Σχόλια

  • από gerasimos πριν 4404 μέρες       

    Θα ορκιστεί πρωθυπουργός αύριο 11/11/11. Τυχαίο; :)

  • από BlondeElena πριν 4404 μέρες 8       

    Τουλάχιστον ο νέος Π/Θ δεν είναι ανεπάγγελτος όπως οι προηγούμενοι δύο. Έχει δώσει τη μαρτυρία του (καλή ή κακή) στον επαγγελματικό του στίβο. Και μια "στριμμένη" διευκρίνηση: δεν είναι τραπεζίτης, τραπεζίτης είναι ο Σάλλας και ο Λάτσης π.χ.

  • από gerasimos πριν 4403 μέρες 4       

    Tραπεζίτης ή λομπίστας, κιθαρίστας ή ντράμερ, Γιάννης ή Γιαννάκης, το απίστευτο καπέλωμα της πολιτικής από την οικονομία, της δημοκρατίας από τις χρηματαγορές, παραμένει. Και μάλιστα υπό... όρους (που λέγεται ότι έθεσε ο ΛΠ για να αναλάβει).

  • από Epanechnikov πριν 4403 μέρες 4       

    @BlondeElena

    +1


    @gerasimos

    Η οικονομική πολιτική είναι πολιτική. Επιπροσθέτως δεν έχει καμία σχέση η δουλειά του εργαζόμενου στη FED ή την ΕΚΤ με εκείνη του trader στην GS, η του Δ.Σ. της Alpha...

  • από gerasimos πριν 4403 μέρες 4       

    Να το πω αλλιώς: τη στιγμή που στην Ελλάδα υπάρχουν σήμερα 900.000 άνεργοι (πιστεύω κοντά στο εκατομμύριο αν υπολογίσουμε και τους εκτός ΟΑΕΔ) λίγο με ενδιαφέρει αν ο νέος πρωθυπουργός είναι ή όχι διακεκριμένος επαγγελματίας, αν πήγε στο Κολλέγιο Αθηνών ή αν τα λέει όμορφα. Με ενδιαφέρει αν ενδιαφέρεται για αυτούς τους 900.000 άνεργους. Και πολύ φοβάμαι ότι ο φωτογενής 'σωτήρας' μας δεν θα τους έχει σαν πρώτη προτεραιότητα, για τον απλούστατο λόγο ότι ανέλαβε την πρωθυπουργία για να σώσει μια συμφωνία της απελπισίας και να διασφαλίσει την εφαρμογή της, όχι μια χώρα. Γι' αυτό και δε βλέπω κανέναν απολύτως λόγο να χαίρομαι. Μακάρι (και το εννοώ όσο ποτέ) να διαψευστώ.

    • από Epanechnikov πριν 4403 μέρες 2       

      Ο συγκεκριμένος προσωρινός θα είναι και με πολύ συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Είναι σαφώς προτιμότερο να έχεις σε αυτή τη θέση κάποιον που ξέρει τι κάνει από ότι κάποιον που έχει απλά καλές προθέσεις (αν υπάρχει κάποιος επαγγελματίας πολιτικός που τις έχει).

    • από gerasimos πριν 4403 μέρες 3       

      Papademos made his demands for both major parties to back a new bailout package, which includes austerity measures that are likely to prove highly unpopular, amid warnings that Europe is running out of patience with Greece and may cut a financial lifeline that the party leaders seem to take for granted.

      Άλλο να σου επιβάλλει τα μέτρα αυτά ένας ανεπάγγελτος αλλά εκλεγμένος σαν τον ΓΑΠ κι άλλο ένας (μη εκλεγμένος αλλά τι σημασία έχει άμα διαθέτει διεθνή ακτινοβολία) απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών, του ΜΙΤ και πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ - νιώθεις ένα εσωτερικό μεγαλείο, βρε αδερφέ, όσο να 'ναι.

    • από Epanechnikov πριν 4403 μέρες 1       

      Γεράσιμε θεωρείς πως υπάρχουν μαγικοί τρόποι έτσι ώστε να αποφευχθούν τα συγκεκριμένα μέτρα λιτότητας; Όταν τα φασούλια σου δεν σου φτάνουν κάτι πρέπει να κάνεις -- το πρόβλημα των περιορισμένων πόρων δεν λύνεται υποθέτοντας πως οι πόροι σου είναι απεριόριστοι. Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη.

      Βέβαια κόβοντας τα φασόλια στη μέση (ή σε 1000 κομμάτια) μπορεί να δημιουργήσεις τη ψευδαίσθηση στο κόσμο πως δημιούργησες πλούτο εκ του μηδενός (με ότι συνεπάγεται αυτό). Δεν αντιλέγω.

      Τώρα νευροχειρούργικη επέμβαση θα μπορούσε να υπόσχονταν και ο Σάι Μπάμπα αλλά και ο χ μεγάλο-καθηγητής του Harvard. Αυτό δεν σημαίνει πως πρόκειται για το ίδιο πράγμα.

    • από vasvas πριν 4403 μέρες 2       

      "Γεράσιμε θεωρείς πως υπάρχουν μαγικοί τρόποι έτσι ώστε να αποφευχθούν τα συγκεκριμένα μέτρα λιτότητας; "

      1. Καθόλου μαγικοί. Υπάρχουν τρόποι.
      2. Τα περαιτέρω μέτρα λιτότητας δεν είναι πολιτικά εφικτά και θα κάνουν την Ελλάδα ασταθή χώρα. Οπότε τα "μαγικά" χρειάζονται για να προτείνει κανείς περαιτέρω μέτρα λιτότητας, τα λογικά, μη μαγικά μέτρα είναι τα άλλα.

      "το πρόβλημα των περιορισμένων πόρων δεν λύνεται υποθέτοντας πως οι πόροι σου είναι απεριόριστοι."

      Τα τυπωμένα χαρτάκια με διάφορες γέφυρες πάνω είναι, υπό μια έννοια, ακριβώς αυτό. Και δύσκολο να τα θεωρήσει κανείς "περιορισμένο πόρο", ειδικά αν η εναλλακτική είναι η μετατροπή της χώρας σε Βουλγαρία.

    • από Epanechnikov πριν 4403 μέρες       

      "Καθόλου μαγικοί. Υπάρχουν τρόποι. "

      Δηλαδή εκδίδουμε το δικό μας νόμισμα. Τρώμε μια υποτίμηση 50% (που πάει να πει πως το πραγματικό μας εισόδημα τρώει μια φοβερή κατρακυλά - σενάριο χειρότερο από την λιτότητα) και ελπίζουμε πως οι εξαγωγές των ανελαστικών προς την τιμή προϊόντων μας που αντιπροσωπεύουν μόλις το 10% του ΑΕΠ θα φέρουν την άνοιξη (και αυτό ενώ τα κόστη πρώτων υλών θα έχουν εκτοξευθεί στον ουρανό)...


      "Τα τυπωμένα χαρτάκια με διάφορες γέφυρες πάνω είναι, υπό μια έννοια, ακριβώς αυτό."

      Δεν είναι αυτό. Αυτό είναι το κόβω τα φασόλια μου σε 1000 κομμάτια με τα μισά από αυτά να πάνε για πέταμα (υποτίμηση).

    • από vasvas πριν 4402 μέρες 1       

      Είσαι οπαδός της θεωρίας του σκληρού χρήματος; Με το τυπωμα we debase the currency και άλλα τέτοια;!

      Και μακριά από μένα η σκέψη για δικό μας νόμισμα. Ευρώ πρέπει να τυπωθούνε, μερικά τρις, "όπως Αμερική".

    • από Epanechnikov πριν 4402 μέρες       

      "Είσαι οπαδός της θεωρίας του σκληρού χρήματος; Με το τυπωμα we debase the currency και άλλα τέτοια;!"

      Της ποιας; Κάνω ένα copy-paste από συζήτηση μου αλλού για να μην επαναλαμβάνω τα ίδια

      "Επιπλέον ως γνωστό η ζήτηση του χρήματος είναι συνάρτηση του επιτοκίου και του πραγματικού εισοδήματος. Πράγμα που σημαίνει (λαμβάνοντας υπόψιν πως στο σημείο ισορροπίας M/P=L) πως οι τιμές μπορούν να αυξηθούν είτε από την αύξηση της προσφοράς τους χρήματος είτε από την αύξηση του επιτοκίου και τη μείωση του πραγματικού εισοδήματος (είτε και από τα 3). "

      Ρίξε μια ματιά και σε αυτό...


      "Και μακριά από μένα η σκέψη για δικό μας νόμισμα. Ευρώ πρέπει να τυπωθούνε, μερικά τρις, "όπως Αμερική". "

      Δεν διαφωνώ πως αυτό υπό συνθήκες θα μπορούσε να είναι χρήσιμο...

    • από zoutiri πριν 4402 μέρες       

      βασβας
      εγω θα προτεινα μια ματια στην θεωρια repeated games, reputation κτλ Οχι οτι δεν θεωρω την ΕΚΤ υπερβολικα συντηρητικη, αλλα δεν ειναι δα και τοσο απλο οσο το παρουσιαζεις. (ποιος θα τολεγε οτι θα ασχολουμαστε ολοι με νομισματικη πολιτικη, τον πιο βαρετο κλαδο στα οικονομικα συνηθως)

    • από vasvas πριν 4402 μέρες 2       

      Σωτήρη, στη μέση του Αρμαγεδδώνα, τα μελλοντικά προβλήματα reputation και credibility της κεντρικής τράπεζας με απασχολούν λιγότερο....

  • από inlovewithlife πριν 4403 μέρες 6       

    Θα φάμε καλά.

    http://www.reuters.com/article/2011/11/10/us-eurozone-idUSTRE7A93BN20111110

    Προς τα εκεί πάει το πράγμα, δηλαδή στον πλήρη διαχωρισμό οικονομικού κέντρου και περιφέρειας στην Ευρώπη. Όποιος νομίζει ότι σε τέτοιες συνθήκες είναι ορθό να μπαίνουμε στον αυτόματο πιλότο και να υπακούουμε σε ό,τι λένε οι δανειστές, μέχρι αυτοί να μας εγκαταλείψουν, τότε ναι ο Παπαδήμος είναι ο άνθρωπος τους.

    Για τους υπόλοιπους από εμάς αλίμονό μας.

    • από phi4physics πριν 4403 μέρες 2       

      Θα είμαστε οι τελευταίοι που θα μας ρωτήσουν για τις 2 ταχύτητες του ευρώ. Αλλά προς το παρών δε φαίνεται πολύ πιθανό σενάριο, για διάφορους λόγους:
      1. Το σκληρό ευρώ θα είναι σκληρότερο από το σημερινό ευρώ και αυτό αφήνει τη Γαλλία απ' έξω. Ακόμα και αν αποφασίσει να μείνει στο σκληρό ευρώ η πραγματικότητα είναι ακόμα πιο σκληρή.
      2. Μεγάλος μέρος της ανταγωνιστικότητας των χωρών του σκληρού ευρώ θα χαθεί. Για να την ξανακερδίσουν θα αναγκαστούν να μειώσουν μισθούς κτλ. Δηλαδή ο μέσος γερμανός πάλι θα πληρώσει για την κρίση είτε έτσι είτε αλλιώς.

  • από snaporaz πριν 4403 μέρες 8       


    "το απίστευτο καπέλωμα της πολιτικής από την οικονομία"

    ....σκέφτηκε οργισμένος ο Φίλιππος Πετσάλνικος όταν του ανακοινώθηκε ότι δεν θα γίνει τελικά ο νέος πρωθυπουργός.


    ΥΓ. Τι πολιτική πιστεύεις ότι μπορείς να κάνεις, όταν δεν έχεις οικονομία;


    • από gerasimos πριν 4403 μέρες 4       

      Η τοποθέτηση της οικονομίας στο κέντρο του σύμπαντός του ως απόλυτης προτεραιότητας αποτελεί αυθαίρετη (φαντασιακή, εν ολίγοις) δημιουργία του καπιταλισμού (ξέρεις κανέναν Αρχαίο Έλληνα, Ρωμαίο, Eλισαβετιανό οικονομολόγο;). Από εκεί και πέρα σαφώς, χωρίς 'οικονομία', δεν πάμε πουθενά, αν την έχουμε βάλει στο κέντρο και περιστρεφόμαστε γύρω της.

      (Αυτό με τον Πετσάλνικο ψιλοκρύο. Μπορείς καλύτερα. Είμαι βέβαιος.) :-)

    • από cocteau_twin πριν 4403 μέρες 1       

      Όταν λες για τους 900 χιλιάδες ανέργους κι εσύ ο ίδιος δεν τη θέτεις στο "κέντρο του σύμπαντος";

      Εμένα αυτό που με ενδιαφέρει πέρα από τη γνωστή συνθηματολογία είναι τι πιστεύει ο Παπαδήμος ως πολιτικό όν πλέον για το μέλλον του ευρώ τώρα που έφυγε από την ΕΚΤ και με την εμπειρία που αποκόμισε εκεί. Πιστεύει ότι η ΕΚΤ πρέπει να χρηματοδοτεί το χρέος των κυρίαρχων κυβερνήσεων, κάτι που αποτελεί ανάθεμα για τους γερμανούς; Πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξει πλήρης ομοσπονδιοποίηση για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο και μέχρι τότε πώς ακριβώς θα λυθεί η κρίση χρέους στην Ευρώπη;

  • από gerasimos πριν 4403 μέρες 4       

    'Όταν λες για τους 900 χιλιάδες ανέργους κι εσύ ο ίδιος δεν τη θέτεις στο "κέντρο του σύμπαντος";'

    Οι 900.000 δεν είναι ομόλογα ή μετοχές: είναι άνθρωποι, 'παράπλευρες απώλειες' της τοτεμοποίησης της οικονομίας, των αγορών. Οπότε όχι, εντελώς όχι.

  • από cocteau_twin πριν 4403 μέρες 2       

    Το γνωρίζω ότι οι 900 χιλιάδες είναι άνθρωποι - πολλοί απ'αυτούς είναι φίλοι και συγγενείς μου. Το πρόβλημά τους όμως είναι οικονομικό - δεν βρίσκουν δουλειά στην ελεύθερη αγορά.

    Στην αρχαιότητα ή στην ελισαβετιανή εποχή δεν θα είχαν τέτοιο πρόβλημα: η θέση τους στην παραγωγική διαδικασία θα ήταν συγκεκριμένη και προκαθορισμένη, πιθανότατα υπό την ιδιότητα του δούλου.

    • από gerasimos πριν 4403 μέρες       

      Δεν κατάλαβα που διαφωνούμε. Μάλλον εσύ κατάλαβες καλύτερα.

  • από snaporaz πριν 4403 μέρες 4       

    γεράσιμε

    αν δεν έχεις ή δεν βρίσκεις τους πόρους να κάνεις την πολιιτκή που επιθυμείς ή θεωρέις σωστή, πολύ απλά δεν θα την κάνεις. Αυτό ίσχυε στην αρχαία έλλαδα, ισχύει και σήμερα.

    Όσο για τους ανέργους:

    υπάρχει κάποια πολιτική απόφαση που θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα τους; ποια είναι αυτή;


    "Αυτό με τον Πετσάλνικο ψιλοκρύο. Μπορείς καλύτερα"

    Τι να σου πω; ίσως και να μπορώ καλύτερα...το πολιτικό σύστημα πάντως σίγουρα δεν μπορεί καλύτερα από πετσάλνικο

  • από gerasimos πριν 4403 μέρες 1       

    Σίγουρα μπορείς (απ' όσο έχω δει) αρκετά καλύτερα απ' το να μπαίνεις σε μια συζήτηση με μια ισοπεδωτική εξυπνάδα προσβάλλοντας τον συνομιλητή σου. (Πες με παλαιών αρχών, αλλά δεν είναι το στυλ μου αυτό της αλληλοεκτόξευσης εξυπνάδων.) Οπότε θα σε αφήσω με τον Φίλιππο Πετσάλνικο, που ήταν και η αρχική σου επιλογή. ;-)

    Προς όλους: επειδή ως συνήθως τελευταία ξεκινάω να μιλάω με έναν και καταλήγω να μιλάω με άλλους τρεις, λόγω έλλειψης χρόνου δεν θα συνεχίσω. Μένει να δούμε στην πράξη τι μας περιμένει. Εύχομαι, για το καλό όλων μας, να έχετε όλοι σας δίκιο κι εγώ άδικο. :-)

  • από inlovewithlife πριν 4403 μέρες 4       

    Αυτό που λέει ο Γεράσιμος, όπως το καταλαβαίνω, είναι απλό.

    Η οικονομία πάντοτε ήταν η βάση για να κάνει κανείς το "ο,τιδήποτε". Αλλά αυτό το "ο,τιδήποτε" ήταν ο σκοπός, που γέμιζε με νόημα την ζωή ανθρώπων και ομάδων. Σήμερα η οικονομία έχει γίνει αυτοσκοπός, κέντρο δεν είναι ο άνθρωπος και οι κοινωνικές ανάγκες αλλά το χρήμα και το κέρδος.

    Αυτό δεν είναι χωρίς επιπτώσεις στις κοινωνίες. Μία από αυτές είναι η επιβολή της σφαίρας της οικονομίας σε αυτή της πολιτικής. Αν οι άνθρωποι λογίζονται ως στατιστικές, τότε ο Παπαδήμος θα παίρνει αποφάσεις που θα εγγυώνται την αποπληρωμή του εξωτερικού χρέους αλλά θα εξαθλιώνουν τον κόσμο και θα φτάνουν την ανεργία στο 22%. Αν δε η οικονομία ως αυτοσκοπός προϋποθέτει την υπερσυσσώρευση πλούτου για να υπάρξει ως σύστημα, όπως συμβαίνει στον καπιταλισμό, τότε θεωρείται αυτονόητα ωφέλιμος ο υπερπλουτισμός του 1% και οι αποφάσεις πρέπει να συγκλίνουν προς αυτό.

    Η οικονομία είναι σημαντική. (Πρέπει να) παραμένει όμως μέσο και όχι σκοπός.

    • από Epanechnikov πριν 4403 μέρες 2       

      "Σήμερα η οικονομία έχει γίνει αυτοσκοπός, κέντρο δεν είναι ο άνθρωπος και οι κοινωνικές ανάγκες αλλά το χρήμα και το κέρδος."

      Όλοι αυτοί που διαδήλωναν στους δρόμους (ή τους έκλειναν) εδώ και 3 δεκαετίες για τις κοινωνικές ανάγκες το έκαναν ή για να γεμίσουν τις τσέπες τους με περισσότερο χρήμα;

      Ποιες κοινωνικές ανάγκες ικανοποιούνται δίχως χρήμα; Ποιοι από εμάς (πέρα από τους "είμαι γάιδαρος παρκάρω όπου γουστάρω") τις έχουν διεκδικήσει ;


      Το χρήμα είναι κακό - δώστε μας περισσότερο χρήμα... Οξύμωρων (τουλάχιστον)



      "η οικονομία ως αυτοσκοπός προϋποθέτει την υπερσυσσώρευση πλούτου για να υπάρξει ως σύστημα, όπως συμβαίνει στον καπιταλισμό,"

      ξύλινες μπούρδες που έχω βαρεθεί να τις ακούω...

  • από tanevramou πριν 4403 μέρες 5       

    Γελάω τρελλά όταν διαβάζω ότι στην αρχαία ελλάδα π.χ δεν υπήρχαν οικονομολόγοι και οι άνθρωποι δεν ασχολιόντουσαν με την οικονομία κλπ κλπ κλπ και άλλες τέτοιες ομορφιές.

    Παρόλο λοιπόν που δεν ξέραν από αυτά τα πράγματα πρόλαβαν να κάνουν τουλάχιστον 2 νομισματικές υποτιμήσεις, μια ο Διονύσιος των Συρακουσών ο οποίος μάζεψε όλα τα νομίσματα που κυκλοφορούσαν και "χτύπησε" πάνω από το 1 το 2, αλλά και ο Σόλωνας που από 1 μνα = 70 δραχμές το πήγε σε 1 μνα= 100 δραχμές.

    Μου κάνει τρομερή εντύπωση πως κάποιος δεν μπορεί να κατανοήσει ότι η έννοια της οικονομίας είναι βασικό συστατικό στοιχείο της κοινωνικής ζωής των ανθρώπων.
    Από πάντα και εις τον αιώνα των αιώνων.

    • από gerasimos πριν 4402 μέρες 1       

      'Παρόλο λοιπόν που δεν ξέραν από αυτά τα πράγματα πρόλαβαν να κάνουν τουλάχιστον 2 νομισματικές υποτιμήσεις, μια ο Διονύσιος των Συρακουσών ο οποίος μάζεψε όλα τα νομίσματα που κυκλοφορούσαν και "χτύπησε" πάνω από το 1 το 2, αλλά και ο Σόλωνας που από 1 μνα = 70 δραχμές το πήγε σε 1 μνα= 100 δραχμές.'

      Άκουσα ότι μετά τα χρηματιστήρια των Συρακουσών και των Αθηνών πήραν τα πάνω τους.

  • από BlondeElena πριν 4403 μέρες 4       

    "Γελάω τρελλά όταν διαβάζω ότι στην αρχαία ελλάδα π.χ δεν υπήρχαν οικονομολόγοι και οι άνθρωποι δεν ασχολιόντουσαν με την οικονομία κλπ κλπ κλπ και άλλες τέτοιες ομορφιές."

    A γεια σου. Και για όποιον δεν πείθεται, ας διαβάσει Παλαιά Διαθήκη (ελπίζω να μην κατηγορηθώ για θρησκευτικό προσηλυτισμό).

    Κρατάμε μικρό καλάθι, απλώς μερικά συν για την ώρα όσο αφορά τον νέο Π/Θ:

    1. Είναι ο πρώτος Π/Θ μετά τον Ζολώτα, ο οποίος δεν είναι ανεπάγγελτος

    2. Δε θυμάμαι κανέναν Π/Θ ως τώρα που να κατείχε επιτελική θέση σε ευρωπαϊκό οργανισμό, έστω και τεχνοκρατικό.Φανταστείτε τους Κωστάκη και Γιωργάκη αντιπροέδρους στην ΕΚΤ. Σπλαττεριά

    3. Δεν ανήκει σε κανένα οικογενειακό-πολιτικό-μοναρχικό τζάκι

    4. Δεν περιτριγυρίζεται από κομματικούς παρατρεχάμενους

    Βέβαια θα κριθεί και αυτός εκ του αποτελέσματος.


    • από Auslaender πριν 4402 μέρες 1       

      4. Δεν περιτριγυρίζεται από κομματικούς παρατρεχάμενους
      ------------------
      Εεε, τώρα που είδαμε την σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου μάλλον το συγκεκριμένο φαντάζει άτοπο

  • από contrabando πριν 4403 μέρες 1       

    @Epanechnikov
    //Όλοι αυτοί που διαδήλωναν στους δρόμους (ή τους έκλειναν) εδώ και 3 δεκαετίες για τις κοινωνικές ανάγκες το έκαναν ή για να γεμίσουν τις τσέπες τους με περισσότερο χρήμα;//

    Eγώ δεν είδα κανένα από αυτούς που γεμίσανε τις τσέπες τους με τις μίζες, με τις φούσκες του χρηματιστήριου, με τη φοροδιαφυγή , με τις επιχορηγήσεις, με τις προμήθειες, με τα προνόμια, με τις κρατικές διαφημίσεις, με τα χαρισμένα χρέη και τις λοιπές *κοινωνικές ανάγκες* να διαδηλώνει στους δρόμους. Εσύ σε ποιούς δρόμους τους είδες να διαδηλώνουνε;

  • από inlovewithlife πριν 4403 μέρες 4       

    Διαφωνεί κανείς ότι η οικονομία έχει σε σημαντικό βαθμό αφομοιώσει όλες τις πτυχές της ανθρώπινης δραστηριότητας; Ίσως διαφωνούμε στο ότι κάτι τέτοιο είναι αέναο. Γι' αυτό δε μπορώ παρά να παραπέμψω στην ιστορία.

    @epanechnikon
    Το πρόβλημα είναι ακριβώς αυτό που εντοπίζεις. Οι αξίες που αναφέρεις δεν είναι προνόμιο των αφεντικών που έτσι και αλλιώς μπορούν να τις ικανοποιούν. Είναι κτήμα όλου του πληθυσμού. Τώρα, αν θεωρείς ξύλινη μπούρδα την ανάγκη υπερσυσσώρευσης πλούτου στον καπιταλισμό, για μένα δεν είναι καθόλου ξύλινο όταν ο Σαρκοζύ το λέει με άλλα λόγια : να ανταγωνιστούμε Ινδία - Κίνα.


    • από zoutiri πριν 4402 μέρες 2       

      "Διαφωνεί κανείς ότι η οικονομία έχει σε σημαντικό βαθμό αφομοιώσει όλες τις πτυχές της ανθρώπινης δραστηριότητας; "

      τι θες να πεις με αυτο?

    • από Epanechnikov πριν 4402 μέρες       

      "Διαφωνεί κανείς ότι η οικονομία έχει σε σημαντικό βαθμό αφομοιώσει όλες τις πτυχές της ανθρώπινης δραστηριότητας;"

      Η οικονομία πάντα υπήρξε σημαντική πτυχή της ανθρώπινης δραστηριότητας. Πιθανότατα περισσότερο σημαντική στο παρελθόν παρά σήμερα. Αυτό γιατί η σπανιότητα πόρων υπήρξε εξαιρετικά εντονότερη. Εξου και οι συνεχείς πόλεμοι που είχα ως απώτερο σκοπό τη διεκδίκηση (σπάνιων) πόρων.


      "Τώρα, αν θεωρείς ξύλινη μπούρδα την ανάγκη υπερσυσσώρευσης πλούτου στον καπιταλισμό"

      Τι είναι επιτέλους αυτή η "υπερσυσσώρευση πλούτου στον καπιταλισμό"; Εξηγήστε μου σας παρακαλώ γιατί όλο για αυτή διαβάζω από κομμουνιστικές πένες και ακόμα δεν έχω καταλάβει τι σημαίνει (και ας διαθέτω οικονομική κατάρτιση)

    • από gerasimos πριν 4402 μέρες       

      '"Διαφωνεί κανείς ότι η οικονομία έχει σε σημαντικό βαθμό αφομοιώσει όλες τις πτυχές της ανθρώπινης δραστηριότητας; "

      τι θες να πεις με αυτο?'

      Θα μπορούσα να εξηγήσω εγώ, αλλά όχι εδώ και όχι στο τζάμπα. Διότι ως γνωστόν ο χρόνος είναι χρήμα όπως έλεγε κι ένας... αρχαίος σοφός, ο Βενιαμίν Φραγκλίνος. ;-)

    • από zoutiri πριν 4402 μέρες 2       

      αντε λεγε, θα σου δωσω πρασινα χερακια, βιντεο του Βενιζελου να ροκαρει, ο,τι θες :)

  • από contrabando πριν 4403 μέρες 3       

    @ Εpanechnikov
    Εγώ μία ζωή θυμάμαι όλους αυτούς που σου είπα που τσεπώνανε το χοντρό χρήμα χωρίς να δουλεύουνε και χωρίς να διαδηλώνουνε. Αυτοί απλά δηλώνανε και τσεπώνανε ;) Εμένα με ενοχλούνε όλα αυτά τα λαμόγια και εσένα σε ενοχλούνε οι δημόσιοι υπάλληλοι επειδή κάνoυνε διαδηλώσεις. Ο καθένας μας με τις απόψεις του. Εντάξει κανένα πρόβλημα :)

    • από Epanechnikov πριν 4403 μέρες 1       

      Το ότι με ενοχλεί το ένα δεν πάει να πει πως δεν με ενοχλεί το άλλο. Δεν είναι όμως λίγο υποκριτικό να σε ενοχλεί μόνο το ένα; Όποιος και να τα έφαγε τα έφαγε από εκείνους που δεν είχαν τη δυνατότητα ή που είχαν την ανάγκη ή που τα άξιζαν ή ακόμα καλύτερα που δεν τους επέτρεπε το ήθος τους να τα φάνε. ;)

  • από gerasimos πριν 4403 μέρες 1       

    'Ταβέρνα μου', Έλενα και λοιποί γελαστοί αν έχετε βιβλιοθήκη σπίτι σας ανοίξτε κανά βιβλίο γύρω από την 'ορθολογικότητα' του καπιταλισμού και την ιστορικότητά του. Αν όχι, συνεχίστε τα γέλια.

    ΥΓ: 'Ταβέρνα μου': το 'τρελά' με ένα λάμδα εκτός αν κρατάς εφεδρείες λόγω κρίσης.

    • από tanevramou πριν 4403 μέρες 2       

      Άμα έχεις κάνει στην Θεσ/νικη το γράφεις με 2 λ το τρελλά.

      Επίσης αν έχεις την καλοσύνη το όνομα είναι "τα νεύρα μου" και όχι ταβέρνα μου. Αυτοί οι δήθεν αναγραμματισμοί θυμίζουν άλλους χρήστες.

    • από BlondeElena πριν 4402 μέρες 1       

      @Gerasimos

      Γεράσιμε, έτσι πληροφοριακά στο λέω, οικονομολόγος δεν είναι ΙΕΚ Κοντολέφα ολίγο μάνατζμεντ, ολίγο μάρκετινγκ ολίγο excell.

  • από gerasimos πριν 4403 μέρες 1       

    Εν πάση περιπτώσει αν μια άποψη σας ξενίζει ή σας φαίνεται περίεργη πριν γελάσετε καλό θα ήταν να αναρωτηθείτε μερικά πραγματάκια. Αλλιώς δεν γίνεται συζήτηση αλλά τσίρκο. Θα σου πρότεινα μερικά βιβλιαράκια αν τελικά διαθέτεις βιβλιοθήκη αλλά απ' την άλλη δε θέλω και να σου χαλάσω τα 'τρελλά' γέλια.

    ΥΓ: Το ότι συνέχισες να σχολιάζεις με τόσο... κομψό τρόπο ('τρελλά' γέλια και το γνωστό 'large' ύφος) τα λεγόμενα κάποιου που δήλωσε ότι λόγω έλλειψης χρόνου δε συνέχιζε μια συζήτηση, προφανώς δε σε ενόχλησε, σε αντίθεση με τον αναγραμματισμό. Εντυπωσιακό (αλλά και σύνηθες, στις... ταβέρνες, όταν φεύγει κάποιο μέλος μιας 'παρέας' να αρχίζει το 'θάψιμο'). ;-)

    • από tanevramou πριν 4402 μέρες 2       

      Αν δε θες να σχολιάζουν αυτά που γράφεις, τότε απλά μην γράφεις.
      Ως γνωρίζεις στο μπάζ μπορείς και να απαντήσεις και αργότερα. (όπως και έκανες) Άρα δεν ισχύει ότι περιμέναμε να φύγεις για να σε θάψουμε.
      Κοντρ λα μουτρ σου τα είπαμε.
      Οκ, αν σε πείραξε τόσο πολύ το "τρελλά γέλια" το παίρνω πίσω. Πάντως και εσύ τις προσωπικές επιθέσεις τις έχεις στο τσεπάκι.

      Η ουσία όμως είναι ότι η άποψη που εξέφρασες* είναι και αστήριχτη και λάθος. Αστήριχτη και λάθος γιατί το μόνο επιχείρημα που αναφέρεις για να την υποστηρίξεις καταπέφτει από το γεγονός ότι σαφώς και υπήρχαν αρχαίοι Έλληνες οικονομολόγοι. Εκτός αν πιστεύεις ότι τις υποτιμήσεις τις κάνανε κατά λάθος.




      *//Η τοποθέτηση της οικονομίας στο κέντρο του σύμπαντός του ως απόλυτης προτεραιότητας αποτελεί αυθαίρετη (φαντασιακή, εν ολίγοις) δημιουργία του καπιταλισμού (ξέρεις κανέναν Αρχαίο Έλληνα, Ρωμαίο, Eλισαβετιανό οικονομολόγο;). //

  • από gerasimos πριν 4402 μέρες       

    'Η ουσία όμως είναι ότι η άποψη που εξέφρασες* είναι και αστήριχτη και λάθος.'

    Δεν ήταν δική μου. Ήταν του Κορνήλιου Καστοριάδη.

    • από zoutiri πριν 4402 μέρες 1       

      το appeal to authority δουλευει αν το authority ειναι σχετικο με το ζητημα και επαρκως δυνατο.

  • από Epanechnikov πριν 4402 μέρες 1       

    "ξέρεις κανέναν Αρχαίο Έλληνα, Ρωμαίο, Eλισαβετιανό οικονομολόγο..."

    Oeconomicus, Xenophon

    "The Oeconomicus by Xenophon is a Socratic dialogue principally about household management and agriculture. It is one of **the earliest works on economics in its original sense** of household management, and a significant source for the social and intellectual history of classic Athens."


    http://en.wikipedia.org/wiki/Oeconomicus


    Για αναφορές σε αρχαίους Έλληνες, Ρωμαίους κτλ. προτείνω το (εύκολο και φθηνό) "History of Economics" του R.Backhouse

    • από gerasimos πριν 4402 μέρες       

      'household management and agriculture'

      Αυτό δηλαδή που λέμε δηλαδή σήμερα οικονομία και απασχολεί τους οικονομολόγους (και όλους τους υπόλοιπους).

      Παιδιά, επειδή μάλλον το κουράσαμε, σας είπα το 'authority' που λέει κι ο ζουτίρι. Δεν έχετε παρά να πάτε προς τη βιβλιοθήκη σας (ή, εναλλακτικά, το πλησιέστερο βιβλιοπωλείο). Mέχρι τότε take care.

    • από Epanechnikov πριν 4402 μέρες 1       

      Αυτό πως σου φαίνεται;

      The Origins of Derivative Instruments

      "In financial markets, the term "derivatives" is used to refer to a group of instruments that derive their value from some underlying commodity or market. Forwards, futures, swaps and options are all types of derivative instruments and are widely used for hedging or speculative purposes. While trading in derivative products has grown tremendously in recent times, early evidence of these types of instruments can be traced back to ancient Greece. Aristotle related a story about how the Greek philosopher Thalus profited handsomely from an option-type agreement around the 6th century b.c. According to the story, one-year ahead, Thalus forecast the next olive harvest would be an exceptionally good one. As a poor philosopher, he did not have many financial resources at hand. But he used what he had to place a deposit on the local olive presses. As nobody knew for certain whether the harvest would be good or bad, Thalus secured the rights to the presses at a relatively low rate. When the harvest proved to be bountiful, and so demand for the presses was high, Thalus charged a high price for their use and reaped a considerable profit[1].



      A critical attribute of Thalus's arrangement was the fact that its merit did not depend on his forecast for a good harvest being accurate. The deposit gave him the right but not the obligation to hire the presses. If the harvest had failed, his losses were limited to the initial deposit he paid. Thalus had purchased an option.



      There is evidence that the use of a type of forward contract was prevalent among merchants in medieval European trade fairs. When trade began to flourish in the 12th century merchants created a forward contract called a lettre de faire (letter of the fair). These letters allowed merchants to trade on the basis of a sample of their goods, thus relieving them of the need to transport large quantities of merchandise along dangerous routes with no guarantee of a buyer at the journey's end. The letter acted as evidence that the full consignment of the specified commodity was being held at a warehouse for future delivery. Eventually, the contracts themselves were traded among the merchants[2]. "


      http://people.brandeis.edu/~cecchett/Textbook%20inserts/The%20Origin%20of%20Derivatives.htm


      Αν θέλεις ρίξει μια ματιά στο βιβλίο που σου προτείνω (και σε άλλα περισσότερο αναλυτικά) και θα δεις πόσο σχετική είναι η δουλειά σου Ξενοφώντα του Αριστοτέλη και άλλων με την οικονομική

  • από gerasimos πριν 4402 μέρες       

    'το appeal to authority δουλευει αν το authority ειναι σχετικο με το ζητημα και επαρκως δυνατο.'

    zoutiri δεν έχεις παρά να το διαπιστώσεις μόνος σου αυτό.

  • από gerasimos πριν 4402 μέρες       

    Epanechnikov (συν ζουτιρι, τα νευρα μου, κοκτώ, Έλενα, σναποραζ και όποιον άλλον ενδεχομένως ξέχασα)

    Βρε καλέ μου άνθρωπε είπα ένα απλό πράγμα που κανείς δεν κατάλαβε ή δεν θέλησε να καταλάβει γι' αυτό θα το ξαναπώ ακόμα πιο απλά, σχεδόν απλοϊκά: δεν είπα ότι προηγούμενοι πολιτισμοί δεν είχαν αυτό που θα λέγαμε 'οικονομικές' έγνοιες. Είπα ότι δεν ήταν τόσο 'τρελαμένοι' με την οικονομία όσο ο σημερινός καπιταλιστικός. Αν θες διαφωνείς, αν θες το σκέφτεσαι, αν θες συμφωνείς. Αλλά επειδή έχω αρχίσει να νιώθω σαν... κυβερνητικός εκπρόσωπος σε πρες ρουμ με όλον αυτόν τον... 'βομβαρδισμό', θα σας αφήσω να κάνετε ό, τι θέλετε. Διότι πραγματικά δεν έχει νόημα.

    • από zoutiri πριν 4402 μέρες 3       

      γερασιμε
      ουτε με την πληροφορικη ηταν τρελαμενοι ξερω γω, ουτε την σωματιδιακη φυσικη. Δεν καταλαβαινω τι πρεπει να συμπερανουμε απο αυτο, εκτος απο το προφανες: τοσο οι αντιστοιχες επιστημες οσο τα εργαλεια τους (και το ιδιο το αντικειμενο μελετης σε μερικες περιπτωσεις) ηταν σε πολυ πιο ανωριμα σταδια.

      οσο για τον Κορνηλιο, εχω μαλλον πολλα αλλα πραγματα να διαβασω πρωτα.

  • από gerasimos πριν 4402 μέρες       

    'ουτε με την πληροφορικη ηταν τρελαμενοι ξερω γω, ουτε την σωματιδιακη φυσικη. Δεν καταλαβαινω τι πρεπει να συμπερανουμε απο αυτο...'

    Mήπως ότι ήταν διαφορετικοί πολιτισμοί και να τους σεβαστούμε ως τέτοιους αντί να μιλάμε για την 'ανωριμότητά' τους; Και προσοχή: δεν μίλησα για επιστήμες αλλά για την κεντρικότητα της 'οικονομίας' στο καπιταλιστικό φαντασιακό την οποία προβάλλουμε σε προηγούμενους πολιτισμούς, κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια (τεράστιο και πολύ συνηθισμένο σφάλμα στο οποίο πέφτουν επιπόλαιες θεωρήσεις της ανθρώπινης ιστορίας).

    (Αυτό ήταν το τελευταίο μου σχόλιο, στο εξής παραδίδω σεμινάρια για όποιον ενδιαφέρεται.)

    ΥΓ: Έχει τεράστια πλάκα ότι μιλάμε τόσο στην εποχή μας για τον σεβασμό στη διαφορετικότητα, αλλά βλέπω μηδενικό σεβασμό στη διαφορετικότητα των πολιτισμών. :-)

    • από Epanechnikov πριν 4402 μέρες 1       

      Βασικά δεν έχω καταλάβει τι ακριβώς εννοείς με τον όρο οικονομία/ οικονομική. Εξ ορισμού η οικονομική μελετά πως τα άτομα, οι μονάδες παραγωγής και τα κράτη κατανέμουν τους σπάνιους (scarce) πόρους τους στη προσπάθεια ικανοποίησης των (δυνητικά απεριόριστων) αναγκών τους. Ανεξαρτήτως του συστήματος οργάνωσης της παραγωγής το πρόβλημα της κατανομής και της ικανοποίησης των αναγκών παραμένει.


      "στο εξής παραδίσω σεμινάρια για όποιον ενδιαφέρεται.."

      Αν χρειαστούμε τίποτα από Καστοριάδη θα σου ζητήσουμε να παραδώσεις ένα σεμινάριο :p Όσο μιλάμε για οικονομικά δεν νομίζω πως θα χρειαστούμε την βοήθεια σου ;)

  • από gerasimos πριν 4402 μέρες       

    'Όσο μιλάμε για οικονομικά δεν νομίζω πως θα χρειαστούμε την βοήθεια σου'

    Πολύ χαίρομαι γιατί (μετά συμπαθείας) με πρήξατε. :-)

  • από Pheasant πριν 4402 μέρες       

    "Αν χρειαστούμε τίποτα από Καστοριάδη θα σου ζητήσουμε να παραδώσεις ένα σεμινάριο :p Όσο μιλάμε για οικονομικά δεν νομίζω πως θα χρειαστούμε την βοήθεια σου ;) "

    Η συμβολή του Καστοριάδη βέβαια, το λιγότερο ως οικονομολόγος του ΟΟΣΑ και περισσότερο ως φιλόσοφος που ασχολήθηκε κάπως με το καπιταλιστικό σύστημα, μάλλον δε θα ήταν και η πιο περιττή σε μία συζήτηση περί των οικονομικών.


Log in για σχολιασμό ή γίνε μέλος εδώ.

Ποιά μέλη του buzz ψήφισαν αυτή την καταχώριση