επίδομα ανεργίας με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια (vrypan|net|weblog)

“Από το 2012 το επίδομα ανεργίας θα δίνεται σε κάποιους με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια”, το ζήτησε λέει ο Όλι Ρεν.Και για αυτό το θέμα, βλέπω τώρα στα πρωινάδικα διάφορους να χτυπιούνται και να επαναστατούν.

Σχόλια

 • από alberich πριν 4737 μέρες 6        4

  Αν πάρουμε σαν μέτρο τον πιο εξαθλιωμένο συμπολίτη μας, σαφώς υπάρχουν πολλά περιθώρια για περικοπές, ώσπου να κατακτήσουμε ένα ομοιόμορφο επίπεδο φτώχειας, και να διαπαιδαγωγηθούμε στο ότι οι ζημιές της κρίσης είναι κοινωνικές, ενώ τα κέρδη της ανάπτυξης ιδιωτικά.
  Ο ΟΑΕΔ χρηματοδοτήθηκε απ' τους ασφαλισμένους, και όταν πλήρωνε κάποιος εισφορές στο παρελθόν δεν του ετέθη ο όρος ότι το αν θα έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα οι εισφορές του υπερ ΟΑΕΔ, εξαρτάται από το οικογενειακό ή ατομικό του εισόδημα, όπως δεν τίθεται στους ασφαλισμένους που πληρώνουν ιδιωτική ασφάλιση για αναπλήρωση εισοδήματος σε περίπτωση απώλειας εργασίας.
  Αλλά δεν πειράζει.Ως γνωστό όλοι συνεισφέρουμε για την σωτηρία της χώρας.Ήδη άρχισαν οι φορολογικές απαλλαγές για αυτούς που θα επενδύσουν -στην Κίνα και στα χρέη των κρατών- και θα μας φέρουν νέες θέσεις εργασίας. Και τα χρήματα άλλωστε που εξοικονομούνται πάνε σε καλό σκοπό.100 δις σχεδόν στις τράπεζες και όλα τα έσοδα -στο ορατό μέλλον-από περικοπές & αύξηση της έμμεσης φορολογίας, για την εξυπηρέτηση του τοκογλυφικού -και άχρηστου για τους πολίτες που ήδη έχουν πτωχεύσει- δανείου της τρόικας για την αποπληρωμή -και την παράταση της κερδοφορίας-των τζογαδόρικων "επενδύσεων" των κερδοσκόπων εσωτερικού και εξωτερικού.

 • από Spyros.Dovas πριν 4737 μέρες 2       

  Τι σχέση έχει η (εκούσια) ιδιωτική ασφάλιση με τις "φέρτα εδώ" εισφορές?

  • από alberich πριν 4737 μέρες 2       

   Ακόμα δυσμενέστερο.

 • από pidyo πριν 4737 μέρες 1       

  Alberich, οι εισφορές υπέρ του ΟΑΕΔ είναι καθαρά στη λογική της κοινωνικής αλληλεγγύης, δεν είναι ακριβώς ανταποδοτικές. Καταλαβαίνω τη λογική σου, αλλά μετά διαβάζω ότι ο Μιχάλης Λιάπης έπαιρνε ΕΚΑΣ το 2009 και δυσκολεύομαι κάπως να το δω θεωρητικά το ζήτημα.

 • από alberich πριν 4737 μέρες 6       

  Το νόημα είναι ότι το κράτος αθετεί ελεύθερα ότι αφορά σε εργαζόμενους, ενώ θεωρεί ιερά και απαραβίαστα κάποια άλλα πράγματα, εν όψει της σωτηρίας της χώρας.
  Δεν λέω τίποτε παραπάνω απ' το ότι κάνει συστηματικά ταξικές επιλογές.Είμαι περίεργος να δω πώς θα αποτιμηθεί ο εξής υποθετικός άνεργος:
  Πρώην εργαζόμενος με καλές αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα, 50 ετών, με γυναίκα ΔΥ παιδί ή παιδιά που σπουδάζουν σε ξένη πόλη και στεγαστικό δάνειο με δόση 800 ευρώ το μήνα.

  • από Spyros.Dovas πριν 4736 μέρες 2       

   Υποθέτω ότι θα αποτιμηθεί όπως αποτιμάται καί όταν τον φορολογούν.

   Άλλωστε , όπως έδειξε και η έκτακτη εισφορά, αν προπέρσι έβγαλες πάνω από 60.000, φέτος θεωρείσαι πλούσιος.

  • από pidyo πριν 4736 μέρες 1       

   Alberich, προσωπικά στον πρώην εργαζόμενο που περιγράφεις θα έδινα επίδομα ανεργίας. Αλλά έτσι ήδη συζητάμε για τα κριτήρια. Το αρχικό ζήτημα είναι αν πρέπει να συζητήσουμε για τα κριτήρια ή όχι. Εγώ λέω ότι δεν είναι παράλογο, ιδίως στην παρούσα συγκυρία, επειδή θεωρώ πως το επίδομα ανεργίας είναι ένα σύστημα κοινωνικής αλληλεγγύης. Αντιθέτως, για να καταστήσω σαφέστερο τι εννοώ, θεωρώ λανθασμένη τη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων για τη δωρεάν (λέμε τώρα...) παιδεία, γιατί εκεί πρόκειται για μια συνολική αρχή, μια συγκεκριμένη ιδεολογική επιλογή ίσων ευκαιριών, και όχι για ένα προνοιακό βοήθημα.

  • από zoutiri πριν 4736 μέρες 4       

   "θεωρώ λανθασμένη τη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων για τη δωρεάν (λέμε τώρα...) παιδεία, γιατί εκεί πρόκειται για μια συνολική αρχή, μια συγκεκριμένη ιδεολογική επιλογή ίσων ευκαιριών, και όχι για ένα προνοιακό βοήθημα"

   δεν το πιασα αυτο.
   Κατα τα αλλα, για αυτον που εχει στεγαστικο και παιδια σε ηλικια σπουδων, το επιδοματακι ανεργιας δεν κανει και πολλα πραγματα. Φανταζομαι το δικαιο θα ηταν το αναποδο, το επιδομα ανεργιας να ειναι αναλογο με το εισοδημα που ειχες (και δηλωνες!!) πριν μεινεις ανεργος, οπως ειναι στην Ισπανια. Αλλα δεν ξερω ποσο εφικτο ειναι αυτο στην Ελλαδα της απιστευτης φορο- και εισφορο-διαφυγης.

 • από alberich πριν 4736 μέρες 7        2

  Κι' εγώ είμαι θεωρητικά υπέρ του "στον καθένα σύμφωνα με τις ανάγκες του".Όταν όμως δεν συνοδεύεται από το "απ' τον καθένα ότι μπορεί" (αντιθέτως ισχύει για τους συντριπτικά περισσότερους-μέσω ΦΠΑ ,για να μην πω για άλλους έμμεσους φόρους & αυξήσεις ΔΕΗ,εισιτηρίων,διοδίων κλπ-το "απ' τον καθένα 23%+ απ' το εισόδημά του όσο χαμηλό κι' αν είναι") και επί πλέον τυγχάνουν ιδιαίτερης προσοχής οι ανάγκες των τραπεζών, θεωρώ ότι έχουμε απλώς μια υστερόβουλα επιλεκτική επανάσταση του αυτονόητου, που ποντάρει στον κοινωνικό αυτοματισμό,με μόνο στόχο τις περικοπές (γιατί π.χ. να μην αυξήσει τα επιδόματα σε όσους δεν έχουν άλλους πόρους, ή γιατί να μην παρατείνει τον χρόνο που δίδονται, εφ όσον η ανεργία εν μέσω κρίσης είναι παρατεταμένη, ο πληθωρισμός ανεβαίνει κλπ.)

  • από pidyo πριν 4736 μέρες       

   Δεκτό.

 • από talos πριν 4736 μέρες       

  Σε ποια άλλη χώρα υπάρχει σήμερα παρόμοιος περιορισμός;


Log in για σχολιασμό ή γίνε μέλος εδώ.

Ποιά μέλη του buzz ψήφισαν αυτή την καταχώριση