Θησαυροί σε κίνδυνο (Στ. Τζίμας - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Ίσως θα μπορούσαμε να ζητήσουμε από την Ε.Ε. τα κονδύλια που είναι απαραίτητα για την προστασία του (και ευρωπαϊκού) αγιορείτικου πολιτισμού. Και το γεγονός ότι θα εξασφαλισθεί μια απασχόληση υψηλής παραγωγικότητας για κάποιες εκατοντάδες άνεργους νέους επιστήμονες που θα αναλάβουν την καταγραφή έχει την σημασία του στους καιρούς που ζούμε.

Σχόλια

  • από zoutiri πριν 4297 μέρες 2       

    ισως θα μπορουσαν οι μονες να πληρωσουν κανα φορο για να χρηματοδοτηθει η προστασια τους?

  • από rogerios πριν 4297 μέρες       

    15-20 εκατ. ευρώ για την καταμέτρηση, καταλογογράφηση και ψηφιακή φωτογράφηση των έργων τέχνης που βρίσκονται σε μονές του Αγίου Όρους... Χμ... Γιατί το ποσό μου φαίνεται εξαιρετικά υψηλό;

    [για να μην παρεξηγούμαι, το έργο μοιάζει να είναι απαραίτητο. Μήπως όμως το όχι δεν έχει να κάνει μόνο με σιωπηρές τιμωρίες, αλλά και με το προϋπολογισθέν τίμημα;]

    • από KnowDame πριν 4297 μέρες       

      Γιατί πράγματι το ποσό είναι εξαιρετικά υψηλό. Το πόσο θα στοιχίσει ένα έργο ψηφιοποίησης, εξαρτάται από το ποιοι θα το σχεδιάσουν και υλοποιήσουν. Ενδεικτικά: Η δημιουργία της Ανέμης με 16922 τεκμήρια στοίχισε 300.000 [σ. 3], ενώ η ψηφιοποίηση 133 τεκμηρίων της Μονής Λειμώνος στοίχισε 248.000

      Τυχαίνει να γνωρίζω, από γνωστό που είχε δουλέψει σε αυτό, ότι πρόγραμμα καταγραφής κειμηλίων στο Άγιο Ορος, επιδοτούμενο από ΕΕ, είχε τρέξει πριν καναδυό δεκαετίες. Ανευ ψηφιοποίησης φυσικά, μια και τότε τεχνολογίες ψηφιοποίησης δεν υπήρχαν, ενώ η τεχνική της μικροφωτογράφησης σε μικροφίλμ ήταν άγνωστο είδος στην Ελλάδα.


      //σαράβαλα περιπολικά αυτοκίνητα, προβληματικά ταχύπλοα//

      Εάν κόπτονται πράγματι για την ασφάλεια των κειμηλίων, γιατί δε διαθέτουν μερικά από τα πολλά υπερσύγχρονα τζιπ και ταχύπλοα που έχουν οι μονές;

      υγ. Μια που θυμηθήκαμε τον Εφραίμ: "Μαζεύαμε λεφτά γιατί βλέπαμε ότι έρχεται πείνα" http://www.youtube.com/watch?v=cq1AGXFKPpA&feature=player

    • από dytistonniptiron πριν 4297 μέρες 1       

      Εχμ, όχι ακριβώς άγνωστο είδος η τεχνική της μικροφωτογράφησης πριν καναδυό δεκαετίες. Τα οθωμανικά (τουλάχιστον) αρχεία των περισσότερων μονών έχουν μικροφωτογραφηθεί εδώ και πολλές δεκαετίες, εγώ ο ίδιος φωτογράφιζα (με έξοδα του καθηγητή μου) στη Μονή Παντοκράτορος το 1995.

  • από KnowDame πριν 4297 μέρες       

    @dytistonniptiron

    Απ' όσο γνωρίζω, στην Ελλάδα ξεκίνησαν τη δεκαετία του '90 και εγκαταλείφθηκαν γρήγορα, μια και την επόμενη δεκαετία ξεκίνησαν οι τεχνολογίες ψηφιοποίησης. Εάν ξεκίνησαν νωρίτερα, ομολογώ ότι δεν έπεσαν στην αντίληψή του τέτοιες προσπάθειες. Στο εξωτερικό, εννοείται ότι έχουν πολλές δεκαετίες.

    +
    ---------
    Το λάθος φυσικά είναι δικό μου, με την ασαφή αναφορά στο προηγούμενο σχόλιό μου στο "καναδυό δεκαετίες". Δυστυχώς δεν μπορώ να θυμηθώ πότε ακριβώς είχε δουλέψει ο γνωστός μου στο πρόγραμμα καταγραφής, πέρα από το ότι ήταν μεταξύ αρχές και μέσα δεκαετίας του '90. Πάντως δεν μου είχε αναφέρει τίποτε για μικροφωτογράφηση τότε. Έτσι κι αλλιώς, προ χρηματοδότησης από την ΕΕ [η οποία ξεκίνησε περίπου στα μέσα του ΄90], η ανάπτυξη τέτοιων υπηρεσιών από τις περισσότερες βιβλιοθήκες στην Ελλάδα ήταν ανύπαρκτες.

    • από dytistonniptiron πριν 4296 μέρες 1       

      Να διευκρινίσω ότι μιλάω για μικροφωτογραφήσεις επί τούτου, δηλαδή για μια συγκεκριμένη έρευνα ή έκδοση π.χ., όχι για συστηματικό πρόγραμμα (παλαιο)ψηφιοποίησης. Είμαι βέβαιος ότι τέτοιες φωτογραφήσεις είχαν αρχίσει αρκετά πριν το '90, και υπάρχουν τα σχετικά ράφια με μικροφίλμ σε διάφορα ιδρύματα (Παλαιογραφικό Αρχείο ΜΙΕΤ, Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του ΙΤΕ κλπ). Ειδικά σταντ, φωτόμετρα, αλλαγή δεκάμετρων φιλμ μέσα σε μαύρες υφασμάτινες σακούλες, ολόκληρα φιλμ που βγαίναν κουνημένα -god bless digital cameras, λέω τώρα με ανακούφιση.

  • από simiomatariokipon πριν 4296 μέρες 3       

    "θησαυροί σε κίνδυνο" : περισσότερο απ' ό,τι κινδύνεψαν από τους ίδιους τους καλογέρους ανά τους αιώνες;

    νομίζω δλδ είναι γνωστή η καλογερικο-αγιορείτικη ρήση (τούς κρύους μήνες τού χειμώνα): "εθνικού είναι; ρίξτο τέκνον στη φωτιά"

    και εν πάση περιπτώσει το θράσος τών παπάδων πάει σύννεφο: ζητάνε λεφτά κι από μας εδώ κι από την υπόλοιπη ευρώπη, λεφτά δλδ πρωτίστως *γυναικών* - μια που είμαστε κι η πλειοψηφία - να πω και σόρυ μήπως; - ενώ δεν μάς επιτρέπουν να δούμε τους θησαυρούς από κοντά (τα λεφτά μας δεν θεωρούνται *ακάθαρτα* πάντως...)

    (παίρνω όντως ανάποδες μ' αυτό το θέμα (τού "άβατου") και επιφυλάσσομαι κιόλας... :((( (δεν είναι πάντως απειλή :))) )


Log in για σχολιασμό ή γίνε μέλος εδώ.

Ποιά μέλη του buzz ψήφισαν αυτή την καταχώριση