Μητέρες 30χρονων ανηλίκων, ένας καθρέφτης της Ελλάδας (Τήνιος / "Κ")

"Η διαμαρτυρία των πολλών με τα λίγα προνόμια δίδει προκάλυμμα καπνού, προκειμένου οι διαμαρτυρόμενοι να συνεχίζουν να πληρώνουν για τους τυχερούς."

Σχόλια

  • από Thrass πριν 2868 μέρες 3       

    Concentrated benefits - Dispersed costs


    Με άλλα λόγια, αυτό που η Δημοκρατία ονομάζει "κοινωνικές συμμαχίες".

    Μετά βγάζουμε και ένα σύνθημα που να λέει κάτι για Δικαιοσύνη και είμαστε κομπλέ.

  • από stassa πριν 2865 μέρες 3       

    Παρόμοια - τί παρόμοια, πανομοιότυπη- επιχειρηματολογία με τα σκουπίδια που διαβάζεις στον Αγγλικό τύπο: "δεν θα πληρώνω εγώ τη σύνταξη του γείτονα", "δεν θα πληρώνω εγώ την περίθαλψη του άλλου", "δεν θα πληρώνω εγώ αυτό", "δεν θα πληρώνω εγώ εκείνο" ... There is no society. Απλά είναι ο καθένας για την πάρτη του. Πώς ωφελεί αυτό το μέσο πολίτη δεν το πιάνω, αλλά θά 'ναι επειδή δεν καταλαβαίνω από οικονομία να πουμε.

    • από dkamen πριν 2864 μέρες 6       

      μόνο που εκεί είναι έχθρα προς το κράτος πρόνοιας όχι έχθρα προς το cargo cult κράτους πρόνοιας που έχει βρει το πλουσιότερο 1/2 του πληθυσμού για να διαιωνίζει την πλεονεκτική του θέση σε βάρος του ίδιου του του γείτονα με τις ίδιες ή και μεγαλύτερες αληθινές ανάγκες επικαλούμενο και ηθικό πλεονέκτημα. Γιατί εκτός από το "ο καθένας για την πάρτη του" υπάρχει και η κατάσταση που μένεις άνεργος και αντί για επίδομα σου έρχεται τεκμήριο για να πληρώσεις την πάρτη της καθαρίστριας της Εφορίας. Οι ανισότητες και οι αδικίες που δημιουργεί το ελληνικό "κράτος πρόνοιας" είναι η αληθινή διάλυση της κοινωνίας και το αληθινό "ο καθένας για την πάρτη του". Είναι ό,τι πλησιέστερο σε κοινωνία μαζικής δουλοκτησίας υπάρχει στη σύγχρονη Ευρώπη.

    • από stassa πριν 2864 μέρες 2       

      Ίσως, ίσως.

      Μια φορά πάντως το "λιγότερο κράτος" κι η διάλυση της κοινωνίας δεν έχει δουλέψει σε όφελος κανενός, ούτε στο ΗΒ, ούτε στην Ελλάδα. Στο ΗΒ "δεν υπάρχει κράτος επειδή είναι ο καθένας για την πάρτη του" στην Ελλάδα "είναι ο καθένας για την πάρτη του επειδή δεν υπάρχει κράτος" αλλά η τελική κατάληξη είναι το ίδιο.

      Επίσης η αλήθεια είναι οτι στο ΗΒ το κράτος πρόνοιας έχει αρχίσει να βαράει διάλυση. Άλλα τέσσερα χρόνια Τόρις και δεν θα μείνει τίποτα.

      Κι είναι ενδιαφέρον αυτό και για σας εκεί, γιατί έτσι που τα βλέπω σε πέντε-δέκα χρόνια θα είσαστε Αγγλία, απλά με λιγότερα λεφτά.

    • από Thrass πριν 2863 μέρες       

      Stassa,

      Από ό,τι καταλαβαίνω τουλάχιστον:

      Μακροπρόθεσμα, το γενικό σχέδιο για το Δυτικό Κόσμο είναι η σύγκλιση Βόρειας Αμερικής και Ευρώπης, για να αντιμετωπιστεί λίγο πιο οργανωμένα η ροή κεφαλαίων προς την Ασία και η μεταφορά τής μεσαίας τάξης εκεί. Αυτό μού το δείχνει και η σταδιακή μετατροπή των ΗΠΑ σε welfare state (σε αντίθετη πορεία από την Ευρώπη μέχρι να υπάρξει σύγκλιση), αλλά και τα διάφορα "μυστικά" trade agreements που δημοσιεύτηκαν μέσω wikileaks.

      To πρόβλημα βέβαια είναι ότι οι Δυτικές κυβερνήσεις δε δρουν με μακροπρόθεσμα σχέδια, αλλά με τετραετή. Δε φαίνονται λοιπόν ικανές να λύσουν ούτε τα ασφαλιστικά τους προβλήματα, πόσω μάλλον το πρόβλημα με την ανάπτυξη της Ασίας. Δεν ξέρω, θα δούμε.

      (Δε λέω ότι το κατέχω το θέμα 100%. Αυτά καταλαβαίνω.)

      Η Ελλάδα βέβαια έχει ακόμη χειρότερα προβλήματα, από τα -ήδη πολύ άσχημα- προβλήματα του υπόλοιπου Δυτικού Κόσμου.

    • από dkamen πριν 2863 μέρες 3       

      Στασσα μου δεν εχω δικαιωμα σε παιδικο σταθμο δεν εχω δωρεαν υγεια δεν εχω ενα παρκο να βγω βολτα ή εστω ενα πεζοδρομιο, δεν εχω δικο μου σπιτι (και μενω στο δρομο αν δεν πληρωσω περιπου ενα βασικο μισθο νοικι) κλπ. Και πληρωνω και 70% του εισοδηματος μου σε αμεσους φορους και εισφορες. Οπως το βλεπω ειμαι ηδη οχι Αγγλια μειον τα λεφτα αλλα Αγγλια μειον οι παροχες συν οι φοροι. Δε νομιζω οτι εχεις αντιληφθει ποσο τρομαχτικη ειναι η διαφορα αναμεσα σε οσους ειναι ευνοημενοι του κρατους και σε οσους δεν ειναι. Δε μιλαμε για την τσαβοοικογενεια που φυτοζωει με τα επιδοματα (η αντιστοιχη οικογενεια στην Ελλαδα δε δικαιουται σχεδον τιποτα και ψοφαει) μιλαμε για ολοκληρες οικογενειακες πολυκατοικιες συν εξοχικα φτιαγμενα απο το κρατικο μασταρι. Η πενηνταρα του θεματος δεν ειναι καμια φτωχια ειναι απλα μια τυχερη που στα πενηντα κανει ταμειο και ανεβαινει ταξικα. Θα την τρέφει για τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια η συνομίληκή της που μπορεί να είναι ημιανάπηρη, να έπαιρνε μισό μισθό και να έχει από όλες τις απόψεις πολύ περισσότερο ανάγκη τη σύνταξη, όμως αντί για αυτό επειδή δεν φρόντισε να έχει πάτρονα, η δικιά της μοίρα λέει "δουλειά μέχρι τα 65 καριολόσπερμα γιατί τα μισά λεφτά σου θα πηγαίνουν -μαζί με τα λεφτά άλλων 3- στη σύνταξη της τυχερής και τα άλλα μισά στο νοίκι του διαμερίσματος που αγόρασε η τυχερή με το εφάπαξ. Και θα ακούς και την τυχερή να μιλάει για πούτσες λεφτά 700-800 ευρώ που είναι αυτά για τα οποία φτύνεις αίμα".

    • από stassa πριν 2857 μέρες 1       

      Έλα, dkamen. Άργησα να σου απαντήσω.

      Ναι, το καταλαβαίνω οτι δεν είναι όλοι παιδιά δημόσιων υπάλληλων με δύο σπίτια ο κάθε γονιός και τρεις συντάξεις ο καθένας κλπ. Το ξέρω οτι είναι σκατά η κατάσταση και ήδη δεν συκγρίνεται με Αγγλία από οικονομικής άποψης.

      Αλλά όμως- το ερώτημα είναι αν υπάρχει κάποιου είδους δομή υποστήριξης. Για τους περισσότερους Έλληνες αυτή είναι η οικογένεια, γι' αυτό ας πούμε εγώ είδα για πρώτη φορά από δύο και πάνω άστεγους μαζεμένους μόνο όταν ήρθα στην Αγγλία και στην Αθήνα όσο έμενα, έβλεπες έναν το τρίμηνο πχ. Στην Αγγλία τέτοιες δομές τις παρέχει το κράτος, αλλά όσο χειροτερεύει η κατάσταση _συγκεκριμμένα όσο ανοίγει η ψαλίδα_ τόσο διαλύονται αυτές οι δομές. Κι όχι επειδή δεν υπάρχουνε λεφτά αλλά επειδή ακριβώς ανοίγει η ψαλίδα και τα λεφτά πάνε προς τα πάνω. Στην Ελλάδα πού πάνε τα λεφτά;

      Λοιπόν, αυτό το άρθρο το μπαζωθέν μας λέει οτι πάνε στις μανάδες με 30χρονα "ανήλικα" τέκνα.

      Ε, ξέρεις ποιό είναι το πρόβλημά μου μ' αυτό; Οτι δεν έχω ιδέα κατά πόσο ισχύει αυτό και κατά πόσο είναι φούμαρα. Επειδή πρόκειται για άρθρο γνώμης, που η γνώμη του είναι οτι την οικονομία την κατέστρεψαν συγκεκριμμένα οι μανάδες με 30χρονα ανήλικα, ΟΚ; Γι' αυτές λέει το άρθρο, αυτές του κάτσανε. Πχ, δεν γράφει ξέρω 'γω για κάποιον εφοπλισταρά που πληρώνει φόρους για βασκό μισθό, λέει για τις μανάδες με 30χρονα ανήλικα. Δεν λέει για τους παππάδεςμε τα ακίνητα, δεν λέει για τον έναν ή για τον άλλον, λέει για τις μανάδες με 30χρονα ανήλικα. Είναι πολύ πιθανό να είναι αυτές οι πρώτες που πρέπει να στήσουμε στον τοίχο;

      Εγώ πιστεύω πως όχι, δεν είναι. Αλλά αυτές έπιασε το άρθρο. Λοιπόν τώρα τί είναι αυτό; Αν πω "κυνήγι μαγισσών" θα φταίω εγώ; Σ' εποχές μανούρας, όποιος έχει τη φωλιά του χεσμένη κοιτάει πρώτα απ' όλα να ρίξει το φταίξιμο σε κάποιον άλλο, μακρυά απ' αυτόν. Πχ, ο τύπος που έγραψε το άρθρο, τί δουλειά κάνει κοινωφελή, που βοηθάει το σύνολο να βγει απ' τη λάσπη; Γράφει άρθρα γνώμης στην Καθημερινή; Και πληρώνεται κι από πάνω. Αλλά ήθελε να μας πει για τις μανάδες με τα 30χρονα κλπ.

      Και λέω για Αγγλία γιατί βλέπω την ίδια πορεία και στις Αγγλικές ταμπλόιντ. Δεν έχει λεφτά το κράτος; Ποιός φταίει; Φταίνει οι ψευτοανάπηροι που παίρνουνε άδικα επιδόματα και απομυζούνε λεφτά απ' το κράτος. Πόσοι είναι αυτοί οι ανάπηροι που παίρνουνε _άδικα_ επιδόματα εξαπατώντας το σύνολο;

      Ελάχιστοι και μηδαμινή η αξία των χρημάτων που απομυζούνε. Απλά είναι εύκολος στόχος για τα παράσιτα στη Daily Mail κλπ.

      Ε και νομίζω οτι το ίδιο γίνεται και με τις μανάδες των 30χρονων κλπ.

  • από th.alys πριν 2842 μέρες 1       

    Late to the party, αλλά τώρα το'δα.

    Κατ'αρχάς δεν καταλαβαίνω γιατί πάντα ξεκινάμε με το "γιατί να ξεκινήσουμε από'δω;" Υπάρχει κάποιος λόγος για τον οποίο ο κρατικός μηχανισμός μπορεί να εκτελεί μόνο μία εργασία την φορά; Στα συγκεκριμένα παραδείγματα ισοδυνάμων που φέρνεις έχεις άδικο, αλλά αν δεν γνωρίζεις ήδη το γιατί, δεν θα στο εξηγήσω τώρα.

    Το αν οι συντάξεις σε μανάδες 30ρηδων είναι πρόβλημα μπορείς να το διαπιστώσεις εύκολα. Με νούμερα και στοιχεία. Εδώ.

    Εκεί θα δεις και κάτι άλλο παράδοξο: Οι 26-50 που λαμβάνουν σύνταξη *γήρατος*(όχι θανάτου, όχι αναπηρίας, γήρατος) εισπράττουν κατά Μ.Ο. €1267,81/μήνα(πίνακας 5). Παραπάνω από *όλους* τους συνταξιούχους. Πέρα από το ζήτημα σημαντικότητας, κάπου υπεισέρχεται κι αυτό της δικαιοσύνης. Κάνε τους υπολογισμούς.

    Τα λεφτά που παίρνουν οι νεότατοι συνταξιούχοι σημαίνουν λιγότερα χρήματα για το κοινωνικό κράτος. Βαριέμαι τώρα να ψάχνω και τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα. Ψάξε στην βάση δεδομένων του OECD να δεις πόσο μειώνεται η φτώχεια μετά τις κοινωνικές παροχές.

    Έχουμε ένα εξαιρετικά στρεβλό σύστημα και σχώρα με αν θεωρώ τα "γιατί αυτός κι όχι ο άλλος" φτηνές δικαιολογίες στην λογική του όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει.

    Από την άλλη, δεν λυπάμαι πλέον όσους στήριξαν τον παρόντα εσμό ανίκανων, εξουσιομανών, ιδεοληπτικών και καιροσκόπων χωρίς σχέδιο ή οργάνωση. Αν έλεγες ότι δεν πρέπει να λέμε πόσο επικίνδυνος είναι ο ουάου Γιάνης γιατί είναι η υπουργάρα μας ή αν πήγες και ψήφισες ξανά ΣΥΡΙΖΑ, καλά να πάθεις να μην έχεις πάρκο να βγάλεις βόλτα τα παιδιά σου. Το κεφάλι σου σού φταίει.

    • από dkamen πριν 2840 μέρες 2       

      Συζητάμε για τη φύση του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα (ή τέλος πάντων του πράγματος που εννοούν οι Έλληνες όταν χρησιμοποιούν αυτήν την έκφραση) και όχι για τον ΣΥΡΙΖΑ άμα έχεις προσέξει.

      Τα παιδιά μου είναι 5 και 2 χρονών, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μόνο τους τελευταίους 6 μήνες. Η κατάσταση που περιγράφω δεν οφείλεται καθόλου στον ΣΥΡΙΖΑ, αν και ομολογουμένως δεν ασχολήθηκε καθόλου με αυτήν όπως και γενικά δεν ασχολήθηκε με τίποτε άλλο παρά με τις μαλακίες του Βαρουφάκη και τους διορισμούς κομματικών στρατών. Το πρόβλημα με τον παιδικό σταθμό για παράδειγμα το αντιμετώπισα πρώτη φορά το 2013 και μου έχει στοιχίσει πάνω από 10 χιλιάρικα το ότι δεν είχα δικαίωμα στον κρατικό. Το πρόβλημα με το πάρκο (και τα πεζοδρόμια κλπ κλπ) είναι απόρροια του ότι ο δήμος μου, όπως οι περισσότεροι δήμοι της χώρας, έχει παντελώς διαφορετικές προτεραιότητες στα έξοδά του. Και συγκεκριμένα να προσλάβει όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μου να κάθονται σε γραφεία και να παίρνουν 40 μέρες γραπτές και άγραφες άδειες το χρόνο ώστε να ψήνουν μπριτζόλες στον ιδιωτικό τους χώρο που είναι παλατάκι κι ας έχει έξω 5 πόντους σπασμένο πεζοδρόμιο και μηδέν κοινωνικό χώρο.

      Υπάρχει όμως μια σημαντική εξαίρεση στο κατά τα άλλα απογοητευτικότατο αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ: ότι τα παιδιά που παίζουν μαζί με τα δικά μου στην ίδια διαλυμένη παιδική χαρά και πηγαίνουν στο ίδιο κρύο σχολείο, τουλάχιστον όταν γίνουν 18 θα είναι ισότιμοι συμπολίτες των φίλων τους και όχι "αλλοδαποί" που "να πάνε πίσω στην Κίνα/στην Αλβανία/στην Ινδονησία". Αν χρειαζόταν να πάει κατά διαόλου όλη η χώρα για να γίνει αυτό, τότε τόσο το καλύτερο.

      Γιατί μπορεί η χώρα να μην άλλαζε ακριβώς επειδή πρόκειται για τις ίδιες και τις ίδιες οικογένειες από τα ίδια και τα ίδια κωλοχώρια του κερατά που ψηφίζουν οι 99 την 100η για να τους κάνει τα ίδια και τα ίδια ιδιωτικά ρουσφέτια σε βάρος του συνόλου.

    • από th.alys πριν 2840 μέρες 1       

      Άμα δεν το έχεις προσέξει εδώ και 5 χρόνια(κι ειδικά εδώ και 3) υπάρχει μια πλευρά που προσπαθεί να βελτιώσει το κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα και να το μεταπλάσει στα πρότυπα της ΕΕ, ώστε να εννοούμε περίπου το ίδιο πράγμα με τον όρο. Δεν είναι τέλεια, αλλά, αν δεν το έχεις προσέξει, η εναλλακτική ήταν(και παραμένει) ο ΣΥΡΙΖΑ και οι συν αυτώ που θέλουν να βρουν το μήνα που θα θρέφει τους 11.

      Για το νόμο για την ιθαγένεια, μην στο χαλάσω, αλλά πάλι δεν έχεις προσέξει ότι α) πέρασε με τις ψήφους της αντιπολίτευσης, β) δεν τον ψήφισε όλος ο ΣΥΡΙΖΑ και γ) ήταν βασικό το ίδιο νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί τον Δεκέμβρη και δεν πρόλαβε να ψηφιστεί λόγω εκλογής ΠτΔ. Θα πέρναγε δηλαδή και δίχως την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ.

      Εσύ όμως είσαι ικανός να επιμένεις ακόμα ότι ο ΔΟΛ έστησε σκευωρία κατά του ΣΥΡΙΖΑ με την Σαμπιχά, οπότε δεν επιμένω.

    • από stassa πριν 2832 μέρες       

      «Γιατί μπορεί η χώρα να μην άλλαζε ακριβώς επειδή πρόκειται για τις ίδιες και τις ίδιες οικογένειες από τα ίδια και τα ίδια κωλοχώρια του κερατά που ψηφίζουν οι 99 την 100η για να τους κάνει τα ίδια και τα ίδια ιδιωτικά ρουσφέτια σε βάρος του συνόλου. »

      Κοίτα, μακάρι ας πούμε, αλλά ξεχνάς πως ένα ισχυρό ποσοστό του συνόλου ήρθε (μάλλον ήρθαμε, εν μέρει τουλάχιστον) από την Αλβανία, τη Ρουμανία κλπ. Εγώ δηλαδή φοβάμαι οτι ούτε το νέο αίμα μας σώζει, αν μεγαλώσει σ' αυτή τη χώρα και μάθει με τα ίδια σκατά που μάθαμε κι εμείς.


Log in για σχολιασμό ή γίνε μέλος εδώ.

Ποιά μέλη του buzz ψήφισαν αυτή την καταχώριση