Ο αφόρητος επαρχιωτισμός του ΣΥΡΙΖΑ (Ν.Μαραντζίδης)

Η κατάρρρευση της ΕΣΣΔ, η μετάλλαξη της Κίνας και η υποχώρηση του Σκανδιναβικού μοντέλου, στέρησε από την Αριστερά σοβαρά υποδείγματα, σε διεθνές επίπεδο. Επιπλέον, εξαιτίας της παγκοσμιοποίησης και της αξιοποίησης της δυναμικής της από τους φιλελεύθερους αντιπάλους της, η Αριστερά υποχρεώθηκε σε μια διανοητική αναδίπλωση. Το υπερεθνικό πεδίο έπαψε να είναι ο προνομιακός της χώρος και οχυρώθηκε στα μίζερα εθνικά σύνορα. Εδώ και λίγες δεκαετίες, από επιθετική δύναμη επαγγελίας του αύριο, η αντικαπιταλιστική Αριστερά μετατράπηκε σε ιδιότυπο υπερασπιστή ενός κόσμου που χάνεται. Από μισητός εχθρός του έθνους-κράτους, έγινε ο θλιβερός υποστηρικτής του. Από φορέας μιας νέας τάξης πραγμάτων έγινε οπαδός του παλαιού καθεστώτος. Εν ολίγοις, από επαναστατική δύναμη, έγινε αντιδραστική.

Στην ουσία, αυτός ο εθνολαϊκιστικός επαρχιωτισμός κρύβει δύο πράγματα: από τη μια, την ένδεια των εναλλακτικών προτάσεων της Αριστεράς απέναντι στο κυρίαρχο διεθνές μοντέλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της παγκοσμιοποίησης, και από την άλλη, τη βουλιμία της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ για εξουσία, την επιθυμία δηλαδή «να μπει και αυτή στο κόλπο».

Σχόλια

 • από Elias πριν 3986 μέρες 4       

  Εντάξει, είναι αλήθεια αυτό που λέει ότι η Αριστερά ψάχνεται - σ' όλο τον κόσμο, όχι μόνο στην Ελλάδα - και δεν έχει πλέον εύκολες απαντήσεις ούτε σοβαρά υποδείγματα (εγώ όμως αυτό το θεωρώ θετικό: επιτέλους, δηλαδή, να ξεκολλήσουμε από την ΕΣΣΔ, τον πρόεδρο Μάο, τον Τσε, το "το είπε ο Λένιν / Μαρξ / Αντόρνο", την παρελθοντολογία κ.α. Έρχονται καινούργιες εποχές με καινούργιες προκλήσεις).

  Από την άλλη, συνεχίζω να μη βλέπω κάποια κατηγορία στον ΣΥΡΙΖΑ, που να μην μπορεί να προσαφθεί πολλαπλάσια στους πολιτικούς του αντιπάλους. "Συνοικέσιο του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑνΕλ"; Η κυβέρνηση έχει κάνει συνοικέσιο με τη ΧΑ, την χρησιμοποιεί ως παρα-αστυνομία! Κι αυτό που γράφει ο Μαραντζίδης: "... επιλέγει να μετεξελιχθεί σε ένα εθνολαϊκιστικό πολιτικό υποκείμενο, που για να προσεταιρισθεί ευρεία στρώματα του πληθυσμού, επιχειρεί να αξιοποιήσει προς όφελός του ό,τι πιο συντηρητικό και φοβικό φέρουν μαζί τους οι κοινωνίες", ταιριάζει γάντι στη ΝΔ του Σαμαρά.

  Δηλαδή, για να είναι συνεπείς όλοι αυτοί οι αυστηροί κριτές του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει για την κυβέρνηση να είναι όχι απλώς αυστηροί κριτές αλλά Ροζίτα Σώκου. Κάτι που δεν έχω αντιληφθεί να συμβαίνει.

  • από th.alys πριν 3986 μέρες 4       

   Η σοβαρότερη κατηγορία για τον ΣΥΡΙΖΑ στο άρθρο είναι ότι εγκαταλείπει την παράδοση του διαφωτισμού, της οποίας παιδί είναι ο επιστημονικός σοσιαλισμός, και στρέφεται προς τον ρομαντισμό του 19ου αιώνα.

   Ο Μαρξ, ο Ένγκελς, ο Λένιν, ο Γκράμσι, ο Αντόρνο και όλα τα είδωλα της αριστεράς προσπαθούσαν, σωστά ή λανθασμένα αλλά τέλος πάντων προσπαθούσαν, να δώσουν *ορθολογικές* εξηγήσεις εντός του ερμηνευτικού τους πλαισίου.

   Η σημερινή αριστερά όλο και περισσότερο διολισθαίνει σε λόγο θεμελιωδώς ανορθολογικό. *Δεν ενδιαφέρεται* για την ερμηνεία φαινομένων εντός ενός ερμηνευτικού πλαισίου. *Δεν προσπαθεί καν* να δημιουργήσει ένα καινούριο που να ανταποκρίνεται καλύτερα στις προκλήσεις των καιρών.

   Αντίθετα αφήνεται και ενδίδει όλο και περισσότερο στον ανορθολογικό λαϊκισμό και άκρατο συναισθηματισμό προκειμένου να ικανοποιήσει τα κατώτερα ένστικτα του Γιάννη και της Μαρίας. Αυτά όμως είναι τα ένστικτα που επέτρεψαν την συμβίωση της κάτω και της πάνω πλατείας, μετέτρεψαν τη μούντζα στη βουλή σε ναζιστικό χαιρετισμό, διευκόλυναν την ένταξη μεγάλου μέρους των χαμηλότερων στρωμάτων στην χρυσή αυγή και καλλιέργησαν την συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων.

   Είναι επικίνδυνος ο δρόμος που έχει πάρει κι ελπίζω να γυρίσει πίσω.

   Όσο για την κριτική στην κυβέρνηση που δεν είναι ίδιας έντασης, νομίζω ότι είθισται η κριτική να είναι εντονότερη σε αυτόν από τον οποίο έχεις σε κάτι να προσμένεις. Η, πάλαι ποτέ(;), κοσμοπολίτικη αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ με την ανανεωτική παράδοση και τον τριαντάρη προέδρο, που φαίνεται οι ιδέες του να είναι πιο μουχλιασμένες από του Μητσοτάκη, είναι μεγαλύτερες απογοητεύσεις από τον Σαμαρά ή τον Βενιζέλο. Ορθώς και δικαίως επικρίνονται έντονα λοιπόν.

   [Ενώ προσέθετα ένα κομμάτι του αρχικού κειμένου που χάθηκε λόγω κακού λινκ, μπήκε ένα χεράκι. Το πρωτοεμφανισθέν κείμενο δεν περιείχε ό,τι βρίσκεται από το λινκ και μετά.]

  • από dkamen πριν 3986 μέρες 6       

   "Η κυβέρνηση έχει κάνει συνοικέσιο με τη ΧΑ, την χρησιμοποιεί ως παρα-αστυνομία! "

   αυτό δεν είναι τίποτα. Εγώ άκουσα ότι ο Σαμαράς κάνει μπάνιο σε αίμα παρθένων ανακατεμένο με κάτουρο δράκου κι έτσι έχει καταφέρει να μην κάνει καράφλα όπως ο Γιωργάκης.

  • από stassa πριν 3985 μέρες       

   «Η σημερινή αριστερά όλο και περισσότερο διολισθαίνει σε λόγο θεμελιωδώς ανορθολογικό.»

   Ωραία και; Είδαμε και τον επιστημονικό ορθολογισμό των νεοφιλελέυθερων. Απ' τη μια ονειροπαρμένοι αριστεροί απ' την άλλη άπληστοι δεξιοί, ωραίες επιλογές. Να πέσω τώρα να πνιγώ ή να περιμένω την παλίρροια;

  • από dkamen πριν 3985 μέρες 1       

  • από th.alys πριν 3985 μέρες       

   Να ρίξουμε το ζάρι. Αλλά να είναι κανένα με 10-12 έδρες, να έχουμε επιλογές.

  • από dkamen πριν 3984 μέρες 1       

   βασικά είναι αδύνατον ένα κόμμα να ξεπεράσει το 10% και να μην εκφυλιστεί σε Μπαρατίγια Τζανάτα κατάσταση, για τον απλούστατο λόγο ότι οι ψηφοφόροι τέτοιου επιπέδου είναι πολύ κοντά στο 90%.

 • από akindynos πριν 3986 μέρες 1       

 • από ProkopisDoukas πριν 3986 μέρες 2       

  E, κάτσε βρε Ηλία μου όμως. Το οτι η ΔΗΜΑΡ συνεργάζεται με μια πολυκομματική κυβέρνηση, που "καθοδηγείται" από το Δίκτυο 21 (και ανταγωνίζεται ίσως την ατζέντα της ΧΑ, όχι την "χρησιμοποιεί"), επιτρέπει σε ένα υποτίθεται πιο "ασυμβίβαστο" αριστερό κόμμα να συνομιλεί με κατι ακόμα πιο ακροδεξιό (και "ψεκασμένο" στα όρια του γελοίου);

  Τι τους ενώνει; Οι αντιμνημονιακές θέσεις; Μα τι απλούστευση της πολιτικής είναι αυτή, τι "αντιπολιτική" είναι αυτή που επιτρέπει στον ΣΥΡΙΖΑ να μιλάει με τον "σεξιστή Σουηδέζο" με τις ακραίες συνωμοσιολογικές και καφενειακές θέσεις, από την απέναντι πλευρά του πολιτικού φάσματος; Γιατί δεν μιλάει τότε και με την ΧΑ; "Αντιμνημονιακή" είναι και αυτή...

  Δεν είναι λογική, αυτή του συμψηφισμού. Την κυβέρνηση μπορεί να την επικρίνεις σφοδρότατα, αλλά την αμιγώς αριστερή αξιωματική αντιπολίτευση, οφείλεις να την επικρίνεις ακόμα πιο αυστηρά.

  Περισσότερα: Συνομιλώντας με τον εθνικισμό.

 • από Thrass πριν 3986 μέρες       

  Ανεξάρτητα από οτιδήποτε: Φοβερή πένα ο τύπος.

 • από gebre πριν 3986 μέρες 1       

  Συγγνώμη βρε παιδιά, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι στην πολιτική σκηνή εδώ και αρκετά χρόνια; Ήταν ποτέ σοβαρό, υπεύθυνο κόμμα με κοστολογημένες και συγκεκριμένες προτάσεις, με πολιτικό λόγο που να βασίζεται στα επιχειρήματα και όχι στον εντυπωσιασμό και στο λαϊκισμό; Ποια "επαναστατική δύναμη" και "κοσμοπολιτισμός" και τρίχες κατσαρές; Επειδή έτυχε να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση ελλείψει εναλλακτικών και χάρη στην κυριαρχία της αριστεράς στα ΜΜΕ, δεν σημαίνει ότι θα γίνει και σοβαρό κόμμα. Και η ΧΑ ανεβαίνει διαρκώς, αλλά τα στελέχη της ήταν και είναι για τα πανηγύρια. Τι να κάνουμε, το επίπεδο των ελλήνων όσον αφορά την πολιτική είναι πολύ χαμηλό και στο ίδιο επίπεδο κινούνται και τα κόμματα.

  • από dkamen πριν 3986 μέρες 1       

   "Συγγνώμη βρε παιδιά, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι στην πολιτική σκηνή εδώ και αρκετά χρόνια; Ήταν ποτέ σοβαρό, υπεύθυνο κόμμα με κοστολογημένες και συγκεκριμένες προτάσεις, με πολιτικό λόγο που να βασίζεται στα επιχειρήματα και όχι στον εντυπωσιασμό και στο λαϊκισμό;"

   ναι, στα 90s που ανταμοιβόταν σταθερά με 3-4%.

 • από gebre πριν 3985 μέρες 1       

  Δεν πολυσυμφωνώ, αλλά πάντως σίγουρα ήταν πολύ καλύτερος από το σημερινό αχταρμά...

 • από dkamen πριν 3985 μέρες 2       

  ο σημερινός αχταρμάς είναι το Βαθύ Πασόκ. Όσοι ελπίζουν ότι θα ξαναφάνε. Όσοι απελπίζονται πάνε ΧΑ. Όχι 100% ακριβές, αλλά καλή προσέγγιση μέχρι το δεύτερο-τρίτο βαθμό. Και την αισθητική εξηγεί και τις πρακτικές και όλα.

  Και παρεμπιπτόντως σημαίνει ότι ο μόνος τρόπος να ξεφουσκώσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να πειστούν οι όψιμοι οπαδοί του ότι δεν έχουν να περιμένουν κλεψιμέικα.


Log in για σχολιασμό ή γίνε μέλος εδώ.

Ποιά μέλη του buzz ψήφισαν αυτή την καταχώριση