Σχόλια

 • από th.alys πριν 2746 μέρες 5       

  "Γιατί να υπάρχει υπουργείο Πολιτισμού; Για να διαχειρίζεται την πολιτιστική κληρονομιά; Μα θα αρκούσε μια γενική γραμματεία με διευρυμένες αρμοδιότητες, πλαισιωμένη από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και την Αρχαιολογική Υπηρεσία (το αρχαιότερο και πιο έμπειρο επιστημονικό σώμα του ελληνικού κράτους).

  Γιατί να υπάρχει υπουργείο Πολιτισμού; Για να προάγει τον σύγχρονο πολιτισμό; Μα θα λειτουργούσε καλύτερα ένα Εθνικό Συμβούλιο Τεχνών, μια ανεξάρτητη Αρχή, κατά το πρότυπο ενδεχομένως του βρετανικού Arts Council, που θα συντόνιζε δράσεις και θα κατένειμε πόρους, θα λειτουργούσε σαν μεσολαβητής-εγγυητής ανάμεσα στο κράτος και τους δημιουργούς. Πρόκειται για ιδέα που είχε ακουστεί επί υπουργίας Μικρούτσικου, όταν «ιδιωτικοποιήθηκαν» τα επιχορηγούμενα κρατικά θέατρα, μα ουδέποτε ξανακούστηκε. Αυτή η ιδέα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά κατά τη νέα διακυβέρνηση. [...]

  Ας καταργηθεί λοιπόν το υπουργείο, τουλάχιστον ως υπουργείο Χαρτζιλικιού... Κι ας δει η νέα κυβέρνηση διαφορετικά τη διαχείριση του πολιτισμού. Ας δει πώς μπορεί να διαχυθεί ο πολιτισμός στη στοιχειώδη και τη μέση εκπαίδευση, επανεφευρίσκοντας το λύκειο, ιδρύοντας λειτουργικές, ζωντανές βιβλιοθήκες, προσφέροντας στους φοιτητές διαρκή πρόσβαση στα δίκτυα, προσελκύοντας τα παιδιά στα μουσεία για μια ώρα αναστοχασμού και τέρψης, μικραίνοντας το (κάποτε, απατηλό) χάσμα μεταξύ Υψηλού και Μαζικού."

  Μάντεψε ποιος

  http://www.kathimerini.gr/177931/article/epikairothta/politikh/politismos-xwris-ypoyrgeio

 • από snaporaz πριν 2746 μέρες       


  και λίγος ΝΕΚ, για να μείνουμε στον χώρο του πολιτισμού...

  https://www.youtube.com/watch?v=ytE0lWooF2o


 • από contrabando πριν 2744 μέρες 1       

  Τον Ν.Ξυδάκη τον γνώρισα μέσα από το Buzz και πιστεύω ότι είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Είναι πολιτισμένος άνθρωπος και πολύ διαφορετικός από τους δημοσιογράφους που καβαλάνε καλάμι και νομίζουνε ότι η δική τους γνώμη έχει μεγαλύτερη αξία από τη δική μας.

  • από stassa πριν 2743 μέρες 1       

   Ρε contrabando, ένας εκλεγμένος λαοκόλακας είναι ο άνθρωπος, όπως όλοι που είναι στη Βουλή και γενικά στην πολιτική. Τί τονε "γνώρισες" κάθεσαι και τσαμπουνάς; Διάβασες πέντε αράδες που έγραψε και κατάλαβες τί άνθρωπος είναι; Αν ήτανε διαφορετικός οτιδήποτε δεν θα έβαζε υποψηφιότητα για αξιώματα σε μια χώρα που πολιτικός σημαίνει διαφθορά. Έτσι απλά είναι τα πράματα, όποιος θέλει να εκλεγεί στην Ελλάδα είναι κά θά ρμά.

   Υ.Γ. Ή για να το πω αλλοιώς, αν δε θες να γεμιστείς σκατά δεν πηδάς στο βόθρο. Αν θες να τον καθαρίσεις παίρνεις τηλέφωνο το αποφρακτικό.

  • από arcades πριν 2742 μέρες 2       

   stassa, elaborate για το αποφρακτικό

  • από contrabando πριν 2742 μέρες       

   Stassa το θυμάμαι ότι εσύ έχεις πρόβλημα μαζί του και νόμιζα ότι δεν χρειαζότανε να σου διευκρινίσω ότι όταν λέω *γνώρισα* δεν εννοώ προσωπική γνωριμία. Γενικά δεν παρακολουθώ τηλεόραση και τον *γνώρισα* όπως *γνώρισα* εσένα και άλλους μέσα από το Buzz και έχω βγάλει τα συμπεράσματα μου. Μετά έμαθα ότι ήτανε πολιτικός σχολιαστής στο Σκάϊ και όσες φορές τον άκουσα δεν ήτανε καθόλου λαοκόλακας. Το δικό μου συμπέρασμα το έβγαλα από τη συμπεριφορά του στο Buzz και από αυτά που άκουσα και από αυτά που έγραφε στα άρθρα του. Εσύ βγάζεις αυτό το συμπέρασμα από το μυαλό σου και όχι από τη συμπεριφορά του για την οποία δεν πρέπει να έχεις καμία εικόνα από ότι καταλαβαίνω.

   Τα άλλα που λες για τους πολιτικούς είναι γενικότητα και δε θέλω να σου πω τί λένε για αυτούς που γενικεύουνε αλλά ελπίζω ότι καταλαβαίνεις... Εξήγησε και αυτό που σε ρωτάει ο αρκάδες. Εννοείς ότι πρέπει να φωνάξουμε ξένους να μας κυβερνήσουνε ή έχεις πρόβλημα με τις εκλογές και σκέφτεσαι άλλες λύσεις; .......

  • από th.alys πριν 2742 μέρες 3       

   Stassa ποιο είναι το αποφρακτικό;

   Κατά τ'άλλα διαφωνώ με την αντίληψη ότι "πρέπει να είσαι λέρα για να διοικείς γαλέρα", την οποία βρίσκω εξόχως αντιδημοκρατική.

   Δεν μπορώ ν'αποκαλέσω τον Ξυδάκη διεφθαρμένο επειδή οι πολιτικοί στην Ελλάδα είναι γενικά κι αόριστα διεφθαρμένοι. Πρώτα και κύρια δεν μπορώ να το κάνω γιατί ούτε την έννοια της διαφθοράς έχουμε ορίσει, ούτε στοιχεία για την συσχέτιση πολιτικών και διεφθαρμένων έχουμε. Θεολογικές κατηγορίες λοιπόν δεν απευθύνω.

   Ο Ξυδάκης από μένα επικρίνεται γιατί έχει υμνήσει, και απαρνηθεί μόλις η δημοφιλία του πήρε την κατιούσα, κάθε πρωθυπουργό από το 2004 έως και σήμερα. Τον επικρίνω γιατί ο δημόσιος λόγος του είναι γεμάτος συναίσθημα και κοελικές παραινέσεις, αγνοώντας την κάπως πιο δύστροπη πραγματικότητα, αυτό που η Πράβδα σήμερα, εύστοχα, αποκαλεί όρους του προβλήματος. Τον επικρίνω και γιατί στις προγραμματικές του δηλώσεις δεν είδα τι διαφορετικό θα κάνει από τους υπουργούς Χαρτζιλικιού, όπως τους χαρακτήριζε όταν το 2004 επιχειρηματολογούσε υπέρ της κατάργησης του υπουργείου το οποίο τώρα διοικεί. Αν κάνει κάτι θετικό, θα είμαι εδώ να του αποδώσω τα εύσημα. Γιατί, τουλάχιστον, είχε το θάρρος να αναλάβει θέση ευθύνης και να προσπαθήσει να εφαρμόσει τις ιδέες του.

 • από dkamen πριν 2742 μέρες 2       

  ούτε στοιχεία για την συσχέτιση πολιτικών και διεφθαρμένων έχουμε. '

  Λολ

  • από th.alys πριν 2742 μέρες 1       

   Αφού γελάς, για πες μου πόσοι πολιτικοί μας είναι διεφθαρμένοι; Πώς ορίζεις την διαφθορά; Πόσο πιο διεφθαρμένοι είναι από τον μέσο πολίτη controlling for other factors;

   Λολ εδώ, λολ εκεί, κάναμε την πολιτική θεολογία και μετά παραπονιόμαστε για τους λοστ πόετς που δεν σκαμπάζουν από νούμερα γιατί ήταν τριτοδεσμίτες.

  • από stassa πριν 2741 μέρες       

   Well, η πολιτική είναι ιδεολογία (υποτίθεται), που δεν απέχει και πολύ από τη θεολογία. Πάντως για evidence-based πολιτική δεν έχω ακούσει, ούτε για οτιδήποτε evidence-based belief system (αυτό κι αν είναι Ελβετός Υπουργός Ναυτιλίας).

   Αν θες στοιχεία και ονόματα θα μπορούσα ίσως να σου δώσω ένα λινκ στις έρευνες του ΟΗΕ, νομίζω; Ή κάποιας διεθνούς οργάνωσης, δεν θυμάμαι, στις οποίες βγαίνουμε πάντα κάπου πάνω από το DR Congo.

   Κακώς όμως θα τό 'κανα γιατί δεν λέω αυτό. Δεν μιλάω για formal διαφθορά, όπως ορίζεται σε όποια τέλος πάντων ειδικότητα μελετάει αυτά τα πράγματα. Μιλάω για διαφθορά στην καθομιλούμενη, που είναι μια αξιολογική κρίση που είναι σαφώς αρνητική κι αυτό είναι όλο κι όλο που μας ενδιαφέρει.

   Δεν έχει δηλαδή σημασία πώς ορίζω προσωπικά το "διεφθαρμένοι", αυτό που έχει σημασία είναι οτι με το που το ξεστομίζω (και από τα συμφραζόμενα) καταλαβαίνεις οτι το εννοώ με πολύ κακό τρόπο, οτι η γνώμη μου για το πρόσωπο αυτών που χαρακτηρίζω "διεφθαρμένους" είναι πολύ κακή και δεν χρειάζεται να ορίσουμε και το "κακή". Ξέρεις οτι δεν θα έλεγα πχ "διεφθαρμένε μου έρωτα" ή "αγάπη μου διεφθαρμένη". Το ξέρεις; Δεν το ξέρεις. Αλλά το φαντάζεσαι.

   Κι επειδή μιλάμε σε φυσική γλώσσα, αυτό πρέπει να σου αρκέσει γιατί καλύτερα απ' αυτό δεν γίνεται.

   Στις Ελεγχόμενες Φυσικές Γλώσσες (Controlled Natural Languages) των επιστημών, ίσως ισχύει κάτι άλλο- αλλά ούτε εγώ ούτε εσύ είμαστε επεξεργαστές υπολογιστών.

   ... νομίζω.

  • από th.alys πριν 2740 μέρες       

   Stassa τις ερωτήσεις που έκανα δεν τις απάντησες. Ό,τι έγραψες απαντάει σε κάποιον άλλο.

   Παρεμπιπτόντως-και μην το συνεχίσουμε το εκτός θέματος σε παρακαλώ-το "η πολιτική είναι ιδεολογία" δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει χώρος για evidence based πολιτικές αποφάσεις.

  • από stassa πριν 2740 μέρες       

   th.alys, σ' απάντησα, εξηγώντας οτι δεν μιλάω για formal διαφθορά άρα δεν χρειάζεται ακριβής ορισμός.

   Ρωτάς: «Πώς ορίζεις την διαφθορά;»

   Απαντάω: «Δεν μιλάω για formal διαφθορά ... μιλάω για διαφθορά στην καθομιλούμενη ... μια αξιολογική κρίση»

   Κι άρα δεν χρειάζεται ορισμό, στοιχεία, "controlling for other factors" κλπ.

   Συνήθως εγώ είμαι που ζητάω ακριβείς μετρήσεις κλπ, αλλά όχι γι' αξιολογικές κρίσεις.

   Κι η evidence-based πολιτική εξακολουθεί να μου φαίνεται σαν αστείο. Ποιός θα την χρηματοδοτήσει, ακριβώς;

  • από th.alys πριν 2740 μέρες       

   Στάσσα, χωρίς κάποιον ορισμό κι, έστω ποιοτικά, στοιχεία, δεν έχουμε αξιολογική κρίση. Απόδοση στερεοτύπων έχουμε.

   "Κι η evidence-based πολιτική εξακολουθεί να μου φαίνεται σαν αστείο. Ποιός θα την χρηματοδοτήσει, ακριβώς;"

   Το Institute for Fiscal Studies δεν το'χεις ακούσει; Είναι ένα από τα πολλά στον κόσμο. Δες ποιος τα χρηματοδοτεί.

  • από dkamen πριν 2740 μέρες       

   "Στάσσα, χωρίς κάποιον ορισμό κι, έστω ποιοτικά, στοιχεία, δεν έχουμε αξιολογική κρίση."

   Δεν έχουμε ποιοτικά στοιχεία ότι οι πολιτικοί είναι διεφθαρμένοι; Να θυμήσω ότι η βουλευτική ασυλία έχει χρησιμοποιηθεί ακόμα και για αθέτηση όρων διαζυγίου σε ό,τι αφορά το δικαίωμα επικοινωνίας με το παιδί;


  • από stassa πριν 2740 μέρες       

   «Institute for Fiscal Studies»

   Όχι, δεν τους είχα ακουστά. Απ' ό,τι διάβασα φαίνεται να τα έχουνε σπάσει σε Τόρις κι Εργατικούς εξίσου, άρα συμπεραίνω οτι μάλλον είναι εντάξει παιδιά :)

  • από th.alys πριν 2740 μέρες 1       

   Τώρα ΛΟΛ εγώ.

  • από stassa πριν 2739 μέρες       

   Ε, να μη ΛΟΛ κι εσύ;

   Μόνο μην αρχίσουμε τα ΚΛΑΨ και ΛΥΓΜ όλοι μαζί όπου νά ναι...

 • από stassa πριν 2742 μέρες       

  arcades, th.alys, περί αποφρακτικού απλά πήγα τη μεταφορά δυο βήματα πιο κάτω, δεν εννοώ κάτι συγκεκριμμένο. Δεν εννοώ να πάρουμε τα όπλα κλπ δηλαδή.

  Contrabando, εγώ δεν θυμάμαι να έχω πρόβλημα με τον Ξυδάκη. Αν το θυμάσαι εσύ, δεν μου λες και που έχω βάλει τα γάντια μου, γιατί δεν τα βρίσκω;

  (ξέρω που είναι απλά σε κογιονάρω).

  th.alys, εγώ όμως δεν γράφω επιστημονικό σύγγραμμα για το ποιός είναι διεφθαρμένος, ούτε προσπαθώ να σε πείσω. Σου λέω πώς τα βλέπω τα πράγματα και γιατί δεν περιμένω να έρθει κανείς ικανός ή με συνείδηση στην εξουσία. Αν διαφωνείς, ΟΚ, προσωπική κρίση είναι και περί ορέξεως κολοκυθόπιτα. Ψήφισέ τους και η ώρα η καλή.

 • από Epanechnikov πριν 2742 μέρες       

  "και όσες φορές τον άκουσα δεν ήτανε καθόλου λαοκόλακας"

  Α μπα

 • από dkamen πριν 2741 μέρες 1       

  -Σχεδον ολοι
  -το να κανεις πραγματα σε βαρος τριτων με σκοπο το προσωπικο σου οφελος, τα οποια πραγματα αν μαθευτουν συνεπαγονται αποδοκιμασια και/ή ποινικες ευθυνες
  -αρκετα περισσοτερο μια και ο μεσος πολιτης συνηθως δεν εχει στα χερια του τις μοιρες τριτων και δεν το επιθυμει κιολας.


 • από th.alys πριν 2739 μέρες 2       

  Ψάχνω να βρω μία επιφυλλίδα στην οποία ο Ξυδάκης επικρίνει τον Παυλόπουλο και δεν μπορώ. Έχει και πολλές βέβαια, ίσως να χάνω κάτι. Από την άλλη δεν θα εκπλαγώ αν όντως τόσα χρόνια δεν βρήκε τίποτα να του προσάψει. Τον λαό ακούει ο ένας, τον λαό διόριζε αβέρτα και κρατούσε ικανοποιημένο ο άλλος. Μια χαρά θα τα βρούνε.


Log in για σχολιασμό ή γίνε μέλος εδώ.

Ποιά μέλη του buzz ψήφισαν αυτή την καταχώριση