Σχόλια

 • από akindynos πριν 2621 μέρες 2       

  Δηλαδή στις 16 Ιουλίου υπήρχαν επενδυτές και στελέχη διεθνών hedge funds που δεν είχαν τίποτα καλύτερο να κάνουν από το να ακούνε το Βαρουφάκη να διηγείται ιστορίες από τον πόλεμο (που δεν έγινε).

  Και το περιεχόμενο (πρωτογενές; επεξεργασμένο; απομαγνητοφωνημένο;) καταλήγει σε μια δημοσιογράφο που το βασικό ρεπορτάζ της είναι τα ελληνογερμανικά, συν άρθρα γνώμης κυρίως για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

  Η οποία πουθενά δεν αναφέρει ότι απευθύνθηκε σε κάποιο ειδικό, αν επιχείρησε οποιαδήποτε διασταύρωση.

  It takes dozens of Varoufakis to catch a Varoufakis, θα πει καποιος.

  Αλλα έτσι παράγουμε περισσότερους απ' όσους μπορούμε να καταναλώσουμε, θα διαπιστώσει τρομαγμένος ο ίδιος.

  • από th.alys πριν 2621 μέρες 2       

   Η Κουναλάκη γράφει με το ονοματεπώνυμο της και ρισκάρει όχι μόνο την αξιοπιστία της, αλλά και τις νομικές συνέπειες αν δεν μπορεί να στηρίξει τα γραφόμενα της. Αν συκοφαντεί τον Βαρουφάκη, ας της κάνει μήνυση. Όπως έκανε ο μικρός Παπανδρέου στον Καμμένο και κέρδισε.

   Πάντως ο Λαφαζάνης επιβεβαίωσε τα μυθιστορήματα των εφημερίδων της προηγούμενης βδομάδας. (Χώρια ότι το έβγαλαν και οι FT).

   Οπότε ίσως είναι καλό να μειώσουμε λίγο οι ψευδώνυμοι τα υπονοούμενα για την εγκυρότητα των ρεπορτάζ επωνύμων και με καλή έως τώρα φήμη δημοσιογράφων.

   ΥΓ. Εν τω μεταξύ, αν σπιλώνουμε έτσι την φήμη της Κουναλάκη, ας πω κι εγώ ότι μου φαίνεται ύποπτη η λύσσα που'χε πιάσει το The Press Project με την Σαββαΐδου. Ειδικά τώρα που έχουμε δει πόσο στενές σχέσεις έχει το μέσο με τον Βαρουφάκη.

  • από akindynos πριν 2621 μέρες 2       

   Δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο από την ιδιότητα του αναγνώστη για να διαπιστώσει κάποιος τις δύο ελλείψεις του άρθρου που αναφέρω παραπάνω. Δεν διευκρινίζεται αν η Κουναλάκη έχει πρόσβαση στο πρωτογενές υλικό (και σε ποια έκταση), δεν υπάρχει καμία αξιολόγησή του.

   Δεν μπορώ να διαφωνήσω πως ο Βαρουφάκης έχει πει τις μύριες όσες αρλούμπες, και συνάμα τις ισάριθμες αντίθετές τους.

   Βλέπω αρκετούς που αυτό ακριβώς τους φτάνει και τους περισσεύει για να δέχονται τα ρεπορτάζ για τον Β χωρίς να εξετάζουν τίποτα άλλο. Δεν θα τους ψέξω, σίγουρα όχι περισσότερο από όσο τον ίδιο Βαρουφάκη. Αλλά, από εκεί και πέρα, πως είναι δυνατόν η αδιαφορία του ενός να πιστοποιεί την κακή προαίρεση των ερωτημάτων του άλλου;

   Η καλη φήμη της Κουναλάκη δεν κινδυνεύει από εμένα. Ούτε από αν θα μπορούσε να είχε κάνει αρτιότερη δουλειά. Τα λάθη και οι παραλείψεις είναι αναπόφευκτα και γι' αυτό στους σοβαρούς οργανισμούς υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας. Κανείς δεν αμφισβητεί την ευσυνειδησία με την οποία πραγματοποιείται fact checking στην ελληνική δημοσιογραφία (κρύο αστείο για να χαλαρώσουμε).

   ΥΓ Η επίθεση-με-λύσσα στη Σαββαΐδου είχε γίνει με τα LuxLeaks, πριν τις εκλογές. Μετά τις εκλογές θυμάμαι μόνο την αναφορά σε σχέση με τον Κατρούγκαλο, κάπως σε στυλ "καπίνετε την καμήλα Σαββαΐδου όσον αφορά την ταύτιση ελεγκτή και ελεγχόμενου και διυλίζετε αυτό το άκακο κουνουπάκι τον Κατρούγκαλο. Έχεις υπόψη σου κάτι άλλο που να φέρνει σε hit job;

  • από th.alys πριν 2621 μέρες 2       

   Οι "δύο ελλείψεις του άρθρου που αναφέρω παραπάνω" είναι το ότι 16/7/2015, λίγες μέρες μετά την συμφωνία "υπήρχαν επενδυτές και στελέχη διεθνών hedge funds που δεν είχαν τίποτα καλύτερο να κάνουν από το να ακούνε το Βαρουφάκη να διηγείται ιστορίες από τον πόλεμο";

   Έτσι ακριβώς λειτουργούν τα hedge funds, ψάχνουν το παραμικρό edge. Κι ένας φρεσκοαποπεμφθείς ΥπΟικ πρόθυμος να μιλήσει και να διαφωτίσει για τον τρόπο σκέψης της κυβέρνησης είναι ενδεχομένως τεράστιο edge. Δεν πάνε διακοπές επειδή είναι μέσα Ιούλη κι έχει καλό καιρό όταν παίζονται δις.

   Ή μήπως είναι το ότι το βασικό ρεπορτάζ της Κουναλάκη είναι τα ελληνογερμανικά; Το οποίο είναι κατ'αρχάς ανακριβές. Βασικό της ρεπορτάζ είναι τα διεθνή. Κι έπειτα, η Κουναλάκη, λόγω θέσης, ευχέρειας με τις ξένες γλώσσες και παρουσίας στα κοινωνικά δίκτυα, είναι από τις πλέον προβεβλημένες δημοσιογράφους της Καθημερινής στο εξωτερικό. Αν κάποιος αλλοδαπός ήθελε να δώσει το ρεπορτάζ(που προφανώς κάποιος ήθελε) σε ελληνικό μέσο, η Κουναλάκη θα ήταν στην κορυφή των πιθανών αποδεχτών.

   Το τρίτο σημείο ήταν το ότι δεν αναφέρει προσπάθεια διασταύρωσης. Όποιος διαβάσει όμως το κείμενο βλέπει ότι ή έχει εξαιρετική φαντασία ή πρόκειται γι'απομαγνητοφώνηση. Διασταύρωση δεν χρειάζεται αν έχεις μαγνητοφωνημένο απόσπασμα κι έχεις βεβαιώσει ποιανού είναι η φωνή.

   Οπότε το ζήτημα είναι απλό: Ή ο Γιάνης μηνύει την Κουναλάκη και την Καθημερινή για δυσφήμιση ή αποδέχεται, έμμεσα, ότι όλ'αυτά ειπώθηκαν. Ακριβώς ό,τι είπα εξ αρχής.

   Τα περί αρτιότητας της δουλειάς της λοιπόν τα βρίσκω εκ του πονηρού.

   Το TPP λύσσαξε με τα lux leaks και την Σαββαΐδου χωρίς λόγο, όπως είχα από τότε επισημάνει. Μπορεί να είναι η γνωστή ανοησία κι ιδεολογική τύφλωση του μέσου και των διαχειριστών του. Ή μπορεί ο Γιάνης στο επόμενο ντοκουμέντο ν'αποκαλύψει ότι σχεδίαζε την επιστροφή στην δραχμή από τον Σεπτέμβρη. Εδώ πριν μια βδομάδα μαθαίναμε ότι ξεκίνησε κάπου τον Μάρτη και τώρα φτάσαμε στον Δεκέμβρη.

   Η δε στενή σχέση του μέσου με τον Βαρουφάκη είναι αποδεδειγμένη.

   Παρεμπιπτόντως, ο Ambrose του Telegraph, ο οποίος επίσης έχει στενές σχέσεις με τον Γιάνη, έγραφε για σχέδιο Grexit από την κυβέρνηση στις αρχές Απρίλη. Με πηγή υψηλά ιστάμενο της ελληνικής κυβέρνησης μάλιστα.

   Είναι η ίδια περίοδος που ο Γιάνης ήταν η φωνή της λογικής ενάντια στους austerians, η σύμβουλος του ΥπΕξ έλεγε πουτανάκια των δανειστών όσους δεν στοιχίζονταν στην εθνική γραμμή και τα περισσότερα ελληνικά μέσα έκαναν τεμενάδες στην υπουργάρα και στην κυβερνησάρα. Για να μην μιλήσω για τις δημοσιογράφους "ανεξάρτητων" μέσων που θυμήθηκαν να κράξουν τον Γιάνη 1 μέρα πριν το δημοψήφισμα αν και τα έβλεπαν μήνες.

  • από dkamen πριν 2621 μέρες 2       

   "Βλέπω αρκετούς που αυτό ακριβώς τους φτάνει και τους περισσεύει για να δέχονται τα ρεπορτάζ για τον Β χωρίς να εξετάζουν τίποτα άλλο."


   η πικρή εμπειρία δείχνει ότι καλύτερα να δέχεσαι οποιονδήποτε ισχυρισμό αφορά τον Βαρουφάκη, καθώς και τον αντίθετό του. :)

 • από th.alys πριν 2621 μέρες 2       

  The quotes are accurate. Παιδιά, κάποια στιγμή σταματάει να έχει πλάκα ο διασυρμός κι η επιβεβαίωση του πιο τρελλού σεναρίου. Απλά αποδεχτείτε ότι υποστηρίξατε ανίκανους τσαρλατάνους.

  Προσθήκη: I spoke to 2 people in London who listened to Varoufakis comments on Plan B. Confirm everything. My view: @ekathimerini got legitimate scoop

  Από τον Ambrose που και φιλικός στον Γιάνη είναι κι ευαγγέλιο τον είχαν κάνει οι συριζαίοι προ του δημοψηφίσματος.

  • από th.alys πριν 2620 μέρες 2       

   Η ηχογραφημένη συνομιλία. Άμα έχεις αυτό το ντοκουμέντο, δεν καταλαβαίνω τι είδους διασταύρωση χρειάζεσαι.

   Οι διάλογοι που παρουσίασε η Κουναλάκη είναι σχεδόν verbatim.

   Παρεμπιπτόντως, όποιος λέει ότι έπρεπε στο άρθρο της να έχει προσθέσει όσα έγραψε αργότερα ο Σπινέλλης στο protagon, δεν καταλαβαίνει την διαφορά μεταξύ ρεπορτάζ και άρθρου γνώμης. Κι ο Σπινέλλης κάνει λάθος στο πρώτο σημείο του, ο ίδιος ο Βαρουφάκης χρησιμοποιεί τον όρο hack.

  • από dpant πριν 2619 μέρες 1       

   Διαβάζοντας και το δίπλα μπάζζο του Σπινέλη, δεν μου φαινεται να είναι κάτι ριζικά διαφορετικό από σχέδιο υλοποίησης της ιδέας για έκδοση IOUs

  • από yorgos πριν 2619 μέρες 3       

   Αυτό που λέει ο dpant. Στη συνέντευξη της παράδοσης-παραλαβής το είπε αδραμάτιστα, στο κωλ με το Λαμόντ υπερδραματικά. Δεν σημαίνει ότι είναι νομικά κρυστάλλινο, αλλά αυτό φαίνεται να ήταν.

   Κι αυτός ήταν ο Β. ως ΥΠΟΙΚ: ένα εκρηκτικό μίγμα conviction, έπαρσης, επικοινωνιακής δεινότητας, attention whoring, χαλαρότητας στις λεπτομέρειες και πολιτικής αφέλειας στα όρια της ασυνειδησίας, που κόστισε ακριβά (και όχι γιατί ο Τσίπρας δεν τον ακολούθησε μέχρι το τέλος). Θεωρώ άδικα τα περί δόλου, κρυφής ατζέντας εξόδου κλπ.

  • από dpant πριν 2618 μέρες 2       

   "Κι αυτός ήταν ο Β. ως ΥΠΟΙΚ: ένα εκρηκτικό μίγμα conviction, έπαρσης, επικοινωνιακής δεινότητας, attention whoring, χαλαρότητας στις λεπτομέρειες και πολιτικής αφέλειας στα όρια της ασυνειδησίας, που κόστισε ακριβά"

   Νομίζω ακριβώς αυτό ήταν και πριν γίνει ΥπΟικ, τουλάχιστον με βάση την αρθρογραφία του στο protagon που την παρακολουθούσα σχεδόν ανελλιπώς μέχρι περίπου το 2011 καθώς προσπαθούσα να διαμορφώσω άποψη για την κρίση.

 • από yorgos πριν 2620 μέρες       

  Η ηχογράφηση της συνομιλίας, που δημοσιοποίησε το OMFIF με την άδεια του Βαρουφάκη.

  Δεν αναφέρει κάτι για "υποκλοπή ΑΦΜ", που δεν έχει και λογική, όπως γράφει κι ο Σπινέλλης. Μιλάει για χακάρισμα του Taxis ("hack into my ministry's own software program [in order to implement this plan...]") και "αντιγραφή κώδικα" (όχι κωδικών). Αυτό που λέει έχει πολλά γκρίζα σημεία, που δεν επιτρέπουν, υποθέτω ακόμα και σε ανθρώπους με καλή γνώση των νομικών και των υποδομών, να προσδιορίσουν είτε τις νομικές συνέπειες του πρότζεκτ, είτε την υλοποιησιμότητα του σχεδίου. Yanis going rogue — θα έχει κι άλλα επεισόδια αυτό το δράμα (που προφανώς κάνει ζημιά στη χώρα και στην κυβέρνηση σήμερα).

  @akindynos μάλλον είχαν και καλύτερα πράγματα να κάνουν οι ακροατές, εξ' ου και οι ευγενικές παραινέσεις του συντονιστή να "πάμε στα θέματα τα σημερινά, γιατί δεν έχουμε και πολύ χρόνο" κλπ, αλλά ο Γιάνης ήθελε να τα πει, θα έσκαγε =)

 • από stassa πριν 2620 μέρες 1       

  Για μένα που δεν τα ξέρω τόσο καλά τα μνημόνια, το σημαντικό νέο είναι αυτό:

  «Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων στο υπουργείο μου ελέγχεται πλήρως και απευθείας από την τρόικα. Δεν ήταν υπό τον δικό μου έλεγχο ως αρμόδιου υπουργού, αλλά ελεγχόταν από τις Βρυξέλλες. Ο γενικός γραμματέας διορίζεται με μια συγκεκριμένη διαδικασία και ελέγχεται από την τρόικα, όπως και ολόκληρος ο μηχανισμός.»

  Είναι έτσι ή είναι ο τρόπος που έχει ο Γιάνης μας να τα θέτει;

  Α ναι- διάβασα επίσης (http://www.theguardian.com/business/2015/jul/27/greece-crisis-yanis-varoufakis-admits-contingency-plan-for-euro-exit) οτι θέλουνε λέει να τον παραπέμψουνε για προδοσία, από την αντιπολίτευση.

  Αυτή η αντιπολίτευση ποιά είναι; Το ΠΑΣΟΚ κι η ΝΔ μήπως; Όχι έτσι; Αυτοί φαντάζομαι δεν τολμάνε να μιλήσουνε για προδοσία, ε; Μπα;

  • από th.alys πριν 2619 μέρες 1       

   Άντε πάλι. Σόρρυ Στάσσα, επέμενε σήμερα μια διασημότητα του τουίτα ότι καλά τα λέει το Γιάνη και δεν άντεξα.

   Η ΓΓΔΕ είναι ημιανεξάρτητη. Ο/Η(γυναίκα είναι τώρα) επικεφαλής της διορίζεται από το υπουργικό συμβούλιο για 5ετή θητεία με δυνατότητα ανανέωσης μία φορά. Οι λόγοι απόλυσης προσδιορίζονται στο νόμο και δεν περιλαμβάνουν το "δεν είναι υποταχτικιά του υπουργού".

   Αυτό σημαίνει ότι η ΓΓΔΕ θεωρητικά μπορεί να κάνει την δουλειά της(συλλογή φορολογίας) χωρίς να ενδιαφέρεται να κάνει τα χατίρια του εκάστοτε υπουργού. Η τωρινή επικεφαλής διορίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και ο Γιάνης μας δεν την εμπιστευόταν ότι δεν θα έβαζε τις φωνές άμα της έλεγε το ουάου σχέδιο του. Οπότε σχεδίασε με τον φίλο του την υποκλοπή του πηγαίου κώδικα του συστήματος(μάλλον για το Taxis λένε).

   Φυσικά ένας υπουργός θα μπορούσε ν'αποκτήσει πρόσβαση στο σύστημα χωρίς τεχνολογικές κασκαντεριές. Μόνο που με το σχέδιο μυστικό δεν μπορούσε να εξηγήσει τι στο καλό ήθελε την πρόσβαση.

   Κατά τ'άλλα ούτε η τρόικα έχει δουλειά, ούτε το σύστημα ελέγχει, ούτε τον πηγαίο κώδικα έχουν στις Βρυξέλλες κι εμείς μόνο χειριζόμαστε το σύστημα, ούτε τίποτα τέτοιο. Το taxis μάλιστα είναι δική μας παραγωγής απ'ό,τι καταλαβαίνω.

   Επειδή είδα αλλού ερωτηματικά για το αν είναι υλοποιήσιμο το ουάου σχέδιο: Δεν έχει σημασία αν είναι ή όχι παρά μόνο αν γενικά εμπιστευόσαστε το Γιάνη. Για όλους τους υπόλοιπους, λογικούς και συνετούς ανθρώπους το μόνο που μετράει είναι ότι του είχε μπει αυτή η ιδέα.

   ΥΓ. Η προδοσία έχει πολύ συγκεκριμένη νομική ερμηνεία. Ούτε κανείς τωρινός της αντιπολίτευσης, ούτε καν ο Γιάνης είναι ξεκάθαρο ότι εμπίπτουν στις εν λόγω διατάξεις. Τουναντίον.

  • από stassa πριν 2619 μέρες 2       

   Ά, όχι, με παρεξήγησες. Δεν είπα οτι είναι κανείς προδότης. Απλά παρατήρησα οτι με τα καραγκιοζιλίκια του Γιάνη μας και την ανικανότητα του Πρωθυπουργού μας βρήκανε ευκαιρία όλα τα σιχαμερά ζωύφια να ξετρυπώσουνε κάτω απ' τα λιθάρια που λουφάζανε και να κράζουνε εν χορώ, μπας και ξεχάσει κανείς ποιοί γαμούσαν τη χώρα, την οικονομία και τη λογική σαράντα χρόνια τώρα.

   Υ.Γ. Γμτ, περιμένω να φτιάξει το ρημάδι για καιρός μπας και κάνουμε εκείνο το μήτινγκ που λέγαμε αλλά εδώ μου φαίνεται οτι χειροτερεύει.

  • από dkamen πριν 2618 μέρες 1       

   "ΥΓ. Η προδοσία έχει πολύ συγκεκριμένη νομική ερμηνεία. Ούτε κανείς τωρινός της αντιπολίτευσης, ούτε καν ο Γιάνης είναι ξεκάθαρο ότι εμπίπτουν στις εν λόγω διατάξεις. Τουναντίον. "

   ΠΚ:
   άρθρο 134: να κάνεις κατάχρηση εξουσίας σαν όργανο του κράτους
   άρθρο 134α: ώστε να ανατρέψεις θεμελιώδη δικαιώματα που προστατεύονται από το Σύνταγμα
   άρθρο 135: ή να συνωμοτείς με άλλους προς τα παραπάνω (σε αυτήν την περίπτωση είναι προπαρασκευαστικές πράξεις και τιμωρείσαι με απλή κάθειρξη αντί για ισόβια)

   είμαι σίγουρος ότι αν το "οι εξουσίες είναι διακριτές" ερμηνεύεται από τους δικαστές "ο πρόεδρος του ΑΠ πρέπει να παίρνει όσα ο ΠτΔ", τότε τα παραπάνω κατά πάσα πιθανότητα μπορούν να ερμηνευτούν ώστε να καλύπτουν το να σχεδιάζεις/επιδιώκεις να μετατρέψεις την περιουσία των πολιτών σε βαρουφοκρέντιτς ή "φυλακισμένα ευρώ" μαζί με τον φίλο σου που ξέρει από γκουμπιούτερ και επειδή όλη σου η παρέα από πλούσια άχρηστα κωλόπαιδα με αγγλοσαξωνικά διαβατήρια και καταθετικούς λογαριασμούς συμφωνείτε ότι καλύτερα να πάει το παλιάμπελο (=το δικαίωμα στην περιουσία των Ελ) και να σκάσει η αυστριακή σχολή από το κακό της παρά να μη μπορούμε να πληρώσουμε δόση το 2038.

 • από dkamen πριν 2619 μέρες 2       

  'Απλά παρατήρησα οτι με τα καραγκιοζιλίκια του Γιάνη μας και την ανικανότητα του Πρωθυπουργού μας βρήκανε ευκαιρία όλα τα σιχαμερά ζωύφια να ξετρυπώσουνε κάτω απ' τα λιθάρια που λουφάζανε και να κράζουνε εν χορώ, μπας και ξεχάσει κανείς ποιοί γαμούσαν τη χώρα, την οικονομία και τη λογική σαράντα χρόνια τώρα. '

  Ναι και το αποκορυφωμα ηταν το βραδυ του ΟΧΙ που ξεχυθηκαν στο Συνταγμα και χορευανε.

  • από stassa πριν 2618 μέρες       

   Οι απ' έξω απ' τη βουλή όμως τον αγαπάνε το Γιάνη μας. Μάλλον γι' αυτό οι από μέσα θέλουνε να τον κάψουνε, είναι που ζηλεύουνε.


Log in για σχολιασμό ή γίνε μέλος εδώ.

Ποιά μέλη του buzz ψήφισαν αυτή την καταχώριση