Σχόλια

 • από dkamen πριν 3328 μέρες 1         Είχα διαβάσει σε ένα βιβλίο για τα μειονοτικά που έθιγε το θέμα της τριγλωσσίας πολύ νωρίτερα, ότι -παρ' όλα αυτά- οι έλληνες αδυνατούν να καταλάβουν ότι ο τουρκικός εθνικισμός αποτελεί ένα είδος "φυσικής" κατάληξης για τους μουσουλμάνους των Βαλκανίων, όπως παλιότερα ο ελληνικός για τους χριστιανούς. Άλλωστε οι μουσουλμάνοι αποκαλούνται ακόμα "τούρκοι" στο λαϊκό λόγο των βαλκανίων.

  Αιματολογικά τούρκοι/έλληνες υπάρχουν μόνο στη φαντασία των ελλήνων εθνικιστών.

  There's a reason λοιπόν που λέγονται "τουρκόγυφτοι": είναι, όπως το λέει και η λέξη, τούρκοι όχι έλληνες. ΕΙΝΑΙ. Ούτε προξενεία τους πιέζουν ούτε τίποτα.

  Εκτός από τον 1 στους 1000 που του μπαίνουν ιδέες ο οποίος είναι από όλες τις απόψεις σαν εμένα που έχω πλήρη επίγνωση ότι η εθνικότητά μας είναι κατασκευασμένη (με τη διαφορά ότι εγώ δε μισθοδοτούμαι από εθνικιστές) και όχι, όταν καταπιέζεις τους υπόλοιπους 999 (που δεν τους αφήνεις να είναι αυτό που νιώθουν) δε μπορείς να το παίζεις ότι σε πιάνει ο πόνος για τον 1.

  Ξαναέγραψα: φανταστείτε ότι οι Τούρκοι παίρνουν όλη την Κύπρο. Και, αντιμέτωποι με το πρόβλημα της ελληνικής μειονότητας στην καινούρια τους επαρχία, αποφασίζουν να τονίσουν ότι δεν είναι στ' αλήθεια ελληνική, αλλά τουλάχιστον τρεις εθνότητες: λεβαντίνοι, ρωσοπόντιοι και χμμ ελληνογενείς ελληνόφωνοι αραβοσπέρματα τούρκοι χριστιανοί. Λέτε αυτό να *αδυνατίσει* την ελληνικότητα των δύο τελευταίων;

  • από th.alys πριν 3328 μέρες       

   Αν οι τουρκόγυφτοι είναι Τούρκοι(=εθνική ταυτότητα), οι Τουρκαλβανοί τι είναι;

   Και δεν είναι 1 στους 1000. Είναι 20% σύμφωνα με τις έρευνες που μοστράρει ο Δημητράς.

   Αλλά εμείς θα τους απαγορεύσουμε το δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζονται ως Ρομά ή ό,τι άλλο θέλουν, γιατί είπαμε, ο τούρκικος εθνικισμός είναι η φυσική τους κατάληξη. Το λέει και το βιβλίο μας.

   Επίσης δεν ξέρω αν το πρόσεξες, αλλά η Σεμπιχά συνεχώς Τούρκους τους λέει. Όχι Τουρκογενείς, Τούρκους. Η επίσημη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ εγκάλεσε τον Σαμαρά γιατί τους είχε αποκαλέσει έτσι πριν 25 χρόνια. Με κάθε μέτρο, στον ΣΥΡΙΖΑ μου φαίνονται πιο πολύ εθνίκια από την Ρομά. Πώς στο καλό αδυνατίζει την τουρκικότητα τους με το να τους λέει Τούρκους δεν ξέρω. Εκτός αν είναι που σπάει το μπετόν αρμέ της τουρκικότητας λέγοντας ότι η ίδια και μερικές εκατοντάδες συμπολίτες της δεν είναι Τούρκοι(αλλά είναι μουσουλμάνοι μειονοτικοί).

  • από dkamen πριν 3328 μέρες       

   "Αν οι τουρκόγυφτοι είναι Τούρκοι(=εθνική ταυτότητα), οι Τουρκαλβανοί τι είναι;"

   Δεν υπάρχει καμία σύγκριση, οι αρναούτηδες ήταν οι μόνοι μουσουλμάνοι στα βαλκάνια που ξεχώριζαν από τους τούρκους και γι' αυτό είναι και οι μόνοι που δημιούργησαν αληθινά δικό τους εθνικισμό, εκατό χρόνια πριν τους Βόσνιους. Αλλά όπως και να 'χει οι περισσότεροι που βρέθηκαν κοντά στην σημερινή Τουρκία απορροφήθηκαν χωρίς πρόβλημα (όπως οι αρβανίτες στην Ελλάδα).

   Οι γύφτοι όμως δεν είναι έθνος γιατί δεν έχουν καν την έννοια της μόνιμης εγκατάστασης. Δεν υπάρχει εθνικός πυρήνας να ασκήσει έλξη προς τα εκεί (κι αν δημιουργούνταν πρώτη η Ελλάδα θα τον τσάκιζε, με 300.000 στο έδαφός της).

   "Αλλά εμείς θα τους απαγορεύσουμε το δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζονται ως Ρομά ή ό,τι άλλο θέλουν, γιατί είπαμε, ο τούρκικος εθνικισμός είναι η φυσική τους κατάληξη. Το λέει και το βιβλίο μας."

   Πρόσεξε να δεις: η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ δεν ενδιαφέρεται να αυτοπροσδιοριστεί σαν Ρομά. Πόσο μάλλον σαν οτιδήποτε άλλο. Και δεύτερον δεν τους απαγορεύουμε τίποτα. Αν τους "απαγορεύουμε" τότε δεν έχεις λέξη για αυτό που υφίστανται οι "τουρκογενείς έλληνες μουσουλμάνοι", να δικαιώνονται από το ΕΔΔΑ κάθε 2 χρόνια και ο Άρειος Πάγος να απαντά "στο μουνί μας, πληρώνουμε πρόστιμα και σας γαμάμε".

   Στην πραγματικότητα δε χρειάζεται καν να βρω υποθετικό αντίστοιχο. Υπάρχει πάρα πολύ πραγματικό, το 1921, λίγο πριν σφαγούν κάτι εκατοντάδες χιλιάδες έλληνες και ασσύριοι, λίγο πριν καθαρίσει τελείως η Ανατολία από το χριστιανικό στοιχείο, τον Κεμάλ τον έπιασε ο πόνος για τα δικαιώματα των ορθοδόξων τούρκων στη συνείδηση και έσπρωξε με χίλια το τουρκορθόδοξο πατριαρχείο του Παπα-Ευθύμη, διατεινόμενη έκτοτε η Τουρκία ότι προς θεού, εμείς σεβόμαστε τα δικαιώματα της αληθινής μειονότητας και την προστατεύουμε απέναντι στον αληθινό καταπιεστή που είναι οι Ρωμιοί.

   Προστάτεψε λοιπόν η Τουρκία τα δικαιώματα της αληθινής μειονότητας. Δεν υπάρχει ακόμα και σήμερα κανένα απολύτως πρόβλημα να δηλώνεις τουρκορθόδοξος και οπαδός του παπα-Ευθύμ του πατριάρχη τους, ο οποίος κατέχει αξιώματα στον κρατικό και παρακρατικό μηχανισμό. Ζουν σε ένα παράδεισο οι αληθινοί μειονοτικοί ορθόδοξοι της Τουρκίας.

   ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΝΗΝΤΑ.

   Και το κυριότερο: πρέπει να παραδεχτείς εσύ προσωπικά ότι στάθηκε παράδεισος για τις μειονότητές της η Τουρκία και ότι μπήκε στη θέση του αληθινός καταπιεστής (οι ελληνογενείς ορθόδοξοι), αλλιώτικα είσαι υποκριτής και αντιφάσκεις με τον εαυτό σου και αρνούμαι να συνεχίσω οποιαδήποτε συζήτηση γιατί δεν έχεις συνέπεια .


   *σε πιο σοβαρή νότα βλέπουμε και το επίπεδο αυτών των κόλπων: τα έκανε η Τουρκία, πριν 100 χρόνια, στην τούρλα του πολέμου και σε seriously genocidal mode, για να προσθέσει προσβολή στη βλάβη. ΕΤΣΙ βιώνει η συντριπτική πλειοψηφία της μειονότητας τις αηδίες περί σεβασμού των αληθινών μειονοτήτων.

  • από th.alys πριν 3328 μέρες 1       

   Κάπου το έχεις χάσει. Η ακριβής αναλογία σε αυτό που λες θα ήταν να αναγκαζαν οι Έλληνες της Τουρκίας τον παπα-Ευτύμ να μάθει ελληνικά με το ζόρι.

   Όποιος θέλει ας δηλώνει Τούρκος, προσωπικά κανένα πρόβλημα. Όποιος θέλει ας δηλώνει Ρομά, Βούλγαρος, Έλληνας, Αρειανός. Κανένα πρόβλημα ξανά.

   Η μειονότητα σύμφωνα με τα στοιχεία του Δημητρά κατά 80% αυτοπροσδιορίζεται ως τουρκική και κατά 20% ως κάτι άλλο. Δεν ανέχομαι *ούτε η πλειονότητα να καταπιέζει την μειονότητα, ούτε το 80% να καταπιέζει το 20%*.

   Η Σαμπιχά καταγγέλει ότι συμβαίνει το δεύτερο. Αν είσαι κατά του εθνικισμού απ'όπου κι αν προέρχεται, την προστρέχεις και καταδικάζεις όσους από το 80% πάνε να της επιβάλλουν την τουρκικότητα τους. Όπως θα καταδίκαζες τους Έλληνες που θα πήγαιναν να επιβάλλουν την ελληνικότητα τους στον παπα-Ευτύμ. Όπως καταδικάζεις, ορθά, την πλειονότητα που πάει να επιβάλλει την ελληνικότητα της στο 80%.

   Αυτό λέω. Αυτό είναι διμέτωπος αγώνας κατά του εθνικισμού. Αυτή είναι η συνεπής αντι-εθνικιστική στάση.

   Καταλαβαίνω ότι ξεκίνησες με φόρα ανοίγοντας σαμπάνιες και σου χει κάτσει άσχημα που δεν βρίσκεις πραγματικά επιχειρήματα για το ότι η Σαμπιχά είναι ακροδεξιά. Ηρέμησε, όλοι κάνουμε γκάφες.

   ΥΓ. Για την γλώσσα των Ρομά δεν ξέρω ποιος είπε ότι είναι ακατάλληλη λόγω χαμηλού επιπέδου των ομιλητών της. Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να διδαχθεί γιατί ούτε έχει καταγραφεί επαρκώς(υπάρχουν πολλές διάλεχτοι και διαφέρουν ακόμα και μέσα στον ίδιο καταυλισμό μερικές φορές), ούτε άνθρωποι που να την διδάξουν υπάρχουν, ούτε αναγνωστικά και άλλο εκπαιδευτικό υλικό σε αυτήν υπάρχει. Γίνονται προσπάθειες, όχι οργανωμένες κεντρικά απ'όσο ξέρω, κι ελπίζω κάποια μέρα θα φτάσουμε στο σημείο που θα διδάσκεται. Τα εμπόδια όμως αυτή την στιγμή είναι αντικειμενικά και θα έπαιρνε αρκετά χρόνια η προεργασία που πρέπει να γίνει.

   ΥΓ2. Επίσης δεν καταλαβαίνω το σχήμα: Το 80% καταπιέζει το 20%, άρα παράδεισος η Ελλάδα για τις μειονότητες. Πώς προκύπτει αυτό; Και γιατί δεν γίνεται η Ελλάδα να καταπιέζει το 80% και το 80% να καταπιέζει το 20%; Από πού προκύπτει η αθώωση της Ελλάδας;

 • από simiomatariokipon πριν 3328 μέρες 5       

  "...Οποιαδήποτε προσωπική επίθεση στην Κούνεβα είναι σκατοψυχιά, είχα γράψει λίγες ημέρες πριν, με αφορμή μια, εμ, σκατόψυχη προσωπική επίθεση στην Κούνεβα. Δεν βρίσκω λόγο να διαφοροποιηθώ, όταν η επίθεση δεν αφορά μια Βουλγάρα συνδικαλίστρια, αλλά μια Αθίγγανη ακτιβίστρια..."

  κι εγώ (που δεν συμφωνώ πάντα μαζί του) αυτή τη φορά (κι όχι μόνο για την παραπάνω πρόταση - αυτή ενδεικτικά - όλο το άρθρο το βρίσκω πολύ καλό, και με τα λινκ του επιπλέον!) : +++1001 λάϊκ

  • από dkamen πριν 3328 μέρες       

   άλλο προσωπική επίθεση άλλο ατομική επίθεση και εντάξει εσύ αλλά ένας δικηγόρος αποκλείεται να μην το ξέρει.

   υγ ξεχωριστή αηδία προκαλεί το ψευδοεπιχείρημα περί ακαταλληλότητας της γλώσσας των ρομά για την εκπαίδευση λόγω χαμηλού επιπέδου των ομιλητών της, στη φαρέτρα της εθνικοφροσύνης από τον καιρό της καθαρεύουσας αλλά και στη σύγχρονη εποχή στη σημερινή κύπρο

 • από Elias πριν 3326 μέρες 2       

  Υποστηρίζουμε ΣΥΡΙΖΑ αν και ξέρουμε ότι θα φάμε απογοητεύσεις, είμαστε προετοιμασμένοι, όμως όλα μέχρι ενός σημείου.
  Αυτό το σημείο δείχνει ότι αρχίζει να το φτάνει ο ΣΥΡΙΖΑ...

  • από vasvas πριν 3326 μέρες       

   Νομίζω ο Ηλίας είναι βαρόμετρο.


Log in για σχολιασμό ή γίνε μέλος εδώ.

Ποιά μέλη του buzz ψήφισαν αυτή την καταχώριση