην Ευρώπη η τεχνογνωσία για την κατάρτιση προγράμματος διάσωσης. Όχι ότι το ΔΝΤ ήξερε πολλά περισσότερα, αλλά κάτι ελάχιστα θετικό παραμένει μεγαλύτερο του μηδενός.

   Από το 2010 όμως κύλησε πολύ νερό στ'αυλάκι. Το μέηλ Χαρδούβελη περιέχει πολλή δουλειά και τεχνογνωσία που αποκτήθηκε με κόπο. Δεν μιλάω για τα συγκεκριμένα μέτρα που προέβλεπε, στα τεχνικά του μέηλ αναφέρομαι.

   Η απάντηση στο αν κλήθηκε άλλη κυβέρνηση να συντάξει τέτοιο κείμενο η απάντηση είναι καταφατική: Η ελληνική κυβέρνηση το 2014 συνέταξε το μέηλ Χαρδούβελη. Η ανοχή των εταίρων οφείλεται στο ότι δεν θέλουν να τα τινάξουν όλα στον αέρα και να χρεωθούν την ευθύνη. Αν φύγουμε, πρέπει να φανεί ότι το διαλέξαμε εμείς, όχι ότι μας ανάγκασαν.

   Ούτε υπάρχει δικαιολογία για την κυβέρνηση που ισχυριζόταν ότι τα έχει κοστολογήσει όλα και τις προτάσεις της δεν θα τις αρνηθούν οι εταίροι. Είπαν ότι είναι έτοιμοι, τα δεδομένα όλα ήταν δημόσια γνωστά και την κρίσιμη στιγμή φάνηκαν λίγοι κι ανέτοιμοι.

   Καμμία ανοχή δεν τους αξίζει.

  • από yorgos πριν 3248 μέρες 4       

   Συμφωνώ με th.alys. Δεν καλείται να βγάλει λαγούς από το καπέλο η κυβέρνηση — υπάρχει αρκετός όγκος δουλειάς πια πάνω σ' αυτά τα θέματα και τελικά η λίστα που καλείται να φτιάξει έχει μικρότερο scope όχι μόνο από το πρόγραμμα-σοκ του '10, αλλά και από παλιότερα προγράμματα μεταρρυθμίσεων εθνικών οικονομιών (π.χ. Γερμανία το '03, Σουηδία το '95). Αν ήθελε να βγει τελείως έξω από το πλαίσιο των διαρθρωτικών του μέχρι σήμερα προγράμματος, των προτάσεων του ΟΟΣΑ και των βέλτιστων πρακτικών ΕΕ (δεν βλέπω κάτι τέτοιο πάντως στο μπαζωθέν), όφειλε να έχει ήδη το capacity να το κάνει στοιχειωδώς πειστικά.

   Νομίζω ότι πρόκειται για foot-dragging. Γιατί αν μετά από 5 χρόνια κρίσης και με τόση εισηγμένη τεχνογνωσία η χώρα εξακολουθεί να έχει τραγικό έλλειμμα στην τεχνική τεκμηρίωση πολιτικών, έχουμε φωτογραφίσει τη μεγαλύτερη αποτυχία της Ελλάδας του μνημονίου σε επίπεδο διακυβέρνησης.

  • από dpant πριν 3244 μέρες       

   Είχε και δημοσιονομικές προβλέψεις το μέηλ Χαρδούβελη;

  • από th.alys πριν 3244 μέρες 1       

   Φυσικά. Τι είναι το τόσους φόρους θα μαζέψουμε από δω, τόσους από κει, θα πιάσουμε τόσο πλεόνασμα με αυτά τα μέτρα;

   Βασικά η κυβέρνηση καλείται να συγγράψει το δικό της αντίστοιχο του μέηλ Χαρδούβελη. Ε, αφού το έκανε ο ίδιος μηχανισμός μια φορά, μπορεί και δεύτερη.

   Το πρόβλημα δεν είναι η δυσκολία να γράψουν το μέηλ αυτό καθεαυτό. Το πρόβλημα είναι το περιεχόμενο του, που δεν μπορεί να διαφέρει σημαντικά. Για την ακρίβεια, έτσι όπως χάνουμε τους στόχους για την ανάπτυξη και την ανησυχία που έχει προκληθεί στην αγορά, το μέηλ που θα γράψουν θα πρέπει να είναι πιο σκληρό.

  • από dpant πριν 3244 μέρες 1       

   Σωστός, είχε και παραείχε (πέραν των στοιχείων του προϋπολογισμού 2014), ενότητα C.

   Δεν έλειπε βέβαια κι από εκεί η πασπαρτού αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς (C-4.e) για να μην απογοητευτεί ο snaporaz :)

 • από vasvas πριν 3242 μέρες 3       

  "Το πρόβλημα δεν είναι η δυσκολία να γράψουν το μέηλ αυτό καθεαυτό. Το πρόβλημα είναι το περιεχόμενο του, που δεν μπορεί να διαφέρει σημαντικά."

  Δε συμφωνώ απολύτως με αυτό. Νομίζω ότι δεν έχουμε φτάσει καν σε αυτό το στάδιο. Νομίζω ότι έχουμε να κάνουμε με την αντίληψη ότι η πολιτική δεν είναι το ίδιο με τις πολιτικές. Η αντίληψη ότι πρέπει να δοθεί "πολιτική λύση" που σημαίνει "στο μιλητό" υπάρχει ακόμα σε πολλά κυβερνητικά στελέχη (πχ μέντωρ πρωθυπουργού Φλαμπουράρης) και αυτό μπλοκάρει ουσιαστικά την κατάρτιση πιο σοβαρής λίστας. Υπάρχει επίσης σίγουρα η μη εξουσιοδότηση του Βαρουφάκη να καταρτίσει τη λίστα εντός ΥπΟικ αποκλειστικά, και η δυσπιστία προς "μνημονιακούς" υπαλλήλους και στελέχη, δηλαδή το 99% των ανθρώπων που είχαν βοηθήσει τεχνικά ως τώρα στις διαπραγματεύσεις.

  Το λέω αυτό γιατί πιστεύω ότι υπάρχουν πολιτικές αριστερές, συμβατές με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ (που δεν είναι όλο ρόδα)
  που μπορούν να γίνουν αποδεκτές και βάση συζήτησης. Το λέω γιατι πραγματικά ελπίζω ότι στο ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύουν α. ότι είναι αριστερό να βγαίνουν κάποιοι στη σύνταξη στα 55 με 2500 ευρώ και κάποιοι στα 67 με 800 και β. ότι είναι δυνατό να βγαίνουμε όλοι στη σύνταξη στα 55 με 2500 ευρώ.

  Η Παναρίτη είναι θλιβερή επιλογή. Η σχέση της με το Φουτζιμόρι θα έπρεπε να την έχει καταστήσει ανεπιθύμητη για κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εχουν κι αυτοί μνήμη χρυσόψαρου.


Log in για σχολιασμό ή γίνε μέλος εδώ.

Ποιά μέλη του buzz ψήφισαν αυτή την καταχώριση