Σαβουάρ Μπαζ 2.0

Νομίζω ότι κάτι τέτοιο είναι πλέον απαραίτητο. Δείτε το κι αν συμφωνείτε μπαζάρετε. Αν όχι, ή αν έχετε παρατηρήσεις, παρακαλώ σχολιάστε (κατά προτίμηση εδώ που έχουμε και thumbs up).

Σχόλια

 • από microkiniblog πριν 4837 μέρες +2

  Η παραβίαση και μάλιστα κακόβουλη και κατ'επανάληψη προσωπικών δεδομένων (π.χ., στην πιο light περίπτωση, να αποκαλύψει κάποιος το αληθινό ονοματεπώνυμο και άλλα στοιχεία κάποιου χωρίς την άδειά του) επιτρέπεται στο buzz; Γιατί ο ν. 2472/1997 όπως τροποποιήθηκε από το ν. 3471/2006 το απαγορεύει και ορίζει ελάχιστη ποινή δυο χρόνια φυλακή για το δράστη. Τι προβλέπεται σε τέτοια περίπτωση;

  Επίσης, με άτομα που διαρκώς αυτομπαζάρονται (π.χ. therapyhomosex, okokoras κλπ) και αδιαφορούν πλήρως για το σαβουάρ μπαζ, αν και τους την έχουν πει και άλλοι χρήστες, τι γίνεται;

  • από admin πριν 4837 μέρες +6

   Προφανώς δεν επιτρέπεται η παραβίαση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων. Όπως θα θυμάσαι, και υποψία παραβίασης να υπάρχει, αν πέσει στην αντίληψή μου, διαγράφω το επίμαχο περιεχόμενο.

   Για το συνεχές αυτομπαζάρισμα τα γράφω και στο ποστ. Όταν παραγίνεται (και μαζέψει αρκετά spam reports) μπλοκάρω την πηγή για ένα διάστημα.

  • από microkiniblog πριν 4837 μέρες 0

   Όταν όμως ο spammer υποτροπιάζει διαρκώς τι γίνεται; Επίσης, τι γίνεται όταν κάποιος ηθελημένα και κακόβουλα παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα άλλων διαρκώς, αν και εσύ έχεις διαγράψει το επίμαχο περιεχόμενο;

  • από admin πριν 4837 μέρες +6

   Μπλοκάρεται ο λογαριασμός του.

 • από neTpen πριν 4837 μέρες +8

  Σωστά αναλαμβάνεις πρωτοβουλία, φίλτατε Γιώργο, γιατί η κατάσταση χειροτερεύει με γεωμετρική πρόοδο.

  Μερικές παρατηρήσεις:

  α) Χωριστά κουμπάκια thumbs up και thumbs down (τύπου YouTube), συν το flag. Το κοινό επιμένει να χρησιμοποιεί το σημαιάκι σαν "διαφωνώ". Επίσης, το 0 θετικές 3 αρνητικές δεν είναι ίδιο με το 10 θετικές 13 αρνητικές. Γιατί να μην ξεχωρίζει το πραγματικά αμφιλεγόμενο θέμα; Έχει ενδιαφέρον.

  β) Αναλαμβάνεις πολλή προσωπική εποπτεία. Και για σένα είναι άχαρο και απαιτητικό και μπορεί να αποβεί δυσλειτουργικό. Άρα όσοι περισσότεροι αυτοματισμοί, τόσο καλύτερα. Πχ να αναστέλλεται η ικανότητα κάποιου να ψηφίζει, αν προκύπτει με κάποιον αυτόματο υπολογισμό ότι ψηφίζει post μεμονωμένου χρήστη (ή του ιδίου); Ή ακόμη και ο λογαριασμός του, αν τα flag του ξεπεράσουν ένα όριο/μια αναλογία; (Αυτά, όσο μπορούν να υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας ως προς τους πλαστούς λογαριασμούς). Τώρα μπορεί να γελάς εσύ, γιατί δεν έχω ιδέα πόσο εύκολο είναι αυτό τεχνικά (μάλλον ζητάω πολλά, ε; :D)

  γ) Το πολλαπλό flag (ίσως πάνω από τα τρία) να στέλνει τα σχόλια σε χωριστό tab; Το "δίπλωμα" αποδείχθηκε ελάχιστα αποτελεσματικό.

  δ) Από τα πιο κρίσιμα είναι οι πολλαπλοί λογαριασμοί. Είναι εμφανές ότι υπάρχουν, ενίοτε και συνομολογημένο (χωρίς συνέπειες ως τώρα). Θα έλεγα να εστιάσεις πολύ εκεί.

  Σε κάθε περίπτωση, μαζί σου. :)

  Προσθήκη:

  ε) Να μην επιτρέπεται το edit σε σχόλιο μετά συγκεκριμένο χρόνο;

  • από admin πριν 4837 μέρες +2

   Θενξ =)

   α) Το ξέρω και το έχω υποσχεθεί εδώ και καιρό αλλά δεν έχω βρει ακόμα το χρόνο να το υλοποιήσω.

   β) Κι αυτό σωστό -- δεν άπτεται πάντως του σαβουάρ μπαζ. Ο admin είναι cyborg entity.

   γ) Όντως αποδείχθηκε ελάχιστα αποτελεσματικό, πιθανότατα γιατί πέρα από το 'δίπλωμα' δεν υπήρχαν άλλες συνέπειες.

   δ) Έχω διαγράψει αρκετούς τέτοιους. Η πλειονότητα αυτών των περιπτώσεων είναι κακή χρήση του μπαζ. Υπάρχουν πάντως και περιπτώσεις που δεν είναι (π.χ. διακριτές περσόνες που δεν ψηφίζουν μαζί και δεν συζητούν μεταξύ τους -- o Πεσσόα θα ήταν ευπρόσδεκτος =)

  • από ngeor πριν 4837 μέρες +2

   @neTpen: Συμφωνώ και επαυξάνω για το (α) το οποίο έχει νόημα όχι μόνο για τα σχόλια αλλά και για το αρχικό μπάζο:
   + μπάζος = ενδιαφέρον για να διαβαστεί
   + θετική ψήφος = συμφωνώ με το άρθρο
   + αρνητική ψήφος = διαφωνώ με το άρθρο

   αλλά ίσως γίνεται πιο πολύπλοκο έτσι

   Συμφωνώ και στο γ

   Για το ε: ίσως ακόμη αν τηρήται το ιστορικό του σχολίου να είναι δυνατή η εμφάνιση της προηγούμενης εκδοχής του σχολίου

 • από Elias πριν 4837 μέρες +9

  Οι διπλοί & τριπλοί λογαριασμοί θα πρέπει να τιμωρούνται σκληρά. Όλα τ' άλλα συγχωρούνται - κάποιος θα χάσει και την ψυχραιμία του, θα πει και μια κουβέντα παραπάνω, δε βαριέσαι, καλή καρδιά - όμως οι πολλαπλοί λογαριασμοί είναι συνειδητή κακοήθεια που γίνεται ψύχραιμα, με πλήρη επίγνωση της φαυλότητας. Πληρούν τον ορισμό του θανάσιμου αμαρτήματος.

  Το βασικό είναι πως όποιος επιλέγει να συμμετέχει στο Buzz ή σε οποιαδήποτε ανάλογη κοινότητα, θα πρέπει να αποδέχεται ένα υπόβαθρο καλοπιστίας, τόσο στον admin όσο και στους χρήστες. Να θυμάται ότι και τα λάθη και τα στιγμιαία ολισθήματα είναι ανθρώπινα, και να μην ψάχνει να βρει συνωμοσίες ή μεθοδεύσεις. Αν κρίνει ότι έπεσε σε σφηκοφωλιά, τότε απλώς ας αποχωρήσει.

  Επίσης, να μπει κι ένα ημερήσιο όριο στο μπαζάρισμα Καθημερινής. Ή ίσως μια επιβράβευση - π.χ. όποιος χρήστης έχει το ψυχικό σθένος και αντέξει να κάνει 10 συνεχόμενες αναρτήσεις χωρίς Καθημερινή, να λαμβάνει ταχυδρομικά μια δωροεπιταγή αξίας €50 (όμως φαντάζομαι ότι αυτό είναι τεχνικά δύσκολο).

  • από neTpen πριν 4837 μέρες +6

   Elias,
   ΟΚ με τα στιγμιαία ολισθήματα, όλοι τα δικαιούνται. Αλλά το να παραδίδεται το Buzz αμαχητί σε μεμονωμένους συστηματικούς υβριστές ή κακόπιστους χρήστες (εγώ βλέπω ότι υπάρχουν) δεν είναι ούτε δημοκρατία, ούτε αυτορρύθμιση. Αν η κατάσταση ήταν έτσι κατά πλειοψηφία, ναι, να αποχωρούσαν οι λοιποί που διαφωνούν ("είμαι σε λάθος μέρος, βρε αδερφέ"). Ωστόσο, πρόκειται για μια θορυβώδη ισχνότατη μειοψηφία, των οποίων πχ τον λεκτικό τραμπουκισμό πρέπει με τρελή υπομονή να παρακάμπτουμε κάθε φορά για να διαβάσουμε καμιά άποψη. Αυτό είναι κατάχρηση. Ήδη νηφαλιότεροι και αξιόλογοι (πες δημοφιλείς) σχολιαστές έχουν φύγει για τον λόγο αυτόν. Αδικεί την όλη προσπάθεια. Άρα, κατ' εμέ, θα πρέπει να έχουν αποτελεσματικότητα οι μηχανισμοί (πραγματικής) αυτορρύθμισης. Κι όπου πάει πλειοψηφικά το πράγμα, πήγε.

  • από ngeor πριν 4837 μέρες 0


   @Elias: «Το βασικό είναι πως όποιος επιλέγει να συμμετέχει στο Buzz [...] Αν κρίνει ότι έπεσε σε σφηκοφωλιά, τότε απλώς ας αποχωρήσει.»

   Αμήν. Από το στόμα σου και στου admin τ'αυτί.

   «Επίσης, να μπει κι ένα ημερήσιο όριο στο μπαζάρισμα Καθημερινής.»

   λολ... το πιο κουλ θα ήταν το buzz να έχει την έννοια του «Σχετικού Μπάζου» δηλαδή αν κάποιος μπαζάρει το ίδιο πράγμα από καθημερινή και από ελευθεροτυπία να υπάρχει ένα είδος σχέσης μεταξύ των δύο μπάζων. • από chaca-khan πριν 4837 μέρες +2

  @admin
  Είπες χθες και σε νοιώθω:

  "@chaca
  Ούτε εγώ συμφωνώ με τους χειρισμούς μου. In my defense, λειτουργώ με περιορισμούς: χρόνος, τεχνολογική πλατφόρμα που δεν υποστηρίζει πολλές επιλογές για community moderation out of the box, ηλίθιοι.
  Την αφαίρεση τέτοιων threads από τα 'πρόσφατα σχόλια' την κάνω για να μην ανατροφοδοτείται το μαλλιοτράβηγμα και να μην ταΐζονται τα τρολ -- όχι για να μένει καθαρή η βιτρίνα. Δυστυχώς ακόμα και net savvy άνθρωποι συστηματικά αποτυγχάνουν να αντιμετωπίσουν το τρολινγκ αγνοώντας το. Δεν είναι σοβαρή λύση η αφαίρεση από την κεντρική σελίδα γιατί ό,τι και να κάνω συνήθως είναι αργά. Στον χειρισμό του τρόλινγκ, μισή ντροπή δική μου, μισή ντροπή δική σας.
  Στενοχωριέμαι για τους καλούς σχολιαστές που απομακρύνονται. Θα επανέλθω αύριο, I promise. "

  Και ήρθες, με αυτό το απολαυστικά μεστό post. Κι εγώ σε αγαπώ. Και το ξέρεις. Αλλά θα πάρω το ρόλο του σκληρού γιατί κάθομαι που κάθομαι σαν το μαλάκα και το κοιτάω, να μην κάνω και την υπέρβαση όταν δίνεται η ευκαιρία; Είναι το ταπεραμέντο μου τέτοιο.

  >Στο ρόλο του σκληρού λοιπόν, ο chaca-khan:
  Όπως λέει ο @Elias, oι διπλοί & τριπλοί λογαριασμοί θα πρέπει να τιμωρούνται σκληρά. Ήτοι κόκκινη κάρτα. Μέχρι τώρα, νομίζω admin μας, επέδειξες επιείκια σε αυτό το θέμα (της κόκκινης κάρτας) υπό τον φόβο φαντάζομαι μην τυχόν και ανοιχτεί ο ασκός του αιόλου αλλά και από τη γενική μπαζοκουλτούρα* που φυσικά πριμοδοτεί τον αυθορμητισμό έναντι της σοβαροφάνειας.
  >Ωχ!
  Όπως όμως σημείωσε ο @neTpen, η κατάσταση χειροτερεύει με γεωμετρική πρόοδο (1 χρόνο τώρα το buzz σφίγγεται) και νηφάλιοι και αξιόλογοι (πες δημοφιλείς) σχολιαστές αποτραβιόνται τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά (δεν επενδύουν). Τον intellectuall αυτό χώρο τον καταλαμβάνουν φυσικά άλλοι, λιγότερο ψύχραιμοι και οξυδερκείς, και το χειρότερο, με περισσό "θάρρος", τέτοιο που ποτέ κανείς από τους άλλους δε θα μπορούσε να επιφυλάξει για τον εαυτό του μέσα σε έναν τέτοιο περίγυρο. Ύστερα ήρθαν οι.. μέλισσες, και μεις περάσαμε στην.. καταστολή!; Επίσης υπάρχει και κάτι χειρότερο : η "διαστροφή" αυτή του buzz αφορά ΚΑΙ τα posts και όχι μόνο τα σχόλια. Σε αυτό το σημείο θυμάμαι κάτι που έγραφα πάλι πριν αρκετό καιρό για την κατηγοριοποίηση των posts, τα αγγλικά, τα ελληνικά κλπ οπότε ας αλλάξω παράγραφο.
  >Θεέ μου, θα τραβήξει πιστόλι!
  Για να έρθω στο ψητό, συμφωνώ α-πό-λυ-τα με τον @neTpen ότι η ανάληψη τέτοιου βεληνεκούς εποπτείας από μέρους σου γιώργο , και θα πρόσθετα, η απόπειρά σου να κάνεις management με "κρίσιμες κινήσεις" που θα δώσουν το στίγμα τα ρολόγια όλων να συγχρονιστούν έχει αποβεί άκαρπη εδώ και κάμποσο καιρό και λειτουργεί εις βάρος του εγχειρήματος (όπως βέβαια πάντα το έχω εγώ στο μυαλό μου). Όχι γιατί έχω ποτέ αμφιβάλλει για την καλή πίστη και το best effort -ούτε καν για τις ικανότητές σου- αλλά γιατί πιστεύω πως το scale (ποσοτικό και ποιοτικό) της κοινότητας είναι πλέον τέτοιο που έχει ξεπεράσει τα ανθρώπινα όρια της intellectual διαχείρησης -και του cyborg entity :-).
  >Πόσο πια σκληρός.
  Ποτέ δεν έχεις αφήσει ένα meta-buzz (savoir-buzz) να μην το πάρει η θάλασσα της "επικαιρότητας". Γιατί να μην του δώσεις μια θέση μπροστινή και μόνιμη για κάποιο καιρό; Το λέω αυτό γιατί από τη μια ασφαλώς δεν είναι τυχαίο αλλά από την άλλη πιστεύω πως θα ήταν πολύ θετικό αν όλη αυτήν την αποσπασματική ενέργεια και εργασία που βάζεις με αυτόν τον τρόπο την έβαζες ντούκου για ένα σκοπό: την οργάνωση μιας περιόδου όπου θα διαβουλευθείς με την κοινότητα με σκοπό την αποκρυστάλλωση ενός σετ κάποιων κανόνων που θα έχουν κάποιες συγκεκριμένες εργαλειακές απολήξεις και θα ελέγχονται με distributed τρόπο και πολύ σπανιότερα και από σένα σαν admin. Μιλώ για μια συζήτηση/update ενός αν θες "κοινοτικού συμβολαίου"(!) που θα υπερασπίζεται και θα επενδύει στην αξία χρήσης του buzz.
  >Ώπα, το χοντραίνει.
  Πιστεύω ότι μια τέτοια λύση αξίζει τον κόπο. Είμαστε που είμαστε web 2.0, 3.0, 4.0 evangelists όλοι μας εδώ μέσα, να μην κάνουμε ένα housekeeping έτσι για το γαμώτο; Με τη γνωστή συνταγή. Ωραίες ιδέες θα έρθουν, ωραία σύνθεση θα πρέπει να γίνει, πολλά πράγματα μπορεί ίσως να τα ερευνήσουν ή και αναπτύξουν άλλοι. Όσο για το χρόνο: το buzz είναι το είδος της κοινότητας που με τη διαφήμιση πιθανότατα θα έχανε (ολοκληρωτικά) τον μπούσουλα αλλά όπως υπονόησε ο @ngeor, το donation ίσως να του έρχεται κουτί από πολλές απόψεις.

  • από ngeor πριν 4837 μέρες +2

   Περισσότερο πρότεινα το donation σαν ένα είδος έμπρακτης ηθικής ανταμοιβής για ένα εργαλείο που όλοι χρησιμοποιούμε τζάμπα - αλλά κάποιος από πίσω κάθεται και δουλεύει και πληρώνει hosting και δεν ξέρω γω τι άλλο. Δεν θα βγάλει λεφτά ο άνθρωπος από το buzz, αλλά έτσι για το γαμώτο.

 • από MadNihilist πριν 4837 μέρες +4

  Μερικές σκέψεις ακόμα:

  - Οι δυο επιλογές --αντίχειρας και φλαγκ-- δημιουργούν τένσιονς που δεν βοηθούν ούτε την αξιολόγηση των σχολίων ούτε τη συζήτηση. Θα ήταν πιθανόν πιο χρήσιμο το φλαγκιγκ να υφίσταται αλλά να μην είναι δημόσια ορατό πχ ο χρήστης Α βλέπει μια προσωπική επίθεση στον χρήστη Β ή σε δημόσιο πρόσωπο Γ και απλώς την υποδεικνύει στον αντμίν χωρίς προσδοκίες για instant gratification. Έτσι θα έμεναν ορατά μόνον τα πράσινα χεράκια, κάτι που δεν είναι απλώς επιβράβευση του ποιοτικού σχολιασμού ή μιας ενδιαφέρουσας άποψης αλλά και ως ένα βαθμό βοηθάει όσους δεν έχουν χρόνο να διαβάσουν ένα ολόκληρο θρεντ κοκ (Το δίπλωμα των σχολίων δεν βοηθάει πολύ απροπό). Οι "κοκκινισμένοι χρήστες" είναι αυτή τη στιγμή *κατηγορία* και όσο περισσότεροι "κοκκινίζονται" ή γίνεται διψήφιος ο αριθμός των σημαιών τόσο ενισχύεται η συλλογική τους ταυτότητα και πάει περίπατο ο διάλογος.

  - Από εκεί και πέρα ένα μεγάλο κομμάτι της ευθύνης ανήκει στους ίδιους τους σχολιαστές. Δεν ισχύει μόνον το προφανές "don't feed the troll" (το οποίο βλέπω βέβαια συχνά το ξεχνούν ακόμα και έμπειρο σχολιαστές) ισχύει και το "μην ζαλίζεις τους αναγνώστες με προσωπικές κόντρες ακόμα κι όταν έχεις δίκιο". Σπάνια τα μέγκαθρεντς είναι αναγνώσιμα και ακόμα πιο σπάνια προσφέρουν στη συζήτηση. Ίσως να μην είναι πια χρήσιμο να υπάρχει ξεχωριστό ταμπ. Ένα λογικότερα ταμπ θα ήταν πχ "συζητήσεις με τα περισσότερα πράσινα σχόλια" στην υποθετική περίπτωση που θα δινόταν μια εναλλακτική λύση στο πράσινο vs κόκκινο.

  - Μια τελευταία σκέψη. Το ελληνόφωνο περιεχόμενο έχει αρχίσει να κιτρινίζει αλλά και να χάνει επίσης σε ποιότητα (κάτι που δεν οφείλεται βέβαια μόνο σε αλλαγές στις επιλογές των χρηστών αλλά και σε γενικότερα φαινόμενα στην δημόσια γραφή στο ίντερνετ.) Το tech είναι κάπως στην τύχη του και το αγγλόφωνο τμήμα δεν πάει πολύ καλά τελευταία. Ίσως είναι καιρός για νέα ταμπ που να ανταποκρίνονται στις ευρύτερες αλλαγές του διαδικτυακού περιεχομένου.

  Κατά τα άλλα [smiley] --ήταν εδώ και καιρό απαραίτητη μια νέα έκδοση του σαβουάρ μπαζ.

 • από zombieastral πριν 4837 μέρες +1

  Κ μόλις προχθές διαβαζα στην παραλία την ιστορια του Slashdot κ μου ήρθαν στο μυαλό τα του μπαζ..
  Νομίζω ότι θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε πως θα λειτουργούσε το collective mentality του μπαζ αλλα προυποθέτει μειωμένη συμμετοχή του admin, δλδ απο τη στιγμή που πρόσφερες το μέσο δεν είναι αρκετά κουραστικό να μπαίνεις στη διαδικασία να διαβάζεις τα σχόλια κ ψάχνεις ποιος βγάζει την καταπίεση του στα σχόλια κ συμπεριφέρεται σαν γατα σε σακκούλα;..γνώμη μου:ασε τους χρήστες να το κάνουν αυτό,δίνοντας περισσότερες αρμοδιοτητες μέσω περισσότερων επιλογών αξιολόγησης..το ρίσκο μάλλον ειναι αρκετά μεγάλο κ θα μπορούσε να οδηγήσει το μπαζ στα απύθμενα βάθη της κολάσεων
  Πχ
  1) Οπως σωστά λετε καποιοι εδώ πρεπει να μπει κ 3ο (ισως κ περισσότερα) μετρο αξιολόγησης στα σχόλια.ετσι όπως είναι τώρα νομίζω οτι το θαμπς απ ειναι πιο ενεργό απο θαμπς νταουν δλδ ενα συμφωνω/διαφωνω νομίζω ειναι απαραίτητο κ ένας ορισμένος αριθμός θαμπς νταουν να οδηγεί σε μια ποινή έτσι ώστε να επανέλθει στην έννομο τάξη πχ να μην πορεί να σχολιάσει να λίγες μερες.το λεω αυτό γιατί νομίζω ότι αυτοι που παίρνουν πολλά κοκκινάδια είναι κατα κανόνα αυτοί που κάνουν αρκετά σχόλια, συνεπως μια προσωρινή απαγόρευση θα του κόστιζε κ μπορεί να τον έριχνε στο βούρκο των ναρκωτικών.
  2) Για τα διαφημιστικά κ τα αυτομπαζαρισματα παλι μπορείς να μείνεις αμέτοχος νομίζω.εντάξει το πως να κάνεις καμακι στην παραλία γυμνιστών ήταν ένα εξαιρετικό αυτομπαζάρισμα του fns αλλά κανένας δεν το ψήφισε.μεχρι να μπαζαρει λύσεις για διαχρόνικα ερώτηματα/προβλήματα όπως πως να κατουράς κόντρα στον αερα με 4>μποφορ ή πως διαχέεται στο shit που hits the fun, τα μπαζαρισματα του θα ειναι αδιάφορα. Πρόταση:βαλε στην πρώτη σελίδα να μπορούν να φαίνονται περισσότερα μπαζαρίσματα με μικρότερη γραματοσειρα (κ ένα 3ο είδος ψήφου πιο πρακτικό απο το report spam) ώστε θέματα σαν το «πως να ξεχωρίσετε φρέσκα ψάρια» να φεύγουν απο τη σελίδα με 4-5 ψήφους.με τον ίδιο τρόπο νομίζω περιορίζεται κ αυτο που λεει κάποιος να μην επιτρεπονται πχ 5-6 συνεχόμενα μπαζαρίσματα που έχει ως αποτέλεσμα να χάνονται τα υπόλοιπα..νομίζω οι περοσσότεροι μένουν στην πρώτη σελίδα κ στα Νεα & στα δημοφιλή

  Ερωτήσεις:
  Τι σημαίνει αυτό «Δίνει σε νέους χρήστες τη δυνατότητα comment moderation μετά από μια αναγνωριστική περίοδο.» ; θα μπορούν νέοι χρήστες να έιναι admin στη θέση του admin??
  Το κάρμα θα μπορούσε να χρησιμοποιθεί με κάποιο τρόπο; (το κάρμα φανταζομαι δεν περιλαμβάνει τα ratings των σχολίων ενός χρήστη,σωστά;)
  Αυτα προς το παρόν...

 • από ngeor πριν 4837 μέρες +1

  Μιας και λέμε ιδέες: το πλήθος των απαιτούμενων ψήφων για να χαρακτηριστεί ένα μπάζο δημοφιλές, το οποίο τώρα είναι 5 για όλους, να μπορεί να καθορίζεται από τον χρήστη. Με αυτόν τον τρόπο κάποιος χρήστης παραμετροποιεί την αρχική του σελίδα βλέπωντας π.χ. όσα είναι από 8 ψήφους και πάνω.

 • από kensai πριν 4837 μέρες +1

  Αν τα μέσα και οι δομές υπάρχουν, μια οποιαδήποτε κοινωνία (ακόμα και του buzz) αυτορρυθμίζεται.

  Απλά χρειάζεται:

  1) Άμεση κατάργηση όλων των μεθόδων που καταστρατηγούνται (πχ σημαιάκι == δε συμφωνώ) έτσι κι αλλιώς και αντικατάστασή τους με επιβραβεύσεις της virtuous συμπεριφοράς. Κάποτε είχαμε το karma, κάποτε έμπαινα ακόμα και να κοιτάξω τα προφίλ των άλλων χρηστών. Δεν ξέρω πόσοι από σας το κάνετε ακόμα, αλλά εμένα δε μου προκαλεί πλέον το ενδιαφέρον... και θα έπρεπε! Μήπως θα πρέπει να βγει ένας νέος αλγόριθμος και το karma να φαίνεται (πόσα buzz φέρνεις, πόσα υπερψηφίζονται, πόσα θετικά σχόλια κάνεις, κλπ);

  2) Αντί για αρνητικές βαθμολογίες που δεν οδηγούν πουθενά καλύτερα θα ήταν απλά οι θετικές να πάρουν ένα upgrade. Αυτό δε σημαίνει κατάργηση της αρνητικής βαθμολόγησης, απλά να μην πηγαίνει κάτω απ'το 0. Μιας που έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχουν bold και italics στα buzzes, θα μπορούσε κάποιο post που μαζεύει θετικούς βαθμούς (και ο χρήστης του karma) να εμφανίζεται πχ με μεγαλύτερα fonts (2-3 μονάδες, όχι παραπάνω και σε bold) ώστε να είναι πιο ορατό. Επίσης ένας τρόπος ranking των comments με βάση τη βαθμολογία τους (όπως έχει το Economist) δεν θα με χαλούσε. πχ παλιότερο, νεότερο, πιο recommended

  Δεν είναι ανάγκη να διαβάζουμε 10 σελίδες αψιμαχίες για τα 2-3 καλύτερα posts.

 • από zombieastral πριν 4837 μέρες +2

  "Αν τα μέσα και οι δομές υπάρχουν, μια οποιαδήποτε κοινωνία (ακόμα και του buzz) αυτορρυθμίζεται."
  ακριβώς αυτό..
  βεβαια αυτό ειναι συναρτηση του αριθμού χρηστών (κ κυρίως των ενεργών χρηστών που μπαζαρουν,ψηφίζουν,σχολιάζουν)αλλα κ των κανόνων που θετει ο admin..


 • από nikoxy πριν 4837 μέρες +7

  Υπέρ του donation.

  • από ngeor πριν 4837 μέρες 0


   Επανέρχομαι στο θέμα της χορηγίας με μερικά μαθηματικά: 7 θετικές ψήφοι στο άνωθεν σχόλιο επί 50 ευρώ ετησίως = 350 ευρώ. 37 θετικές ψήφοι στο άρθρο επί 10 ευρώ ετησίως = 370 ευρώ. Σύνολο 720 ευρώ ετησίως. Το 50 ευρώ είναι ίσο με τη χορηγία του RadioBubble από το οποίο «αντέγραψα» την ιδέα. Δεν ξέρω τι πακέτο hosting έχει το buzz για να πω αν αυτό το ποσό υπερκαλύπτει τα κόστη ή απλά βοηθάει.

 • από Phevos.Fnevripos πριν 4837 μέρες +1

  Συμφωνώ με την MadNihilist στο θέμα των tabs. Πέρα από το tab για τα δημοφιλή, θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να υπάρχει ένα και μοναδικό tab που να λέγεται Νέα, όπως το υπάρχον. Τα υπόλοιπα είναι κατά τη γνώμη μου περιττά και εξηγώ:

  Είναι ακαλαίσθητα (περί ορέξεως...) και παραπλανητικά.
  «Στα Βραχέα», «Tech»,«Μεγκαθρεντζ»,«# Κρίση», «Προτάσεις». Πέντε λέξεις από τις οποίες, η μία είναι στα ελληνικά αλλά ακατανόητη για τον νέο χρήστη (τα ξενόγλωσσα καταχωρούνται στα βραχέα από ό.τι έχω καταλάβει), άλλη μία είναι στο λατινικό αλφάβητο, η επόμενη με ελληνικούς χαρακτήρες αλλά στα αγγλικά (μπλιαξ, και μετά μας πειράζουν τα greeklish), της κρίσης προηγείται μια δίεση(;) και οι προτάσεις δεν γνωρίζω τι είναι, άλλα το κόκκινο χρώμα προκαλεί αρνητικούς συνειρμούς (κίνδυνος ή επιφυλακή).
  Στην παρούσα μορφή του το όλο πράγμα μοιάζει με άσκηση σε web design, ή τελος πάντων ιστοσελίδα που απευθύνεται στον admin και την παρέα του, όχι με μια ιστοσελίδα με επίλογες από το ελληνικό διαδίκτυο όπως τη διαμορφώνουν οι χρήστες του. Διαβάζοντας πάντως το Σαβουάρ μπάζ, το FAQ κ.α, η γλώσσα είναι χαρακτηριστική της συμπαθούς ομάδας Ελλήνων που μετά από κάποια χρόνια εκτός Ελλάδας και κατά προτίμηση σε αγγλόφωνη χώρα, αποφασίζουν, ότι τα ελληνικά είναι πολύ lame και uncool. Συχνές εναλλαγές ελληνικών και αγγλικών, αγγλικά με ελληνικούς χαρακτήρες, αγγλικές φράσεις, δεν λέω πλάκα έχει, άλλα δεν μιλάμε όλοι έτσι και όσο το buzz μεγαλώνει, θα έπρεπε να επιλεγεί μια γλώσσα και κυρίως μια αισθητική σχετικά ουδέτερη.

  Επειδή όμως η ύπαρξη δύο tab ενδεχομένως να προκαλούσε δυσχρηστία, την ανάγκη επαρκούς κατηγιοριοποίησης θα κάλυπτε ο χρωματισμός των καταχωρίσεων (που υπάρχει ήδη, αλλά μόνο στα δημοφιλή) και επιπρόσθετες επιλογές για τους χρήστες. Το «Αγγλικά» θα μπορούσε να αντικατασταθεί από το «Ξενόγλωσσα», με το να εμφανίζονται όλα στα Νέα, θα έχουν και αυτά, αλλά και τα τεχνολογικά περισσότερες ευκαιρίες να διαβαστούν. Έτσι όπως είναι τώρα πάνε χαμένα και είναι κρίμα. Επίσης, είναι εύκολη η υλοποίηση προσωποποιημένων RSS feeds; Π.χ θέλω να λαμβάνω τα ΜΜΕ και τα τεχνολογικά με ψήφους πάνω από x. Ακόμη και αν δεν είναι ή δεν έχει ο admin τον χρόνο, το λέω ως ιδέα.

  Σχετικά με τα σύμβολα στα σχόλια, θα ήταν προτιμότερο να υπάρχει ένα thumbs up, ένα thumbs down και ένα για flagging. Διαφορετικά γίνεται κατάχρηση του flagging που φθάνει να αντικαθιστά τη διαφωνία.

  Τέλος, μια και αναφέρθηκε το θέμα του κόστους, θα μπορούσε ο admin να μας πει αδρομερώς, πόσο του κοστίζει το buzz σε χρήμα (hosting) και κυρίως σε χρόνο; Γιατί και εγώ έχω την εντύπωση, ότι ένα κουμπάκι με τη δυνατότητα donation λείπει.

  • από neTpen πριν 4837 μέρες +5

   Μάλλον δεν είσαι εξοικειωμένος με το ιδιότυπο (όσο και εξαιρετικό) χιούμορ του admin, το οποίο αποτυπώνεται και στην επιλογή των τίτλων των tabs.

  • από ngeor πριν 4837 μέρες 0

   Οι προτάσεις είναι εξατομικευμένες προτάσεις άρθρων τα οποία σου προτείνει το σύστημα αναλύοντας ποιοι χρήστες έχουν ψηφίσει αυτά τα άρθρα και πόσο κοινό «γούστο» (παρελθόν κοινών ψήφων) έχει ο χρήστης με αυτούς.

 • από MadNihilist πριν 4837 μέρες +3

  (Συπληρωματικά και συνειρμικά απλώς από το donation που ανέφερε παραπάνω ο @nikoxy ;-)

  Ένας χώρος σόσιαλ μπούκμαρκιγκ είναι σχεδόν εξορισμού ένα gift platform. Αντίθετα με αυτό που συμβαίνει συχνά, gift δεν είναι η ψήφος ούτε το χεράκι (ή σημαιάκι) και σίγουρα όχι τα σχόλιο-εκτόνωση. Στην προκειμένη περίπτωση gift είναι *μόνον το λινκ* και περιτύλιγμα είναι ο τρόπος που παρουσιάζεται. Αυτό που μου λείπει συχνά είναι μια αναλογικότητα συνδέσμων και σχολίων ανά χρήστη --δεν ξέρω πώς δουλεύει το κάρμα (...για να πω την αλήθεια το βρίσκω λίγο αστείο ως feature...) αλλά ο δικός μου τρόπος αξιολόγησης χρηστών μετά από τόσον καιρό βασίζεται πρωτίστως τα λινκς είτε τα μπαζαρισμένα είτε αυτά που συνοδεύουν τα σχόλια. Ίσως αδικώ δυο-τρεις καλούς σχολιαστές που δεν συμπαθούν τα λινκς αλλά από την άλλη μεριά με προβληματίζει όταν ο Α ή Β χρήστης γεμίζει τα θρεντ με σχόλια (ή ακόμα χειρότερα με κόντρες) χωρίς τη στοιχειώδη κίνηση ευγένειας να μοιραστεί με τους άλλους χρήστες αυτά που διαβάζει και ενδεχομένως ενδιαφέρουν κι άλλους.


 • από admin πριν 4837 μέρες +2

  Ευχαριστώ για τα σχόλια. Ξεκινάω με τα θέματα που αφορούν το σαβουάρ μπαζ. Κρατάω τα επίσης ενδιαφέροντα σχόλια για σχεδιασμό/χρηστικότητα/donations/διαφήμιση και θα απαντήσω σε ξεχωριστό σχόλιο αργότερα.

  Για το σύστημα του community moderation στα σχόλια (@neTpen, @Mad, @zomb, @kensai): νομίζω ότι υπάρχει ευρύτερη συναίνεσις ότι το σημερινό comment moderation πρέπει να εμπλουτιστει με thumbs down. Δεν είναι παράλογο τα flags να μην φαίνονται (αλλά είναι απαραίτητο να υπάρχουν) και θα είναι νομίζω λάθος να έχει συνέπειες το thumbs down.

  Για την μετακίνηση flagged σχολίων σε άλλο χώρο (@Mad): το πρόβλημα εδώ είναι ότι θα μείνουν ξεκρέμαστες οι απαντήσεις σε τέτοια σχόλια (δυστυχώς πολύς κόσμος απαντά).

  Για τους διπλούς λογαριασμούς (@Elias, @chaca): η κατάχρηση της δυνατότητας να ανοίξει κάποιος πολλαπλούς λογαριασμούς τιμωρείται ήδη με κόκκινη κάρτα. Αυτό που προσπαθώ να πω στο σχετικό εδάφιο είναι ότι μπορώ να φανταστώ μη κακοήθεις λόγους για τους οποίους κάποιος μπορεί να θέλει να έχει δύο λογαριασμούς/περσόνες. Νομίζω ότι αυτό είναι ΟΚ, εφόσον οι δύο περσόνες δεν χρησιμοποιούνται με τρόπο που αλλοιώνει το περιεχόμενο του buzz (διπλές ψήφοι, διπλά spam reports, δίπλά πρασσινίσματα/κοκκινίσματα).

  Για τις κόκκινες κάρτες γενικώς (@chaca): Μάλλον έπρεπε να είχα βγάλει περισσότερες, νωρίτερα. Χρειάζονται ξεκάθαροι (και όχι αποσπασματικοί) όροι συμμετοχής και αποδεκτής συμπεριφοράς (ο σκοπός του παρόντος) και μια σωστή εκτίμηση των όριων της συνεννόησης και των ορίων της υπομονής της κοινότητας. Πάντως κάθε κόκκινη είναι μια ήττα.

  Για το εφήμερο τέτοιων συζητήσεων (@chaca): Δεν είμαι σίγουρος ότι αυτή είναι ιδανική πλατφόρμα διαβούλευσης, αλλά συμφωνώ: αξίζει να μείνει ένας σύνδεσμος προς αυτό το thread στην κεντρική σελίδα για λίγο καιρό.

  Για τη δυνατότητα διόρθωσης σχολίων (@neTpen, @ngeor): δεν νομίζω ότι είναι απαραίτητο να περισταλεί. Ας είναι μέρος του σαβουάρ μπαζ ότι διορθώσεις που αλλάζουν το νόημα του σχολίου δεν είναι κουλ κι αν γίνονται, πρέπει να σημειώνονται σαφώς.

  Για το επίπεδο της προσωπικής μου εμπλοκής: όσο λιγότερη, τόσο το καλύτερο. Μέρος της δουλειάς του admin μπορούν να το κάνουν οι χρήστες, αλλά όχι χωρίς τα απαραίτητα εργαλεία (οι τεχνολογικές προσθήκες του admin). Έχω καταγράψει πολλές καλές ιδέες (οι περισσότερες δικές σας) και θα τις συγκεντρώσω κάπου να τις βλέπουν όλοι. Εδώ πάντως βαραίνει ο περιορισμένος χρόνος μου -- χρειάζεται αρκετή δουλειά για να υλοποιηθούν.

  Ο λόγος που όλα αυτά δεν είναι καθόλου απλά είναι ότι υπάρχει μια ένταση στη βάση του πράγματος: όσο πιο ανοικτή είναι μια διαδικτυακή κοινότητα, τόσο λιγότερο χρήσιμη γίνεται για κάθε χρήστη ξεχωριστά. Ευφυείς τεχνικές λύσεις (κυρίως σχετικές με εξατομίκευση της υπηρεσίας) μπορούν να μειώσουν αυτή την ένταση, αλλά δεν έχω δει ακόμα καμία που να την καταργεί. Αν την βρούμε εδώ, θα γίνουμε διάσημοι =)

 • από Servitoros πριν 4837 μέρες 0

  Μετά την απάντηση του Elia μου λύθηκαν οι απορίες. Οπότε η ερώτηση μου πάει στο κάλαθο. Απ' την άλλη μου δημιουργήθηκαν άλλες απορίες αλλά δεν είναι της ώρας.

  • από Elias πριν 4837 μέρες +4

   Αγαπητέ Σερβιτόρε,

   Ήμουν ένας από αυτούς που πάτησαν το Report spam στο τελευταίο μπαζοθέν σου, καθότι έκρινα πως ξεπερνούσε τα όρια του ξεκατινιάσματος κι ότι από τις προσωπικές σου εμμονές, το Buzz υποβαθμίζεται σε επίπεδο Αλ Τσαντίρι Νιουζ ("ακούστε τι είπε η Ελ. Μενεγάκη!"). Προφανώς υπήρξε τουλάχιστον ένας ακόμα που έκρινε αναλόγως.

   Είναι ενδιαφέρον που δεν το αντιλαμβάνεσαι και ζητάς εξηγήσεις από τον ίδιο τον Δημιουργό. Ανεξερεύνητες οι βουλές του admin, πρόκειται για υπερβατικό ον πέρα από τα κτιστά και τα ανθρώπινα, που μας παρέδωσε τον Νόμο ("Ου σπαμάρεις, ου συκοφαντήσεις, ου διπλοεγγραφείς κ.λπ.") και μετά αποσύρθηκε μυστηριωδώς από τη δημιουργία Του.

 • από chaca-khan πριν 4837 μέρες +1

  Νομίζω πως το σημαντικότερο step αυτής της συγκυρίας είναι η αναγνώριση του ότι "χρειάζονται ξεκάθαροι (και όχι αποσπασματικοί) όροι συμμετοχής και αποδεκτής συμπεριφοράς (ο σκοπός του παρόντος) και μια σωστή εκτίμηση των όριων της συνεννόησης και των ορίων της υπομονής της κοινότητας". Αυτό σε συνδυασμό με το "δεν είμαι σίγουρος ότι αυτή είναι ιδανική πλατφόρμα διαβούλευσης, αλλά συμφωνώ: αξίζει να μείνει ένας σύνδεσμος προς αυτό το thread στην κεντρική σελίδα για λίγο καιρό". Ίσως μια πλαφόρμα από αυτές που οι users κάνουν προτάσεις οι οποίες σχολιάζονται επιμέρους αλλά και ψηφίζονται δημιουργώντας ranking πχ να βοηθούσε σε αυτό.

  Για το σύστημα του community moderation στα σχόλια: συμφωνώ με thumb up, thumb down και flag. Όχι όμως να συμψηφίζονται ούτε να είναι αόρατα.
  Από κει και πέρα θα πρέπει να "καθαρογράψουμε" το savoir-thumb έτσι ώστε κανείς να αισθάνεται ότι υπάρχει κάποια "πολιτική" που είναι προσανατολισμένη ξεκάθαρα στην προστασία και την επένδυση στην αξία χρήσης του buzz. Κατόπιν θα πρέπει να συμφωνήσουμε και τί θα γίνεται άμα κάποιος παίρνει υπερβολικά downs (πχ ότι υπάρχει η "νομιμοποίηση" από ενός σημείου και ύστερα το down να γίνεται flag) και βέβαια τί θα γίνεται με τα πολλά flags. Κατά τη γνώμη μου το flag εκτός από "επ, υβριστής" θα πρέπει να ερμηνεύεται και ως "επ, κόκκινη κάρτα, δε σέβεσαι καθόλου το ότι έχουμε συμφωνήσει να δουλεύουμε υπέρ της αξίας χρήσης του buzz". Δε νομίζω ότι αυτό λέγεται πιο κλειστή κοινότητα αλλά κι αν είναι ,ας είναι.

  Ανοίγοντας το θέμα περαιτέρω, τάσσομαι κατά του διαχωρισμού ελληνικών, tech και ξενόγλωσσων τόσο στα νέα όσο και στα δημοφιλοί -παρόλο που θεωρώ το disclaimer του buzz ένα διαμάντι του ελλ. idernet :-). Υπέρ της αύξησης του ορίου της δημοφιλίας από 5 σε 6 ή και 7 και βέβαια χωρίς άλλα μέτρα και άλλα σταθμά μεταξύ των κατηγοριών. Αυτές μπορούν να παραμείνουν ως generic tags και να αναζητώνται κατά μόνας, κατά βούληση. Αυτό χωρίς να σημαίνει ότι και το engineering θα έκανε κακό (πχ. αυτή τη στιγμή εγώ θα έδινα 4 σε αγγλ, tech και 7 σε ελλ. Σε 6 μήνες ίσως θα είχα άλλη πρόταση).

  Βέβαια αυτό το τελευταίο εντάσσεται στα "σχεδιασμό/χρηστικότητα/donations/διαφήμιση" οπότε στην αναμονή. Πάντως με τον ίδιο τρόπο πάνω-κάτω πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτή η ένταση για την οποία μιλάς. ΚΑΙ εργαλεία εξατομίκευσης αλλά ΚΑΙ πιο εύγλυπτο γενικό προσανατολισμό σαν κορμό. Το να αφήνουμε πίσω μας το γενικό για να πλησιάσουμε το εξατομικευμένο (και καλά σεβασμός στην άλλη γνώμη ας πούμε) είναι αυτό που γίνεται αρκετό καιρό και έχω να πω πως το buzz δεν αντλεί την αξία του από την πλατφόρμα.

  Τέλος αυτό, μάλλον τελικά θα πρέπει να γίνει εικόνισμα για προσευχή

 • από kensai πριν 4837 μέρες 0

  «Από κει και πέρα θα πρέπει να "καθαρογράψουμε" το savoir-thumb έτσι ώστε κανείς να αισθάνεται ότι υπάρχει κάποια "πολιτική" που είναι προσανατολισμένη ξεκάθαρα στην προστασία και την επένδυση στην αξία χρήσης του buzz.»

  ------------

  Η παραπάνω κίνηση θα στεφθεί σε δεδομένη αποτυχία. Όπως γίνεται και τώρα. Ο περισσότερος κόσμος *γνωρίζει* ήδη τι σημαίνει το χεράκι και τι η σημαιούλα, δεν είναι θέμα καθαρογραψίματος. Παρ'όλα αυτά πάνω στην "clash of ideas (& ideologies)" όλοι οι κανόνες fair play χάνονται.

  Ας μη ξεγελιόμαστε μεταξύ μας. Η οποιαδήποτε προσέγγιση στο θέμα οφείλει να λάβει υπόψην της την ανθρώπινή μας φύση και τη σίγουρη απόκλιση από την ορθή συμπεριφορά, έστω και μιας μεινότητας ακόμα. Η ιδανική πολιτεία/κοινωνία υπάρχει μόνο στα έργα του Πλάτωνα. Fair play? Μακάρι.

  Είναι σαν τις μικροκαθυστερήσεις, θεατρο-τραυματισμούς, και τις αλλαγές που βλέπεις να κάνει μια ομάδα που κερδίζει 3-2 στο 85' περιμένοντας να τελειώσει ο χρόνος του ματς. ΟΛΟΙ γνωρίζουν πως δεν είναι σωστό, παρ'όλα αυτά δε μπορείς να το αποφύγεις, είναι στην φύση του ανθρώπου πάνω στην τριβή και την ανάγκη να επικρατήσει (η ομάδα του, οι ιδέες του, κλπ).

  -----------

  Γι'αυτό το καινούργιο σύστημα οφείλει:

  ή

  1) να μην έχει αρνητικούς βαθμούς, αλλά να επιβραβεύει τη σωστή συμπεριφορά με καλύτερη θέαση (1-2 fonts μεγαλύτερο size, bold, επιλεκτικό highlighting όπως οι NY Times ή στο πλάι)

  ή

  2) να έχει αρνητικούς βαθμούς, αλλά αυτοί να έχουν αντίκτυπο στο karma του ατόμου που τους προσδίδει, έτσι ώστε να εφαρμόζονται μόνο από άτομα που το έχουν αρκετά υψηλό (χάρη σε ποιοτικές συνεισφορές), γινόμενοι άτυποι moderators των συζητήσεων. Ουσιαστικά το μοντέλο "reputation" του Stack Overflow που όταν καταψηφίζεις ένα άρθρο ή απάντηση χάνεις λίγο κι απ'το δικό σου karma, κάτι που δε συμβαίνει όταν υπερψηφίζεις.

  --------

  Δε μπορείτε να φανταστείτε πόσο καλά δουλεύει στην πράξη αυτή η μικρή, αλλά ιδιοφυής ειδοποιός διαφορά. Οτιδήποτε διαφορετικό είναι σα να παίζεις παλιό coin-up με άπειρες ζωές...

  It's the human brain, stupid. :)

  • από chaca-khan πριν 4837 μέρες 0


   @kensai
   ενδιαφέρον έχουν οι εργαλειακές σου προτάσεις αλλά θα διαφωνίσω ότι "πάνω στην clash of ideas (& ideologies) όλοι οι κανόνες fair play χάνονται". Όχι όλοι και όχι από όλους. Πρώτοι πρώτοι τους χάνουν αυτοί που αντλούν νόημα από το buzz μόνο εννοιολογώντας το σαν πεδίο clash of ideology αντί για κάτι που να θυμίζει γαλ. διαφωτισμό τύπου μέσα στο σκοτάδι μ΄αρέσει να φωτίζω with a little help from my friends

  • από kensai πριν 4837 μέρες 0

   Αγαπητέ c-k, oι εργαλειακές μου προτάσεις πηγάζουν απ'το απλό ρεαλισμό και αναγνώριση της ανθρώπινης συμπεριφοράς (και των ορίων της). Και φυσικά απ'την πρακτική γνώση πάνω στην πιο εκπληκτικά οργανωμένη και αυτορρυθμιζόμενη κοινότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο διαδίκτυο, αυτή των geeks του SO.

   Να σου υπενθυμίσω πως πάντα χρειάζεται μια μειονότητα για να χαλάσει την πιάτσα και να επηρεάσει και τους πολλούς. Είτε μιλάμε για την ευρύτερη κοινωνία (βλέπε απλά τι κάνει το ΠΑΜΕ) είτε για ένα ελληνικό Digg (βλέπε εδώ).

   Αν πιστεύεις ότι απλά φτάνει ο λόγος των μελών- δηλαδή ότι έχουμε τώρα- τότε πάσο. Μακάρι να έχεις εσύ δίκιο φυσικά, αν και φοβάμαι ότι θα χρειαστεί να ξαναπιαστούμε στο θέμα στο "Σαβουάρ Μπαζ 3.0".

 • από chaca-khan πριν 4837 μέρες +2

  απλώς κοιτάξτε σε αυτό το μπάζο τα ονόματα αυτών που το ψήφισαν αλλά και ποιοι απουσιάζουν. πώς να το κάνουμε; ΥΠΑΡΧΕΙ πυρήνας

  • από kensai πριν 4837 μέρες 0

   Εγώ πάλι διασκεδάζω με την υποκρισία ορισμένων ονομάτων που βλέπω μέσα. Μου είναι πανεύκολο να συνυπογράψω κι εγώ, ένα keystroke μακριά είναι, αλλά τι νόημα θα έχει;

   Η επικράτηση ενός buzz πετυχαίνεται ήδη απ'την 5η ψήφο που το πετάει στην πρώτη σελίδα. Οτιδήποτε έρχεται μετά είναι απλά προς την τέρψη των στατιστικολόγων. Ο admin εδώ πέρα ξεκάθαρε ενδιαφερόταν περισσότερο για τα σχόλια και τις αντιπροτάσεις μας.

   ----

   Χχεχε, πάντως ήμουν σίγουρος ότι κάποιος θα το σχολίαζε αργά ή γρήγορα. :)

 • από zombieastral πριν 4837 μέρες +1

  κατι ακόμα
  ενω η κεντρική ιδέα βασίζεται πάνω στα Δημοφιλή, πολλές φορές οι χρήστες ψηφίζουν με βάση τη συζήτηση/αντιδράσεις/σχόλια που έχει προκαλέσει.δλδ adversity αντί για popularity.νομίζω αυτο θα πρεπει να ληφθεί υπόψη,,,
  το (2) του κενσαι είναι σημαντικό,αν φτάσουμε στο να υπαρχει κυκλική διαχείρηση απο τους χρήστες, έ πλεον δε σκαϊ ις της λιμιτ

  με το αυτο τον τρόπο θέλουμε τον admin να ειναι queen bee παρα benevolent buzz planner,δλδ τοτε χρειάζονται απλα λίγοι εύστοχοι κανόνες αλλα επιμένω:χρειάζεται μεγάλος αριθμός χρηστών

 • από admin πριν 4836 μέρες 0

  Για σχεδιασμό / χρηστικότητα / δινέρο:

  Σχετικά με την περιγραφή της ψήφου (@ngeor): Θυμάμαι την είχε προτείνει και η ypatia πριν κάμποσο καιρό. Δεν της έδωσα προτεραιότητα γιατί η ενσωμάτωσή της στην πλατφόρμα θέλει πολλές αλλαγές, και γιατί μπορεί σχετικά εύκολα να γίνει με ένα σχόλιο. Είμαι περίεργος να δω τι σκέφτονται και οι άλλοι.

  Σχετικός μπάζος (@ngeor): ήταν στα σκαριά την εποχή που έστησα το recommendation engine. Δεν έχω καταφέρει να το υλοποιήσω ακόμα αλλά παραμένει στο πλάνο.

  Αύξηση κατωφλιού δημοφιλίας (@chaca): να το πάμε στα έξι;

  Παραμετροποίηση κατωφλιού δημοφιλίας (@ngeor): Ωραία ιδέα, θέλει αρκετή δουλειά στην υλοποίηση.

  Προσωποποιημένα RSS feeds (@Phevos): Δεν είναι δύσκολο -- θα το κάνω.

  Διαφήμιση/donations (@ngeor, @nikoxy, @chaca): Δεν συμφωνώ ότι με τη διαφήμιση 'θα χάσει το μπούσουλα' το buzz. Δεν έχω βάλει διαφήμιση περισσότερο γιατί δεν έχω βρει το χρόνο να αναζητήσω κάποια που να ταιριάζει με το στυλ του buzz και να μην ενοχλεί αισθητικά (να επηρεάσει το περιεχόμενο δεν παίζει). Για τα donations: ευχαριστώ πολύ για τη σκέψη, αλλά φοβάμαι ότι θα με αγχώσουν λίγο =) Τα έξοδα του hosting σχεδόν καλύπτονται από το ποσό που υπολογίζει ο ngeor. Θέλω να το σκεφτώ.

  Tabs (@Mad, @chaca, @Phevos): Το buzz ξεκίνησε ως εργαλείο συλλογικού φιλτραρίσματος ελληνόγλωσσου περιεχομένου -- εκεί ήταν που υπήρχε ένα κενό. Στο δρόμο πρόσθεσα και την ξενόγλωσση κατηγορία ("Στα Βραχέα" -- ο τίτλος δεν αλλάζει που να χτυπιέστε =P) γιατί ήταν κάτι που ενδιέφερε αρκετούς χρήστες. Νομίζω ότι ο διαχωρισμός εξακολουθεί να έχει νόημα. Το "Tech" δεν έχει μεγάλη ανταπόκριση και σκέφτομαι να το καταργήσω ως αυτόνομο tab. Τα μέγκαθρεντζ (όνομα τόσο κακό, που είναι σχεδόν καλό =) βοηθούν τους χρήστες που θέλουν να παρακολουθούν τις συζητήσεις, ρίχνοντας λίγο το ρυθμό εναλλαγής θεμάτων. Συμφωνώ ότι η αξία τους μεγαλώνει όταν αποκλείονται threads με αρνητικό ισοζύγιο thumbs.

  @Phevos έχεις δίκιο για το interface. Απαιτεί περισσότερη εξερεύνηση απ' όση είναι έτοιμος να κάνει ο μέσος χρήστης και λείπει μια καλή εισαγωγή στη λειτουργικότητα του site (το FAQ είναι ξεπερασμένο). Το δεύτερο πρέπει να το διορθώσω. Για το πρώτο δεν είμαι σίγουρος.

  Αύριο θα επανέλθω στα σχετικά με το σαβουάρ μπαζ.

  Da QuEEn bEE

 • από katerina_s_m πριν 4836 μέρες 0

  Στην ουσία πρόκειται για ευχολόγιο και όχι για κανόνες. Νομίζω πως δεν προσφέρει τίποτα καινούργιο - είναι μια επανάληψη όσων (μη) όρων γνωρίζουμε ήδη και ξέρουμε πως καταστρατηγούνται: πολυπροσωπίες, κατάχρηση των κλικς απόρριψης ή έγκρισης, αυτομπαζζαρίσματα - άμεσα ή έμμεσα με διαφορετικό όνομα χρήστη - , αυτοδιάδοση προσωπικών ποστς μέσω σχολίων, διαφημιστικές αυτοαναφορές, υπερβολικός αριθμός μπαζζαρισμάτων από τα ίδια πρόσωπα, μέλη "ειδικής χρήσης". Νομίζω πως όλα αυτά δεν μας δίνουν περιθώρια αισιοδοξίας και τίποτα δεν διασφαλίζει ότι με το νέο Savoir Buzz 0.2 θα αλλάξει κάτι.

  Θυμίζω ότι ανάλογη συζήτηση είχε γίνει και τον Ιανουάριο http://buzz.reality-tape.com/blog/?p=29, όπου μάλιστα ο admin είχε εκφράσει την σκέψη του να καταργήσει τον συμψηφισμό, κάτι για το οποίο έγιναν αρκετές ανάλογες προτάσεις και στα σχόλια, τότε και τώρα. Παραμένω σε ό,τι είχα γράψει τότε, τόσο σε ό,τι αφορά στον κυκλωματικό χαρακτήρα της μεθόδου των πρασινισμάτων και των κοκκινισμάτων (σχόλιο 19), όσο και σε ό,τι αφορά στην ποιότητα του σχολιασμού, σε σχέση με την εφαρμογή αυτής της μεθόδου (σχόλιο 22).

  Οι προτάσεις για donation πρέπει να μελετηθούν – πιστεύω ότι θα υπάρξει ανταπόκριση - και, προς το παρόν, κλείνω προσυπογράφοντας δύο σχόλια.

  ---- Phevos.Fnevripos: Διαβάζοντας πάντως το Σαβουάρ μπάζ, το FAQ κ.α, η γλώσσα είναι χαρακτηριστική της συμπαθούς ομάδας Ελλήνων που μετά από κάποια χρόνια εκτός Ελλάδας και κατά προτίμηση σε αγγλόφωνη χώρα, αποφασίζουν, ότι τα ελληνικά είναι πολύ lame και uncool. Συχνές εναλλαγές ελληνικών και αγγλικών, αγγλικά με ελληνικούς χαρακτήρες, αγγλικές φράσεις, δεν λέω πλάκα έχει, άλλα δεν μιλάμε όλοι έτσι και όσο το buzz μεγαλώνει, θα έπρεπε να επιλεγεί μια γλώσσα και κυρίως μια αισθητική σχετικά ουδέτερη. ----

  και

  ---- MadNihilist: δεν ξέρω πώς δουλεύει το κάρμα (...για να πω την αλήθεια το βρίσκω λίγο αστείο ως feature...) ----


  *
  admin, σου υπενθυμίζω ότι ο αριθμός των σχολίων που αναγράφεται στο προφίλ, εξακολουθεί να μην αντιστοιχεί με τον πραγματικό αριθμό τους (είναι κατά πολύ μεγαλύτερος).

  - - - - -
  update, μετά τα δύο κόκκινα σημαιάκια:

  admin,
  βλέπεις ένα παράδειγμα καταστρατήγησης των κανόνων σου. Υποθέτω πως αυτό αρκεί για να καταλάβεις πως κάποια εργαλεία είναι χρήσιμα και αποτελεσματικά μόνον όταν τα παραδίδεις σε μέλη με ευφυΐα και ανεπτυγμένη κριτική σκέψη. Διαφορετικά χάνουν την οποιαδήποτε αξία τους.

  • από MadNihilist πριν 4835 μέρες +5


   @katerina_s_m Από κάποιον που έχει τις δικές σας ικανότητες στον χειρισμό της γλώσσας (όπως και στην ταχύτητα παραγωγής κειμένου-κομμόντιτυ παρεμπιπτόντως) θα περίμενα να απευθύνεστε κατά ευγενέστερο τρόπο στον αντμίν, και σε όλους μας φορ δατ μάττερ, εφ' όσον επιμένετε να συμμετάσχετε σε αυτό το θρεντ με ίσους όρους. Για μια ακόμα φορά με προβληματίζετε/απογοητεύετε υποτιμώντας τη δική σας νοημοσύνη πολύ πριν από τη δική μας.

  • Σχόλιο που έχει θαφτεί. [εμφάνισε/κρύψε]
  • από neTpen πριν 4835 μέρες +2

   Το ένα το flag είναι δικό μου.

   Σε μια συζήτηση με προτάσεις, θεωρώ ότι η γκρίνια τύπου "τίποτα δε θα γίνει και τώρα" και "σου τα είχα πει εγώ εκεί κι εκεί" είναι αυτό που λέμε "δεν βοηθάει τη συζήτηση". Γνώμη μου. Ειδικά όταν συνοδεύεται από τη θορυβώδη απουσία αυτοκριτικής (έστω σιωπηλής, με την εκδήλωση μιας μετριοπάθειας). Θεώρησα επίσης τον αρνητισμό άδικο για τη φιλότιμη προσπάθεια του admin και κατά τούτο η ψήφος ήταν λίγο αντιδραστική/θυμική, ομολογώ. Ως προς αυτό, απολογούμαι. Αλλά εμμένω στο πρώτο.

  • από katerina_s_m πριν 4834 μέρες -1

   neTpen,
   σύμφωνα με το μέχρι τώρα ισχύον savoir buzz, κόκκινη σημαία = 1. σχόλιο υβριστικό, 2. προσωπική επίθεση, 3. σχόλιο που δεν βοηθάει την συζήτηση. Το σχόλιό μου δεν ήταν υβριστικό, δεν ήταν προσωπική επίθεση, και, όπως γράφεις, το κοκκίνισες επειδή “δεν βοηθάει την συζήτηση”. Όμως:

   Ο αρνητισμός δεν ισχύει, αφού έχω ψηφίσει θετικά το buzz του admin. Oι ψήφοι που βάζουμε σημαίνουν συμφωνία - είναι ψήφοι θετικές. Αρνητικές ψήφοι δεν προβλέπονται από το buzz.

   Η επισήμανση και η καταγραφή των προβλημάτων που έχω σημειώσει βοηθούν τη συζήτηση, επειδή γίνεται ΑΚΡΙΒΩΣ γι αυτό το λόγο και για την επίλυσή τους.

   Τα λινκς παραπέμπουν σε συγκεκριμένες προτάσεις, από το αμέσως προηγούμενο savoir buzz, επομένως κι αυτά βοηθούν την συζήτηση. O λόγος που τα έδωσα ήταν για να μην ξαναγράφω τα ίδια. Συμπλήρωσα μόνον την συμφωνία μου στην νέα πρόταση που μπήκε εδώ περί “donation”. Αν είχες συμμετάσχει κι εσύ σ’ αυτή τη συζήτηση, μπορεί να έκανες το ίδιο ώστε να μην ξαναγράφεις τις προτάσεις και τα επιχειρήματά σου.

   Δεν έγραψα, ούτε υπονόησα “εγώ στα είπα”. Δεν το συνηθίζω, (ίσως μόνον χαριτολογώντας) αντίθετα με άλλα μέλη που το έχουν γράψει καθαρά: “τα έλεγα από τότε” ή "τα έγραφα από τότε" ή “να δείτε, το έχω γράψει" και παραπέμπουν σε μία σειρά αναρτήσεων του προσωπικού τους μπλογκ. Αυτές είναι εξόφθαλμες περιπτώσεις, για τις οποίες με αναγκάζεις να γράψω περί επιλεκτικής ενόχλησης, όπως σου έγραψε προχθές ο Servitoros. Ακόμα κι εδώ, γράφτηκαν σχόλια που, πράγματι, δεν βοηθούν την συζήτηση, αλλά δεν κοκκινίστηκαν.

   Εννοείται, πως παραμένω στην άποψη περί μη σπουδαιολόγησης των πρασινισμάτων ή κοκκινισμάτων, πολύ περισσότερο που καταστρατηγούνται οι κανόνες για τη χρήση τους. Τους ανθρώπους που συμμετέχουν στο buzz χωρίς ιδιοτελείς προθέσεις, ακολουθώντας τους κανόνες, δεν πρέπει να τους απασχολεί η θετική ή η αρνητική κριτική, ιδιαίτερα όταν σημειώνεται με τα χεράκια ή τα σημαιάκια χωρίς αιτιολόγηση. Σ' αυτή την κατηγορία ανήκουν οι περισσότεροι, σ' αυτήν ανήκω κι εγώ - αυτούς τους ανθρώπους δεν τους επηρεάζει η κριτική των ξένων, τους αρκεί η αυτοσυνείδηση και η κριτική των δικών τους ανθρώπων. Θα ήταν αστείο να αναζητά κανείς "συλλογική ταυτότητα" και να την ανακαλύπτει μετρώντας σημαιάκια και χεράκια (έλεος!). Αν το παρατηρώ και το σημειώνω είναι για να τονίσω την αδυναμία της μεθόδου.

   Εκπλήσσομαι, πάντως, που η μία από τις δύο σημαίες ήταν δική σου. Πίστευα ότι δεν κοκκινίζεις κόντρα στο savoir buzz, και ότι κρίνεις αντικειμενικά και ψύχραιμα και όχι αντιδραστικά/θυμικά – ήσουν μάλιστα ένα από τα μέλη που είχα στο νου μου όταν, παλαιότερα, πρότεινα την διαφάνεια ώστε να ξέρω αν αξίζει να σπουδαιολογήσω τα σημαιάκια.
   *

   υ.γ.
   ---- Ειδικά όταν συνοδεύεται από τη θορυβώδη απουσία αυτοκριτικής (έστω σιωπηλής, με την εκδήλωση μιας μετριοπάθειας). ----

   Αν αυτό απευθύνεται σ' εμένα, δεν σκοπεύω να το "βουλώσω" και να μην γράφω ξεκάθαρα τις απόψεις μου. Συμβουλές για "σιωπηλή" αυτοκριτική δώσε σε όσους υβρίζουν, σε όσους λασπολογούν και συκοφαντούν, σε όσους χρησιμοποιούν το buzz ως δεκανίκι της σταδιοδρομίας τους, στους πολυπρόσωπους, στους προπαγανδιστές, στους χαβαλέδες, σ' αυτούς που μπαζζάρουν άκριτα όποια σάχλα βρίσκουν στο διαδίκτυο και σ' αυτούς που θέλουν να γίνει το buzz ένας ιστότοπος λογοκρισίας, κατ' εικόνα και ομοίωση του δικού τους λογοκριτικού μπλογκ. Αυτοί θα έπρεπε να σε ενοχλούν, μιας και υποβαθμίζουν το buzz με την συμμετοχή τους, και όχι όσοι εκφράζουν κόσμια και ξεκάθαρα τις απόψεις τους.

   Τέλος, γι αυτό που προτείνεις παρακάτω περί εξοβελισμού των σχολίων που συγκεντρώνουν 5 σημαιάκια, συνυπολόγισε τις ομολογημένες πολυπροσωπίες και ξανασκέψου το. H δική μου άποψη είναι ότι μόνον ο admin έχει δικαίωμα να αποφασίσει την διαγραφή τους.

 • από ngeor πριν 4835 μέρες 0

  Ωραίο που το μπλε κουμπάκι "savoir buzz" μαζί με το κόκκινο "νέα καταχώριση" σχηματίζουν την ολλανδική σημαία. Είναι ανάλογα με το από πού επισκέπτεται κανείς το site; :-)

  • από kensai πριν 4835 μέρες 0

   χχαχα, nice catch... θέλει να μας πει με κάποιο τρόπο ο admin που να παίξουμε τα λεφτά μας αύριο; :)

  • από arcades πριν 4835 μέρες 0

   τα χρώματα βέβαια βρίσκονται στις μισές ευρωπαϊκές σημαίες (γαλλική επανάσταση -φτου κακά), αλλά η ολλανδία θα το σηκώσει, το δικαιούται απ' τα σέβεντις.

 • από ProkopisDoukas πριν 4835 μέρες +9

  "Το buzz δεν διατηρεί άδεια ξεκατινιαστηρίου. Προσωπικές επιθέσεις, flame baits, μεταφορές μπλογκοτσακωμών, χολερική κακοπιστία επιτρέπονται μόνο μεταξύ 22.00 και 23.00 UTC την 5η Φεβρουαρίου. Τις υπόλοιπες ώρες καλό είναι να κοκκινίζονται."

  Τι υποκριτικό θράσος μερικών να υπογράφουν αυτό το κείμενο. Και να διαμαρτύρονται (ή να αδιαφορούν επιδεικτικά) όταν "κοκκινίζονται" συστηματικά...

  Αφού αυτό ακριβώς κάνουν, συνεχώς. Με αυτούς τι θα κάνετε, admin, εκτός από το να τους υπενθυμίζετε τακτικά, οτι δεν θα έπρεπε να κάνουν κατάχρηση αυτού εδώ του χώρου;

  • από MadNihilist πριν 4835 μέρες +2

   Όπως και στο ποδόσφαιρο η κόκκινη κάρτα δεν τιμωρεί απλώς αυτόν που χαλάει το παιχνίδι, χαλάει και το ματς στο σύνολό του. Η πρότασή μου θα ήταν ο καθένας μας να "προσέχει" αυτό το χώρο στα μέτρα των δυνατοτήτων του --ευγενικά και χωρίς κόντρες. Βλέπεις μια προσωπική επίθεση σε ένα θρεντ βάζεις πάγο... Αν βάλουν πάγο όλοι οι σχολιαστές, μια δυο τρεις φορές με απλά λόγια πχ "Προσωπική επίθεση σε τρίτο, ευχαριστώ δεν θα συνεχίσω," πού θα πάει, θα σταματήσει. Οι σχολιαστές που το παρακάνουν είναι νοήμονες πίστεψέ με παρόλο που μοιάζουν από άλλο πλανήτη --γνωρίζουν μέχρι πού τους παίρνει να καταχραστούν ένα θρεντ.

  • από neTpen πριν 4835 μέρες +8

   Η εμπειρία δεν επαληθεύει αυτό που λες, Mad. Αρκούν δύο ή τρεις για να καταστρέψουν κάθε διάθεση παρακολούθησης ή σχολιασμού μιας συζήτησης ή και του buzz συνολικά. Η σιωπηρή αποχή των λοιπών δεν έφερε αποτελέσματα. Παρά μόνο την αποχή τους την ίδια και την αποστασιοποίησή τους. Και δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος ότι το buzz μπορεί να λειτουργήσει ως ...άσκηση Ζεν ("παραμένω νηφάλιος, αγνοώ τα αρνητικά ερεθίσματα, επικεντρώνω με υπομονή στα παραγωγικά σχόλια").

   Επαναλαμβάνω ότι αν η κατάσταση ήταν έτσι πλειοψηφικά, με γεια της με χαρά της. Ο καθένας θα έπαιρνε τις αποφάσεις του. Αυτό που εμένα με θλίβει είναι ότι βλέπω να παρακμάζει μια προσπάθεια - η οποία στο παρελθόν αποτελούσε όαση - εξαιτίας μιας μικρής μειοψηφίας (η οποία μπορεί και αλλιώς! απλά "βρίσκει και κάνει" που λέμε, το κάνει αζήμια).

   Από μια λυτρωτική νησίδα πληροφοριών και απόψεων (παρά τις εντάσεις και τα "εγώ", πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν αυτά), σιγά-σιγά γινόμαστε κλασικό ελληνικό forum ("εγώ" κι "εγώ", "είσαι τέτοιος", "εσύ είσαι αλλιώτικος"). Και προσοχή: δεν μιλάω για την ποιότητα των απόψεων! Ποιοτικόμετρο ούτε μπορεί, ούτε πρέπει να μπει. Μιλάω για τους στοιχειώδεις κανόνες σεβασμού προς τον άλλον, για τις προσωπικές επιθέσεις και για τα σχόλια χωρίς άποψη. Πολλοί το εκλαμβάνουν ως ελευθερία και δημοκρατία. Αλλά το να επιβάλλεσαι με τραμπουκισμό στους λοιπούς, επειδή σε παίρνει, τίποτα από τα δυο δεν είναι. Κάθε άλλο. Δέκα flags μπορεί να έφαγε ο άλλος, ένας μόνο του απάντησε στον ίδιο τόνο (ή και κανένας!), και βλέπεις ότι συνεχίζει. Εις βάρος, ίσως, μιας συζήτησης η οποία ως τότε πήγαινε εξαιρετικά ή είχε ακόμα να δώσει. Γιατί; Γιατί συνήθως είμαστε πολύ εγωιστές και αφιλότιμοι για να κάνουμε αυτοκριτική και να αντιδράσουμε ώριμα και γιατί οι συνέπειες για το ότι συνεχίζει είναι απλά ένα "δίπλωμα" των σχολίων του (το οποίο από μια στιγμή και μετά μπορεί να το απολαμβάνει ή να το κάνει και θέμα καθ' εαυτό). Γι' αυτό θεωρώ καλή ιδέα τέτοια σχόλια να εξοβελίζονται (με παραπάνω των τριών flags, πχ με πέντε) σε ειδικό tab (ή ό,τι), αφήνοντας την αρχική συζήτηση πιο "φιλική στο στομάχι". Και flagάρισμα τριών σχολίων του στη σειρά; Προσωρινή αναστολή της ικανότητάς του να σχολιάζει. Να έχει και τον χρόνο να ηρεμήσει!

   Συγχωρέστε μου τη μαζεμένη χολή, δεν συνηθίζω να γκρινιάζω έτσι (ελπίζω!). Αλλά τέτοιες πρωτοβουλίες, ίσως είναι η ευκαιρία να μιλήσουμε πιο ανοιχτά και πιο προσωπικά.

  • από ProkopisDoukas πριν 4835 μέρες +3


   Προσυπογράφω απολύτως αυτά που λέει ο neTpen. Και βεβαίως δεν πρόκειται περί "χολής", αλλά ακριβώς το χολερικό σαμποτάρισμα του μπαζ καυτηριάζουν...

  • από MadNihilist πριν 4835 μέρες +1


   @neTpen Δεν το εξήγησα καλά. Δεν εννοούσα *σιωπηρή* αποδοκιμασία.Το αντίθετο. Στη φάση αυτή νομίζω πως είναι απαραίτητη η ρητή και συστηματική αποδοκιμασία αλλά κοφτά και μέσα στα όρια της ευγένειας και χωρίς επιπλέον φλέιμζ. (Αυτές τις μέρες έχω αρχίσει πχ να κυνηγώ τους κίτρινους τίτλους στα μπαζαρίσματα.) Αν όλοι βοηθήσουμε όσο μπορούμε στο housekeeping , χωρίς υπερβολές και χωρίς να γινόμαστε κακοί, ίσως βελτιωθούν κάποια πράγματα. There is no normative theory --πειραματιζόμαστε =)

 • από admin πριν 4835 μέρες +3

  Διαφωνώ με τα flags στο σχόλιο της katerina_s_m. Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι προσυπογράφει το κείμενο αλλά αμφιβάλλει για την εφαρμοσιμότητα του και τη δική μου διάθεση να το υποστηρίξω. Σεβαστό. Αλλά λάθος.

  @katerina_s_m
  Ξέρω την πάγια ένστασή σου για την αδιαφάνεια στα comment votes. Έχω εξηγήσει σε αρκετές περιπτώσεις γιατί θεωρώ ότι είναι σωστή επιλογή, στο βαθμό που αποφεύγεται η κατάχρηση του flagging. Την κατάργηση του συμψηφισμού θα την κάνω, και θα προσθέσω -- όπως είπα παραπάνω -- και το thumbs down. Θύμισέ μου, σε παρακαλώ, ποιό ακριβώς είναι το πρόβλημα με τα σχόλια στο προφίλ. Έχω την εντύπωση ότι είχα κάνει μια σχετική διόρθωση πριν 2-3 μήνες.

  @ProkopisDoukas
  Το λέω παρακάτω και το εννοώ:
  "[Ο admin] διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει σχόλια ή και καταχωρίσεις που παραβιάζουν το σαβουάρ μπαζ, να θέτει υπό προληπτικό μετριασμό ή να διακόπτει τη λειτουργία του λογαριασμού χρηστών που το παραβιάζουν συστηματικά."

  • από katerina_s_m πριν 4835 μέρες 0

   admin,
   το σχόλιό μου είναι ακριβώς έτσι όπως το κατάλαβες. Προσυπογράφω και αμφιβάλλω για την εφαρμόσιμότητά του όχι όμως γιατί δεν πιστεύω στις προθέσεις σου αλλά γιατί ξέρω την δυσκολία να εφαρμοσθεί χωρίς να υπάρχουν συγκεκριμένοι - γιατί όχι και αυστηροί - κανόνες.

   Για τα νούμερα που εμφανίζονται στο προφίλ πιθανόν έκανα λάθος ότι αφορούν στον αριθμό των σχολίων ή ήταν κάτι που διορθώθηκε, όπως γράφεις - είναι δύσκολο να το μετρήσω τώρα. Εκείνο που σίγουρα είναι λάθος, είναι ο αριθμός των ψήφων. Εμφανίζομαι να έχω ψηφίσει 2256 (!) άρθρα, ενώ έχω ψηφίσει 419.

   Δεν ξέρω αν η διαφορά αντιστοιχεί σε thumbs up και flags, που καταμετρώνται στις ψήφους, αλλά και πάλι μου φαίνεται υπερβολικός ο αριθμός, μιας και δεν ξεκίνησα να κλικάρω με ορμή, παρά μόνον όταν αργότερα διαπίστωσα πως τα χρησιμοποιούσαν ως "συμφωνώ" ή "διαφωνώ". Όσο για την κατάχρησή τους και τις εμμονές κάποιων, αξίζει να σημειώσω ότι έψαξαν το προφίλ μου, και κοκκίνισαν σχόλια που είχα γράψει παλαιά, πριν ακόμα ξεκινήσει η εφαρμογή της μεθόδου. Εμμονές και αναδρομικά σημαιάκια.

 • από lazopolis πριν 4835 μέρες +5

  Η άποψή μου, φορ γουατ κάουντς:

  - donations: τάσσομαι σαφώς υπέρ. Αν το αποφασίσεις καν'το με όση διαφάνεια - επεξηγήσεις γίνεται, μήπως και γλιτώσεις απ'την οργή των "κακόπιστων" :)

  - thumbs down: όπως και το thumbs up, δε νομίζω οτι θα φέρει την επανάσταση στα σχόλια. Ίσως βοηθήσει να καταλάβουν μερικοί τη διαφορά διαφωνίας και κόκκινης σημαίας - αν και αμφιβάλλω οτι πρόκειται για πρόβλημα κατανόησης.

  - Για τους διπλούς λογαριασμούς, τις κόκκινες κάρτες, το self-buzzing με πονηρούς σκοπούς: μεγαλύτερη παρεμβατικότητα θα είχε πάλι αμφίβολα αποτελέσματα στο βαθμό που οι χρήστες δεν ενδιαφέρονται για το καλό τους όνομα στην μπαζοκοινωνία. Ίσως σε κάποιες περιπτώσεις οι κόκκινες κάρτες να είναι απαραίτητες για λόγους νομικής κάλυψης δικής σου, φυσικά.

  - προσωποποιημένα rss: thumbs up!

  - αύξηση του αριθμού των προσφατων σχολίων: thumbs up!

  * Αντί για πρόσφατα σχόλια (ή ίσως επιπλέον των πρόσφατων σχολίων) θα είχε ενδιαφέρον ένα widget με προσφάτως σχολιασμένα θρεντς (τις τελευταίες 24 ώρες, π.χ.) για να βλέπουμε αμέσως ποιά θρεντς είναι "ενεργά".

  - Για την απομάκρυνση των ξεκατινέ θρεντς: διαφωνώ - οι προβοκάτορες πρέπει να βγαίνουν στη σέντρα και να φαίνονται για πολύ καιρό, ειδικά όταν αναγνωρίζονται από την κοινότητα ως τέτοιοι. Για την ακρίβεια θα πρότεινα ακριβώς το αντίθετο: ένα ταμπ με προσωπικές μονομαχίες στο ελ πάσο της φαντασίας ορισμένων!

  Σκληρό αλλά να ακουστή!

  - επεξήγηση ψήφου: κουραστικό. Θα βαρεθώ να το κάνω και υποψιάζομαι και οι περισσότεροι άλλοι.

  * Ίσως να είχε ένα νόημα να φαίνονται τα usernames αυτών που σημαιοστολίζουν το σχόλιο (π.χ., δεξί κλικ στη σημαιούλα) εις τρόπον ώστε οι κρίνοντες να έχουν και την ευθύνη των αποφάσεών τους. Θα ενίσχυε το φλαγκινγκ με το authority του φλάγκερ.

  Να πώ πάντως οτι όλα αυτά δε νομίζω οτι θα βοηθήσουν την κατάσταση πολύ. Μπορεί και να κάνω λάθος. Όμως τελικά το μπαζ είναι η συνισταμένη των χρηστών του, και κάθε συνιστώσα "ζυγίζει" ευθέως ανάλογα με το χρόνο που αφιερώνει ο αντίστοιχος χρήστης στο μπαζ.

  Αν οι χρήστες με τις πολλές μπαζοώρες γουστάρουν να ξεκατινιάζονται ή να συζητούν για προαιώνιες ιδεολογικές διαφωνίες εν κενώ, ή να (προσθέσθε εδώ το παράδειγμα της αρεσκείας σας), αυτός θα είναι και ο χαρακτήρας του μπαζ, εφόσον το πλαίσιο πολιτικής σχολίων συνεχίζει να είναι laissez faire.

 • από chaca-khan πριν 4835 μέρες +3

  Θύρα neTpen κι εγώ, μέχρι κοκκάλου!

  @lazopolis
  Επειδή συμφωνώ με αυτήν την νομοτέλεια που εκφράζεις στο τέλος (σημαντική σκληρή αλήθεια) και επειδή δεν είναι ούτε ότι δεν το έχουμε δοκιμάσει ούτε ότι δεν έχει γίνει ιδιαζώντος πολύς ο καιρός που παρακολουθούμε σαν απονευρωμένοι χάνοι το καβάλημα και την αφιλοτιμία..
  το δίλλημα επαγωγικά είναι :
  1)Το buzz κι εμείς παρακμάζουμε μέχρι να παραδώσουμε και να παραδωθεί κι αυτό (old time classic)
  2)Σταματάει η laissez-faire πρακτική (με πολιτική είτε με ρήξη , i can take them both) με ότι αυτό συνεπάγεται (κατά τη γνώμη μου λούσιμο λίγης λασπορητορικής περι ελευθερίας του λόγου και κλικών, ύπνος, πρωινό).

  • από admin πριν 4834 μέρες 0

   Ωραία όλα αυτά, αλλά θεωρείτε ότι αυτά που λέω στο κείμενο συνιστούν "laissez-faire πρακτική"; Κι αν ναι, τι θα ήταν μια μη laissez-faire πρακτική;

   Ενδιαφέρον το σχόλιο του RAM παρακάτω. Χρήσιμο για enforcement καλής χρήσης αν τα σχόλια αυτά δεν δημοσιεύονται (και ίσως το καλύτερο επιχείρημα υπέρ της διαφάνειας στο flagging αν δημοσιεύονται -- ή, τουλάχιστον, αν μπορεί να τα δει ο κοκκινιζόμενος).

  • από lazopolis πριν 4834 μέρες 0


   Αυτά που λες στο κείμενο ρυθμίζουν κάπως το laissez-faire όταν τα πράγματα φτάνουν στο μη περεταίρω (μέσω δικής σου παρέμβασης) ή μεταβιβάζουν το ρόλο του ρυθμιστή στους χρήστες - άρα κατά βάση, στους χρήστες με τις πολλές μπαζοώρες. Και στην δεύτερη περίπτωση συνιστάς (σωστά) φειδώ στα σημαιοστολίσματα - αν και, το "δε βοηθάει τη συζήτηση" μπορεί να ερμηνευθεί ποικιλλοτρόπως.

   Υπάρχουν όμως πολλοί τρόποι να καταστρέψει κανείς ένα θρεντ και δεν είναι όλοι τυπικά ανάρμοστοι. Είναι όμως τυπικά καφενειακοί.

   Μια μη laissez-faire πολιτική θα σήμαινε πολύ περισσότερες κόκκινες κάρτες προς όλους όσους αδυνατούν να συνεισφέρουν είτε συνειδητά είτε λόγω αδυναμίας σε ένα επίπεδο διαλόγου από ένα κατώφλι και πάνω.

   Θα ήταν αντιδημοκρατικό; Ναι θα ήταν.

   Θα ήταν δύσκολο στην εφαρμογή (με την συνεπαγόμενη διαμόρφωση ενός τύπου πολιτ-μπυρο :) ); Ναι θα ήταν.

   Θα αλλοίωνε έντονα τη φυσιογνωμία του μπαζ; Φυσικά.

   Θα έπρεπε να βγούν τα ποιοτικόμετρα; Ξανά ναι (τα ποιοτικότερα δεν είναι απαραίτητα ιδεολογικά χρωματισμένα).

   Θα πρόκρινα αυτή τη λύση; Μάλλον όχι. Θα ήταν ένα ενδιαφέρον πείραμα (βαθειά π[ολιτικό μεταξύ άλλων) αλλά θα σήμαινε το τέλος του μπαζ όπως το ξέρουμε.

   Περισσότερες ρυθμίσεις και περισσότερο ζεν, όπως περίπου γράφεις στο κείμενο, είναι η μόνη λύση. Απλώς δεν είμαι και πολύ αισιόδοξος για το αποτέλεσμα και προσπάθησα να εξηγήσω γιατί.

 • από RAM πριν 4835 μέρες +4

  Σκέφτομαι αν θα ήταν δυνατόν το σημαιάκι να οδηγούσε σε "απάντηση σε αυτό το σχόλιο" Είναι νομίζω σημαντικό αυτός που δίνει τη σημαία να οδηγείται και σε μία αιτιολογία αυτής της επιλογής. Νομίζω πως αρκετά τέτοια σημαιοστολίσματα οφείλονται στην έλλειψη επικοινωνιακού κεκτημένου μεταξύ ανθρώπων που δεν γνωρίζονται προσωπικά. Αυτά μπορούν να δημιουργήσουν ένα κλίμα καχυποψίας, στο οποίο ο σημαιωμένος, αισθανόμενος απόρριψη επί προσωπικού, συνεχίζει, με περαιτέρω επιθετικά σχόλια, αμυνόμενος , στη διατήρηση αυτού του κλίματος. Φυσικά δεν οφείλονται όλα τα σημαιοστολίσματα σε αυτό αλλά είναι νομίζω χρήσιμο να γνωρίζει ούτως ή άλλως ο σημαιωμένος το λόγο του στολισμού του. Αυτό μπορεί να τον βοηθήσει να ανασκευάσει ή και να επεξηγήσει αλλά και να οδηγήσει αυτόν που σημαιώνει σε πιο υπεύθυνη χρήση και τελικά σε καλύτερη επικοινωνία.


  • από Rodia πριν 4834 μέρες +1

   Νομιζω οτι τα σημαιακια παιζουν ενα ρολο διεγερτικο -οπως το κοκκινο πανι ερεθιζει τον ταυρο- και καλο θα ηταν να καταργηθουν/αντικατασταθουν με ενα χερακι που να δειχνει προς τα κατω (ενδειξη: δηλωση διαφωνιας με το σχολιο) και μαλιστα στο ιδιο χρωμα με το "καλο" χερακι.
   Οσο υπαρχουν (κοκκινα) σημαιακια, θα υπαρχουν και.. παρατραγουδακια! :)

 • από kensai πριν 4835 μέρες +2

  Μου φαίνεται απίστευτο πάντως πόσο ενδιαφέρον προκαλεί όλο αυτό το micromanagement και το πάθιασμα που έχουν ορισμένοι για την «εργαλειοθήκη ποιότητας» του buzz. Τελικά νομίζω αυτό είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι εμείς που γράφουμε εδώ πέρα είμαστε γνήσιοι Έλληνες: λάτρες της ανόητης λεπτομέρειας που βλέπουν το δέντρο και χάνουν το δάσος.

  Το δάσος είναι τα buzzed άρθρα και τα καλά σχόλια. Τα καλά σχόλια ακόμα και με το χειρότερο σύστημα θα φτάσουν στην επιφάνεια, don't worry about it...

  ------------

  Α ρε admin, αν είχες ένα fMRI πρόχειρο θα σου έστηνα συμπεριφορική μελέτη με ουρά! :))

 • από microkiniblog πριν 4829 μέρες 0

  Με τον therapyhomosex που συνέχεια σπαμάρει τις ομοφοβικές του προκαταλήψεις τι γίνεται;

 • από chaca-khan πριν 4821 μέρες +1

  @admin
  χρηστικότητα > αισθητική > bold & italics > κατάχρηση > πρόληψη ??

 • από vasvas πριν 4799 μέρες 3        1

  Να επαναφέρω την πρόταση (που κάποιος άλλος έκανε παλιότερα, δε θυμάμαι ποιός) για μέγιστο αριθμό ποστ ανά χρήστη ανά νήμα; Είναι ελπίζω εύκολο στην υλοποίηση, και θα βοηθήσει να μη γίνονται τα νήματα κ*ος από αποφασισμένους σχολιαστές.... Προς ενίσχυση της επιχειρηματολογίας, θα επιστρατεύσω και Μαδ: ο σκοπός του μπαζ είναι να φέρνει στο προσκήνιο ενδιαφέροντα κείμενα κλπ κλπ, σκοπός που ουδόλως εξυπηρετείται με 1-2 σχολιαστές να γράφουν 50 σχόλια σε ένα μπάζο....
  Αφορμή το νήμα GetBourdeloback.....

  • από GiannisAfouras πριν 4799 μέρες       

   Διαφωνώ κάθετα. Θέλω να πιστεύω ότι απώτερος σκοπός όλων μας είναι να προάγουμε τον διάλογο. Αν παρακολουθήσεις προσεκτικά την συζήτηση στο άρθρο του GetBourdeloBack, θα προσέξεις ότι δεν υπάρχει σε κανένα σχεδόν σημείο επανάληψη απόψεων, ή επιμονή σε προσωπικές "μάχες". Η συζήτηση εξελίσσεται εξαιρετικά, με τρόπο που ο καθένας εκ των συμμετεχόντων καλείται να στηρίξει την θέση του σε ολό και μεγαλύτερο βάθος, και άρα να προκύψει είτε ένα "fine tuning" στα πιστεύω του ή μία αμφισβήτησή τους.. Και τα δύο αυτά ενδεχόμενα είναι παραπάνω από θεμιτά.
   Το μόνο σημείο όπου πήγε να ξεφύγει η κουβέντα ήταν όταν πριν από λίγη ώρα 2-3 σχολιαστές ξεκίνησαν μία κόντρα για το αν καλύτεροι είναι οι φιλελεύθεροι ή οι μαρξιστές οικονομολόγοι. Και εκεί όμως, μόλις ζήτησα στα παιδιά να το αφήσουν επειδή γαμούσαν την κουβέντα, το σεβάστηκαν και σταμάτησαν.
   Σε γενικές γραμμές την θεωρώ εξαιρετικά εποικοδομητική τη συζήτηση, και εγώ προσωπικά πολύ χαίρομαι που συμμετείχα σε αυτήν.
   Η συζήτηση είναι πάντα καλή.

   Υ.Γ. Πριν λίγο μόλις απάντησα σε ένα σχόλιό σου, και θα χαιρόμουν να δω τι έχεις να ανταπαντήσεις

 • από contrabando πριν 4798 μέρες 2       

  Αυτό που είδα εγώ είναι ότι τσατάρατε ανελέητα και το θρεντ δε διαβάζεται. Εσύ όχι τόσο πολύ αλλά ο Ομαδεόν το παραξήλωσε.

 • από GiannisAfouras πριν 4798 μέρες        4

  Έχεις κάποιο δίκιο, και προς το τέλος τσάταρα και εγώ. Αλλά παραμένει το γεγονός ότι για εμένα είναι προτιμότερο να υπάρχει μία πληθωρικότητα ας πούμε, από το να υπάρχει περιορισμός.
  Και αν μη τι άλλο, πιστεύω ότι μία κουβέντα που κρατάει 4 μέρες και έχει μαζέψει έναν σημαντικό αριθμό σχολίων, είναι επίσης ενδεικτική για την χρησιμότητα του άρθρου.
  Όχι ενδεχομένως και για την ποιότητά του, αλλά έστω για την αξία που έχει για τον ευρύτερο δημόσιο διάλογο στο πλαίσιο που δείχνει την ικανότητά του να πυροδοτεί συζητήσεις.
  Μάλιστα θα πρότεινα στους admin να σκεφτούν το ενδεχόμενο στην ενότητα "Μέγκαθρεντς", τα άρθρα να παρουσιάζονται με σειρά που ανταποκρίνεται στον αριθμό σχολίων που λαμβάνουν, και όχι χρονολογική.
  Για εμένα δεν βγάζει νόημα να υπάρχει "Μέγκαθρεντς" χωρίς κάποια κατάταξη βάση αριθμού σχολίων.. είναι σχεδόν το ίδιο με τα "Νέα". Για να υπάρχει μέσα και η λογική του χρόνου, αλλά και της κατάταξης βάση όγκο σχολίων, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η λογική οργάνωσής που χρησιμοποιείται στα "Δημοφιλή".
  Να υπάρχουν Μέγκαθρεντς Σημερινά, της Εβδομάδας, του Μήνα, του Χρόνου, και Ιέβερ.

 • από vasvas πριν 4798 μέρες 7       

  Δηλαδή να "επιδοτείται" ένα νήμα σαν του GetBourdeloback με 100 σχόλια από 3 άτομα; Ελεος...

 • από zoutiri πριν 4798 μέρες 5       

  "το μόνο σημείο όπου πήγε να ξεφύγει η κουβέντα ήταν όταν πριν από λίγη ώρα 2-3 σχολιαστές ξεκίνησαν μία κόντρα για το αν καλύτεροι είναι οι φιλελεύθεροι ή οι μαρξιστές οικονομολόγοι. Και εκεί όμως, μόλις ζήτησα στα παιδιά να το αφήσουν επειδή γαμούσαν την κουβέντα, το σεβάστηκαν και σταμάτησαν."

  πρεπει να αστειευεσαι. Το ολο θρεντ ειναι γεματο με συζητησεις αντ χομινεμ που δεν προσφερουν καμμια απολυτως πληροφορια σε κανεναν περα απο τους δυο συνομιλητες. Τουλαχιστον αυτα που λεγαμε περι οικονομολογων ηταν καααπως εκτος θεματος, αλλα τελοσπαντων ειχαν να κανουν με την χρησιμοτητα καποιων πηγων που πεφτουν σε συζητησεις απο δω κιαπο κει. Και ο λογος που διακοπηκε η κουβεντα μας δεν ειναι η εξαιρετικα αγενης προτροπη σου, αλλα το οτι ειμαστε σε εντελως διαφορετικες χρονοζωνες και οτι τελοσπαντων η συζητηση με τον ομαδεον ειναι κατι εξαιρετικα δυσκολο και επωδυνο.

  Παντως, fyi, υπαρχει μια αποψη σε αυτην την κοινοτητα οτι η συζητηση ΔΕΝ ειναι παντα καλη, γιατι αυτο *δεν* ειναι φορουμ συζητησης. Δεν ξερω ποσο την ασπαζομαι αλλα τελοσπαντων ριξτης μια ματια πριν αρχισεις να λες την γνωμη σου για το που πρεπει να παει το μπαζ και ποιος "γαμαει την συζητηση".

  βασβας
  εγω νομιζω οτι το ζητημα λυνεται ευκολα παντως αν τα τελευταια σχολια εμπαιναν ανα νημα, δηλαδη

  Νημα Χ
  σχολιο 10, 9, 8, 7

  Νημα Υ
  σχολιο 4, 3, 2, 1

  κοκ

 • από Epanechnikov πριν 4798 μέρες 1       

  Θα συμφωνήσω με τον zoutiri. Βασικά η συζήτηση περί οικονομικών ξεκίνησε με αφορμή κάποιους ισχυρισμούς σε σχετικό με συγκεκριμένο thread site. Δεν νομίζω πως ενόχλησε κανέναν πέρα από τον GiannisAfouras (διαψεύστε με αν κάνω λάθος). Σε μια γρήγορα ματιά μου στα 10δες υπόλοιπα μηνύματα η αντίληψη μου είναι πως δεν υπήρχε κάτι ουσιώδες ...

  • από MadNihilist πριν 4798 μέρες 2        1

   @zoutiri

   Την σκεφτόμουν κι εγώ την εμφάνιση των σχολίων ανα θρεντ αλλά φαντάζομαι πως συνεπάγεται εργατοώρες για τον αντμίν. ;-)

   @vasvas Υup και χαίρομαι που το βλέπει τουλάχιστον ακόμα ένας. =)

   Τον υπερσχολιασμό και την καφενοποίηση του μπαζ τα θεωρώ πραγματικά προβληματικά, όχι μόνο με αισθητικά κριτήρια του τύπου 'τι χρωστούν τα μάτια μου να διαβάζουν ξεκατινιάσματα;!'. Πολλοί χρήστες κι εγώ μαζί τους χάνουμε κατά καιρούς οποιαδήποτε διάθεση να μπαζάρουμε ή να συζητήσουμε --κάποιοι επιμένουμε και συνεχίζουμε, αρκετοί όμως έχουν βαρεθεί και δεν έχουν επιστρέψει. Και μάλλον δεν συμφωνώ με τον @lazopolis πως 'προς τα εκεί πάει το μπαζ, τί να κάνουμε' γιατί πρόκειται για κάτι που γίνεται από λιγότερους από δέκα χρήστες (βλ. πίνακα 'τοπ χρήστες') που υπερσχολιάζουν *χωρίς την ανάλογη προσφορά περιεχομένου* (είτε σε ποστ είτε σε φρέσκια πληροφορία/λινκ μέσα στα σχόλια). Το 'ήρθα στο μπαζ για να διασκεδάσω επιδεικνύοντας ρητορική δεινότητα' (μακάρι δλδ... =P ) ή για 'να πείσω τους πολιτικά πλανώμενους' .. ε, όχι δεν λέει.
 • από neTpen πριν 4798 μέρες 2       

  Την αίσθηση αυτήν την έχετε και σε άλλα threads που συγκέντρωσαν πολλά σχόλια; Αν ναι, πάσο, συνεπής άποψη. Αν όχι, τότε δεν έχει να κάνει με τα πολλά σχόλια, αλλά με την πορεία της συζήτησης.

  Κατ' εμέ το κρίσιμο είναι να αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιεί το buzz για προσωπικό διάλογο, ο οποίος έχει ξεφύγει από το θέμα.

  Ούτε η ποιότητα του σχολιασμού μπορεί να αποτελέσει θέμα ρύθμισης (άλλης από την αξιολόγηση που ήδη υπάρχει), ούτε, κατ' εμέ, το αν παραθέτει links ή όχι (εγώ πχ ομολογώ ότι σπανίως το κάνω γιατί βαριέμαι να ψάχνω και να γράφω τον κώδικα).

  Επίσης, κατ' εμέ το buzz δεν είναι απλά μια πηγή πληροφόρησης, είναι και think tank ας πούμε. Άρα και η απλή άποψη μού είναι ευχάριστη και πολύτιμη. Αν έχει και τεκμηρίωση, ακόμα καλύτερα, βέβαια.

  Συνεπώς, το μόνο που μπορώ να φανταστώ είναι μια ρητή αποθάρρυνση μέσω του savoir buzz του προσωπικού σχολιασμού (επιθετικού - που καλύπτεται ήδη - ή μη), του άσχετου σχολιασμού και του καταχρηστικού σχολιασμού (επαναλαμβανόμενα σχόλια). Μετά αναλαμβάνει η αυτορρύθμιση. Προσωπικά πχ μάρκαρα με σημαιάκι τα 3-4 στη σειρά (!) σχόλια τύπου "μη γαμάτε τη συζήτηση, πληζ", τα οποία είχαν κατακλύσει και το "Πρόσφατα Σχόλια".

  • από MadNihilist πριν 4798 μέρες 1        1

   @neTpen To περίμενα αυτό το σχόλιο ;-))) αλλά δεν ήθελα και δεν θέλω να μπω σε συζήτηση του στιλ 'εξαίρεση αποτελούν οι χρήστες x, y, z επειδή...' --δεν είναι προσωπικό το θέμα είναι διαπίστωση με βάση αριθμητικά στοιχεία, και για τις ομολογουμένως λαμπρές εξαιρέσεις προσπάθησα να καλυφτώ με το "είτε σε ποστ είτε σε φρέσκια πληροφορία/λινκ μέσα στα σχόλια" (παραπάνω).

   Κατά τα άλλα συμφωνώ μέχρι τελείας πως και η σκέτη άποψη είναι ευχάριστη όταν είναι ευχάριστα διατυπωμένη και ενίοτε η ατάκα, ο σαρκασμός ή ένα σκέτο +1 ή σμάιλι. Ο εμμονικός σχολιασμός όμως και η αποψιολογία (ακόμα και αν δεν παραβιάζει το s/b) ενοχλεί και αποθαρρύνει. Συμφωνώ όμως πως είναι κατ'αρχήν θέμα των ίδιων των σχολιαστών να το αναγνωρίσουν/ρυθμίσουν και θα ήταν δύσκολο/δυσάρεστο να ελεχθεί τεχνικά.

   Θα επιμείνω όμως για πολλοστή φορά πως το πρόβλημα της προσφοράς περιεχομένου είναι υπαρκτό, αναφορικά με την ποσότητα και την ποιότητα του τι εμφανίζεται στο μπαζ και τί χάνουμε --χάνεται πολύ και καλό περιεχόμενο τους τελευταίους μήνες και όσο κι αν το βλέπεις αλλού νιώθεις λίγο κορόιδο να χάσεις πέντε λεπτά για να το μπαζάρεις όταν άλλοι παραδίπλα αδιαφορούν εντελώς επειδή προτιμούν να πλακώνονται μεταξύ τους.

   Παλιά έλεγα υπερηφάνως: "αν έγινε ή γράφτηκε κάτι ενδιαφέρον μάλλον θα το δω στο μπαζ"... Φοβάμαι πως ένα κομμάτι από αυτή τη βεβαιότητα έχει εξανεμιστεί τον τελευταίο καιρό.


  • από Rodia πριν 4798 μέρες       

   Νομιζω οτι φταιει ο καιρος, μην ανησυχειτε. Ειναι καλοκαιρι, η ζεστη εκνευριστικη...
   Θα χειμωνιασει και θα... στρωσουμε! :))

  • από neTpen πριν 4798 μέρες 1        1

   Μήπως ένα block users feature (από την καταρχήν εμφάνιση των σχολίων του, σε threads και στο Πρόσφατα Σχόλια);

   Καταλαβαίνω ότι ενθαρρύνει το να σχηματίζονται κλειστά ανατροφοδοτούμενα σύμπαντα, αλλά ας είναι ευθύνη του κάθε χρήστη ποιον θέλει να απομονώσει μόνιμα, ποιον κρίνει συστηματικά και αθεράπευτα ενοχλητικό.

   Ιδέα, δεν είμαι σίγουρος.

 • από GiannisAfouras πριν 4798 μέρες 3        1

  Να βάλω στη συζήτηση μία "διάταξη" του ΙΔΙΟΥ του savoir buzz, η οποία παραβλέπεται ΕΝΤΕΛΩΣ στην μέχρι στιγμής κουβέντα.
  Ότι δηλαδή σε περίπτωση που το μπαζάρισμα παραπέμπει σε άρθρο BLOG, θα πρέπει να ενθαρρύνεται ο σχολιασμός στον χώρο του blog, ως δείγμα σεβασμού στο άρθρο.

  Μετά από αυτή την παρατήρηση, να πω ότι συμφωνώ απολύτως με τον neTpen στο 1ο σχόλιό του.
  Και μόνο η πρώτη του πρότασή κρατάει όλη την ουσία του θέματος για μένα "Την αίσθηση αυτήν την έχετε και σε άλλα threads που συγκέντρωσαν πολλά σχόλια;"

  Όταν ο vasvas ρωτούσε αν προτείνω "να "επιδοτείται" ένα νήμα σαν του GetBourdeloback με 100 σχόλια από 3 άτομα" εγώ ήθελα να ρωτήσω ποιά η διαφορά δηλαδή αν έχει 100 σχόλια ή 10? Και πως θα αποκλείσεις το ενδεχόμενο αυτοί οι 3 να έχουν κάτι ουσίας να πούνε? Ποιό το νόημα στην τελική να υπάρχει το Μέγκαθρεντς??

  Εγώ άλλωστε δεν πρότεινα την σύσταση του Μέγκαθρεντς από εκεί που δεν υπήρχε, είπα ότι δεν έχει νόημα να υπάρχει αν δεν εξυπηρετεί αυτόν ο οποίος θέλει να ανατρέξει σε αυτό για να βρει γρήγορα και εύκολα τις συζητήσεις αυτές που είχαν μέσα την πιο πολύ σύγκρουση, αντιπαράθεση κτλ..
  Τώρα εκεί εννοείται ότι θα οφείλει και αυτός να συμφιλιωθεί με το ρίσκο οι συγκρούσεις και οι αντιπαραθέσεις αυτές να είναι ανούσιες ή προσωπικές, ή ό,τι άλλο "κατακριτέο" θέλετε.

  Είμαι εντελώς καινούργιος εδώ, φαίνεται άλλωστε, και δεν έχω μάθει ακόμα τα "ήθη και τα έθιμα" του χώρου. Το μόνο όμως το οποίο μπορώ να πω είναι ότι δεν ήρθα εδώ για να το κάνω πουτάνα το μέρος. Δέχτηκα αμέσως ότι έκανα μαλακία με τα 3 σχόλια στη σειρά "γαμάτε τη συζήτηση", μόλις μου εξήγησε ο netPen τον τρόπο με τον οποίο γαμούσα και εγώ την λειτουργία του πίνακα "Πρόσφατα Σχόλια".

  Και όποιος έτυχε να διαβάσει τα πρώτα σχόλια πάνω στο θρεντ, μπορεί να θυμάται ότι κάπου εκεί γύρω στα 30 πρώτα είπα επί λεξεί στον ζουτήρη :

  "Λυπάμαι μόνο που η συζήτηση αυτή γίνεται στον πίνακα σχολίων του buzz, και όχι σε αυτών του blog GetBourdeloBack.com."

  Κανείς δεν έδωσε σημασία στην λεπτή αυτή παράκληση του συγγραφέα να μεταφερθεί η συζήτηση στο original άρθρο, και έτσι η συζήτηση συνεχίστηκε εδώ.

  Αλλά τι να κάνουμε τώρα, να μη μιλούσαμε? Αφού το θέλαμε... Σόρυ κιόλας.. • από kensai πριν 4798 μέρες 2       

  "Ότι δηλαδή σε περίπτωση που το μπαζάρισμα παραπέμπει σε άρθρο BLOG, θα πρέπει να ενθαρρύνεται ο σχολιασμός στον χώρο του blog, ως δείγμα σεβασμού στο άρθρο."

  Εξαιρετικό σημείο, αλλά άντε να βρεις τρόπο να το εφαρμόσεις. Καλώς ή κακώς, το Buzz δουλεύει ως aggregator με σχολιασμό. Αυτός ο meta-σχολιασμός των άρθρων είναι που έχει φτιάξει εδώ πέρα την «παρέα μας» ακόμα κι αν θέλουμε να βγάλουμε τα σπλάχνα αμοιβαία μεταξύ μας ορισμένοι. :)

 • από GiannisAfouras πριν 4798 μέρες       

  "Εξαιρετικό σημείο, αλλά άντε να βρεις τρόπο να το εφαρμόσεις ... Αυτός ο meta-σχολιασμός των άρθρων είναι που έχει φτιάξει εδώ πέρα την «παρέα μας»"

  Ναι ρε συ, αλλά μη ζητάμε και τα ρέστα μετά τουλάχιστον..

  Ακούω τον MadNihilist να παραπονιέται "χάνεται πολύ και καλό περιεχόμενο τους τελευταίους μήνες και όσο κι αν το βλέπεις αλλού νιώθεις λίγο κορόιδο να χάσεις πέντε λεπτά για να το μπαζάρεις όταν άλλοι παραδίπλα αδιαφορούν εντελώς επειδή προτιμούν να πλακώνονται μεταξύ τους."

  Πρέπει να δεχτούμε ότι οι άνθρωποι θέλουνε να μιλάνε. Τώρα είτε θα επιλέξουμε να τους αφήσουμε να το κάνουν ή θα τους το απαγορεύσουμε -ή έστω θα τους παροτρύνουμε ΣΟΒΑΡΑ να συνεχίσουν την κουβέντα τους κάπου αλλού.

  Από εκεί και πέρα όμως θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε και τις συνέπειες της επιλογής μας.

  • από neTpen πριν 4798 μέρες 1       

   ~~οι άνθρωποι θέλουνε να μιλάνε. Τώρα είτε θα επιλέξουμε να τους αφήσουμε να το κάνουν ή θα τους το απαγορεύσουμε~~

   Μεταξύ των δύο άκρων υπάρχει και το μέτρο, με τη βοήθεια μιας αυτοσυγκράτησης και μιας αίσθησης κοινότητας.

  • από GiannisAfouras πριν 4798 μέρες        1

   ναι οκ, αλλά το μέτρο αυτό είναι θέμα του καθενός και το buzz δεν μπορεί να το επιβάλλει με καμία εκ των ανωτέρω ρύθμιση. εδώ πέρα μιλάμε για το τι μπορεί να γίνει σε επίπεδο ρυθμίσεων του site

 • από GiannisAfouras πριν 4798 μέρες 4        1

  Εγώ θα μπορούσα να προτείνω το εξής :

  Να θεσπίσει το buzz έναν ανώτατο αριθμό σχολίων που θα μπορεί να δέχεται το οποιοδήποτε θρεντ. ΌΧΙ ΑΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΤΗ, ΑΛΛΑ ΚΑΤΑ ΑΠΟΛΥΤΗ ΤΙΜΗ.
  Και από εκεί και πέρα (μετά το 20ό π.χ. σχόλιο), να κλείνει το θρεντ για σχολιασμό και να βγαίνει ένα μήνυμα που θα λέει στους χρήστες "Αν θέλετε να συνεχίσετε τον σχολιασμό/ξεκατίνιασμα/οτιδήποτε, παρακαλώ περάστε από εδώ (link) στον πίνακα σχολιασμού του original άρθρου, ευχαριστώ."

  • από Elikas πριν 4798 μέρες 3        1

   Κι αν το original άρθρο δεν έχει δυνατότητα σχολιασμού; Κι αν είναι όντως ενδιαφέρουσα κι εποικοδομητική η συζήτηση; Κι αν δεν είναι, και απλά έχουμε (για πολλοστή φορά) 2-3 χρήστες που προσπαθούν να σπάσουν ο ένας τα νεύρα του άλλου; Κι αν έχουν κάθε καλή πρόθεση να συζητήσουν σοβαρά και νηφάλια αλλά κάπου ξεφύγουν;

   Δεν βγαίνει άκρη έτσι, ούτε με πειραματισμούς-λύσεις ανάγκης για μάξιμουμ αριθμό σχολίων ανά thread, κλπ.

   Η άποψη μου είναι ότι το buzz πρέπει να επαναπροσδιορίσει με σαφήνεια την ταυτότητα του.

   α) Είναι μία κλειστή λέσχη "φιλελεύθερων" ρεπουμπλικάνων; (αλά e-chicken)

   β) Είναι ένας χώρος γόνιμου διαλόγου όπου χωράνε όλοι; (και ενδεχομένως χρειάζεται μόνιμη παρουσία moderator για να μην εκτροχιάζεται η κουβέντα)

   γ) Είναι ένα καφενείο για να πει ο καθένας ό,τι του κατέβει και να βγάλει το άχτι του; (βλ. tvxs, και πολλά άλλα παρόμοια στέκια για μεταμεσονύκτιο τρολάρισμα)

   δ) Είναι ένα think tank για λίγους και εκλεκτούς; (όπου ενδεχομένως θα πρέπει να καταθέσεις βιογραφικό και να περάσεις εξετάσεις για να αποκτήσεις δικαίωμα σχολιασμού)

   ε) Είναι απλά ένα είδος high end aggregator, όπου το πολύ-πολύ να μπορεί να συμπληρώσει κανείς ένα σχετικό link κάτω από το άρθρο; (ή άντε να γράψει κι ένα σχόλιο με περιορισμό έκτασης και συχνότητας)

   στ) Είναι κάτι άλλο; Τι;

   Όπως και να'χει, ένα φρεσκάρισμα το χρειάζεται γιατί η μορφή του site δεν είναι πλέον και η πιο πρωτοποριακή που υπάρχει. Κι επειδή κατανοώ ότι χρειάζονται εργατοώρες για οποιαδήποτε βελτίωση, ίσως θα ήταν καλή ιδέα κάποιο από τα ξεφτέρια της ελεύθερης αγοράς που συχνάζουν εδώ να μας προτείνει ένα βιώσιμο business plan (που δεν θα μας πήξει στις διαφημίσεις κατά προτίμηση). Έτσι ώστε να ανέβει κι η επισκεψιμότητα, και το buzz να γίνει ένας κόμβος/κοινότητα όπου ο καθένας να μπορεί να βρει τα καλύτερα του διαδικτύου (με θεματολογική ταξινόμηση), και να τηρούνται οι κανόνες με συνέπεια και υπευθυνότητα, κλπ.

   Εμένα ας πούμε θα μου άρεσε πάρα πολύ να μπορώ να διαλέξω ένα trending topic μέσα από μια διαρκώς ανανεούμενη expandable list (π.χ. Οικονομία - χρηματοπιστωτικά νέα - κρατικές εγγυήσεις) και να διαβάσω τα καλύτερα άρθρα που έχουν γραφτεί από κάθε ιδεολογική σκοπιά, να μπορώ να συμμετάσχω στις συζητήσεις και να ψηφίσω σε polls, να έχω σελίδα προφίλ όπου θα αναρτώ links με τα "αγαπημένα" μου, να μπορώ να κάνω share κάτι που διάβασα στο Facebook με ένα κλικ, κλπ. Κάτι τέτοιο όμως απαιτεί μια ολόκληρη επιχείρηση από πίσω, κι όχι απλά το μεράκι ενός ή δύο ανθρώπων.

  • από Rodia πριν 4798 μέρες 1       

   //(μετά το 20ό π.χ. σχόλιο), να κλείνει το θρεντ για σχολιασμό και να βγαίνει ένα μήνυμα που θα λέει στους χρήστες "Αν θέλετε να συνεχίσετε τον σχολιασμό/ξεκατίνιασμα/οτιδήποτε, παρακαλώ περάστε από εδώ (link) στον πίνακα σχολιασμού του original άρθρου, ευχαριστώ."//
   +1

   Κατα τα αλλα, το μπαζ αυτοπροσδιοριζεται απο τους χρηστες του. Κατα τον κανονισμον :)

 • από kensai πριν 4798 μέρες 2        1

  Εύχομαι πάντως να μην γίνει το (ζ)...

  ζ) Είναι μια κλειστή λέσχη "αναρχοαριστερών" ψευδοπροοδευτικών κρατικοδίαιτων σοσιαλιστών μπαχαλάκηδων που δε χωρούσαν στο indymedia; (αλά anti-e-rooster)

  ---

  Νομίζω πως η βασική λειτουργία του Buzz είναι ικανοποιητική. Και το νέο σύστημα σχολιασμού για την ώρα φαίνεται να δουλεύει. Πάντα βελτιώνεται, αλλά ας μη βιαζόμαστε, μόλις πριν λίγο μέρες άλλαξε... το Service Pack ας βγει του χρόνου. :)

  Προσωπικά δεν θα ήθελα να το δω ποτέ ως (β) και (γ) αλλά εν ανάγκη, αν δε γίνεται διαφορετικά, περισσότερο ως (δ) και (ε). Ίδωμεν.

  -----------

  Υπάρχει και μια άλλη- πρακτική- λύση. Φίλτρα. Αλά Slashdot με Friends και Foes που να εμφανίζουν σχόλια απ'αυτούς που θέλουμε και να εξαφανίζουν αυτά αυτών που αντιπαθούμε. Αλλά το ζουμί είναι όλο στην αντιπαράθεση...

 • από Epanechnikov πριν 4796 μέρες       

  @admin

  Ερώτηση: Το δικαίωμα ψήφου πότε ενεργοποιείται;

  ---
  [Ευχαριστώ για την επισήμανση. Εκ παραδρομής παρέμενε ανενεργό. Τώρα πρέπει να δουλεύει. -admin]

  -----

  [Έχω την εντύπωση πως παραμένει ανενεργό. Ευχαριστώ για το χρόνο σου - Epanechnikov]

 • από Elias πριν 4793 μέρες 19        2

  • από simiomatariokipon πριν 4321 μέρες       

   είχε και Ροδιά...


   + : ως σχετικώς καινούργια εδωμέσα, δεν μπορώ δλδ να προσθέσω ιδέες: διαβάζω σχόλια (πελάγωσα), συμφωνώ με πολλά - προσωπικά μ' ενοχλούν περισσότερο τα αυτομπαζαρίσματα -

 • από neTpen πριν 4793 μέρες 3        1

  Επανέρχομαι στην πρόταση για χρονικό όριο στη δυνατότητα για edit ενός σχολίου (πχ τα 10 λεπτά). Υπάρχουν περιπτώσεις που διαστρεβλώνεται εντελώς η ροή μιας συζήτησης με ένα επί της ουσίας edit σε μήνυμα που ήδη απαντήθηκε.

  Υ.Γ. Elias, εξαιρετικός! :)

 • από omadeon πριν 4790 μέρες 1        5

  Το διαδίκτυο δεν θα καθοριστεί από τους μεγάλους, αλλά από τους νέους (που μοιραία θα αντικαταστήσουν τους παλιούς). Και οι νεώτεροι είναι _πολύ_ περισσότερο αιμοβόροι.

  Επέλεξα να παραμείνω νέος _και_ αιμοβόρος.

  Τίτλος: "Προς τη ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΗ γενιά μου, από την οποία ΔΡΑΠΕΤΕΥΣΑ"

  Εσείς κλειστείτε στα σαλόνια σας. Θα γκρινιάξετε πολύ (έχετε πολύ χρόνο) για τον... ξεπεσμό της CyberCulture του _μέλλοντος_ (που είναι ήδη εδώ). Κι εκεί που πηγαίνει δεν μπορείτε να πάτε. Εχετε εθιστεί και ενσωματωθεί μέσα στην κίβδηλη ειρήνη των ατέλειωτων ΠοντιοΠιλατισμών σας, σε μία απόλυτη νάρκωση __αναισθησίας απέναντι στο άδικο__.

  Ομως όποιος μένει νέος[*], πάντα ξέρει...
  πως _μια_ ("καθως-πρέπει"-) συκοφαντία ίσον χίλιες υβριστικές απαγορευμένες λέξεις.

  [*] Σήμερα κυριαρχούν πρόωρα γερασμένοι _μικρομέγαλοι_.
  Προσομοιώσεις των παλιών. Τελειωμένοι.

  • από Epanechnikov πριν 4790 μέρες 2       

   Μου αρέσει μάλιστα πως νομίζεις ότι πρωτοτυπείς ή μοντερνίζεις υβρίζοντας με χυδαίο τρόπο τους συνομιλητές (αυτό είδα στο ρυπαρό blog σου). Σου γνωστοποιώ πως φρασεολογία σαν τη δικιά σου χρησιμοποιούν εδώ και δεκαετίες στα γήπεδα κάποιοι όχι απαραίτητα νέοι αλλά σίγουρα άξεστοι... 1, 2,

  • από vasvas πριν 4790 μέρες 1        1

   Σχεδόν λυρικό. Σχεδόν.

 • από cinto πριν 4790 μέρες 2        1

  Τώρα με το ΔΝΤ δε θα μείνει κανείς, ούτε νέος ούτε γέρος. Όλοι θα πεθάνουμε από ασιτία και ουρολοίμωξη.

  • από alberich πριν 4790 μέρες 2        1

   Αστειεύεσαι?Αφού για κάτι σκ@τόγερους γίνονται όλα.

  • από cinto πριν 4790 μέρες 1        2

   Γενικά, τα πάντα γίνονται για τους σκατόγερους και όχι μόνο για τους συγκεκριμένους. Πώς ήταν εκείνο το σύνθημα... αν νοιάζεσαι για τη σωτηρία του ασφαλιστικού συστήματος καθάρισε έναν γέρο!

  • από alberich πριν 4790 μέρες 1        1

   Κόψανε οι NY Times το hotlink στη φωτό του Madoff

 • από c.alexacos πριν 4790 μέρες 3       

  Τρολάρετε ακόμα κι εδώ;
  Τι είδους μαγκιά είναι αυτό;
  Στα παπάρια σας και όποιος μπαίνει εδώ και όποιος έχει δουλέψει για να μείνει το buzz όρθιο, αφιλοκερδώς (υποθέτω, εφόσον δεν υπάρχει καμία διαφήμιση).
  Θεωρειστε ότι θα είχατε από ένα flag ο καθένας σας από εμένα - αν νόμιζα ότι αξίζετε έστω και αυτό

  • από cinto πριν 4790 μέρες       

   Επειδή λέμε για τα αρθριτικά μας;

 • από kensai πριν 4788 μέρες 3        4

  Προτείνω να κωδικοποιηθεί η εμφάνιση του ονόματος του συγγραφέα buzzοθέντος θέματος ή σχολίου ΜΕΤΑ από το ψήφισμά του και μόνο.

  - Όσο αφορά τα buzzoθέντα θέματα έχει το πλεονέκτημα ότι αν κάτι δε μας αρέσει και δεν το ψηφίσαμε, δεν χρειάζεται να γνωρίζουμε και το όνομα αυτού που το ανέβασε. Προχωράμε στο επόμενο ή απλά σχολιάζουμε.

  - Όσο αφορά τα σχόλια, η εμφάνιση του ονόματος του σχολιαστή στους υπόλοιπους ΑΦΟΤΟΥ δοθεί θετική ή αρνητική βαθμολογία μπορεί να οδηγήσει στην πιο αντικειμενική και ουδέτερη ανάλυσή του μιας που καμιά φορά υπάρχουν αξιωματικές διαφωνίες προς το όνομα και όχι στο περιεχόμενο του σχολίου.

  Σημείωση: μπορεί να μη δουλεύει πάντα και για όλους. Άτομα που δε βάζουν τόνους ή γράφουν με greeklish ή κάνουν τακτικά ορθογραφικά λάθη μπορεί να προδίδονται άθελά τους.

  • από neTpen πριν 4788 μέρες 3       

   Γυμνή άποψη. Ε λοιπόν αυτό θα ήταν πολύ ενδιαφέρον και οι βέβαιες εκπλήξεις θα αποδεικνύονταν ένα καλό μάθημα για όλους μας. :-)

  • από c.alexacos πριν 4788 μέρες 3        2

   Kensai
   Αν νοιώθεις ότι στοχοποιήσε, κάνε δεύτερο λογαριασμό. :Ρ
   Εγώ θέλω να βλέπω ποιος έχει μπαζάρει - υπάρχουν χρήστες που εκτιμώ και κοιτάω τις επιλογές τους ακόμα κι αν οι τίτλοι δεν μου προξενούν ενδιαφέρον.

 • από kensai πριν 4788 μέρες 1        1

  alexacos,

  το αστείο είναι πως δεν το θέλω για μένα, αλλά για άλλους. Οπότε :ppp

  Όσο για το αν θες να βλέπεις ποιός μπαζάρει δύο παρατηρήσεις:

  1) αν τόσο καιρό κοιτάς τα νέα μόνο απ'τους τίτλους και τους συγγραφείς ή ψηφοφόρους και όχι απ'την επεξήγηση-συζήτηση ή τα links τότε έχεις χάσει πραγματικά πολλά καλά buzzoθέντα νέα. Αν είναι να διαβάζεις μόνο ιδεολογικά αυτά που συνάδουν με τη σκέψη σου, just buy your favorite newspaper. :)

  2) το πρόβλημά σου να ΜΗΝ χάνεις τους αγαπημένους σου χρήστες-μπαζαριστές λύνεται εύκολα τεχνικά μέσω friend list που μπορεί να καθορίζεται στο προφίλ σου. Τα μπαζοθέντα θέματα από ονόματα «φίλων» σου θα μπορούν να εμφανίζονται πάντα.

  Τεχνικά λοιπόν όλα τα προβλήματα λύνονται εύκολα.

 • από kensai πριν 4788 μέρες        4

  A, και που'σαι, alexako.

  Ο τρόπος που μου απάντησες στο σχόλιο (προσωπικός, λες και γράφω από εμπάθεια για να σώσω το τομάρι μου) δείχνουν ότι κι ΕΣΥ μεταξύ άλλων έχεις ανάγκη να διαβάζεις τα σχόλια χωρίς να ξέρεις ποιός τα δημιούργησε και να ψηφίζεις/σχολιάζεις προτού επηρεαστείς. :)

  • από c.alexacos πριν 4785 μέρες       

   Προσωπικά, σε πρασινίζω τακτικά #outofmyculticloset
   Αλλά μάλλον έπιασα γεμάτα με τα άδεια.
   Άηντε και μη με κακοκαρδίζεις μυγοφόρε νιέ :)

   εδιτ
   Το credibility των χρηστών είναι από τα θετικά κίνητρα για να πάει καλύτερα το όλο πράγμα. Όχι;


  • Σχόλιο που έχει θαφτεί. [εμφάνισε/κρύψε]
 • από kensai πριν 4785 μέρες 2        3

  Χμμ... σήμερα παρατήρησα πόσο χαζά λειτουργούν οι αρνητικές ψήφοι όταν κάποιος έρθει αργά σ'ένα thread και έχουν θαφτεί ήδη κάποια σχόλια.

  Δείτε το thread για τα 20 χρόνια του Ηρακλειώτη. Η Rodia ήταν σα να μιλούσε μόνη της. Χρειάστηκε να ανοίξω χειροκίνητα τα σχόλια του/της minore ένα-ένα για να δω τι παίχθηκε.

  Μήπως θα ήταν καλύτερο ένα απλό σύστημα όπως του Economist; Μόνο θετικά σχόλια και μετά επιλογή σειράς: παλαιότερο/νεότερο/πιο συστημένο.

  Κάτι ξέρει το Facebook και δεν βάζει αρνητικά σχόλια τελικά...

 • από minore πριν 4785 μέρες 2       

  Εγώ πάντως αν και θαμμένος βαθιά αρέσκομαι στις αρνητικές ψήφους. Είναι ένας τρόπος να τσεκάρει κανείς τα δημοκρατικά ριφλέξ της ομήγυρης. Αγαπητέ/η kensai, το πρόβλημα, όπως πάντα, δεν είναι το εργαλείο αλλά ο χρήστης. Οπότε το να προτείνεις αλλαγή του συστήματος αξιολόγησης σχολίων είναι σα να προτείνεις να κρύψουμε τις βρωμιές κάτω από το χαλί. Ας τα αφήσουν ως έχουν οι διαχειριστές για να γελάμε κ' εμείς οι απ' έξω.

 • από tdelim πριν 4712 μέρες       

  ti tha ginei re paidia? kathe pou tha vgainete stis tileoraseis tha peftei to systhma kai tha kanoume mia wra na mpoume sto buzz?
  :P :P :P

  [congrats!]

  • από akindynos πριν 4712 μέρες 2       

   Σε ποιες τηλεοράσεις; (πες στο kontra κι ας είναι ψέμμα)

 • από Epanechnikov πριν 4321 μέρες 7       

  "Το buzz δεν διατηρεί άδεια ξεκατινιαστηρίου. Προσωπικές επιθέσεις, flame baits, μεταφορές μπλογκοτσακωμών, χολερική κακοπιστία επιτρέπονται μόνο μεταξύ 22.00 και 23.00 UTC την 5η Φεβρουαρίου. Τις υπόλοιπες ώρες καλό είναι να κοκκινίζονται."

  Καλό είναι να κοκκινίζονται αλλά δυστυχώς δεν κοκκινίζονται πάντα και για όλους. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις ενθαρρύνονται. Το community moderation σημαίνει στη πράξη πως οι προσωπικοί χαρακτηρισμοί είναι cool όταν γίνονται από χρήστες που συμπαθεί σημαντικό μέρος του buzz αλλά κατάπτυστες όταν γίνονται από τους υπόλοιπους. Και είναι αυτονόητο πως δεδομένου πως το συγκεκριμένο moderation βολεύει το dominant κομμάτι των χρηστών δεν υπάρχει καμία τάση αλλαγής. Το αν αυτό είναι δίκαιο ή όχι και το αν ενθαρρύνει ή οχι τον ανοιχτό ακομπλεξάριστο σχολιασμό το αφήνω στη κρίση του αμερόληπτου αναγνώστη...


Log in για σχολιασμό ή γίνε μέλος εδώ.