ΤΟ ΒΗΜΑ - Ο μάνατζερ που φέρνει κέρδη στα τρένα

Eταιρεία «Πρόοδος», την οποία είχαν συστήσει συνδικαλιστές του ΠαΣοΚ με διευθυντικές θέσεις στον ΟΣΕ το 1995. Το σύστημα με το οποίο δούλευε η εταιρεία ήταν απλό: όταν ένας πελάτης ενδιαφερόταν για μεγάλες μεταφορές, οι αρμόδιοι του ΟΣΕ του έλεγαν ότι ο Οργανισμός δεν έχει την κατάλληλη υποδομή και τον έσπρωχναν προς τους ιδιώτες. Αυτοί έπαιρναν τη δουλειά και στη συνέχεια ο ΟΣΕ... έβρισκε την υποδομή και διακινούσε τα εμπορεύματα με έκπτωση που έφθανε ως 87%! Η «Πρόοδος» είχε κέρδη περί τα 70 εκατ. ετησίως και ο ΟΣΕ συσσώρευε ζημιές.

Σχόλια

 • από Elias πριν 4609 μέρες 2       

  Ο κ. Ζηλιασκόπουλος μπορεί πράγματι να έκανε όλα αυτά τα ηρωικά που περιγράφει το άρθρο, και μπράβο του, όμως νομίζω ότι η δραματική μείωση του ελλείμματος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ οφείλεται αλλού. Αν δεν κάνω λάθος (διορθώστε με αν κάνω) ισχύει ετούτο εδώ: "καθώς τα χρέη ύψους 680 εκατ. ευρώ, που έχει σωρεύσει η εταιρία κατά την τριετή λειτουργία της, θα αναληφθούν επίσης από το Δημόσιο" (680 δια τρία = περίπου 230 εκατ. ευρώ ετήσιο έλλειμμα "του ΟΣΕ", της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προφανώς εννοεί).

  Επίσης, η εικόνα του "απλού και εξαιρετικά ευγενικού ανθρώπου", κατά το Βήμα, δεν συνάδει με την εικόνα της Ελευθεροτυπίας: "Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της εφημερίδας και τη συνεχή επικοινωνία με το γραφείο του διευθύνοντος συμβούλου Θανάση Ζηλιασκόπουλου για να διευκρινιστούν ορισμένες πτυχές των αριθμών για την εταιρεία, δεν στάθηκε δυνατή η επικοινωνία. Ηρθαμε σε επαφή πάνω από έξι φορές από την περασμένη Τετάρτη με τις γραμματείς του κ. Ζηλιασκόπουλου, αλλά δεν μας είπαν ούτε ότι δεν επιθυμεί να μιλήσει. Ακόμα περιμένουμε τις απαντήσεις"

  Οπότε, λέω, μήπως τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως τα παρουσιάζει το Βήμα (στο άρθρο του της 16ης Ιανουαρίου 2011). Στο φινάλε, είναι δυνατόν να προέλθει κάτι αξιόλογο από τον Δημήτρη Ρέππα;

  • από ad1951 πριν 4609 μέρες 4       

   Φαίνεται too good to be true, και ίσως είναι. Αλλά, η ανάληψη του χρέους δεν επηρεάζει το λειτουργικό έλλειμμα (παρά μόνο κατά το ποσό των τόκων, αν το έλλειμμα του ρεπορτάζ τους περιλαμβάνει, οπότε βγάλε περίπου 35 εκατ.). Οσο για το ότι δεν είναι απίκο να απαντάει σε κάθε αίτημα των μήντια, μάλλον για καλό μου φαίνεται.

   Το σημαντικό είναι οτι φαίνεται πως έψαξε να δεί πρακτικά πού χάνονται τα χρήματα, και βρήκε αρκετές κομπίνες.

  • από Elias πριν 4609 μέρες 4       

   Το άρθρο του Βήματος όμως δε μιλάει για λειτουργικό έλλειμμα (το οποίο από κάπου βρήκα ότι είναι περίπου 130 εκατ. ευρώ το χρόνο). Μιλάει, έτσι γενικά κι αόριστα, για "[ετήσιο] έλλειμμα του ΟΣΕ" και το ανεβάζει στα 230 εκατ. ευρώ - προφανώς είναι τα 680 διά τρία, "χρέη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ κατά την 3ετή λειτουργία της", τα οποία ανέλαβε το Δημόσιο. Έτσι δεν είναι;

   Ο κ. Ζηλιασκόπουλος ίσως να έκλεισε κάποιες τρύπες, δεν αντιλέγω. Αμφισβητώ όμως ότι στον ίδιο οφείλεται η τόσο δραματική μείωση του ελλείμματος.

   Και κάτι ακόμα: Η αμαρτωλή εταιρεία Πρόοδος ("Πρόοδος - Ελληνικές Επενδύσεις ΑΕ" το πλήρες όνομά της) δεν υφίσταται πλέον, απορροφήθηκε το 2005 από τη Eurobank. Ο παλιός της διευθύνων σύμβουλος όμως είναι ο νυν πρόεδρος του Παρακαταθηκών & Δανείων - ένας άνθρωπος στον οποίο οφείλεται μια εγκληματική καταλήστευση του Δημοσίου. Μήπως κάτι δεν πάει καλά; Και μήπως το άρθρο του Βήματος επιχειρεί να κατασκευάσει πραγματικότητα;

  • από Elias πριν 4609 μέρες 1       

   Δες ποια φαντάζομαι ότι είναι η πραγματικότερη εικόνα:
   - Ετήσιο έλλειμμα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (την οποία όλοι συγχέουν με τον ΟΣΕ): 230 εκατ. ευρώ. Απ' αυτά, τα 130 είναι το λειτουργικό έλλειμμα (δε θυμάμαι πού το βρήκα). Τη διαφορά, 230 - 130 = 100 εκατ. ευρώ την ανέλαβε το Δημόσιο.
   - Οι κομπίνες που αναφέρονται στο άρθρο, αθροίζονται στα 1 (κτίριο στην Κρατίνου) + 12,7 (αποθήκη βαγονιών) + 3 (Wasteel Hellas) + 1,5 (11888) + 8 (web ticketing) = 26,2 εκατ. ευρώ ετησίως. Κάπου τόση είναι μάλλον η μείωση που επέφερε ο κ. Ζηλιασκόπουλος με τις τρύπες που έκλεισε, τόσο μείωσε το λειτουργικό έλλειμμα.
   - Συν άλλα 35 εκατ. ευρώ τόκοι, όπως λες εσύ, που κι αυτά τα ανέλαβε το Δημόσιο.
   - Το υπόλοιπο δεν απέχει πολύ από τα 55 εκατ. ευρώ που απομένουν!

   Σύγκρινε με το άρθρο του Βήματος: την αποσιώπηση της ανάληψης χρεών ΤΡΑΙΝΟΣΕ από το Δημόσιο και την τόσο φάλτσα πρόταση: "Εναν χρόνο αργότερα κατάφερε να μειώσει [ο κ. Ζηλιασκόπουλος] εντυπωσιακά το έλλειμμα του ΟΣΕ. Από 230 εκατ. ευρώ το έφθασε στα 55 εκατ. ευρώ"

 • από tanevramou πριν 4609 μέρες 5       

  Τις "αγιογραφίες" του ΓΔ μετά από ένα μόνο χρόνο στην διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ καλά είναι να μην τις λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη. Άσε να κάτσει στην θέση 3-4 χρόνια και μετά συζητάμε έχοντας δει τα αποτελέσματα της διοίκησης του.
  Α, ναι, και ας δημοσιεύσει και καμιά οικονομική κατάσταση στο ίντερνετ να μάθουμε και εμείς οι αδαείς το μέγεθος της επιτυχίας του.

  Elias, αν θες να βγάλεις άκρη για τα οικονομικά του ΟΣΕ, καλά ξεμπερδέματα. Από το 2007, που είπα σε μια παρέα ότι ο ΟΣΕ είχε έσοδα 110εκ ευρώ και ζημιές κοντά στα 800εκ και με προγκήξανε ως τσάτσο των δημοσιογράφων, έχω ασχοληθεί αρκετά με το θέμα και ένα σου λέω: η πιο νοσηρή φαντασία θα δυσκολευτεί χοντρά μπροστά στο τι ακριβώς γινόταν στον ΟΣΕ.

  Όλα αυτά που περιγράφει το άρθρο είναι αληθινά και απλώς η κορυφή του παγόβουνου. (αυτό με τα φρένα των τρένων σας το έχω πει ποτέ;)
  Όσον αφορά τα οικονομικά, τι να λέμε τώρα, ο ΟΣΕ (ο όμιλος) είχε έσοδα το 2009 174εκ ευρώ και έξοδα για αμοιβές και έξοδα προσωπικού πάνω από 300εκ ευρώ.
  Δεν μιλάμε ούτε για τόκους ούτε για αποσβέσεις ούτε για οτιδήποτε άλλο. Μιλάμε για έσοδα-αμοιβές = 126εκ ευρώ ζημιές.
  Άσε τις ρεμούλες και τα λοιπά.

  Τα δε χρηματοοικονομικά έξοδα του ΟΣΕ είναι περίπου 2,5 φορές τα έσοδα του! (πάνω από 400εκ ευρώ)
  Τρελά πράγματα!

  Το αποτέλεσμα του ΟΣΕ προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων είναι ζημιές κοντά στα 250εκ ευρώ το χρόνο!
  (υποθέτω ότι για αυτό μιλάς όταν λες λειτουργικά αποτελέσματα)

  Άντε γειά...

  --εδιτ
  από τις δημοσιευμένες καταστάσεις της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (στοιχεία από το site) προκύπτει ότι για το 2009 η εταιρεία είχε:

  έσοδα-->99εκ ευρώ

  "Ζημιές προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων" (ότι σκατά και αν σημαίνει αυτό): ~232εκ ευρώ

 • από orck πριν 4609 μέρες       

  Ας τον απολυσουμε λοιπον...

 • από zoutiri πριν 4609 μέρες 4       

  αυτη μου φαινεται να ειναι η πειστικοτερη εικονα για το που πηγαν τα λεφτα. Μειγμα ανικανοτητας και διαφθορας, σε καθε οργανισμο που ελεγχει το δημοσιο, με τεραστιο κοστος.

  Ακου λεει 8 εκατομμυρια ευρω για την υπηρεσια ηλεκτρονικων εισιτηριων!

  Ακου 7,5 εκ. ευρω στο Πατρα-Καλαματα για να μεταφερθουν 3 επιβατες ημερησιως!

  Αυτα ειναι τα κλεμμενα που δεν μπορουν να ερθουν *ποτε* πισω, γιατι ηταν απλα χρημα που κυριολεκτικα πετουσαμε στα σκουπιδια, στο ονομα των ολιγοφρενων κολληματων της χωρας με την δηθεν αποκεντρωση και δηθεν ενισχυση οικολογικων μεσων και δηθεν ενισχυση της περιφερειας και δηθεν περηφανια του να εχουμε εθνικο αερομεταφορεα στα περατα του κοσμου κτλ κτλ


Log in για σχολιασμό ή γίνε μέλος εδώ.

Ποιά μέλη του buzz ψήφισαν αυτή την καταχώριση