Θεωρίες της στέρησης (Μανδραβέλης)

Πολλοί -από τον Τόμας Μάλθους μέχρι το «Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνας για την Πολιτική των Τροφίμων» και από το «Κλαμπ της Ρώμης» μέχρι τις σύγχρονες οικολογικές οργανώσεις- προβλέπουν και προειδοποιούν: τα τρόφιμα και οι φυσικοί πόροι εξαντλούνται.

Σχόλια

 • από talos πριν 5916 μέρες 0

  To μόνο ασφαλές συμπέρασμα το οποίο μπορώ να συνάγω είναι ότι ο ΠΜ δεν έχει διαβάσει από πρώτο χέρι το τι έλεγε το περίφημο "Κλαμπ της Ρώμης", αλλά βασίζεται σε κάποιο ("φιλελεύθερης" απόκλισης) σπασμένο τηλέφωνο. Αν δεν με απατά τελείως η μνήμη μου, το κλαμπ της Ρώμης δεν προέβλεπε για το 2000, αλλά για το 2070. Και δεν βάζω στοίχημα πως έχουν παίξει πολύ έξω στις προβολές τους (ατυχώς έχω την έκδοση του 2000, την έκδοση του 1968 την είχα βρει σε φιλική βιβλιοθήκη προ πολλών ετών) 40 χρόνια μετά. Επίσης συμπεραίνει κανείς ότι ο ΠΜ συμμερίζεται την παράδοξη πίστη οικονομολόγων κάποιας σχολής ότι το άπειρο είναι πραγματικός αριθμός, που συναντάται στην φύση... Ψιλοέχω την απαίτηση από διαφόρους σχολιαστές να γνωρίζουν κάπως το θέμα το οποίο κριτικάρουν...

 • από aspa πριν 5916 μέρες 0

  Λάθος. Η πρώτη έκδοση βγήκε το 1972 και η δεύτερη το 1974. Στην αναθεωρημένη του 2004 η «κατατροφή» αναβλήθηκε για το 2070: http://en.wikipedia.org/wiki/Limits_to_Growth Κατά την Wikipedia η πρώτη έκδοση προέβλεπε: «As described in the exponential reserve index section, it is claimed that Limits to Growth predicted oil running out in 1992 among other natural resources.»

 • από talos πριν 5916 μέρες 0

  Όχι, έχω την έκδοση του 2004 και δεν μιλάει για καταστροφή αλλά για προσομοιωμένα σενάρια (κάποια από τα οποία είναι καταστροφικά, αλλά δεν είναι μονόδρομος). Έχεις δίκιο για το 1972 (δεν έχω όπως είπα την έκδοση), αλλά στην φράση από την W/P σημείωσε αυτό το "claimed". Σε κάτι τέτοια δεν υπάρχει "claimed", είτε κάνει ευθεία πρόβλεψη ή δεν κάνει. Όπως είπα δεν κατόρθωσα να βρω το πλήρες κείμενο του αρχικού Limits to Growth, κατόρθωσα όμως να βρω την σύνοψή του εδώ: http://www.clubofrome.org/archive/reports.php . Στην σύνοψη δεν αναφέρεται κανείς στο 1990 ή στο 2000, αλλά σε "100 χρόνια από τώρα" και στο 2100. Την ίδια εντύπωση είχε και ο Matthew Simmons σε μελέτη του για το βιβλίο (του 1972) και των προβλέψεών του. Ο ίδιος περιγράφει πως αφού είχε ακούσει τα διάφορα περί αποτυχημένων προβλέψεων για το 2000, έπεσε στα χέρια του το πρωτότυπο για να διαπιστώσει πως: After reading The Limits to Growth, I was amazed. Nowhere in the book was there any mention about running out of anything by 2000. Instead, the book's concern was entirely focused on what the world might look like 100 years later. There was not one sentence or even a single word written about an oil shortage, or limit to any specific resource, by the year 2000. The members of the "Club or Rome" were also not a mysterious, sinister, anonymous group of doomsayers. Rather, they were a group of 30 thoughtful, public spirited-intellects from ten different countries. The group included scientists, economists, educators, and industrialists. They met at the instigation of Dr. Aurelia Peccei, an Italian industrialist affiliated with Fiat and Olivetti. Επιμένω λοιπόν στον αρχικό μου ισχυρισμό. Που επιβεβαιώνεται από την πρόσφατη "ενημερωμένη έκδοση" η οποία ισχυρίζεται πως για τα εξαιρετικά περιορισμένα εργαλεία προσομοίωσης και μοντέλα που είχαν τότε, δεν έχουν πέσει και πολύ έξω. Σημειώνω πως όσα λέω δεν σημαίνουν κατ' ανάγκην πως όλα όσα λέει και προβλέπει το περιβόητο Κλαμπ της Ρώμης είναι ορθά. Είναι άλλη συζήτηση αυτή. Σημαίνουν όμως πως αν είναι να τα αντικρούσει (πόσο μάλλον να τα διεκτραγωδήσει) κανείς, καλό είναι να τα έχει διαβάσει από πρώτο χέρι και να απαντά στα όσα είχαν γράψει και όχι σε καρικατούρες.

  • από talos πριν 5916 μέρες 0

   Το άρθρο του Simmons εδώ: http://greatchange.org/ov-simmons,club_of_rome_revisted.html


Log in για σχολιασμό ή γίνε μέλος εδώ.

Ποιά μέλη του buzz ψήφισαν αυτή την καταχώριση