Προφανώς το όνομα/ψευδώνυμο ερωτάται για λόγους διευκόλυνσης της επεξεργασίας (προϋπάρχουσες ομαδοποιήσεις κτλ). Εννοώ ότι από την στιγμή που το ερωτηματολόγιο πηγαίνει σε επιλεγμένο υποσύνολο μπλογκερ, σε δεδομένα e-mail, δεν θέλει τζεϊμσμποντικά εργαλεία για να αντιστοιχήσεις μια απάντηση μέσω του email από όπου σου ήρθε στον μπλόγκερ στον οποίο το έστειλες - επειδή πάλι είναι προκαθορισμένα τα μπλογκ στα οποία θα σταλούν, αν απαντηθεί και σταλεί από άλλο email χωρίς να επιβεβαιώνεται ότι ανήκει στο δείγμα που έχει επιλεγεί, προφανώς δεν θα συνυπολογιστεί. Αυτό ισχύει για κάθε έρευνα που στέλνεις μέσω email.
Επειδή συνεργάζομαι με το Monthly Review, να δηλώσω υπεύθυνα ότι είναι ο τελευταίος οργανισμός στον πλανήτη που ενδιαφέρεται να φακελώσει τον οποιονδήποτε. Θα μπορούσε η VPRC να είχε καταστήσει σαφέστερους του όρους - αν και επιβεβαιώνει πως δεν θα χρησιμοποιηθούν παρά για στατιστικούς λόγους.
Δεν τίθεται θέμα φόβου, αλλά μπορείς να φανταστείς ένα νομοσχέδιο για τον έλεγχο των blogs βασισμένο (π.χ. μέσω των φρονημάτων, κλπ) σε μια κατεύθυνση εναντίον σου; Θα είχε ενδιαφέρον πάντως αν μπορούσαμε να συνεννοηθούμε σε ταυτόσημες απαντήσεις τύπου χαχα-χιχι-χουχου! ;)
Το ερωτηματολόγιο είναι ψιλοάσχετο. Σαν να δείχνει ότι επικεντρώνει ακριβώς σε θέματα που δεν αφορούν το blogging καθεαυτό. Αντί να το συμπληρώσω, σκέφτομαι να ανεβάσω κατι τι, αν και ο αρκούδος με καλύπτει σε πολλά σημεία. Μόλις το διάβασα, σχεδόν σιγουρεύτηκα πως έχει άμεση σχέση με το νομοσχέδιο περί ελέγχου των blogs που ετοιμάζεται και, όσο και να εκτιμώ τον Τάλω, αδυνατώ να το συμπληρώσω επειδή δεν καλύπτει τις δικές μου σταθερές. ;)
Είναι παράξενο για σοβαρή εταιρεία το να προσπαθεί να ξαναανακαλύψει σήμερα την Αμερική, ταξιδεύοντας με τα καράβια του Κολόμβου. Γιατί δεν κάλεσε κάποιον έμπειρο και δοκιμασμένο καπετάνιο, όπως π.χ. το Ζαφείρη, και συντάσσει ερωτηματολόγια που δείχνουν άγνοια για το χώρο και τους χρήστες;
Κοίτα, δεν ξέρω για την VPRC, αλλά ένα πολιτικό περιοδικό τέτοιου είδους ερωτήματα οφείλει να θέσει (αν είναι να θέσει) γιατί το ενδιαφέρει η οικονομική, κοινωνική και πολιτική ταυτότητα του κόσμου που χρησιμοποιεί το διαδίκτυο σαν χώρο διαλόγου, έκφρασης ή/και ακτιβισμού. Ο χώρος και οι χρήστες (μην ξαναπιάσουμε την συζήτηση αυτή) δεν είναι παρά Έλληνες πολίτες με συγκεκριμένα κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά και με μια πολιτική ταυτότητα. Δεν μπορώ να φανταστώ σε τι θα ενδιέφερε τους αναγνώστες του περιοδικού κάποιο άλλο σετ ερωτημάτων. Μάλιστα δεν είμαι σίγουρος αν η πληροφορία που θα προέκυπτε θα ήταν απολύτως αδιάφορη και για το Ιστολογιστάν - τουναντίον.
Η μελέτη του Ζαφείρη έχει την ουσιώδη διαφορά ότι ήταν ανοικτή σε όλους, άρα δεν υπήρχε ζήτημα δείγματος κτλ. Δεν μπορώ να φανταστώ (που δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει βέβαια) μέθοδο με κλειστό και συγκεκριμένο πεδίο δείγματος (ή πώς το λένε οι δημοσκόποι) που να μπορεί να διασφαλίσει την ανωνυμία των ερωτηθέντων - χωρίς την φυσική παρουσία τους.
Kαλησπέρα σε όλους!
Προσωπικά,όπως σχολίασα και στον Αρκούδο,που η πολιτική μου τοποθέτηση είναι ξεκάθαρη,απάντησα.Το θέμα του "φακελώματος"δεν χρειάζεται την βoήθεια καμμιάς VPRC,αυτοί το έχουν φροντίσει με χιλιάδες άλλα μέσα.Θα σας έλεγα οτι για όσους τούς ενδιαφέρει ,ξέρουν και την ώρα που πάνε στην τουαλέτα.
Πιστεύω ,-και το Μοnthly Review να ρίχνει "σταχτη στα μάτια"(...να κάνω το συνήγορο του διαβόλου)-στην εντιμότητα των εκδοτών,εκ των οποιων το ένα γνωρίζω προσωπικά.
Και εν πάσει περιπτώσει,τυπώστε το και στείλτε το ταχυδρομικά,(για το φόβο ID),βάλτε ένα φίλο να το συμπληρώσει(γραφικό χαρακτήρα),απαντώντας σε οτι δεν σας φαίνετε "ύποπτο".
Συμμετέχετε όμως...
Σχόλιο που έκανα στο ποστ του αρκούδου:
Εγώ πάντως το έστειλα και υπέγραψα με το βαφτιστικό μου: Sraosha. Όσο για τις απόψεις που με έβαλαν και κωδικιποίησα εκεί μέσα, ε, άμα διάβαζαν το μπλογκ μου, θα έβλεπαν ότι δε λέω κάτι καινούργιο…
Η έρευνα του Monthly Review για τους μπλόγκερς
Ξεκινώντας τις προσπάθειες διεξαγωγής μιας έρευνας για τους Έλληνες μπλόγκερς πρέπει ο ενδιαφερόμενος να είναι προετοιμασμένος για οποιοδήποτε απρόοπτο – ή για να χρησιμοποιήσω μια σύγχρονη έκφραση, για την εμφάνιση του «μαύρου κύκνου». Και αυτό γιατί ο χαρακτήρας του διαδικτύου, αλλά και οι αντιδράσεις όσων συμμετέχουν συστηματικά ή όχι σε αυτό, δημιουργούν ανά πάσα στιγμή τέτοια φαινόμενα. Για αποφυγή όμως οποιονδήποτε παρεξηγήσεων θα ήθελα να διευκρινίσω ορισμένα πράγματα, τα οποία αφορούν τις προθέσεις του περιοδικού και τους στόχους της έρευνας.
1. «Φακέλωμα»
Διαβάσαμε ορισμένες απόψεις, ορισμένα ερωτηματικά, τα οποία διατυπώθηκαν για το αν η έρευνα του MR συνιστά μέρος ενός σχεδίου –προφανώς κυβερνητικού– για το φακέλωμα των μπλόγκερς. Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι το MR συμπληρώνει το 2009 τα 60 χρόνια λειτουργίας του και σε όλο αυτό το διάστημα απετέλεσε το ίδιο και οι εκδότες του στόχο φακελώματος και διώξεων (για όσους διαθέτουν χρόνο θα τους προέτρεπα να ανατρέξουν στα αρχεία του FBI για τους φακέλους των εκδοτών του περιοδικού Λήο Χιούμπερμαν και Πωλ Σουήζυ, καθώς και για το φάκελο του τρίτου ουσιαστικά εκδότη του, του Αλβέρτου Αϊνστάιν). Αυτή τη στιγμή το MR είναι το μόνο μηνιαίο περιοδικό διεθνούς κύρους της Αριστεράς το οποίο εκδίδεται ανελλιπώς από το 1949. Η ελληνική έκδοση του MR έχει ζωή 34 χρόνων, και ακολουθώντας την ταυτότητα του περιοδικού «ανεξάρτητο σοσιαλιστικό περιοδικό», η ελληνική Μηνιαία Επιθεώρηση διέκοπτε την έκδοσή της όταν οι εκδότες της εμπλέκονταν άμεσα στην πολιτική. Επομένως, θα ήταν τουλάχιστον παρατραβηγμένο να υπάρχουν υποψίες ότι η Μηνιαία Επιθεώρηση θα μπορούσε να συμβάλλει σε οποιαδήποτε διαδικασία ελέγχου και φακελώματος, οποιουδήποτε κοινωνικού και πολιτικού χώρου, που θα επιχειρούσαν τα κόμματα εξουσίας στην Ελλάδα.
Παρ’ όλα αυτά, θεωρούμε τις ανησυχίες που εκφράσθηκαν δικαιολογημένες και υγιείς σε ένα βαθμό. Και αυτό γιατί δείχνουν ότι ένας «χώρος» πολιτών έχει οξυμένα αντανακλαστικά και προβληματίζεται. Επειδή όμως ζούμε σε μεταβατικές εποχές τα λεπτά όρια μεταξύ προβληματισμού (και αναζήτησης πληροφοριών) και θεωριών της συνωμοσίας, έχουν ιδιαίτερη σημασία.
2. Το «ονοματεπώνυμο»
Το συνοδευτικό του ερωτηματολογίου ζητά από τους συμμετέχοντες να συμπληρώσουν το όνομα του μπλογκ ή του μπλόγκερ. Και αυτό για να αποφευχθούν οι διπλοαπαντήσεις –σε περίπτωση, βέβαια, που κάποιος θα είχε το κουράγιο για τέτοια εγχειρήματα– ή οι προτροπές για γελοιοποίηση της έρευνας, που ήδη εκφράσθηκαν. Σε κάθε περίπτωση, αν κάποιος αισθάνεται άσχημα με αυτή τη διάσταση της έρευνας, μπορεί να συμμετέχει επιλέγοντας ο ίδιος τον τρόπο συμμετοχής του.
Για το περιοδικό δεν έχουν καμία σημασία οι επιμέρους απόψεις του κάθε μπλόγκερ, αλλά μόνο τα γενικά συμπεράσματα τα οποία θα προκύψουν.
Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι την έρευνα τη διεξάγει η Μηνιαία Επιθεώρηση. Τα ερωτηματολόγια συγκεντρώνονται στο περιοδικό, και στην εταιρία VPRC προωθούνται μόνο οι απαντήσεις σε μορφή αρχείων doc, χωρίς το «ονοματεπώνυμο» ή «ψευδώνυμο» του συμμετέχοντος. Κανένα άλλο στοιχείο δεν φτάνει στην εταιρία δημοσκοπήσεων – ούτε καν η ηλεκτρονική διεύθυνση του συμμετέχοντος. Η εταιρία VPRC έχει αναλάβει τη σύνταξη του ερωτηματολογίου και τη στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων. Από τα στοιχεία των συμμετεχόντων γνωρίζει μόνο τα συνήθη «δημογραφικά» τους χαρακτηριστικά και κανένα στοιχείο της ταυτότητάς τους.
3. Θεματολογία του ερωτηματολογίου
Το ερωτηματολόγιο περιλαμβάνει μια σειρά θεματικών μεταβλητών οι οποίες οδηγούν στην κατασκευή τριών κλιμάκων: στην κλίμακα του πολιτικού φιλελευθερισμού, στην κλίμακα του οικονομικού φιλελευθερισμού και στην κλίμακα του πολιτισμικού (ιδεολογικού) φιλελευθερισμού. Η έρευνα επιδιώκει να προσδιορίσει την τοποθέτηση των μπλόγκερς σε κάθε μία από τις παραπάνω κλίμακες, χρησιμοποιώντας και ομαδοποιώντας αντίστοιχες μεταβλητές. Ο στόχος του περιοδικού διά της έρευνας είναι να ανιχνεύσει το κατά πόσον οι επιμέρους επιλογές αυτού του «χώρου» παραπέμπουν σε συνεκτικές ιδεολογικο-πολιτικές τοποθετήσεις ή στην αμφισημία του «μεσαίου χώρου» ή στον γενικότερο σχετικισμό του μεταμοντέρνου προτάγματος.
Η Μηνιαία Επιθεώρηση είναι ένα πολιτικό περιοδικό και επιδιώκει να κάνει μια πολιτική έρευνα, αλλά με επιστημονική εγκυρότητα (αυτό θεωρούμε ότι μας εξασφαλίζει η συνεργασία με τη VPRC). Η συντακτική ομάδα του περιοδικού γνωρίζει την ήδη διεξαχθείσα επιστημονική έρευνα που θα χρησιμοποιηθεί σε μεταπτυχιακή διατριβή. Πρόκειται για μια αξιόλογη επιστημονική προσπάθεια. Δεν μπορεί όμως να παρέχει τα πολιτικο-ιδεολογικά στοιχεία που προσπαθεί να αναδείξει το περιοδικό.
Σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα της έρευνας –και οι επιμέρους απαντήσεις χωρίς το «ονοματεπώνυμο» για όσους ενδιαφέρονται– θα είναι άμεσα διαθέσιμες στους συμμετέχοντες. Το περιοδικό στοχεύει: α) να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της έρευνας στη διαδικτυακή έκδοσή του, β) να αφιερώσει ένα από τα τεύχη του φθινοπώρου στα αποτελέσματα της έρευνας, με τον δικό του σχολιασμό καθώς και με μια γενικότερη θεματολογία για τους μπλόγκερς και το διαδίκτυο, γ) να οργανώσει συζητήσεις –με τους συμμετέχοντες ή όχι στην προσπάθεια– για τα επιμέρους θέματα τα οποία θα αναδειχθούν από την έρευνα.
4. Η σκοπιμότητα της έρευνας
Ήδη από τα πρώτα βήματα της έρευνας μια σειρά πολιτικών θεμάτων βγήκαν στην επιφάνεια μέσα από τις αντιρρήσεις για συμμετοχή, ή μέσα από τη θετική αξιολόγηση της προσπάθειας. Ενδεικτικά αναφέρω ορισμένα επιχειρήματα που σταχυολόγησα: «τι σημαίνει Αριστερά – Δεξιά», «τι νόημα έχει να ανήκει κάποιος στην Αριστερά ή τη Δεξιά», «είμαι αντίθετος στις ομαδοποιήσεις της κοινότητας των μπλόγκερς με πολιτικά και ιδεολογικά κριτήρια», «δεν θέλω έρευνα που πολιτικοποιεί τους μπλόγκερς», «η κοινότητα των μπλόγκερς πρέπει να αποποιηθεί τον τίτλο του κινήματος», «υπάρχει η πολυσυλλεκτικότητα των μπλόγκερς», «δεν έχω πρόβλημα να συμμετάσχω γιατί δηλώνω ανοικτά την πολιτική μου ταυτότητα», «οι μπλόγκερς είναι Έλληνες πολίτες με συγκεκριμένα κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά και με μια πολιτική ταυτότητα» κ.λπ. Εμείς θα θεωρήσουμε επιτυχή την έρευνα αν κατορθώσει να αναδείξει επιμέρους ιδεολογικές και πολιτικές συνιστώσες αυτών που συμμετέχουν στον «νέο δημόσιο χώρο». Σε αυτό το χώρο δραστηριοποιήθηκαν ή δραστηριοποιούνται περισσότεροι από 30.000 μπλόγκερς. Η επιλογή αυτών που ζητήσαμε να συμμετάσχουν στην έρευνα έγινε με πολύ απλά κριτήρια: α) το μπλογκ να είναι ενεργό, β) το κριτήριο της μακροβιότητας του μπλογκ, γ) την προσέγγιση όλων των επιμέρους «υποχώρων» του μπλόγκινγκ (πολιτικά, αθλητικά, κοινωνικά, βιβλίο, κινηματογράφος, τέχνη κ.λπ.), δ) την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή μπλόγκερς από την ελληνική περιφέρεια. Από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η έρευνα, η VPRC θα ανακοινώσει τα τεχνικά χαρακτηριστικά της και τον τρόπο επεξεργασίας των στοιχείων της.
5. Κλείνοντας…
Δεν χρειάζεται να επαναλάβω την ιδιαίτερη σημασία που έχει το φαινόμενο του μπλόγκινγκ για ένα πολιτικό περιοδικό, καθώς και την ακόμα μεγαλύτερη σημασία που έχει για εμάς το άνοιγμα διαύλων επικοινωνίας με αυτό το χώρο. Να επαναλάβω, όμως, ότι η πρώτη επαφή μας είναι θετική, ακόμα και μέσα από την αξιολόγηση των αντιδράσεων στην προσπάθειά μας. Προσωπικά αισθάνομαι ευχαριστημένος που λειτούργησαν τα αντανακλαστικά ενός μπλόγκερ, ο οποίος φαίνεται ότι δεν έχει πέσει σε χειμερία νάρκη, σε αντίθεση με αυτό που συμβολίζει ο συνωνόματός του «πολιτικός». Είναι και αυτό μια ένδειξη της δυναμικής του νέου που έρχεται…
Για το MR
Βαγγέλης Χωραφάς
εκδότης
Από σχόλιο του εκδότη του MR πριν λίγo:
"Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι την έρευνα τη διεξάγει η Μηνιαία Επιθεώρηση. Τα ερωτηματολόγια συγκεντρώνονται στο περιοδικό, και στην εταιρία VPRC προωθούνται μόνο οι απαντήσεις σε μορφή αρχείων doc, χωρίς το «ονοματεπώνυμο» ή «ψευδώνυμο» του συμμετέχοντος. Κανένα άλλο στοιχείο δεν φτάνει στην εταιρία δημοσκοπήσεων – ούτε καν η ηλεκτρονική διεύθυνση του συμμετέχοντος. Η εταιρία VPRC έχει αναλάβει τη σύνταξη του ερωτηματολογίου και τη στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων. Από τα στοιχεία των συμμετεχόντων γνωρίζει μόνο τα συνήθη «δημογραφικά» τους χαρακτηριστικά και κανένα στοιχείο της ταυτότητάς τους."
Γενικά διευκρινίζει αρκετά άλλα θέματα.
Εδώ να δηλώσω και γω ότι το να δηλώσω τις πολιτικές μου απόψεις είναι το τελευταίο που με πειράζει. Με πειράζει το γεγονός ότι εκθέτω πιο προσωπικές μου απόψεις σχετικά με τους στόχους του blog μου. Το οποίο και πάλι μπορεί να μην με πείραζε αν ερχόταν κάποιος άυριο και το έκανε σε μορφή ανοιχτής συνέντευξης.
Ίσως τελικά να με πειράζει ότι όλα αυτά τα στοιχεία για πολλους γνωστούς και μη Bloggers τα μαζεύουν μερικοί άγνωστοι σε μένα άνθρωποι, οι οποίοι πέρα από τα πλαίσια αυτής της έρευνας μπορεί και να τα διαχειριστούν διαφορετικά χωρίς φυσικά εγώ ποτέ να έχω την δυνατότητα να το επιβεβαιώσω.
Την VPRC προσωπικά την σέβομαι περισσότερο από τις άλλες εταιρείες του χώρου.
Και η γνώμη του Talos είναι πολύ σημαντική και σεβαστή για μένα.
Θα το σκεφτώ λίγο ακόμη..
Παρατηρώ περι τούς 20 συνμπλόγκερ να διατηρούν άλλοι τις επιφυλάξεις τους(σεβαστό) και άλλοι να συνεχίζουν την άκραντη συνωμοσιολογία.
Εχω να σας πω,απο αυτούς που γνωρίζω-και μιλάμε για μπλόγκερς "δείγματα"-με καθαρά πολιτικό λόγο(...ναί υπάρχει κι αυτός στα μπλόγκς,γιατί κάποιος είπε οτι είναι αμελητέα έως ανύπαρκτα αυτά),με επισκεψιμότητα "ταβανιού"-έχουν ήδη απαντήσει.
Και για τον philo,που έχει το απόσπασμα της απάντησης του κ.Χωραφά να διευκρινήσω κάτι που ίσως πολλοί δεν το έχουν καταλάβει:
H VPRC είναι ο "παροχος της υπηρεσίας",ο εντολοδόχος της έρευνας είναι το Monthly Review,όπου είναι και υπεύθυνος για το πώς και ποιά στοιχεία θα προωθήσει...
Εγώ πάλι θα το συμπλήρωνα χωρίς φόβο και πάθος, αλλά μια που είναι σε .doc (και όχι απλώς σε .doc αλλά σε .doc που το open office 2.2 -σε ubuntu- το κάνει να φαίνεται ακατανόητο) θα το αφήσω για μια άλλη φορά.
Σημειώνω οτι θα ήθελα να συμμετέχω στην έρευνα, αλλά όχι αρκετά για να ψάξω να βρώ τί φταίει με το .doc τους.
Εγώ από την άλλη αδυνατώ να καταλάβω τί εγκυρότητα μπορεί να έχει μία έρευνα το δείγμα της οποίας αντλήθηκε με κριτήρια όπως
"α) το μπλογκ να είναι ενεργό, β) το κριτήριο της μακροβιότητας του μπλογκ, γ) την προσέγγιση όλων των επιμέρους «υποχώρων» του μπλόγκινγκ (πολιτικά, αθλητικά, κοινωνικά, βιβλίο, κινηματογράφος, τέχνη κ.λπ.), δ) την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή μπλόγκερς από την ελληνική περιφέρεια."
ο έλεγχος πληρότητας ή μη των οποίων (ίσως πέρα από το α και το β) βασίστηκε στην ΠΡΟΦΑΝΩΣ υποκειμενική και ΠΡΟΦΑΝΩΣ πεπερασμένου έυρους εποπτεία που μπορεί να έχει ένα ή όσα υποκείμενα/"ερευνητές"
Παρόλα αυτά κρίνω ιδιαιτέρως θετικά την απόφαση να τοποθετηθεί ο κ. εκδότης τόσο ως κίνηση όσο και κυρίως ποιοτικά
Επίσης δεν έχω διαβάσει το ερωτηματολόγιο (πώς άλλωστε;) για να κράξω περισσότερο και το θέλω πολύ
Η "ήδη διεξαχθείσα επιστημονική έρευνα που θα χρησιμοποιηθεί σε μεταπτυχιακή διατριβή" στην οποία αναφερθήκατε είμαι σε θέση να γνωρίζω πως από τα τότε χρησιμοποιήθηκε σε μεταπτυχιακή διατριβή και πως συγκεκριμένα με την υποστήριξή της εξασφάλισε και το ανάλογο πτυχίο, τετελεσμένα.
Ευχαριστώ για το χρόνο μας
"ο έλεγχος πληρότητας ή μη των οποίων (ίσως πέρα από το α και το β) βασίστηκε στην ΠΡΟΦΑΝΩΣ υποκειμενική και ΠΡΟΦΑΝΩΣ πεπερασμένου έυρους εποπτεία που μπορεί να έχει ένα ή όσα υποκείμενα/"ερευνητές" "
Ναι ΟΚ, αλλά μέσω π.χ του (τελειωμένου;) μπούλιγκέιτορ + μια γενική γνωριμία με τον χώρο φτάνεις σε ένα ψευδοτυχαίο δείγμα που φτάνει για τις ανάγκες σου. Άμα θέλεις απλά δείγμα και δεν έχεις προφανές συστηματικό bias στην άντλησή του (που εδώ που τα λέμε, με κριτήρια υποχώρων μπορεί ήδη να είναι πάνω από 50% του συνόλου σε κάποιες κατηγορίες), δεν σε χαλάει η πληρότητα. Έτσι δεν είναι;
Να διαβιβάσεις τα συγχαρητήρια στον πτυχιούχο btw :-) (σε περίπτωση που το "πτυχιούχος" προκάλεσε την κάτωθι αμηχανία (και όχι κάποια άλλη ενδεχομένως ανοησία μου) και ο κάτοχος μάστερ *πτυχίο* παίρνει, πώς αλλιώς να το πεις; Μαστερούχο;)
Σχόλια
Δεν ξέρω μπορεί να 'χετε δίκιο, αλλά εγώ το συμπλήρωσα. Θέλω να πω, σε τελική ανάλυση, γιατί να φοβηθώ να πω ποιά είναι τα κοινωνικά μου φρονήματα;
Προφανώς το όνομα/ψευδώνυμο ερωτάται για λόγους διευκόλυνσης της επεξεργασίας (προϋπάρχουσες ομαδοποιήσεις κτλ). Εννοώ ότι από την στιγμή που το ερωτηματολόγιο πηγαίνει σε επιλεγμένο υποσύνολο μπλογκερ, σε δεδομένα e-mail, δεν θέλει τζεϊμσμποντικά εργαλεία για να αντιστοιχήσεις μια απάντηση μέσω του email από όπου σου ήρθε στον μπλόγκερ στον οποίο το έστειλες - επειδή πάλι είναι προκαθορισμένα τα μπλογκ στα οποία θα σταλούν, αν απαντηθεί και σταλεί από άλλο email χωρίς να επιβεβαιώνεται ότι ανήκει στο δείγμα που έχει επιλεγεί, προφανώς δεν θα συνυπολογιστεί. Αυτό ισχύει για κάθε έρευνα που στέλνεις μέσω email. Επειδή συνεργάζομαι με το Monthly Review, να δηλώσω υπεύθυνα ότι είναι ο τελευταίος οργανισμός στον πλανήτη που ενδιαφέρεται να φακελώσει τον οποιονδήποτε. Θα μπορούσε η VPRC να είχε καταστήσει σαφέστερους του όρους - αν και επιβεβαιώνει πως δεν θα χρησιμοποιηθούν παρά για στατιστικούς λόγους.
Δεν τίθεται θέμα φόβου, αλλά μπορείς να φανταστείς ένα νομοσχέδιο για τον έλεγχο των blogs βασισμένο (π.χ. μέσω των φρονημάτων, κλπ) σε μια κατεύθυνση εναντίον σου; Θα είχε ενδιαφέρον πάντως αν μπορούσαμε να συνεννοηθούμε σε ταυτόσημες απαντήσεις τύπου χαχα-χιχι-χουχου! ;)
Το ερωτηματολόγιο είναι ψιλοάσχετο. Σαν να δείχνει ότι επικεντρώνει ακριβώς σε θέματα που δεν αφορούν το blogging καθεαυτό. Αντί να το συμπληρώσω, σκέφτομαι να ανεβάσω κατι τι, αν και ο αρκούδος με καλύπτει σε πολλά σημεία. Μόλις το διάβασα, σχεδόν σιγουρεύτηκα πως έχει άμεση σχέση με το νομοσχέδιο περί ελέγχου των blogs που ετοιμάζεται και, όσο και να εκτιμώ τον Τάλω, αδυνατώ να το συμπληρώσω επειδή δεν καλύπτει τις δικές μου σταθερές. ;) Είναι παράξενο για σοβαρή εταιρεία το να προσπαθεί να ξαναανακαλύψει σήμερα την Αμερική, ταξιδεύοντας με τα καράβια του Κολόμβου. Γιατί δεν κάλεσε κάποιον έμπειρο και δοκιμασμένο καπετάνιο, όπως π.χ. το Ζαφείρη, και συντάσσει ερωτηματολόγια που δείχνουν άγνοια για το χώρο και τους χρήστες;
Κοίτα, δεν ξέρω για την VPRC, αλλά ένα πολιτικό περιοδικό τέτοιου είδους ερωτήματα οφείλει να θέσει (αν είναι να θέσει) γιατί το ενδιαφέρει η οικονομική, κοινωνική και πολιτική ταυτότητα του κόσμου που χρησιμοποιεί το διαδίκτυο σαν χώρο διαλόγου, έκφρασης ή/και ακτιβισμού. Ο χώρος και οι χρήστες (μην ξαναπιάσουμε την συζήτηση αυτή) δεν είναι παρά Έλληνες πολίτες με συγκεκριμένα κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά και με μια πολιτική ταυτότητα. Δεν μπορώ να φανταστώ σε τι θα ενδιέφερε τους αναγνώστες του περιοδικού κάποιο άλλο σετ ερωτημάτων. Μάλιστα δεν είμαι σίγουρος αν η πληροφορία που θα προέκυπτε θα ήταν απολύτως αδιάφορη και για το Ιστολογιστάν - τουναντίον. Η μελέτη του Ζαφείρη έχει την ουσιώδη διαφορά ότι ήταν ανοικτή σε όλους, άρα δεν υπήρχε ζήτημα δείγματος κτλ. Δεν μπορώ να φανταστώ (που δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει βέβαια) μέθοδο με κλειστό και συγκεκριμένο πεδίο δείγματος (ή πώς το λένε οι δημοσκόποι) που να μπορεί να διασφαλίσει την ανωνυμία των ερωτηθέντων - χωρίς την φυσική παρουσία τους.
Το Monthly Review το έχω σε εκτίμηση, την VPRC δεν ξέρω αν εμπιστεύομαι...
Kαλησπέρα σε όλους! Προσωπικά,όπως σχολίασα και στον Αρκούδο,που η πολιτική μου τοποθέτηση είναι ξεκάθαρη,απάντησα.Το θέμα του "φακελώματος"δεν χρειάζεται την βoήθεια καμμιάς VPRC,αυτοί το έχουν φροντίσει με χιλιάδες άλλα μέσα.Θα σας έλεγα οτι για όσους τούς ενδιαφέρει ,ξέρουν και την ώρα που πάνε στην τουαλέτα. Πιστεύω ,-και το Μοnthly Review να ρίχνει "σταχτη στα μάτια"(...να κάνω το συνήγορο του διαβόλου)-στην εντιμότητα των εκδοτών,εκ των οποιων το ένα γνωρίζω προσωπικά. Και εν πάσει περιπτώσει,τυπώστε το και στείλτε το ταχυδρομικά,(για το φόβο ID),βάλτε ένα φίλο να το συμπληρώσει(γραφικό χαρακτήρα),απαντώντας σε οτι δεν σας φαίνετε "ύποπτο". Συμμετέχετε όμως...
Σχόλιο που έκανα στο ποστ του αρκούδου: Εγώ πάντως το έστειλα και υπέγραψα με το βαφτιστικό μου: Sraosha. Όσο για τις απόψεις που με έβαλαν και κωδικιποίησα εκεί μέσα, ε, άμα διάβαζαν το μπλογκ μου, θα έβλεπαν ότι δε λέω κάτι καινούργιο…
Η έρευνα του Monthly Review για τους μπλόγκερς Ξεκινώντας τις προσπάθειες διεξαγωγής μιας έρευνας για τους Έλληνες μπλόγκερς πρέπει ο ενδιαφερόμενος να είναι προετοιμασμένος για οποιοδήποτε απρόοπτο – ή για να χρησιμοποιήσω μια σύγχρονη έκφραση, για την εμφάνιση του «μαύρου κύκνου». Και αυτό γιατί ο χαρακτήρας του διαδικτύου, αλλά και οι αντιδράσεις όσων συμμετέχουν συστηματικά ή όχι σε αυτό, δημιουργούν ανά πάσα στιγμή τέτοια φαινόμενα. Για αποφυγή όμως οποιονδήποτε παρεξηγήσεων θα ήθελα να διευκρινίσω ορισμένα πράγματα, τα οποία αφορούν τις προθέσεις του περιοδικού και τους στόχους της έρευνας. 1. «Φακέλωμα» Διαβάσαμε ορισμένες απόψεις, ορισμένα ερωτηματικά, τα οποία διατυπώθηκαν για το αν η έρευνα του MR συνιστά μέρος ενός σχεδίου –προφανώς κυβερνητικού– για το φακέλωμα των μπλόγκερς. Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι το MR συμπληρώνει το 2009 τα 60 χρόνια λειτουργίας του και σε όλο αυτό το διάστημα απετέλεσε το ίδιο και οι εκδότες του στόχο φακελώματος και διώξεων (για όσους διαθέτουν χρόνο θα τους προέτρεπα να ανατρέξουν στα αρχεία του FBI για τους φακέλους των εκδοτών του περιοδικού Λήο Χιούμπερμαν και Πωλ Σουήζυ, καθώς και για το φάκελο του τρίτου ουσιαστικά εκδότη του, του Αλβέρτου Αϊνστάιν). Αυτή τη στιγμή το MR είναι το μόνο μηνιαίο περιοδικό διεθνούς κύρους της Αριστεράς το οποίο εκδίδεται ανελλιπώς από το 1949. Η ελληνική έκδοση του MR έχει ζωή 34 χρόνων, και ακολουθώντας την ταυτότητα του περιοδικού «ανεξάρτητο σοσιαλιστικό περιοδικό», η ελληνική Μηνιαία Επιθεώρηση διέκοπτε την έκδοσή της όταν οι εκδότες της εμπλέκονταν άμεσα στην πολιτική. Επομένως, θα ήταν τουλάχιστον παρατραβηγμένο να υπάρχουν υποψίες ότι η Μηνιαία Επιθεώρηση θα μπορούσε να συμβάλλει σε οποιαδήποτε διαδικασία ελέγχου και φακελώματος, οποιουδήποτε κοινωνικού και πολιτικού χώρου, που θα επιχειρούσαν τα κόμματα εξουσίας στην Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά, θεωρούμε τις ανησυχίες που εκφράσθηκαν δικαιολογημένες και υγιείς σε ένα βαθμό. Και αυτό γιατί δείχνουν ότι ένας «χώρος» πολιτών έχει οξυμένα αντανακλαστικά και προβληματίζεται. Επειδή όμως ζούμε σε μεταβατικές εποχές τα λεπτά όρια μεταξύ προβληματισμού (και αναζήτησης πληροφοριών) και θεωριών της συνωμοσίας, έχουν ιδιαίτερη σημασία. 2. Το «ονοματεπώνυμο» Το συνοδευτικό του ερωτηματολογίου ζητά από τους συμμετέχοντες να συμπληρώσουν το όνομα του μπλογκ ή του μπλόγκερ. Και αυτό για να αποφευχθούν οι διπλοαπαντήσεις –σε περίπτωση, βέβαια, που κάποιος θα είχε το κουράγιο για τέτοια εγχειρήματα– ή οι προτροπές για γελοιοποίηση της έρευνας, που ήδη εκφράσθηκαν. Σε κάθε περίπτωση, αν κάποιος αισθάνεται άσχημα με αυτή τη διάσταση της έρευνας, μπορεί να συμμετέχει επιλέγοντας ο ίδιος τον τρόπο συμμετοχής του. Για το περιοδικό δεν έχουν καμία σημασία οι επιμέρους απόψεις του κάθε μπλόγκερ, αλλά μόνο τα γενικά συμπεράσματα τα οποία θα προκύψουν. Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι την έρευνα τη διεξάγει η Μηνιαία Επιθεώρηση. Τα ερωτηματολόγια συγκεντρώνονται στο περιοδικό, και στην εταιρία VPRC προωθούνται μόνο οι απαντήσεις σε μορφή αρχείων doc, χωρίς το «ονοματεπώνυμο» ή «ψευδώνυμο» του συμμετέχοντος. Κανένα άλλο στοιχείο δεν φτάνει στην εταιρία δημοσκοπήσεων – ούτε καν η ηλεκτρονική διεύθυνση του συμμετέχοντος. Η εταιρία VPRC έχει αναλάβει τη σύνταξη του ερωτηματολογίου και τη στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων. Από τα στοιχεία των συμμετεχόντων γνωρίζει μόνο τα συνήθη «δημογραφικά» τους χαρακτηριστικά και κανένα στοιχείο της ταυτότητάς τους. 3. Θεματολογία του ερωτηματολογίου Το ερωτηματολόγιο περιλαμβάνει μια σειρά θεματικών μεταβλητών οι οποίες οδηγούν στην κατασκευή τριών κλιμάκων: στην κλίμακα του πολιτικού φιλελευθερισμού, στην κλίμακα του οικονομικού φιλελευθερισμού και στην κλίμακα του πολιτισμικού (ιδεολογικού) φιλελευθερισμού. Η έρευνα επιδιώκει να προσδιορίσει την τοποθέτηση των μπλόγκερς σε κάθε μία από τις παραπάνω κλίμακες, χρησιμοποιώντας και ομαδοποιώντας αντίστοιχες μεταβλητές. Ο στόχος του περιοδικού διά της έρευνας είναι να ανιχνεύσει το κατά πόσον οι επιμέρους επιλογές αυτού του «χώρου» παραπέμπουν σε συνεκτικές ιδεολογικο-πολιτικές τοποθετήσεις ή στην αμφισημία του «μεσαίου χώρου» ή στον γενικότερο σχετικισμό του μεταμοντέρνου προτάγματος. Η Μηνιαία Επιθεώρηση είναι ένα πολιτικό περιοδικό και επιδιώκει να κάνει μια πολιτική έρευνα, αλλά με επιστημονική εγκυρότητα (αυτό θεωρούμε ότι μας εξασφαλίζει η συνεργασία με τη VPRC). Η συντακτική ομάδα του περιοδικού γνωρίζει την ήδη διεξαχθείσα επιστημονική έρευνα που θα χρησιμοποιηθεί σε μεταπτυχιακή διατριβή. Πρόκειται για μια αξιόλογη επιστημονική προσπάθεια. Δεν μπορεί όμως να παρέχει τα πολιτικο-ιδεολογικά στοιχεία που προσπαθεί να αναδείξει το περιοδικό. Σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα της έρευνας –και οι επιμέρους απαντήσεις χωρίς το «ονοματεπώνυμο» για όσους ενδιαφέρονται– θα είναι άμεσα διαθέσιμες στους συμμετέχοντες. Το περιοδικό στοχεύει: α) να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της έρευνας στη διαδικτυακή έκδοσή του, β) να αφιερώσει ένα από τα τεύχη του φθινοπώρου στα αποτελέσματα της έρευνας, με τον δικό του σχολιασμό καθώς και με μια γενικότερη θεματολογία για τους μπλόγκερς και το διαδίκτυο, γ) να οργανώσει συζητήσεις –με τους συμμετέχοντες ή όχι στην προσπάθεια– για τα επιμέρους θέματα τα οποία θα αναδειχθούν από την έρευνα. 4. Η σκοπιμότητα της έρευνας Ήδη από τα πρώτα βήματα της έρευνας μια σειρά πολιτικών θεμάτων βγήκαν στην επιφάνεια μέσα από τις αντιρρήσεις για συμμετοχή, ή μέσα από τη θετική αξιολόγηση της προσπάθειας. Ενδεικτικά αναφέρω ορισμένα επιχειρήματα που σταχυολόγησα: «τι σημαίνει Αριστερά – Δεξιά», «τι νόημα έχει να ανήκει κάποιος στην Αριστερά ή τη Δεξιά», «είμαι αντίθετος στις ομαδοποιήσεις της κοινότητας των μπλόγκερς με πολιτικά και ιδεολογικά κριτήρια», «δεν θέλω έρευνα που πολιτικοποιεί τους μπλόγκερς», «η κοινότητα των μπλόγκερς πρέπει να αποποιηθεί τον τίτλο του κινήματος», «υπάρχει η πολυσυλλεκτικότητα των μπλόγκερς», «δεν έχω πρόβλημα να συμμετάσχω γιατί δηλώνω ανοικτά την πολιτική μου ταυτότητα», «οι μπλόγκερς είναι Έλληνες πολίτες με συγκεκριμένα κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά και με μια πολιτική ταυτότητα» κ.λπ. Εμείς θα θεωρήσουμε επιτυχή την έρευνα αν κατορθώσει να αναδείξει επιμέρους ιδεολογικές και πολιτικές συνιστώσες αυτών που συμμετέχουν στον «νέο δημόσιο χώρο». Σε αυτό το χώρο δραστηριοποιήθηκαν ή δραστηριοποιούνται περισσότεροι από 30.000 μπλόγκερς. Η επιλογή αυτών που ζητήσαμε να συμμετάσχουν στην έρευνα έγινε με πολύ απλά κριτήρια: α) το μπλογκ να είναι ενεργό, β) το κριτήριο της μακροβιότητας του μπλογκ, γ) την προσέγγιση όλων των επιμέρους «υποχώρων» του μπλόγκινγκ (πολιτικά, αθλητικά, κοινωνικά, βιβλίο, κινηματογράφος, τέχνη κ.λπ.), δ) την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή μπλόγκερς από την ελληνική περιφέρεια. Από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η έρευνα, η VPRC θα ανακοινώσει τα τεχνικά χαρακτηριστικά της και τον τρόπο επεξεργασίας των στοιχείων της. 5. Κλείνοντας… Δεν χρειάζεται να επαναλάβω την ιδιαίτερη σημασία που έχει το φαινόμενο του μπλόγκινγκ για ένα πολιτικό περιοδικό, καθώς και την ακόμα μεγαλύτερη σημασία που έχει για εμάς το άνοιγμα διαύλων επικοινωνίας με αυτό το χώρο. Να επαναλάβω, όμως, ότι η πρώτη επαφή μας είναι θετική, ακόμα και μέσα από την αξιολόγηση των αντιδράσεων στην προσπάθειά μας. Προσωπικά αισθάνομαι ευχαριστημένος που λειτούργησαν τα αντανακλαστικά ενός μπλόγκερ, ο οποίος φαίνεται ότι δεν έχει πέσει σε χειμερία νάρκη, σε αντίθεση με αυτό που συμβολίζει ο συνωνόματός του «πολιτικός». Είναι και αυτό μια ένδειξη της δυναμικής του νέου που έρχεται… Για το MR Βαγγέλης Χωραφάς εκδότης
Από σχόλιο του εκδότη του MR πριν λίγo: "Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι την έρευνα τη διεξάγει η Μηνιαία Επιθεώρηση. Τα ερωτηματολόγια συγκεντρώνονται στο περιοδικό, και στην εταιρία VPRC προωθούνται μόνο οι απαντήσεις σε μορφή αρχείων doc, χωρίς το «ονοματεπώνυμο» ή «ψευδώνυμο» του συμμετέχοντος. Κανένα άλλο στοιχείο δεν φτάνει στην εταιρία δημοσκοπήσεων – ούτε καν η ηλεκτρονική διεύθυνση του συμμετέχοντος. Η εταιρία VPRC έχει αναλάβει τη σύνταξη του ερωτηματολογίου και τη στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων. Από τα στοιχεία των συμμετεχόντων γνωρίζει μόνο τα συνήθη «δημογραφικά» τους χαρακτηριστικά και κανένα στοιχείο της ταυτότητάς τους." Γενικά διευκρινίζει αρκετά άλλα θέματα. Εδώ να δηλώσω και γω ότι το να δηλώσω τις πολιτικές μου απόψεις είναι το τελευταίο που με πειράζει. Με πειράζει το γεγονός ότι εκθέτω πιο προσωπικές μου απόψεις σχετικά με τους στόχους του blog μου. Το οποίο και πάλι μπορεί να μην με πείραζε αν ερχόταν κάποιος άυριο και το έκανε σε μορφή ανοιχτής συνέντευξης. Ίσως τελικά να με πειράζει ότι όλα αυτά τα στοιχεία για πολλους γνωστούς και μη Bloggers τα μαζεύουν μερικοί άγνωστοι σε μένα άνθρωποι, οι οποίοι πέρα από τα πλαίσια αυτής της έρευνας μπορεί και να τα διαχειριστούν διαφορετικά χωρίς φυσικά εγώ ποτέ να έχω την δυνατότητα να το επιβεβαιώσω. Την VPRC προσωπικά την σέβομαι περισσότερο από τις άλλες εταιρείες του χώρου. Και η γνώμη του Talos είναι πολύ σημαντική και σεβαστή για μένα. Θα το σκεφτώ λίγο ακόμη..
Παρατηρώ περι τούς 20 συνμπλόγκερ να διατηρούν άλλοι τις επιφυλάξεις τους(σεβαστό) και άλλοι να συνεχίζουν την άκραντη συνωμοσιολογία. Εχω να σας πω,απο αυτούς που γνωρίζω-και μιλάμε για μπλόγκερς "δείγματα"-με καθαρά πολιτικό λόγο(...ναί υπάρχει κι αυτός στα μπλόγκς,γιατί κάποιος είπε οτι είναι αμελητέα έως ανύπαρκτα αυτά),με επισκεψιμότητα "ταβανιού"-έχουν ήδη απαντήσει. Και για τον philo,που έχει το απόσπασμα της απάντησης του κ.Χωραφά να διευκρινήσω κάτι που ίσως πολλοί δεν το έχουν καταλάβει: H VPRC είναι ο "παροχος της υπηρεσίας",ο εντολοδόχος της έρευνας είναι το Monthly Review,όπου είναι και υπεύθυνος για το πώς και ποιά στοιχεία θα προωθήσει...
Εγώ πάλι θα το συμπλήρωνα χωρίς φόβο και πάθος, αλλά μια που είναι σε .doc (και όχι απλώς σε .doc αλλά σε .doc που το open office 2.2 -σε ubuntu- το κάνει να φαίνεται ακατανόητο) θα το αφήσω για μια άλλη φορά. Σημειώνω οτι θα ήθελα να συμμετέχω στην έρευνα, αλλά όχι αρκετά για να ψάξω να βρώ τί φταίει με το .doc τους.
Εγώ από την άλλη αδυνατώ να καταλάβω τί εγκυρότητα μπορεί να έχει μία έρευνα το δείγμα της οποίας αντλήθηκε με κριτήρια όπως "α) το μπλογκ να είναι ενεργό, β) το κριτήριο της μακροβιότητας του μπλογκ, γ) την προσέγγιση όλων των επιμέρους «υποχώρων» του μπλόγκινγκ (πολιτικά, αθλητικά, κοινωνικά, βιβλίο, κινηματογράφος, τέχνη κ.λπ.), δ) την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή μπλόγκερς από την ελληνική περιφέρεια." ο έλεγχος πληρότητας ή μη των οποίων (ίσως πέρα από το α και το β) βασίστηκε στην ΠΡΟΦΑΝΩΣ υποκειμενική και ΠΡΟΦΑΝΩΣ πεπερασμένου έυρους εποπτεία που μπορεί να έχει ένα ή όσα υποκείμενα/"ερευνητές" Παρόλα αυτά κρίνω ιδιαιτέρως θετικά την απόφαση να τοποθετηθεί ο κ. εκδότης τόσο ως κίνηση όσο και κυρίως ποιοτικά Επίσης δεν έχω διαβάσει το ερωτηματολόγιο (πώς άλλωστε;) για να κράξω περισσότερο και το θέλω πολύ Η "ήδη διεξαχθείσα επιστημονική έρευνα που θα χρησιμοποιηθεί σε μεταπτυχιακή διατριβή" στην οποία αναφερθήκατε είμαι σε θέση να γνωρίζω πως από τα τότε χρησιμοποιήθηκε σε μεταπτυχιακή διατριβή και πως συγκεκριμένα με την υποστήριξή της εξασφάλισε και το ανάλογο πτυχίο, τετελεσμένα. Ευχαριστώ για το χρόνο μας
"ο έλεγχος πληρότητας ή μη των οποίων (ίσως πέρα από το α και το β) βασίστηκε στην ΠΡΟΦΑΝΩΣ υποκειμενική και ΠΡΟΦΑΝΩΣ πεπερασμένου έυρους εποπτεία που μπορεί να έχει ένα ή όσα υποκείμενα/"ερευνητές" " Ναι ΟΚ, αλλά μέσω π.χ του (τελειωμένου;) μπούλιγκέιτορ + μια γενική γνωριμία με τον χώρο φτάνεις σε ένα ψευδοτυχαίο δείγμα που φτάνει για τις ανάγκες σου. Άμα θέλεις απλά δείγμα και δεν έχεις προφανές συστηματικό bias στην άντλησή του (που εδώ που τα λέμε, με κριτήρια υποχώρων μπορεί ήδη να είναι πάνω από 50% του συνόλου σε κάποιες κατηγορίες), δεν σε χαλάει η πληρότητα. Έτσι δεν είναι; Να διαβιβάσεις τα συγχαρητήρια στον πτυχιούχο btw :-) (σε περίπτωση που το "πτυχιούχος" προκάλεσε την κάτωθι αμηχανία (και όχι κάποια άλλη ενδεχομένως ανοησία μου) και ο κάτοχος μάστερ *πτυχίο* παίρνει, πώς αλλιώς να το πεις; Μαστερούχο;)
...