Ξυδάκης: Το ποίμνιο και ο όχλος

"Πέρα από όποιες επιμέρους ενστάσεις, η παρέμβαση της Εκκλησίας φέρει υψηλό πολιτικό συμβολισμό. Για πρώτη φορά, όσο θυμόμαστε, ο λόγος της είναι απερίφραστα υπέρ του λαού και υπέρ της Πολιτείας, αλλά εναντίον της εξουσίας και εναντίον του πολιτικού προσωπικού· και η παρέμβαση δεν υποκρύπτει κάποια προφανή ιδιοτέλεια, απεναντίας περιέχει ρίσκο σύγκρουσης. Ζούμε ιστορικές στιγμές".

Σχόλια

 • από arcades πριν 4815 μέρες 5       

  Σε μια τέτοια διαμάχη κοσμικής εξουσίας και εκκλησίας κινδυνεύει να κονιορτοποιηθεί η αριστερά, γιατί η δυσαρέσκεια και η οργή για το μνημόνιο θα απορροφηθεί από τους παπάδες.

 • από pidyo πριν 4815 μέρες 11       

  • από zuqzuq πριν 4815 μέρες 7       

   Ευχαριστώ για την επισήμανση pidyo, δεν θα είχα το κουράγιο να διαβάσω προσεκτικά όλο το άρθρο του Μητροπολίτη. Κατά τη γνώμη μου η μόνη σύγκρουση της εκκλησίας που θα είχε σημασία (και ρίσκο και θεολογικό ενδιαφέρον) θα ήταν με το χριστεπώνυμο πλήθος όχι με τις κυβερνήσεις. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ιδιαίτερα κακοπροαίρετος για να καταλάβει ότι με την ανακοίνωση χαϊδεύονται αυτιά και ρυθμίζονται εσωτερικές αντιθέσεις. Παίζει επίσης το ενδεχόμενο οι ιερείς να υπερασπίζονται, με τον τρόπο τους, τη δημοσιοϋπαλληλική θέση τους. Ο Ξυδάκης ανέχεται και εξυμνεί ανέμους για να θερίσει θύελλες. Το λέει καλά ο cinto παρακάτω.

 • από cinto πριν 4815 μέρες 6       

  Καλά, ας κόψουν για αρχή τις ταρίφες για τα βαφτίσια και τις κηδείες και μετά σώζουν και την οικονομία της χώρας.

  Αφελέστατο άρθρο.

 • από Elias πριν 4815 μέρες 6        1

  Follow the money. Όταν ακούς για πνευματικά ζητήματα κ.λπ., ψάξε να βρεις τα λεφτά.
  Δε νομίζω ότι η Εκκλησία έλαβε τα μηνύματα τόσο από το ενοριακό της δίκτυο, όσο από την κυβέρνηση. Απ’ ό,τι φαίνεται, της ασκούνται πιέσεις κι αυτή αντιδρά μ’ ένα κείμενο για «τα πρόσωπα στην πολιτική σκηνή του τόπου μας που είναι, εδώ και δεκαετίες, τα ίδια...», «μια ηγεσία που δεν μπόρεσε να σταθεί υπεύθυνα απέναντι στο λαό...» συν τις αναφορές στους «εμπόρους των λαών», που επιχειρούν να δυναμητίσουν τη σχέση του κόσμου με την Εκκλησία.

  • από Elias πριν 4815 μέρες 10        1

   Ειλικρινά, πιστεύω ότι θα ήταν προτιμότερο αν σήμερα, στην κορυφή της εκκλησιαστικής ιεραρχίας, υπήρχε ο Χριστόδουλος κι όχι ο Ιερώνυμος. Ο Αρχιεπίσκοπος-Κεραυνός ήταν ένα κανονικό τρολ κι όλοι έπεφταν στην παγίδα του, του έδιναν σημασία. Σιγά-σιγά κατέληξε ψιλογραφικός. Ο Ιερώνυμος όμως, όσο τον έχω παρακολουθούσει, νομίζω πως είναι ένας κέρβερος ταγμένος στη συντήρηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και των προνομίων της. Δεν προκαλεί, δεν τρέφεται από τη δημοσιότητα, πρέπει να ψάξεις για να βρεις τις δηλώσεις και τη δράση του, όμως δεν είναι διατεθειμένος να παραχωρήσει το ελάχιστο.

   Νομίζω λοιπόν ότι ο Χριστόδουλος, λόγω ιδιοσυγκρασίας, θα μπορούσε να προβεί σε κάποια εντυπωσιακή κίνηση παραχώρησης των οικονομικών προνομίων του κλάδου του (να συγκαταθέσει σε αυξημένη φορολόγηση, να κάνει κάποια γιγαντιαία δωρεά υπέρ Δημοσίου κ.λπ.), εφόσον αυτή διατυμπανιζόταν από τα κανάλια και τις εφημερίδες. Αν η κυβέρνηση το έπαιζε έξυπνα, θα μπορούσε να τον στριμώξει, «κάν’ το εσύ, κι εμείς θα βάλουμε τα ΜΜΕ να λένε ότι η Εκκλησία συμπάσχει με τον λαό, επωμίζεται τα βάρη του», κάτι τέτοιο. Ο Ιερώνυμος όμως θα αποδειχθεί σκληρός αντίπαλος.

 • από tanevramou πριν 4815 μέρες 2        4

  Σαχλαμάρες. (όχι ακίνδυνες όμως)
  Σε λίγο θα διαβάζουμε και ύμνους για τις θέσεις καταδίκης του πολιτικού συστήματος από την "Ένωση Ελλήνων Αξιωματικών".
  Ουστ, χουντο-φασιστόμουτρα.

  • από oldboy πριν 4815 μέρες 3        1

   Ποιά είναι εν προκειμένω τα «χουντο-φασιστόμουτρα»;

  • από tanevramou πριν 4815 μέρες       

   Παπάδες & friends.
   Δες και το μπάζζο

  • από dytistonniptiron πριν 4815 μέρες 2        1

   Ελπίζω ότι δεν εννοείς τον Ξυδάκη;

 • από arcades πριν 4815 μέρες 1        1

  Εγώ βλέπω μια ωραιότατη εφαρμογή του καλού και του κακού μπάτσου.

 • από Ashmedai πριν 4815 μέρες 5       

  Και λίγο context. [02:30-03:10, 11:00-12:00, 13:30-13:50].

 • από Ignatius πριν 4815 μέρες 2        1

  Όταν η φτώχεια επιτείνεται, όταν απαξιώνεται η ιερότητα του ανθρωπίνου προσώπου, καθώς αυτό νοείται ως ηλεκτρονικά ψηφιοποιημένη παραγωγική μονάδα χωρίς σεβασμό στη μοναδικότητα της ύπαρξης και στην ελευθερία που μας χάρισε ο Θεός, όταν οι συνοικίες των πόλεων μετατρέπονται σε αβίωτα γκέτο ετερόκλητων αναξιοπαθούντων πληθυσμών, τότε η χριστουγεννιάτική ατμόσφαιρα δηλητηριάζεται από την απελπισία που μας περιβάλλει.

  http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1912944


 • από Gasireu πριν 4815 μέρες 4        1

  Έβλεπα πριν κατά τύχη το ''Capitalism: A Love Story '' και το κομμάτι με τους παπάδες και το αν ο καπιταλισμός είναι συμβατός με τα θεία και την ανθρωπιστική διάσταση, ήταν καταπληκτικό, οι άνθρωποι μου φάνηκαν άγιοι σε σχέση με τον είτε μπλαζέ ''βαθμοφόρο'', είτε τον ''χωριατικής'' κουτοπονηριάς μέσο ρολίστα της Ελληνική Εκκλησίας! Συμφωνώ δε για την τακτική Τζερόνυμο που προαναφέρθηκε. Είναι η ώρα ιστορικά για αλλαγές βαθιές στο θεσμικό ρόλο της εκκλησίας.

 • από Ignatius πριν 4815 μέρες 2       

  Ο Γιάννης Μπουτάρης ανακοίνωσε ότι θα καταργηθούν οι δωροεπιταγές που διανέμονται κάθε χρόνο από τον Δήμο στους άπορους και ότι τα χρήματα που θα εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο θα δίδονται απευθείας στη Μητρόπολη, καθώς η ελεημοσύνη αποτελεί μία από τις βασικές αρχές της Εκκλησίας.

  http://logoskaipraxi.blogspot.com/2010/12/blog-post_22.html

  • από vasvas πριν 4815 μέρες 2       

   Ακατανόητο και ανησυχητικό...

  • από Ignatius πριν 4815 μέρες 2       

   ANT1: Συμφώνησαν ότι το πρώτο κομμάτι που θα κοπεί θα είναι του Χριστού.


Log in για σχολιασμό ή γίνε μέλος εδώ.

Ποιά μέλη του buzz ψήφισαν αυτή την καταχώριση