Μας χρωστάει η Γερμανία; (και αν ναι, τι;) (ΑΑ / The Books' Journal)

"Δεν θα ήθελα να ασχοληθώ με το τεράστιο πολιτικό ζήτημα που τίθεται, όπου τα επιχειρήματα υπέρ και κατά είναι γνωστά και όπου δεν πρόκειται να πειστεί όποιος δεν θέλει. Περισσότερο θα ήθελα να περιοριστώ στο νομικό κομμάτι του ζητήματος, σκοπεύοντας ιδίως να αποσείσω την βεβαιότητα ότι το δίκαιο βρίσκεται απόλυτα με το μέρος της Ελλάδας (για την ακρίβεια, εκείνου του τμήματος των Ελλήνων που υποστηρίζει το αίτημα)."

Σχόλια

 • από yorgos πριν 2710 μέρες 3       

  Η πιο κυριλέ και μεθοδική εκδοχή αυτού του χαρακτηριστικότερα Αθανάσειου ποστ, πριν λίγο καιρό στην Αναμόρφωση.

  • από stassa πριν 2706 μέρες       

   Μάστα, εγώ αυτό που κατάλαβα από τα σχόλια από κάτω (στου Αθανάσιου) είναι οτι κανείς δεν ξέρει πόσο μπορεί να χρωστάει η Γερμανία από το Κατοχικό δάνειο, που μπορεί και να μην τα χρωστάει.

   Άλλος λέει 575 δις, άλλος λέει "μερικά δις" άλλος λέει ήτανε σε κατοχικές δραχμές υπερπληθωρισμένες, άλλος λέει ήτανε σε δολλάρια, άλλος λέει έτσι, άλλος λέει αλλοιώς, εκατόν τόσα σχόλια, εγώ μέτρησα εφτά ανθρώπους που μάλλον δεν τους κλέβουνε στα ρέστα, άλλοι 'κονομολόγοι, άλλοι νομικάριοι και κονταροχτυπιούνται με λύσσα, αλλά ένας δεν κατάφερε να πείσει ούτε εμένα ούτε τους άλλους οτι ξέρει πόσα μας χρωστάνε τέλος πάντων.

   Κανείς δεν έχει ένα τεφτέρι ρε παιδί μου, να το δείξει και να πει με σιγουριά: "να, τόσα χρωστάνε, το γράψαμε εδώ πάνω". Κανείς δεν ξέρει πόσα μας χρωστάνε οι Γερμανοί.

   Άσε το αν μας χρωστάνε.

   Με λίγα λόγια, δεν έχουμε να παίρνουμε δραχμή. Ούτε Ευρώ, ούτε δολλάριο, ούτε Μπολίβαρ, ούτε τίποτα, νιξ, νάδα, νιετ, αυτά.

  • από dkamen πριν 2705 μέρες 2       

   Βασικά έχει δίκιο ο Αθανάσιος, αν το κατοχικό δάνειο ήταν άδικη πολεμική πράξη τότε δεν ισχύει κανένας όρος του και εντάσσεται στη συζήτηση για τις υπόλοιπες πολεμικές αποζημιώσεις όπου το θέμα έχει λήξει (και ο μόνος λόγος που ασχολείται ο πληθυσμός είναι πρώτον η αμορφωσιά του και δεύτερον η ακλόνητη πεποίθησή του ότι μπορεί να πιάσει την καλή από κάτι που έκαναν οι πρόγονοι -να βιαστούν και να σφαχτούν εν προκειμένω, πρόσθετη πινελιά σιχασιάς.

   Αν από την άλλη είναι κανονικό δάνειο στην καλύτερη περίπτωση είναι άτοκο και στη χειρότερη παραγραμμένο (με τη διαφορά ανάμεσα στις δύο περιπτώσεις να είναι ίσως μερικές δεκάδες εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων ψηφοφόρων χρυσής αυγής).

   Καθόμαστε και συζητάμε σοβαρά για αυτά τα πράγματα μόνο και μόνο επειδή δεν υπάρχουν μορφωτικά κριτήρια για το δικαίωμα της ψήφου.  • από contrabando πριν 2702 μέρες       

   Ο πατέρας του Πλεύρη λέει ότι πρέπει να ψηφίζουνε μόνο οι άριστοι. Βλέπω ότι σε έχει επηρρεάσει πιό πολύ και από το γιό του.

  • από dkamen πριν 2701 μέρες       

   πρώτα απ' όλα δεν αναφέρθηκα στο μη άριστοι vs άριστοι. Αναφέρθηκα στο ζώα όρθια vs άτομα με iq από μέσου δωδεκάχρονου homo sapiens και πάνω.

   Δεύτερον δεν είπα να μην ψηφίζουν τα πρώτα, είπα ότι επειδή ψηφίζουν καθόμαστε και συζητάμε χοντρές μαλακίες σαν σοβαρά θέματα.

   Τρίτον υπονοούμενα για φασισμό δέχομαι από κάποιον που δε στηρίζει χουντογλέντια.

  • από contrabando πριν 2701 μέρες       

   Δεν ξέρω τί είναι τα χουντογλέντια και ποιοί τα στηρίζουνε στο Buzz και στο είπανε με υποννοούμενα. Εγώ δεν σου άφησα υποννοούμενο. Εκανα μία σύγκριση απόψεων και δεν είναι υποχρεωτικό να τη δεχτείς.


 • από stassa πριν 2706 μέρες       

  Ντροπή πάντως ρε γαμώτο, μ' όλα αυτά. Ντροπή μεγάλη, όλα αυτά τα χρόνια, από την αρχή της κρίσης και μετά. Δεν έχω σταματήσει να ντρέπομαι κάθε φορά που σκέφτομαι οτι είμαι Ελληνίδα. Κι όσο πάει και χειροτερεύει, έτσι;

  Κι είμαι κι αντεθνικίστρια ρε γαμώτο. Πολύ συγκρουσιακή κατάσταση τελικά να είσαι αντεθνικίστρια κι Ελληνίδα, άστα να πάνε.

  (Αντεθνικίστρια όπως λέμε "τα εθνικά σύνορα ευθύνονται για όλα τα κακά της ιστορίας" κλπ)

  • από zoutiri πριν 2702 μέρες       

   λοιπον στασσα θα σαρεσει αυτο το πεηπερ λοιπον

   The Long-Run Effects of the Scramble for Africa  • από stassa πριν 2701 μέρες       

   Ε, θενκς καλή φάση. Αν και μάλλον δεν συμφωνούμε ακριβώς, αυτοί εννοούνε οτι τα συγκεκριμμένα σύνορα είναι σε λάθος μεριά, όχι τόσο πως είναι λάθος γενικά.

   Εγώ ας πούμε δεν βλέπω διαφορά ανάμεσα σε εθνικά κι εθνοτικά/φυλετικά/ κλπ σύνορα, εκτός από κλίμακα ξερω 'γω.

 • από contrabando πριν 2698 μέρες       

  //Για πρώτη φορά η «Bild» εκπλήσσει ευχάριστα δημοσιεύοντας ρεπορτάζ για τη σφαγή στο Δίστομο, αναρωτώμενη αν η γερμανική κυβέρνηση έχει τουλάχιστον ηθική, αν όχι και νομική, υποχρέωση να καταβάλει αποζημιώσεις.

  «Επέζησαν από τη σφαγή των SS στο Δίστομο», είναι ο τίτλος της γερμανικής εφημερίδας, η οποία συνεχίζει: «Κρίνετε την καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων στους Έλληνες ως παράλογη; Διαβάστε την παρακάτω ιστορία».

  Στο ίδιο δημοσίευμα η «Bild» φιλοξενεί μαρτυρίες ανθρώπων οι οποίοι επέζησαν της σφαγής κι αναφέρει χαρακτηριστικώς: «Εν μέσω της κρίσης χρέους, η Ελλάδα έθεσε το ζήτημα των αποζημιώσεων στο τραπέζι. Η Γερμανία δεν θέλει να πληρώσει, καθώς δεν βλέπει η εν λόγω αξίωση να στέκει νομικά. Ωστόσο εκτός από τη νομική διάσταση δεν υπάρχει και η ηθική υποχρέωση»;// LINK

  Μετά λέει και τα δικά της για τον Κατρούγκαλο...... αλλά μου κάνει μεγάλη εντύπωση ότι μία γερμανική εφημερίδα τη βγαίνει με κόκκινο στους ελληναράδες που σε αυτό το θέμα υπερασπίζονται τα γερμανικά συμφέροντα.


Log in για σχολιασμό ή γίνε μέλος εδώ.

Ποιά μέλη του buzz ψήφισαν αυτή την καταχώριση