Οι ουσιώδεις διαφορές | Protagon (Σώτη Τριανταφύλλου)

Το ότι βρισκόμαστε ακόμα στο αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό στάδιο δίνει πολλές πληροφορίες για την πολιτική μας ταυτότητα.

Σχόλια

 • από RAM πριν 3808 μέρες 3       

  Εγώ θα προσέθετα και την λεγόμενη θεωρία των δύο άκρων ως αιτία αναβάθμισης της ΧΑ. Η απαραίτητη καταδίκη της πολιτικής βίας δεν μπορεί να παύει τη λογική διάκριση.

  υγ
  δεν αντεχότανε το θωρία

 • από Elias πριν 3808 μέρες 4       

  Σε κάθε περίπτωση όμως, "το ότι ένα ποσοστό του λαού ψήφισε μια συμμορία δεν είναι αποτέλεσμα του περιβόητου μνημονίου", αυτό είναι σίγουρο, δεν το συζητάμε. Οι πολιτικές λιτότητας δεν έχουν ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ σχέση με τη γιγάντωση της ΧΑ (κάτι το οποίο αμφισβητεί ακόμα κι ο Βενιζέλος: "Yπάρχει ένα όριο δημοκρατικής αντοχής των κοινωνιών των κρατών-μελών που βρίσκονται σε προγράμματα προσαρμογής").

  Οπότε μετά πάμε στη μεταφυσική για να εξηγήσουμε το χρυσαυγίτικο φαινόμενο: "ένα ζήτημα υπανάπτυξης ... έλλειψης αρετής αυτού του λαού κ.λπ. κ.λπ.". Εξάλλου, δεν περάσαμε Διαφωτισμό, δεν είχαμε ποτέ αστική τάξη, μας ψεκάζουν κιόλας.

  Κι όχι τίποτα άλλο, όμως βασανίζεται από τις απορίες η Σώτη, "απορώ ακόμα πώς πολιτικοί, δημοσιογράφοι, συνδικαλιστές κτλ μοιράζονταν τις ίδιες τηλεοπτικές εκπομπές με Χρυσαυγίτες, κάθονταν στο ίδιο τραπέζι και δήθεν προσπαθούσαν να συζητήσουν μαζί τους". Άκου να δεις, ανεξήγητα πράγματα. Ομαδική τύφλωση μάλλον.

 • από akindynos πριν 3808 μέρες 3       

  "Όσο για την είσδυση ναζιστικών ιδεών στην αστυνομία και στο σύστημα της δικαιοσύνης είναι μάλλον αδιανόητες"

  America's military: a far-right threat

  (κι αυτό)

 • από RAM πριν 3808 μέρες 2       

  Γιατί δεν κινήθηκε π.χ., αριστερά αυτός ο λαός αλλά επέλεξε το ναζισμό δις? Υπάρχουν τόσοι φτωχοί άνθρωποι στον κόσμο δεν έγιναν και ναζιστές. Θεωρώ την υποανάπτυξη (και) αναστρέψιμη διαδικασία.

 • από Elias πριν 3808 μέρες 3       

  Ο πόλεμος των πολιτικών με τον κόσμο είναι αυτό που οδηγεί στον χρυσαυγιτισμό. Η μνημονιακή λιτότητα δεν ήταν μια φυσική καταστροφή, συνοδεύτηκε από μια ετυμηγορία λαϊκής ηθικής ευθύνης ("οι τεμπέληδες και διεφθαρμένοι Έλληνες, μαζί τα φάγαμε, ούτε τα παιδάκια του Νίγηρα τέτοια ανευθυνότητα κ.λπ."), καθώς και από μια παρθενογένεση των πολιτικών και αυτοανακήρυξή τους σε υπεύθυνους παιδαγωγούς της ανώριμης μάζας. Αυτά τρέφουν τον ναζισμό. Δεν θα ήταν το ίδιο αν η φτώχυνση είχε προκύψει μετά από μια φυσική καταστροφή.

  "Kύριε Δαβαράκη! Χρυσή Αυγή δαγκωτό, έτσι; Θα τους γαμήσουμε! ... Πρέπει να πάρουνε ένα μάθημα οι πολιτικοί μας, δεν πρέπει, κύριε Δαβαράκη; Εσείς, δηλαδή, είστε ευχαριστημένος;"

  "Τους ψήφισα για να βάλουν φυλάκη τους προδότες που ειναι ακόμα στην εξουσία και χαμογελάνε με υφάκι" (σχόλιο 66, 69, 72, 80, 81).

  "Πούστηδες πολιτικοί, ΧΑ που σας χρειάζεται"

 • από tanevramou πριν 3807 μέρες 3       

  Ηλία, δε νομίζω ότι το φαινόμενο της ΧΑ είναι μονοδιάστατο. Οκ, ο καθένας μας μπορεί να πιστεύει ότι κάποιος λόγος είναι ο πιο σημαντικός, αλλά δε νομίζω ότι ο κάποιος από τους παρακάτω είναι αμελητέος:

  1. Η οικονομική κρίση και η ραγδαία υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου
  2. Η βαθιά διαφθορά των δύο κυρίαρχων -στην μεταπολίτευση- πολιτικών κομμάτων
  3. Η συστηματική περιφρόνηση του κρατικού μηχανισμού προς τα θεμέλια του δημοκρατικού πολιτεύματος, που είναι τα ατομικά δικαιώματα
  4. Η παράλυση της δικαιοσύνης - του δεύτερου πυλώνα της δημοκρατίας
  5. Το τεράστιο, για τα δημογραφικά δεδομένα της χώρας, μεταναστευτικό κύμα που δέχτηκε, σε μικρή χρονική περίοδο και με παντελή έλλειψη προετοιμασίας
  6. Το γεγονός ότι μεγάλο κομμάτι του εκλογικού σώματος παρέμεινε βαθιά συντηρητικό - σε επίπεδα δεκαετίας '70 θα τολμούσα να πω
  7. Η τραγική αποτυχία της εκπαίδευσης να διδάξει τα πως, τα γιατί και τα πρέπει του δημοκρατικού πολιτεύματος. (σε τραγικό βαθμό δηλαδή, απελπισία με πιάνει με αυτά που διαβάζω και ακούω καθημερινά, το 90% των ελλήνων πρέπει να πιστεύει ότι δημοκρατία=εκλογές και τίποτα άλλο.)

  Τι θέλω να πω; Η οικονομική κρίση ήταν ο καταλύτης - όλοι οι υπόλοιποι παράγοντες προϋπήρχαν της κρίσης. Ακόμα και αν αύριο το πρωί μπορούσες με κάποιο μαγικό τρόπο να αφαιρέσεις τον καταλύτη-την οικονομική κρίση- το υπόβαθρο της μαυρίλας θα είναι ακόμα εκεί.

  Η ΧΑ ήταν ένα "ατύχημα" που ήταν πασιφανές κτγμ ότι θα συμβεί κάποια στιγμή στην Ελλάδα. Ας ελπίσουμε ότι θα τα καταφέρουμε να το περιορίσουμε, γιατί η απόλυτη καταστροφή δεν είναι απίθανη ακόμα και τώρα που μιλάμε.


 • από Elias πριν 3807 μέρες 4       

  Κάθε τέτοια κουβέντα για τη ΧΑ θα πρέπει να έχει κι έναν πραγματιστικό στόχο: τώρα, πρακτικά, τι πρέπει να γίνει ώστε να παταχθεί ο χρυσαυγιτισμός; Π.χ. να θέσουμε τη ΧΑ εκτός νόμου. Θα σβήσει έτσι ο χρυσαυγιτισμός; (πολύ αμφιβάλλω). Ή π.χ. να ανακαλύψουμε και να δημοσιεύσουμε της πηγές και τους λόγους χρηματοδότησής της. Αυτό θα επιφέρει κάποιο αποτέλεσμα; (πιστεύω πως ναι).

  Αυτός θα πρέπει να είναι ο απώτερος στόχος της κουβέντας. Ειδάλλως σίγουρα μπορούμε να εντοπίσουμε πολλούς λόγους για το χρυσαυγίτικο φαινόμενο. Π.χ. εγώ θα πρόσθετα στη λίστα σου και την επί πολλές δεκαετίες αναίτια στρατιωτικοποίηση της χώρας, και δικαιολόγησή της μέσω ανιμισμών (προαιώνιοι εχθροί, κομμουνιστικός κίνδυνος, μουσουλμανικά τόξα, αλύτρωτοι αδελφοί κ.α.) – ειδικά αν, όπως φαίνεται, στρατός και ΧΑ ταυτίζονται, ως ένα σημείο. Όμως όταν ρωτάμε «τι φταίει για τη ΧΑ», θα πρέπει και να εννούμε «τι πρέπει να αλλάξει, τώρα, πρακτικά».

  Λοιπόν, πιστεύω ότι πρέπει να εξαφανιστούν οι «υπεύθυνοι» πολιτικοί που επί 3,5 χρόνια σώζουν τον «ανώριμο» κόσμο από τον εαυτό του. Και όλα όσα νομιμοποιούνται μέσω αυτής της ιδεολογίας.

 • από ProkopisDoukas πριν 3807 μέρες 1       

  Ηλία, διάβασε το βιβλίο της Φραγκουδάκη. Εκεί, θα πάρεις μια εξήγηση γιατί η κρίση και το μνημόνιο είναι απλώς ο καταλύτης.


 • από RAM πριν 3807 μέρες 3       

  Elias

  Η ΧΑ κατάγεται από τους επιγόνους των /a re papadopulos pu sas xriazete/ + /liakopulos/+/etsi eiste re munia ? parte katastrofi/. Δεν είχε όλος ο κόσμος επταετία χουντοελληνισμού, ούτε ανακοίνωση από το καστελόριζο περί τέλους της εθνικής κυριαρχίας.

  Φυσικά και δεν τα φάγαμε μαζί αλλά έχουμε ευθύνη ως μέλη μιάς κοινωνίας. Η άλλη πλευρά της απολύτου ευθύνης ή παγκαλικής συνυπευθυνότητας είναι η απολύτως μη ευθύνη και το λαικό ντάντεμα των μαντραχαλοβρεφών.

  Πρέπει να δημιουργηθεί ένας άλλος πόλος. Ο Συριζα δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά. • από th.alys πριν 3807 μέρες 4       

  Δεν φταίει ο λαός για τα σφάλματα των πολιτικών που επανειλημμένα εξέλεγε.

  Δε φταίει ο λαός για τη διαφθορά που ξεκινούσε με τη νοσοκόμα στο μαιευτήριο και τελείωνε στον παπά στο νεκροταφείο.

  Δε φταίει ο λαός για την άνοδο της Χρυσής Αυγής.

  Υπάρχει κάτι για το οποίο φταίει ο λαός πια;

 • από tanevramou πριν 3807 μέρες       

  Ηλία δε διαφωνώ. Όταν καίγεται το σπίτι σου σαφώς κοιτάς να σβήσεις πρώτα την φωτιά με όποιο μέσο μπορείς. (προσοχή όμως μην ρίχνουμε λάδι στην φωτιά)
  Η ανάλυση του τι φταίει είναι όμως απαραίτητη για να καταλάβουμε πως φτάσαμε εδώ - για να μην ξαναφτάσουμε.
  Η πίεση προς όλα τα πολιτικά κόμματα και πρωτίστως προς την κυβέρνηση πρέπει να είναι ισχυρή να αντιμετωπιστεί άμεσα η κατάσταση.

  Θα αναφέρω μια πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών που ούτε λίγο ούτε πολύ έχει μαζέψει αυτή την στιγμή 63.000 υπογραφές. (αριθμός ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα τα τελευταία χρόνια νομίζω)
  Το κείμενο ζητάει ουσιαστικά το αυτονόητο και η ανταπόκριση του κοινού δείχνει ότι υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι -πλειοψηφία??- των ελλήνων πολιτών που απαιτούν να επιστρέψουμε στην λογική και στην δημοκρατική ομαλότητα. Περισσότερα για αυτό εδώ:

  https://secure.avaaz.org/en/petition/TELOS_STO_FASISMO_TORA/?cSgCzfb

  ΥΓ:Προκόπη ευχαριστώ για την πρόταση του βιβλίου, φαίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρον

 • από Elias πριν 3807 μέρες 3       

  Να κάνω κι άλλη μια πολιτική παρατήρηση για το θέμα: Αν η χώρα έχει ακόμα αντιστάσεις, αν η δικαιοσύνη δεν έχει διαβρωθεί τελειωτικά, αν οι πολιτικοί αρχηγοί μπορούν να συμφωνήσουν στα εντελώς βασικά, αν υπάρχει Θεός...

  ... θα πρέπει να κηρυχθεί εκτός νόμου και αυτή η εκτέλεση της "Γυφτοπούλας" του Μπάτη από τη Μάρθα Φριντζήλα

 • από phi4physics πριν 3806 μέρες 3       

  Όποιος νομίζει ότι η ΧΑ ξαφνικά μέσα σε τρία χρόνια έγινε αυτό που έγινε, είναι βαθιά νυχτωμένος. Η κρίση ήταν απλά καταλύτης και όχι η αιτία. Η κρίση απενοχοποίησε την ψήφο στους ναζιστές. Η κουλτούρα και η ροπή προς τα εκεί προϋπήρχε (π.χ. έθνος ανάδελφο, οι εβραίοι που βρίσκονται πίσω από κάθε κακό, μας μισούν όλοι γιατί είμαστε ανώτεροι και θέλουν το κακό μας, συνωμοσιολογίες αποδεκτές από μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας κτλ κτλ κτλ).
  Εξάλλου υπήρχαν κόμματα για όλα τα γούστα για να εκτονώσει ο ψηφοφόρος τη δυσαρέσκειά του: Από άκρα δεξιά (π.χ. καμμένοι) μέχρι πολύ αριστερά (π.χ. κκε ή ανταρσύα) ως και κέντρο/κεντροαριστερά (π.χ. σύριζα, ο συριζα παρά τις αριστερές τους συνιστώσες και καταβολές οδηγείται σταθερά προς το χώρο που καταλάμβανε το πασοκ). Η διαφορά όλων αυτών των αντιμνημονιακών κομμάτων με τη ΧΑ είναι ότι μόνο η δεύτερη υποσχόταν (υπόσχεται), τουλάχιστον ανοιχτά, κρεμάλες και μάλιστα το εννοεί (χωρίς να είναι υπερβολή του λόγου).

  • από th.alys πριν 3806 μέρες 1       

   Υπάρχει και μια άλλη διαφορά.

   Στη δεξιά πλευρά του φάσματος υπάρχουν/υπήρχαν 4 κόμματα: ΝΔ, ΛΑΟΣ, ΑνεξΕλλ και ΧΑ.

   Από αυτά μόνο η ΧΑ απαρτίζεται από άτομα που δεν είχαν καμμία κυβερνητική θέση. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει λαϊκίστικο, αντιμνημονιακό, καθαρό από συσχετισμούς με το παλιό καθεστώς δεξιό κόμμα.

   Στα αριστερά υπάρχει η Ανταρσύα, οι Οικολόγοι, ακόμα και ο Συριζα με το ΚΚΕ μπορούν να το ισχυριστούν αυτό σε κάποιο βαθμό.

   Ένας δεξιός ψηφοφόρος όμως, αν αποκλείσει την ΧΑ από τις επιλογές του, έχει να διαλέξει μεταξύ μνημονιακών καθεστωτικών(ΝΔ), αντιμνημονιακών καθεστωτικών(ΑνεξΕλλ), λίγο-κι-απ-τα-δύο καθεστωτικών(ΛΑΟΣ). Θα μπορούσε να ψηφίσει ΔημΞαν αν ήταν μνημονιακός-αντικαθεστωτικός(και νομίζω οι ψηφοφόροι Τζήμερου εκεί εντάσσονται ως επί το πλείστον). Αν όμως ήταν αντιμνημονιακός-αντικαθεστωτικός θα έμενε χωρίς επιλογή.

 • από Elias πριν 3806 μέρες 2       

  OK, το θέτω ως εξής για να μην παίζουμε με τις λέξεις (αν η κρίση και το μνημόνιο είναι η «αιτία» ή «μία από τις αιτίες» ή ο «καταλύτης» της γιγάντωσης της ΧΑ κ.λπ.):

  Πάρα πολύς κόσμος θα σταματήσει να ψηφίζει Μιχαλολιάκο, αν σταματήσει κι αυτό το ιδεολογικό τέχνασμα των «υπεύθυνων» πολιτικών έναντι του «ανώριμου» κόσμου. Η λύση για το πρόβλημα της Ελλάδας, όποια κι αν είναι, θα πρέπει να περιλαμβάνει πολιτικούς που να λειτουργούν πραγματικά ως εντολοδόχοι του κόσμου. Καμία «λύση», άξια του ονόματός της, δεν πρόκειται να προέρθει από την παρούσα κατάσταση: χάραξη της πολιτικής σε υψηλά κλιμάκια, κυβερνητικά και τεχνοκρατικά, βίαιη επιβολή της στον κόσμο, και δικαιολόγησή της μέσω της ιδεολογίας των «υπευθύνων» που ξέρουν καλύτερα από τους «ανώριμους». Αν σταματήσει αυτό, τότε θα πάψουν πολλοί και να προσβλέπουν στη ΧΑ ως τιμωρητική διέξοδο («πρέπει να πάρουν ένα μάθημα οι πολιτικοί μας, δεν πρέπει;»).

  Μετά μπορούμε να συζητάμε και για τις χρόνιες παθογένειες της παιδείας, της κοινωνίας, της κουλτούρας μας κ.λπ. (που σίγουρα υπάρχουν).

  • από snaporaz πριν 3805 μέρες 2       


   // προσβλέπουν στη ΧΑ ως τιμωρητική διέξοδο («πρέπει να πάρουν ένα μάθημα οι πολιτικοί μας, δεν πρέπει;»). //

   ναι αλλά η ΧΑ "τιμωρεί" μετανάστες και αριστερούς, όχι πολιτικούς...

  • από Elias πριν 3805 μέρες 2       

   Όμως αυτό πρέπει να το πεις στον "να πάρουν ένα μάθημα οι πολιτικοί μας", στον "τους ψήφισα για να βάλουν φυλακή τους προδότες που είναι στην εξουσία και χαμογελάνε με υφάκι", στην Μαρίνα που τους ψήφισε επειδή "σκέφτηκε ότι ίσως είναι κι αυτός ένας τρόπος διαμαρτυρίας. Να αλλάξει η εικόνα στη Βουλή, να τους ταράξουν το νευρικό σύστημα" και σε πολλούς άλλους τέτοιους.

   Ο κόσμος τα 'χει άγρια με τους πολιτικούς. Η χάραξη της πολιτικής σε υψηλά κλιμάκια και η βίαιη επιβολή της στον κόσμο, δημιουργεί δέκα καινούργια προβλήματα για κάθε ένα που λύνει.

  • από zoutiri πριν 3804 μέρες       

   να ρωτησω ρε Ηλια, δεν ειναι προφανες οτι ο μεσος ψηφοφορος των ακρων ειναι απλα σε αρνηση? Δεν τον ενοχλει απλα το στυλ των πολιτικαντηδων (τοσα χρονια ανεχοντουσαν τον Ακη, ασε με τωρα), τον ενοχλει η ουσια της σημερινης πολιτικης: τερμα τα διφραγκα, τερμα τα ρουσφετια, τερμα οι συνταξεις αγαμων θυγατερων κτλ
   Στον βαθμο που αρνειται να πιστεψει οτι

   α) αυτα τελειωσαν οριστικα
   και
   β) τελειωσαν γιατι το παρακανε και ο ιδιος στην τελικη

   θα μουτζωνει την Βουλη και θα ψηφιζει και ΧΑ αμα λαχει, ή τελοσπαντων καποιο κομμα που πραγματικα αγαπαει τον λαο.
   Και φυσικα τεραστια η ευθυνη της ευρυτερης αριστερας που τοσα χρονια μας πιπιλιζει τα αυτια οτι υπαρχει διχοτομια μεταξυ φιλολαϊκων και αντιλαϊκων μετρων, και οτι καποια κομματα συνειδητα επιλεγουν τα δευτερα.

  • από Elias πριν 3803 μέρες 1       

   "Η ουσια της σημερινης πολιτικης: τερμα τα ρουσφετια, τερμα οι συνταξεις αγαμων θυγατερων"

   Αν αυτό είναι η ουσία της σημερινής πολιτικής, εγώ είμαι μπαλαρίνα!

  • από zoutiri πριν 3802 μέρες       

   αγαμη? :)

 • από RAM πριν 3804 μέρες       

  Η περίπτωση της Μαρίνας που λινκάρεις εξηγεί εν μέρει γιατί είναι πολύ δύσκολο να σταματήσει η χάραξη της πολιτικής σε υψηλά κλιμάκια. Αυτά διαβάζει ο Κασιμάτης και θυμιατίζει τη εικόνα του Σαμαρά.

 • από dkamen πριν 3804 μέρες 6       

  Μια άλλη πάμπτωχη χώρα με εκατοντάδες χιλιάδες να φεύγουν μετανάστες κάθε χρόνο για να γλιτώσουν από την πείνα, πολιτική να χαράσσεται στα υψηλά κλιμάκια, απελπισία στον ορίζοντα και πρόσφατες πληγές από τεράστιες μαλακίες ήταν η ίδια Ελλάδα. Του '50.

  Ο μακαρίτης ο παππούς μου ήταν νέος, αγράμματος, δεξιός και εθνικόφρων. Και πέρασε 2 χρόνια και κάτι μήνες άνεργος σε εκείνη τη χώρα. Με ένα νεογέννητο. Που κόπηκε το γάλα της γιαγιάς μου από τον υποσιτισμό και το ταϊζανε αποφάγια μασημένα που έδιναν οι γείτονες.

  Τώρα που έχω κι εγώ παιδιά μπορώ να καταλάβω την απελπισία του και τη φρίκη του. Πριν ήταν απλά μια ιστορία.

  Όμως ποτέ του δεν έγινε τραμπούκος ή κλέφτης ή ρουφιάνος. Δεν έγινε Γκοτζαμάνης να σας το πω κι έτσι. Βοήθαγε βέβαια που είχε πρόσφατη την εικόνα με τους Χίτες να τον σημαδεύουν με τα πιστόλια στο καπηλειό του πατέρα του, μικρό παιδί, να σπάσουν πλάκα. Ήταν εθνικόφρων και δεξιός, αλλά όχι ναζί.

  Είναι πολύ σημαντική η διαφορά [κι ας λένε ό,τι θέλουν οι χοντρομαλάκες ασυμβίβαστοι αριστεριστές στα παραδίπλα μετερίζια που προφανώς οι διαφορές τους από το Σαμαρά αυτών των μεγάλων επαναστατών-παύλα-αγωνιστώνανε είναι σημαντικότερες από τις διαφορές του Στάλιν με το Ρούζβελτ. Διότι δεν έχει χαθεί μόνο από τα δεξιά του φάσματος η αίσθηση του μέτρου, του γελοίου και της σκληρής πραγματικότητας σε αυτή τη χώρα, μην ξεχνάμε.]

  Και το κυριότερο, ανεξαρτήτως ιδεολογίας, ο παππούς μου δεν είχε μίσος μέσα του ούτε ήταν ικανός να εγκληματήσει. Ούτε καν να απλώσει το χέρι του να βουτήξει ένα μήλο ρε παιδί μου.

  Όταν βρήκε δουλειά, στην ΠΡΩΤΗ φορά που πληρώθηκε, του δώσανε κατά λάθος παραπάνω λεφτά. Κι όταν το κατάλαβε σπίτι, παρά τη γκρίνια της γιαγιάς μου, παρά την επισήμανση ότι μπορεί να μπλέξει για να μη φανεί άχρηστος ο λογιστής, τα πήγε πίσω.

  Η διαφορά φίλε Ηλία του λαϊκού ανθρώπου από το (λαϊκό ή όχι) ζώο είναι ότι ο πρώτος έχει ένα φιλότιμο, ενώ το δεύτερο δεν έχει.

  Δε μπορούσε ο παππούς μου καν να έχει στη συνείδησή του πέντε φράγκα που δεν τα δούλεψε τίμια. Όχι να μαχαιρώνει αγνώστους όπως το ρεμάλι της Αμφιάλης. Που ήδη άρχισε η κλάψα για τη φτώχεια και τις άτιμε τις συνθήκε που τον επαρέσυραν.

  Όλοι φταίνε πια σε αυτή τη ζωή, εκτός από το πανηλίθιο γουρούνι που για μερικά φράγκα σήκωσε το μαχαίρι, το έχωσε στην καρδιά ενός αγνώστου και το έστριψε να σιγουρευτεί ότι κάνει καλή δουλειά. Και τα τετρακόσιες χιλιάδες τομάρια που ψηφίσανε την οργάνωσή του, για να κάνει ΑΚΡΙΒΩΣ αυτά τα πράγματα.

  Επειδή η κρίση, μη χέσω. Η υψηλή πολιτική, μη χέσω δις.

  "Επιδύ τω μνημόνιω, αιπιδή τα φονίεντα, επειδύ ίχε ουρά στι στάσει του λεοφορήου, α ραι χρυσί αβγί που σας χριάζαιτε." Ψήφισα νεοναζί" λέει η άλλη η μαλακισμένη "να ταρακουνήσουν τους πολιτικούς". Ναι μωρή. Την επόμενη φορά ψήφισε Σάμπα Ντι Τζανέιρο να κουνηθεί και ο κώλος τους. Τσόκαρο του κερατά που είθε χίλιες φορές να είχαμε παραμείνει στη φεουδαρχία αν είναι να χρησιμοποιείς έτσι την ψήφο σου. Που δεν επιτρέπεται να πούμε και "ανώριμο" αυτό που έκανε. Τέχνασμα λέει. Σε περίπτωση που δεν το πρόσεξες, "ανώριμο" είναι ο πιο ελαφρύς χαρακτηρισμός για αυτό το άτομο.

  Το πιο σωστό απ' όλους το είπε η Κανέλη. Που δεν είναι αμέτοχη στον εθνικιστικό παροξυσμό ούτε συμφωνώ ιδιαίτερα μαζί της, αλλά ξέρω πολύ καλά να τη διαχωρίζω από τις ναζίστρες, αντίθετα με τους προαναφερθέντες χοντρομαλάκες κρετίνους αριστεριστές που είναι σταλινικότεροι του σταλίνος:

  "ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ", είπε "Η ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΟΤΙ Η ΦΤΩΧΕΙΑ, ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ Η ΤΑΞΙΚΑ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ, ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΝΑΖΙΣΜΟΥ. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΣ ΑΝΤΙΛΗΦΘΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ ΤΟ ΘΕΜΑ."

  Και πρακτικό, θα προσέθετα εγώ. Ο φασίστας πρέπει να περιθωριοποιείται ή/και να τσακίζεται. Το πρώτο είναι θεραπεία/πρόληψη αν δεν έχει εγκληματίσει, το δεύτερο είναι τιμωρία/καταστολή αν έχει. Είτε είναι ένας είτε είναι πεντακόσες χιλιάδες, είτε το κάνει συνειδητά είτε κατά λάθος. Οποιαδήποτε άλλη στάση, από την ίδια τη φύση της ιδεολογίας του, θεωρείται αδυναμία και πάνω της πατάει η γάγγραινα και προχωράει.

  Κι όλα αυτά δεν είναι μεταφυσική. Είναι πάρα πολύ κυνική ανάλυση. Απλώς να λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη. Καμιά φορά, υπάρχουν ΟΝΤΩΣ μερικές εκατοντάδες χιλιάδες μικρά τομάρια στην υπόθεση. Και όχι, δεν αντιμετωπίζονται με στοργή και προδέρμ. Ούτε με περιττή και τυφλή βία, αλλά ούτε με στοργή και προδέρμ. Αν έχουν το ακαταλόγιστο είναι επικίνδυνοι, αν δεν το έχουν είναι ένοχοι και δεν υπάρχει τρίτη κουρτίνα.
 • από dpant πριν 3803 μέρες 3       

  Ωραίο σχόλιο, αλλά νομίζω περιέχει λογικό σφάλμα: Η ψηφοφόρος είναι τσόκαρο που δεν ξέρει τι της γίνεται ή τα τετρακόσιες χιλιάδες τομάρια ψήφισαν την οργάνωση για να μαχαιρώσει ο φονιάς το θύμα, δεν μπορεί να ισχύουν και τα δύο.

  Αν ισχύει ο παραλληλισμός με το ποδοσφαιρικό οπαδιλίκι, που νομίζω ισχύει ως ένα βαθμό, πρέπει να διακρίνουμε τον συμμοριτικό χρυσαυγιτισμό του δρόμου (100-200 μαχαιροβγάλτες και λίγες χιλιάδες σκληροπυρηνικοί συνδεσμίτες) από τον χρυσαυγιτισμό του καναπέ (της NOVA).

  Για τον δεύτερο δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει μακροπρόθεσμα, νομίζω πάντως μια καλά ενορχηστρωμένη επίδειξη ισχύος εκ μέρους του κράτους στην παρούσα συγκυρία δεν θα βλάψει. Η αίσθησή μου είναι πως ένα σημαντικό κομμάτι των χρυσαυγιτών του καναπέ είναι παραδοσιακοί ψηφοφόροι της Δεξιάς, law-and-order freaks, φετιχιστές του ισχυρού κράτους.

  Αν ισχύει αυτό, θέλουμε εισαγγελείς Άρειου Πάγου, θέλουμε αντιτρομοκρατική, θέλουμε μασκοφόρους ΕΚΑΜίτες να σέρνουν τους μέχρι χθες τάχαμου σκληρούς της ΧΑ σαν ανθρωπάκια με παθέτικ φάτσες και τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη. Γενικά θέλουμε επικοινωνιακό τσουνάμι που να αποδομεί το προφίλ ισχύος που έχει χτίσει η ΧΑ τα τελευταία δύο χρόνια, χάρη κυρίως στη μηντιακή παρουσία του Κασιδιάρη, και τους μπράβους στο δρόμο.

  Οπότε θα έλεγα, χωρίς να του αναγνωρίζω ενάρετα κίνητρα, καλά το πάει ο Δένδιας. Προφανώς δεν τους έπιασαν ξαφνικά ευαισθησίες, πολιτική ζαριά ρίχνουν, το σχεδίαζαν μάλλον από καιρό και το φονικό είναι η ευκαιρία που έψαχναν.

  • από zoutiri πριν 3803 μέρες 2       

   ε αυτο δεν το καταλαβαινω. Τι σχεση εχει το law and order με τους καφρους που πατανε καθε νομο οποτε τους κ$%#$σει? Νομιζω υπαρχει μια βασικη παρανοηση, πολλοι δεν καταλαβαινουν οτι το law and order της δυτικης ευρωπης ειναι οντως αυτο. Θελουν νομο και ταξη, οχι η αστυνομια να βαραει μεταναστες, παραβαινοντας σχεδον καθε σχετικο νομο.

  • από dpant πριν 3803 μέρες 3       

   Καμιά σχέση δεν έχει το law and order τύπου Δ. Ευρώπης με τους λαϊκοδεξιούς κάφρους που ανέστησαν το ΛάΟΣ στις Ευρωεκλογές την Άνοιξη 2009 και μετά πήγαν στη ΧΑ.

   Αυτό που λέω είναι πως, στην παρούσα συγκυρία, ένα σαρωτικό πλήγμα στο συμμοριτικό κομμάτι της ΧΑ ίσως να έχει ως παράλληλη ευεργετική επίπτωση το ξεφούσκωμα της εκλογικής της απήχησης, ενώ αντίθετα ας πούμε η κήρυξη εκτός νόμου που έπαιξε αρκετά σαν ιδέα πρόσφατα θα μπορούσε να οδηγήσει σε ενίσχυση. Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια, συν όμως το μη-αμελητέο ρίσκο να ανοίξει η όρεξη των Φαηλοχρύσανθων για περισσότερο αυταρχισμό γενικώς.

  • από zoutiri πριν 3802 μέρες       

   ε καλα εννοειται οτι η απαντηση στην ΧΑ ειναι να τους κοπανησεις τον ποινικο κωδικα στο κεφαλι. Στραβοκοιτανε Πακιστανο? 7 χρονια μεσα.

   Ετσι γαμαει η δημοκρατια που λεει και ο αθανασιος.

  • από vasvas πριν 3801 μέρες       

   Πως γίνεται να προσθέσουμε +100 στο dpant για ενόραση;

  • από dkamen πριν 3798 μέρες       

   Υπάρχουν κακοί, υπάρχουν ηλίθιοι, υπάρχουν κακοί και ηλίθιοι. Δεν είναι αλληλοαποκλειόμενες ιδιότητες.

   Ναι πρέπει να διακρίνουμε τους καναπέδες από τους τραμπούκους. Στους δεύτερους πρέπει αλύπητη καταστολή, στους πρώτους κοινωνικός θάνατος.

 • από dkamen πριν 3802 μέρες       

  +κοινωνικός θάνατος για οπαδούς, μέχρι τρία χρόνια αφού μετανιώσουν.

 • από akindynos πριν 3798 μέρες 1       

  Το γράφω με μεγάλη καθυστέρηση αλλά τώρα το είδα

  Dkamen, o φτωχός εθνικόφρονας της δεκαετίας του 50 δεν είχε κανένα λόγο να αισθάνεται ηττημένος, με σημερινούς όρους το πλησιέστερο που μπορώ να σκεφτώ είναι ο άνεργος που πάει εθελοντικά στις δράσεις του σκάι ή των ατενίστας.

  Αν οι άνθρωποι τότε ήταν καλύτερης ποιότητας, πως γίνεται από την εποχή εκείνη το κίνημα εθελοντισμού που γνωρίζουμε σήμερα να είναι εκείνο των δημοσιεύσεων στον ημερήσιο τύπο αποκηρύξεων του κομμουνισμού και των παραφυάδων του;

  • από dkamen πριν 3798 μέρες 1       

   δεν ήταν τότε οι άνθρωποι καλύτερης ποιότητας. Απλώς πάντα υπάρχουν άνθρωποι καλής και κακής ποιότητας. Οι χειρότεροι της κακής ποιότητας πάνε στη ΧΑ. Τότε πηγαίνανε στους Γκοτζαμάνηδες.

   Καθόμαστε και αναλύουμε τι πρέπει να γίνει με το κοινό των Παρατράγουδων, και αρνούμαστε το προφανές: ότι τι να κάνουμε, είναι ΓΤΠ άτομα. Υπήρξαν ίσως κοινωνικοί λόγοι που έγιναν έτσι (όπως υπάρχουν κοινωνικοί λόγοι πίσω από κάθε φόνο τιμής), αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν με καταστολή (όπως αντίστοιχα ο φονιάς τιμής ΠΡΕΠΕΙ να πάει φυλακή).


Log in για σχολιασμό ή γίνε μέλος εδώ.

Ποιά μέλη του buzz ψήφισαν αυτή την καταχώριση