Νέες καταγγελίες για τον υπολογισμό του ελλείμματος

Μεταξύ άλλων, το ενεργητικό του ΟΣΕ μπήκε στο ΑΕΠ με αξίες '70 και το παθητικό με τρέχουσες. Ακολουθήθηκε μια μέθοδος που μείωνε το ΑΕΠ της χώρας και αύξανε το έλλειμμα.

Σχόλια

 • από hellenicpress πριν 4451 μέρες 2       

  Δείτε εδώ την παρουσία του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ στη Βουλή. Αρχίζει να μιλάει στο 22ο λεπτό.

  http://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/ToKtirio/Fotografiko-Archeio/#5a60dff0-3ca4-426f-82c6-db636b3cceee

  Το βίντεο της επόμενης ημέρας, με τις παρουσίες των μελών του ΔΣ, δεν έχει ανέβει.

 • από Epanechnikov πριν 4451 μέρες 5       

  Μένω έκθαμβος από την ασχετοσύνη της. Το **ενεργητικό** του ΟΣΕ πρέπει να μπει στο ΑΕΠ;;;; Συγγνώμη αλλά τι είναι το ενεργητικό;;; Εισόδημα;; Η μήπως το ΑΕΠ δεν μετράει εισοδήματα αλλά μετρά εθνικές περιουσίες;

  Ναι οι ζημιές του οργανισμού καταγράφονται τον ισολογισμό σε τρέχουσες τιμές και αυτό για ευνόητους λόγους (ισοσκελισμό π.χ.)

  • από hellenicpress πριν 4450 μέρες       

   Νομίζω πως ο χαρακτηρισμός περί ασχετοσύνης είναι βαρύς για μια καθηγήτρια πανεπιστημίου που εξειδικεύεται στο αντικείμενο.

   Το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν ισούται με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν συν τα εισοδήματα. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αναφέρεται στην αξία προϊόντων και υπηρεσιών σε μια δεδομένη περίοδο. Η αξία υπολογίζεται με αφαίρεση του παθητικού από το ενεργητικό.

   Οι διαδικασίες για το έλλειμμα περιγράφονται εδώ: http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/product_details/publication?p_product_code=KS-RA-09-017

   Αυτό που κάναμε εμείς δεν το κάνουν άλλοι, πλην Νορβηγών.

   Στο θέμα του ΟΣΕ πρέπει να επισημανθεί ακόμη πως έχει τεράστια ακίνητη περιουσία, που δεν έχει αξιολογηθεί κατάλληλα.

  • από Epanechnikov πριν 4448 μέρες 5       

   Η καθηγήτρια πανεπιστημίου (η οποία παρεμπιπτόντως έχει μηδενικό ερευνητικό έργο) υποτίθεται πως ειδικεύεται στην οικονομετρία και όχι στην εθνική λογιστική (αυτό για να μη χρησιμοποιούμε άσχετους τίτλους με σκοπό να αποδώσουμε credibility σε ισχυρισμούς που δεν ευσταθούν).


   "Το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν ισούται με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν συν τα εισοδήματα. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αναφέρεται στην αξία προϊόντων και υπηρεσιών σε μια δεδομένη περίοδο. Η αξία υπολογίζεται με αφαίρεση του παθητικού από το ενεργητικό."

   Συγγνώμη αλλά αυτά που γράφετε παραπάνω είναι εντελώς λανθασμένα και αυτό μπορεί να το καταλάβει οποιοσδήποτε έχει διαβάσει έστω και ένα ισολογισμό στη ζωή του. Οι λογαριασμοί του ενεργητικού και του παθητικού (ή του εθνικού χρέους) αποτελούν μια στατική εικόνα του συνόλου των υποχρεώσεων/απαιτήσεων. Αντιθέτως στις ζημιές/τα ελλείμματα/το ΑΕΠ καταγράφονται ΡΟΕΣ (μεταβολές).

   Η συγκεκριμένη μπλέκει τους στατικούς σωρευτικούς λογαριασμούς (παθητικό) με τους λογαριασμούς ροών (ΑΕΠ).

   Αν αναπροσαρμοστεί προς τα πάνω η αξία των παγίων μιας επιχείρησης (πράγμα που έχει γίνει σίγουρα και με τον ΟΣΕ) δεν αυξάνονται τα κέρδη της - αυξάνονται (λογιστικά) τα ίδια κεφάλαια της! Μιλάμε για schoolchild error


   υ.γ. To ΑΕΠ αποτελεί ταυτόχρονα εισόδημα, δαπάνη και προστιθέμενη αξία. ΔΕΝ αποτελεί κεφάλαιο ή υπολειμματική αξία!

 • από tanevramou πριν 4448 μέρες 5       

  Ακριβώς!
  Διαβάζοντας τα πρακτικά από τις καταθέσεις των μελών της ΕΛΣΤΑΤ στην βουλή διαπίστωσα ότι τουλάχιστον οι μισοί (ανάμεσα τους και η Γεωργαντά) δεν είχαν ούτε στοιχειώδη γνώση της οικονομικής ορολογίας.
  Μιλάμε δεν μπορούσαν να ξεχωρίσουν τι είναι χρέος και τι έλλειμα!
  (δες τι είπανε για τα swaps της Goldman Sachs να σου γυρίσουν τα μάτια ανάποδα)
  Μιλάμε για τραγική ασχετοσύνη, και ο κόσμος κάθεται και τους πιστεύει. (επίσης και οι βουλευτές - τραγικά πανάσχετοι...)

  Ντροπή τους και ντροπή και στην κυβέρνηση που επέλεξε αυτά τα πανάσχετα κοματόσκυλα.


Log in για σχολιασμό ή γίνε μέλος εδώ.

Ποιά μέλη του buzz ψήφισαν αυτή την καταχώριση