Κανείς δεν τα βάζει με την εκκλησία στην Ελλάδα και το Ιράν… (NYLON)

Την ώρα που ο κόσμος συγκλονίζεται από την οικονομική κρίση και η Ελλάδα ομφαλοσκοπεί με τις συναλλαγές μεταξύ κλήρου και πολιτικών, στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής καταψηφίστηκε (από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΛΑΟΣ, ενώ το ΚΚΕ επιφυλάχθηκε για τη συζήτηση στην ολομέλεια) η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση φοροαπαλλαγών της Εκκλησίας.Ο υφυπουργός Οικονομικών Αντώνης Μπέζας απέρριψε εκ μέρους της κυβέρνησης την πρόταση ως πρόχειρη και αποσπασματική, παρατήρησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την κατάργηση άρθρου που έχει ήδη καταργηθεί στο νόμο για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, αλλά δεν πήρε καμιά πρωτοβουλία για να ανοίξει η συζήτηση για το θέμα των φοροαπαλλαγών της εκκλησίας.

Σχόλια

 • από Pseudonym πριν 5454 μέρες 0

  Η υποκρισία στο μέγιστο βαθμό από το ΣΥΡΙΖΑ. Αν είναι να φορολογηθεί η Εκκλησία στην Ελλάδα - που δεν έχω αντίρρηση - θα πρέπει να φορολογηθούν κι όλες οι μη κερδοσκοπικές οργανώσεις και τα κόμματα. Αν για παράδειγμα ο κ Αλαβάνος για φορολογικούς λόγους χαρίζει μέρος του μισθού του στο ΣΥΡΙΖΑ ή στον ΣΥΝ αυτό θα πρέπει να φορολογείται σαν εισόδημα! Ταυτόχρονα με τη φορολόγηση των ΜΚΟ θα πρέπει να καταργηθεί και η χρηματοδότησή τους από το κράτος! Για να είναι ΜΚΟ.
  Κάθετι λιγότερο είναι μια κομπλεξική στάση απέναντι στην Εκκλησία της Ελλάδας και βέβαια είναι βάναυση καταπάτηση του ανθρώπινου δικαιώματος απέναντι στον νόμο.

 • από dkamen πριν 5454 μέρες 0

  Η Εκκλησία δεν είναι ΜΚΟ, αλλά ΝΠΔΔ.

 • από Teleologikos πριν 5454 μέρες 0

  Επαυξάνω κι εγώ "Η Εκκλησία δεν είναι ΜΚΟ, αλλά ΝΠΔΔ"

 • από Pseudonym πριν 5454 μέρες 0

  Α δηλαδή πιστεύετε ότι πρώτα πρέπει να φορολογηθούν οι ΜΚΟ και μετά τα ΝΠΔΔ; Κανένα πρόβλημα. Δηλαδή θα πρέπει να φορολογηθούν τα Πανεπιστήμια, τα Επιμελητήρια κι οτιδήποτε άλλο. Και σαφέστατα να μην ξεχνάμε και τις ΜΚΟ, για να γίνεται και οικονομικός ανεξάρτητος έλεγχος, για να δούμε αν έχουμε περίεργες χρηματοδοτήσεις, φοροδιαφυγή και άλλα καλούδια.

  Γενικά πιστεύω ότι στη σειρά για φορολόγηση και φορολογικού ελέγχου πρέπει να μπουν οι ΜΚΟ (είναι αλήθεια ότι το 60% των εσόδων τους πηγαίνει σε διοικητικά κόστη;) μετά οι οργανώσεις ιδιωτών (διάφορες ενώσεις που έχουν φορολογική ατέλια), μετά τα κόμματα κι όλα τα ΝΠΔΔ ανάμεσα σ' αυτά κι η Εκκλησία. Δεν είναι δίκαιο αυτό;

  Πάντως το σχόλιο ότι μόνο στην Ελλάδα και στο Ιραν δεν φορολογείται η Εκκλησία είναι το λιγότερο χαμηλού πνευματικού επιπέδου και ειλικρινά δεν θέλω να το σχολιάσω παραπάνω. Κρίμα γι' αυτούς που γράφουνε τέτοιες ανακρίβειες.

  Πάρτε για παράδειγμα την Ελβετία, τη Μεγάλη Βρετανία, το Βέλγιο, τη Δανία και άλλες τέτοιες οπισθοδρομικές χώρες. Ή έστω ρε αδερφέ τη Γαλλία με την απευθείας απόδοση φόρου φυσικών προσώπων στην Καθολική Εκκλησία... Αχ Ελβετικοί νόμοι που μας χρειάζονται...

 • από Analytis πριν 5454 μέρες 0

  Η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εξαιρετικά πρόχειρη, και καθαρά για λόγους δημιουργίας εντυπώσεων. Ακόμα και οι ίδιοι οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ στη βουλή το παραδέχτηκαν, και επιχειρηματολόγησαν ότι πρέπει παρ'όλα αυτά να γίνει αποδεκτή για λόγους συμβολισμού. Όμως δεν υπάρχουν "συμβολικοί" νόμοι, ούτε και πρέπει να υπάρχουν. Και επιπλέον, δεν πρέπει να υπάρχουν "φωτογραφικοί" νόμοι. Είναι πολύ περίπλοκο το ζήτημα, και ένας απλός προχειρογραμμένος νόμος, αμελέτητος, που δεν θα λάμβανε υπ'όψην του μύριες όσες λεπτομέρεις περισσότερα προβλήματα θα δημιουργούσε παρά θα έλυνε.

  Κίνηση εντυπωσιασμού ήταν, το παραδέχονται και οι ίδιοι.

 • από Pseudonym πριν 5454 μέρες 0

  Να υποθέσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ την δημοκρατικά την αντιλαμβάνεται συμβολικά; Και με πολλές διαστάσεις που ανοιγοκλείνονται σύμφωνα με τα συμφέροντα της παρέας του ΣΥΡΙΖΑ;


Log in για σχολιασμό ή γίνε μέλος εδώ.

Ποιά μέλη του buzz ψήφισαν αυτή την καταχώριση