Σχόλια

 • από dkamen πριν 4124 μέρες 8       

  για 25η φορά η χώρα μας δεν έχει ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, έχει μεσανατολίτικο/βαλκανικό μοντέλο αντιμαχόμενων φατριών. Ούτε κοινωνικό συμβόλαιο γιατί πάρα πολύ απλά ΔΕΝ ΤΗΡΟΥΜΕ συμβόλαια.

  Το τελικό αποτέλεσμα είναι η ισοπέδωση των λιγότερο καβατζωμένων από τους περισσότερο καβατζωμένους. Το μόνο που έχει αλλάξει σε σχέση με πέντε χρόνια πριν είναι το επίπεδο χρήματος στο οποίο συμβαίνει αυτό. Πριν ο καβατζωμένος παντελόνιαζε το χαρτί και ο ξεκαβάτζωτος φυτοζωούσε, τώρα ο καβατζωμένος φυτοζωεί κι ο ξεκαβάτζωτος ψοφάει.

  Με γεμίζει θλίψη η προσχώρηση Τάλου στις γνωστές θεωρίες περί πειραματόζωου, σπέσιαλ θέσης της Ελλάδας στο σύμπαν, εχθρών που μας εχθρεύονται για τα ωραία μας μάτια κλπ.

  Και btw υπάρχει μια λίγο πιο ρεαλιστική εξήγηση για τις συστηματικά υπεραισιόδοξες προβλέψεις: ότι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να πείσουν τα κοινοβούλιά τους να πετάξουνε 200 δισεκατομμύρια σε κάτι που δεν είναι μπουρδέλο χωρίς την παραμικρή ελπίδα, ενώ αν εξηγούσαν την αληθινή κατάσταση τα κοινοβούλιά τους θα έλεγαν "στο διάολο οι τράπεζές σας" (και σαν side effect: στο διάολο οι olive oil niggas στους οποίους ποντάρανε)

  • από Elias πριν 4123 μέρες 3       

   // Και btw υπάρχει μια λίγο πιο ρεαλιστική εξήγηση για τις συστηματικά υπεραισιόδοξες προβλέψεις κ.λπ. //

   Σωστό. Και για τις υπεραισιόδοξες προβλέψεις των Ολυμπιακών Αγώνων υπάρχει ρεαλιστική εξήγηση, καθώς και για τον εκτροχιασμό του κόστους: ατυχίες, πολυπλοκότητα του εγχειρήματος, ελληνική ανοργανωσιά που οδήγησε σε καθυστερήσεις και πανάκριβα έργα της τελευταίας στιγμής κ.λπ. Το ότι όλοι οι Ολυμπιακοί των τελευταίων 50 ετών ξέφυγαν άγρια από τους αρχικούς προϋπολογισμούς με μέση απόκλιση 179% (σε πραγματικούς όρους, μόνο το άμεσα αθλητικό κομμάτι των εξόδων), δεν έχει τίποτα να κάνει με τον ρεαλισμό της εξήγησης, οφείλεται προφανώς στο ότι η ΔΟΕ δε μαθαίνει από τα λάθη της. Όπως και το ΔΝΤ, κι αυτό δε μαθαίνει από τα λάθη του, καθώς επισημαίνει ο Τάλως.

   «Συγνώμη, ρε παιδιά, πρώτη φορά μου ξανασυμβαίνει».

 • από ad1951 πριν 4123 μέρες 6       

  Επί τριάντα χρόνια, οι δημόσιες δαπάνες αυξάνονταν κατακόρυφα, και κάθε χρόνο το δημοσιονομικό έλλειμμα κατέληγε πολύ ψηλότερο από αυτό που είχε προβλέψει το Υπ. Οικ. όταν κατέθετε τον προϋπολογισμό. Σε συνθήκες ομαλές, κανονικές και επαναλαμβανόμενες. Δεν είναι το ΔΝΤ ο πρώτος διδάξας, είναι οι απλόχερες κυβερνήσεις -- προς την αντίθετη κατεύθυνση.

  • από dytistonniptiron πριν 4123 μέρες 1       

   Οι απλόχερες κυβερνήσεις είχαν κίνητρο γνωστό και αντιληπτό. Το ΔΝΤ τι κίνητρο να έχει άραγε;

  • από Elias πριν 4123 μέρες       

   Ναι, οι απλόχερες κυβερνήσεις πού κολλάνε;

   (Καλώς τον)

  • από dkamen πριν 4119 μέρες 2       

   Η Ελλάδα είναι μια φούσκα που το ΔΝΤ προσπαθεί να ξεφουσκώσει αντί να την αφήσει να σκάσει (που είναι το φυσιολογικό για μία φούσκα). Όταν το κάνεις αυτό ΔΕΝ διατρανώνεις το worst case scenario γιατί μόλις πιστέψουν όλοι το worst case scenario εξ ορισμού σκάει η φούσκα που είναι αυτό που δε θες. (και παρεμπιπτόντως λιγότερο απ' όλους το θέλουμε εμείς που θα είμαστε στο Ground zero, θέλω να πω αυτό το "να χρεοκοπήσουμε ώστε τα τιναγμένα μυαλά μας να τους λερώσουν το άσπρο πουκάμισο" ποτέ δεν το κατάλαβα)

   Δευτερον όταν ξέρεις ότι υπάρχει πλευρά (αντιμνη μέτωπο) που παλεύει κάθε μέρα με κυριολεκτικά ζωώδη λύσσα να αστοχήσει το πρόγραμμα του ΔΝΤ, φέρνοντας τη χώρα σχεδόν σε κατάσταση failed state, είναι τουλάχιστον υποκριτικό να παρατηρείς δήθεν έκπληκτα ότι το ΔΝΤ προβλέπει λάθος. Ναι είχε προβλέψει ας πούμε ότι το να φύγει ο σαρανταπεντάρης χειριστής ασανσέρ της ΔΕΚΟ με 48.000 αποζημίωση αντί για 52.000 δε θα θεωρούνταν από εσένα -που τα πληρώνεις!- ηθικά ισοδύναμο της μαζικής αποστολής μωρών σε εργοστάσια σκυλοτροφής και επαρκής αιτία να παραλύσει η Αθήνα 1 βδομάδα. Τόσο παράλογο και κακόβουλο είναι κι αυτό το ΔΝΤ...

 • από dpant πριν 4122 μέρες 6       

  Εξαιρετική συλλογή και παρουσίαση των στοιχείων.

  Η κάπως προβοκατόρικη ένστασή μου είναι, όταν με το καλό μια μελλοντική κυβέρνηση Σύριζα δοκιμάσει την μπλόφα Μπαρουφάκη και σπάσει τα μούτρα της στο Γιούρογκρουπ, ελπίζω ο talws κι ο Ηλίας να επισημάνουν και τότε το "όπλο της λανθασμένης πρόβλεψης" (ως μέσο κατάκτησης της εξουσίας στο Ελλάντα)

  • από dkamen πριν 4121 μέρες 1       

   δεν έχουν πρόβλημα, θα τραβήξουν από τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού κράτους που ως γνωστόν είναι άπειρα (+inf).

  • από Elias πριν 4120 μέρες       

   (άκυρο)

  • από Epanechnikov πριν 4120 μέρες 2       

   "θα τραβήξουν από τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού κράτους που ως γνωστόν είναι άπειρα (+inf). "

   Στην χρήση counterfactuals για τον εντοπισμό αιτιακών σχέσεων τέτοια κείμενα σαν του Ταλού βαθμολογούνται με μηδέν.

 • από Elias πριν 4120 μέρες       

  Τα βάζω όλα εδώ για να είναι μαζεμένα κάπου:


  ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ

  (Α) "Κόμμα της δραχμής", "μπλόφα Βαρουφάκη" κ.λπ.
  - 21/11/12, (κατά το ολονύκτιο ναυάγιο του σημερινού Eurogroup και ανακοίνωση για νέο Eurogroup στις 26/11/12), Βήμα (Ψυχάρης): "Αν έτσι έχουν τα πράγματα ... τότε η χώρα θα πρέπει να αρχίσει να προετοιμάζεται για πιο δραστικές λύσεις ... στην περίπτωση αυτή τα ελληνικά κόμματα θα πρέπει να ανασκουμπωθούν και να αρχίσουν να αναζητούν λύσεις πατριωτικές, με όρους εθνικού συμφέροντος και μόνο".

  - 08/11/12 (στους πρώτους απρόσμενους τριγμούς), Βήμα (Καρακούσης): "... δεν υπάρχει παρά ένας δρόμος, αυτός της οικειοθελούς αποχώρησης και αυτόματης ανατίναξης της ευρωζώνης"

  - 11/11/12 (ενώ η αγωνία συνεχιζόταν), in.gr, Αθανασίου (αναπλ. υπουργός εσωτερικών): "Αν καταρρεύσει η Ελλάδα τότε θα κινδυνεύσει να καταρρεύσει ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα"


  (Β) "Η πολιτική διαχείρισης της κρίσης καθορίστηκε από οικονομοτεχνικές αναλύσεις"
  - 12/11/12, Καθημερινή (Κωνσταντάρας): "Αν ο στόχος των δανειστών ήταν να κάνουν τους Ελληνες να πονέσουν –όπως ήταν φανερό από την αρχή της κρίσης– το πέτυχαν"

  - Επίσης:
  - To Όπλο Της Λανθασμένης Πρόβλεψης, Επίμετρον Alpha

  - Η Ανταγωνιστικότητα & O Αντώνης Σαμαράς

 • από dpant πριν 4113 μέρες 1       

  Κοίτα να δεις. Δικαίωση talou για τα αστείρευτα ταμειακά διαθέσιμα.

  Μου βγήκε σεντονάρα οπότε κατσικώθηκα στο μπλογκ, και χωρίς να ζητήσω άδεια μάλιστα, ελπίζω να μη το κατεβάσει αύριο έξαλλος ο μπαζζάρχης :=)

  Τυχόν σχόλια ας τα κάνουμε εδώ να γλιτώσουμε τα άσκοπα πέρα δώθε.

  • από Epanechnikov πριν 4113 μέρες       

   "Αλλά, πώς να το κάνουμε, το μπαράζ καταστροφολογίας που σταχυολόγησε ο talws δεν είναι και ό,τι τιμητικότερο για τους κυβερνώντες."

   Γιατί το είχαν κρυφό οι κυβερνώντες πως i) θα κάλυπταν τις ταμειακές ανάγκες με ΕΓΔ μέχρι να έρθει η δόση ii) η οποία θα καθυστερούσε (μ ια ματιά στο παρακάτω άρθρο note ημερομηνία); Το πρόβλημα θα υπήρχε στην περίπτωση της καταψήφισης των μέτρων (counterfactual). Αυτή θα έθετε την ταμειακή μας επάρκεια σε τρομακτικό κίνδυνο αφού σε αυτή την περίπτωση οι μηχανισμοί που μας κρατάνε στη ζωή δεν θα ήταν καθόλου δεδομένοι   Παρασκευή, 09 Νοέμβριος 2012 15:44

   "Τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας τελειώνουν καθώς η χώρα περιμένει την αποδέσμευση της επόμενης δόσης του δανείου της, δήλωσε την Παρασκευή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

   «Η κατάσταση των ταμειακών διαθεσίμων του κράτους είναι οριακή», τόνισε ο Σταϊκούρας μιλώντας σε συνέδριο του Economist. «Το γεγονός αυτό δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας στην οικονομία», πρόσθεσε.

   Η κυβέρνηση μελετά την μετακύλιση εντόκων γραμματίων του Δημοσίου (ΕΓΔ) ύψους έως 5 δισ. ευρώ όταν λήξουν στις 16 Νοεμβρίου, καθώς δεν αναμένει να λάβει την επόμενη δόση της διεθνούς βοήθειας πριν από τα τέλη του μήνα, είπαν την Παρασκευή στελέχη του υπουργείου Οικονομικών."

   http://www.xrimanews.gr/agores/41500-stakoyras-ta-tameiaka-diathesima-exoyn-sxedon-sterepsei  • από Elias πριν 4113 μέρες 1       

   Κάτσε να βάλω μουσική επένδυση. Από τα πρακτικά της ολομέλειας, 30 Οκτ 2012:

   ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ (Υπουργός Οικονομικών): Εάν θέλετε να γίνει η Ελλάδα Βόρειος Κορέα, να βγείτε και να το πείτε ευθαρσώς. Να βγείτε και να πείτε, να εξηγήσετε τι θα γίνει τη 16η Νοεμβρίου, αν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία με τους δανειστές. Θα έχουμε μισθούς; Θα έχουμε συντάξεις; Θα έχουμε φάρμακα; Θα έχουμε πετρέλαιο; Θα έχουμε τρόφιμα; Θα έχουμε; Πείτε μου: Στις 17 Νοεμβρίου θα έχουμε τρόφιμα;
   ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: …

   (Θόρυβος στην Αίθουσα-Κωδωνοκρουσίες)

   ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Παρακαλώ, κύριε Λαφαζάνη. Αν είναι δυνατόν!
   ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ (Υπουργός Οικονομικών): Εγώ, κύριε Λαφαζάνη, σας άκουγα. Ακούστε με και εσείς τώρα. Ήρθε η δική μου ώρα τώρα. Έχουμε την υποχρέωση να λέμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Εάν δεν συμφωνήσουμε με τους δανειστές, θα πεινάσουμε στις 17 Νοεμβρίου.
   ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Συνεχίστε, κύριε Υπουργέ.
   ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ (Υπουργός Οικονομικών): Ακούστε με, είμαι υποχρεωμένος να πω την αλήθεια. Πείτε μου, ποια είναι η εναλλακτική σας πρόταση; Από πού θα δανειστούμε; Από πού θα βρούμε πόρους;

   (Αυλαία-Χειροκροτήματα-THE END)

  • από Epanechnikov πριν 4113 μέρες 1       

   ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Υπουργέ, μιας και απευθύνατε στο ΣΥΡΙΖΑ το ερώτημα «ποια είναι η δική σας λύση», να σας πω ότι η λύση που προτείνουμε και θα ήταν η πλέον επωφελής για τη χώρα, να φύγετε μία ώρα αρχύτερα.

   (Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ)
   ....
   "Κύριε Υπουργέ, το σώφρον πράγμα για να πράξει κανείς σ’ αυτό το στάδιο θα ήταν η απόσυρση συλλήβδην. Σας το είπα και την προηγούμενη φορά. Δεν είναι ζήτημα εγωισμού, είναι ζήτημα πατριωτισμού. Το σώφρον πράγμα θα ήταν η απόσυρση όλων αυτών των διατάξεων."


   Ναι στην περίπτωση που γίνονταν όσα λέει η Κωνσταντοπούλου (και στα οποία απαντά ο Στουρνάρας) θα μας πλήρωναν για να μας δανείσουν έτσι ώστε να διατηρήσουμε την ρευστότητα μας.

   Επαναλαμβάνω τίποτα από όσα έγιναν δεν ήταν κρυφό. Επίσης λάβετε υπόψιν σας πως ΔΕΝ καταψηφίστηκαν τα μέτρα και ΔΕΝ έπεσε η κυβέρνηση. Αν τα δύο παραπάνω ίσχυαν θα βλέπατε πόσο θα μας έφταναν τα ταμειακά διαθέσιμα.


Log in για σχολιασμό ή γίνε μέλος εδώ.

Ποιά μέλη του buzz ψήφισαν αυτή την καταχώριση